Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
muha_sa

#526 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by muha_sa »

The BEN10 wrote:
muha_sa wrote: kod tebe sve patetika :-) :lol:

evo moj primjer :-D
sin mi se ženi i šta cu vec kontat gdje ce u postanare :( neŠ valjda sa mnom :-) odem kod Havane i on me nagovori da ga (sina i snahu) uvalim u kredit i nek kupe sebi stan :-) poslušah ga--mašala :-D
nešto malo ja pogurali--ostatak kredit na 7 godina. Još dvije godine i vozdra--neJma više kredita :-D
jebo racunicu--ne misli ga prodavat a i ako ga proda bezklinac--može samo veci kupit.

Ekonomski pokazatelj--živi u svom stanu a ne po nekakvim iznajmljenim i precjenjenim cumezima
Druškane, nek su ti nasljednik i snaha živi i zdravi, da zapamtite unučadi i sve najbolje od njih.
A sad malo egzaktnih činjenica, iliti matematike: kupljen je dakle stan na rok od 7 godina. Uporedi koliko ste taj stan platili (lupam - 100 milja), a koliko će nasljednik i snaha vratiti sa kamatama: minimalno 130 milja, jel tako?
Nisu li mogli 7 godina štedjeti kao što su inače morali izdvajati novac za ratu kredita (jednostavno otvoriš novi račun i postaviš nalog da svakog mjeseca novac odvaja tamo, pa za taj novac zaboraviš i ne diraš ni za živu glavu)? Za tih 7 godina bi dali za kiriju nekih 20 000 KM (nađeš nenamješten stan za 250 recimo, što je cca 3 milje godišnje), a za kamate u istom periodu će dati 30 000. Eto ti računice, ostaje ti 10 milja. Dobro, