Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

zippoo87

#576 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by zippoo87 »

ja sam ovo za 2 sv. rat napisao da ljudi tada nisu ocekivali da sve imaju,pa da se onda zene,udaju,prave djecu,rade i nesto...nisu cekali da im se sve zelje ostvare,da bi zivjeli
sada se upravo i ganjaju imucniji momci/djevojke da bi se imalo BEZ RADA i TRUDA,da dodjes na gotovo i da trosis samo i da se slikas i tako to,sve sto "Moderne" djevojke danas rade

malo je djevojaka a i momaka bogami koji ce reci,trebas mi ti,idemo zivjeti i pokusati zajedno nesto ostvariti i steci...jok,ovi su izumrli i svi bi sve na gotovo

sto se tice plate,plata od 800 KM je misaona imenica za vecinu sredina i poslova u BiH...tako da ko ima 800 KM,moze dignuti i neki manjie kredit,do 10000 KM i kupiti auto,srediti stan i tako...naravno da ne moze uzeti stan na kredit

ali realne plate su puno manje ,smijesno ih je i zvati platama...a nije da para nema,nego poslodavci sve uzimaju sebi...radnicima mrvice i opet poslodavci kukaju,ni jedan nece nista dati sve dog ih kazne ne natjeraju ,ovako sami od sebe ti nece 1 KM platu povecati

sa parama treba znati,nisu ni pare za svakoga...prije se tacno znalo ko u kuci raspolaze sa parama i kome ce koliko i sta dati

moja sreca je sto su mi djedovi bili imucni,imam i kuca i nekretnina i zemlje ,svasta nesto...ali ja to nemam namjeru prodavati,osim da mi iskrsne za neko ulaganje koje ce mi donijeti jos vise zarade ili neki obrt ...ali prodati i potorsiti,to se ne radi kod mene
512MB

#577 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by 512MB »

The BEN10 wrote:
512MB wrote:I da, sustina je da ako zivis kao podstanar i nemozes placat kiriju si isto tako donji :) gdje je razlika?
Ja ovdje ili diskutujem sa djecom iz osnovne škole ili šta!? :-D
Rata za kiriju je uvijek, ali uvijek manja od rate kredita. Ako nisi sposoban da stanuješ kao podstanar (a kamoli da još pri tome uštediš) onda je logično da nisi sposoban ni da digneš kredit. Right? Onda si socijalni slučaj ili ne znam ti šta.
Evo moja rata za kredit je podosta manja nego zadnja kirija, i sta sad?
512MB

#578 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by 512MB »

The BEN10 wrote::-) :-) :-)
Ja mislim da ti nekontas elementarne stvari, ali ok sta je tu je. Svakom svoje.
Tomahawk11
Globalni moderator

#579 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

Valja meni sad nocima nespavati....cekati kad ce iz banke zakucati da mi prodaju stan :skoljka:
A do sad sam mirno spavao....proklet bio dan kad udjoh na forum :mrgreen:
Edin H.

#580 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Edin H. »

zippoo87 wrote:
moja sreca je sto su mi djedovi bili imucni,imam i kuca i nekretnina i zemlje ,svasta nesto...ali ja to nemam namjeru prodavati,osim da mi iskrsne za neko ulaganje koje ce mi donijeti jos vise zarade ili neki obrt ...ali prodati i potorsiti,to se ne radi kod mene
Nekretnine su mrtvi kapital, i od njih realno nemas mnogo koristi, tj. traze konstantno investiranje u smislu odrzavanja. E sad ako je dedo bio pametan, pa kupio nasta u Londonu, pa izdajes dvdeset kvadrata za miju funti, to je vec druga prica.
Nepass

#581 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Nepass »

512MB wrote:
The BEN10 wrote:
512MB wrote:I da, sustina je da ako zivis kao podstanar i nemozes placat kiriju si isto tako donji :) gdje je razlika?
Ja ovdje ili diskutujem sa djecom iz osnovne škole ili šta!? :-D
Rata za kiriju je uvijek, ali uvijek manja od rate kredita. Ako nisi sposoban da stanuješ kao podstanar (a kamoli da još pri tome uštediš) onda je logično da nisi sposoban ni da digneš kredit. Right? Onda si socijalni slučaj ili ne znam ti šta.
Evo moja rata za kredit je podosta manja nego zadnja kirija, i sta sad?
kralju pricamo o bih, slabo koga ovdje boli kurac kako je kod tebe u austriji.
vec je neko spomenuo prica se o bh standardima
512MB

#582 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by 512MB »

Pricamo o "Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?" Dakle, nevidim da je tema ekskluzivno o BiH. Osim toga banke svugdje posluju isto, bilo u BiH, Austriji il Tunguziji.
zippoo87

#583 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by zippoo87 »

Edin H. wrote:
zippoo87 wrote:
Nekretnine su mrtvi kapital, i od njih realno nemas mnogo koristi, tj. traze konstantno investiranje u smislu odrzavanja. E sad ako je dedo bio pametan, pa kupio nasta u Londonu, pa izdajes dvdeset kvadrata za miju funti, to je vec druga prica.
pa znam ja to...nisu dede bile bas toliko pametne :D
ali imam nekretnine na dobrim lokacijama i vrijede velike sume novca,neke,neke naravno manje ali kod nas sve sto je doskora bilo obradivo zemljiste,polahko se pretvara u industrijsku zonu,grade se fabrike,pogoni,hale ,tako da sto duze cekam,veca je vrijednost
u biti od zemlje i nemam neku korist,rentanje za cijelu godinu malo preko milje,to i ne racunam tako
vise sam mislio da imam sta prodati,ako mi zatrebaju novci a da ne dizem od banaka koje ce me zaklati bezobraznom kamatom

ja imam dovoljno,nisam proklet a imam krov nad glavom,imam gdje posaditi sebi sta ako hocu,imam gdje doci odmoriti,gdje rostiljati,gdje uzivati a sve da ne placam ...za ono sto nemam,nikada nisam ni pomislio dignuti kredit pa otici na neko skupo ljetovanje,kupiti auto koje ne mogu odrzavati,kupiti telefon na kredit samo da drugi vide i tako...jednostavno nisam takva osoba i meni materijalno ne igra toliku ulogu,posebno ovo sto je sada moderno a ja to zovem stvari za preseravanje :D
Nepass

#584 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Nepass »

512MB wrote:Pricamo o "Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?" Dakle, nevidim da je tema ekskluzivno o BiH. Osim toga banke svugdje posluju isto, bilo u BiH, Austriji il Tunguziji.
pa sto spominjes kredite i kirije?
prog321

#585 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by prog321 »

512MB wrote: Evo moja rata za kredit je podosta manja nego zadnja kirija, i sta sad?
To je nemoguće ako nisi stavio dobru sumu unaprijed.
Nekih 40 , 50 hiljada eura unaprijed. :-D
Gojeni H

#586 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Gojeni H »

Edin H. wrote:
zippoo87 wrote:
Milja funti je dobra kad imas dodatni posao, svoj stan, ili zivis u Bosni a milja svaki mjesec na racun.

Nego, imaju li Britanci one agencije sto se brinu o naplati i odrzavanju za proviziju?
Ja ovo pitam zato sto imam para da kupim nekretninu u Londonu, nije da se hvalim, ali ... :oops:
Edin H.

#587 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Edin H. »

Gojeni H wrote:
Milja funti je dobra kad imas dodatni posao, svoj stan, ili zivis u Bosni a milja svaki mjesec na racun.

Nego, imaju li Britanci one agencije sto se brinu o naplati i odrzavanju za proviziju?
Ja ovo pitam zato sto imam para da kupim nekretninu u Londonu, nije da se hvalim, ali ... :oops:
Taman :oops:

Imaju naravno.

A ti si onaj loto spuco neki dan :D
Gojeni H

#588 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Gojeni H »

Edin H. wrote:
Gojeni H wrote:

Taman :oops:

Imaju naravno.

A ti si onaj loto spuco neki dan :D

Hoce me broj.

By the way, znam Amera koji je u Bosni na kladionicama krsio 3-4 milje dolara mjesecno. A veze nema o fudbalu. :D

Je l' 8% uzimaju ili gule vise?
Edin H.

#589 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Edin H. »

Gojeni H wrote:
Hoce me broj.

By the way, znam Amera koji je u Bosni na kladionicama krsio 3-4 milje dolara mjesecno. A veze nema o fudbalu. :D

Moze i vise, zavisi sta trazis i kako se dogovorite.

http://www.primelocation.com/discover/l ... 5ijmYkm.97
Gojeni H

#590 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Gojeni H »

Edin H. wrote:
Gojeni H wrote:
Hoce me broj.

Moze i vise, zavisi sta trazis i kako se dogovorite.

http://www.primelocation.com/discover/l ... 5ijmYkm.97
:thumbup:

Thank you Mr. H., you are a scholar and a gentleman.
prog321

#591 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by prog321 »

Gojeni H wrote: Milja funti je dobra kad imas dodatni posao, svoj stan, ili zivis u Bosni a milja svaki mjesec na racun.

Bake jesl' to ti ?
Nisam te prepozn'o. (ili nisi svjestan kolike su tamo cijene nekretnina) :-D
Gojeni H

#592 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Gojeni H »

prog321 wrote:
Gojeni H wrote: Milja funti je dobra kad imas dodatni posao, svoj stan, ili zivis u Bosni a milja svaki mjesec na racun.

Bake jesl' to ti ?
Nisam te prepozn'o. (ili nisi svjestan kolike su tamo cijene nekretnina) :-D
Bake ovde, who is this?

Pa, rekao sam da imam pare za nekretnine u Londonu. Cuj ti pitanja? :oops:
Ja cuo kvadrat isto kao i u Sarajevu, funta gore-dole.
prog321

#593 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by prog321 »

Mora da si ti herr Ridjobrki.. Sowwy for doubting !

Znam da mi obicni smrtnici ne smijemo ni primirisati u UK :sad:
Sodom1

#594 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Sodom1 »

Mnogi pricaju o pozitivnim i negativnim efektima uzimanja kredita i to samo s ekonomske strane.
A sta ako smo Muhammedovog dina ?Sta onda,jer treba nositi i tu tegobu u grudima da se radi ono sto je strogo zabranjeno.
Kad neko preseli mi onda patetisemo da Allah lipi dzennet da :D sto je to postapalica postala (nazalost),a sto treba odgovarati to nije ni bitno
Gojeni H

#595 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Gojeni H »

prog321 wrote:Mora da si ti herr Ridjobrki.. Sowwy for doubting !

Znam da mi obicni smrtnici ne smijemo ni primirisati u UK :sad:
Nekretnina u Londonu je misaona imenica mnogim Britancima, cak bih se usudio reci i Londonerima.
Rusi su im hebali znanje.

Tako da ... vici elhamdulillah i puna saka brade. ;-)
Gojeni H

#596 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Gojeni H »

Sodom1 wrote:Mnogi pricaju o pozitivnim i negativnim efektima uzimanja kredita i to samo s ekonomske strane.
A sta ako smo Muhammedovog dina ?Sta onda,jer treba nositi i tu tegobu u grudima da se radi ono sto je strogo zabranjeno.
Kad neko preseli mi onda patetisemo da Allah lipi dzennet da :D sto je to postapalica postala (nazalost),a sto treba odgovarati to nije ni bitno
E, jesi cjepidlaka, gdje ces ono sto Kur'an zabranjuje uvoditi u ovu raspravu? :oops:

Bosnjacki je da je ovo moderno doba, nema se tu sta raspravljati je li dozvoljeno ili ne.

Sad ozbiljno, imaju li ljudi izbora? Neki imaju, ali neki i nemaju.
dobar osjecaj

#597 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by dobar osjecaj »

...
Last edited by dobar osjecaj on 17/07/2020 08:18, edited 1 time in total.
Edin H.

#598 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Edin H. »

mali_milojica wrote:Da se ponovim,nemam minus na limitu.
Imam kredit za stan jos 9 godina (hocu da imam svoje,ako ne mognem placati prodam,banci njeno,ostatak meni,izadze kao stednja),imam auto od 7-8k i vjerovatno necu imati za skuplje dok je kredita.
Minus nisam zelio kad sam otvarao racun,niti poslije kad su me zvali i nudili. Jednom prilikom se vracam s posla,zovu iz banke,kontam frka oko kredita,nije im uplacena rata :-),kad on meni nudi limit na racunu u visini 3 zadnje plate,kontam u sebi nosi se u tri pm,prepade me,jebo te limit :lol:
Telefone ne uzimam skuplje od 300 KM,televizore i ostale gluposti nisam uzeo na kredit,nemam ni 1 KM duga rezija,placam sve,pa cak i rtv taksu :D

Belmin Karamehmedovic likes this :D
512MB

#599 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by 512MB »

prog321 wrote:
512MB wrote: Evo moja rata za kredit je podosta manja nego zadnja kirija, i sta sad?
To je nemoguće ako nisi stavio dobru sumu unaprijed.
Nekih 40 , 50 hiljada eura unaprijed. :-D
Zasto je nemoguce?
prog321

#600 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by prog321 »

Matematika ne štima.
Objasni kako možeš imati mjesečnu ratu 1450 eur na vrijednost kuće od 380 hiljada na 20 godina??
Post Reply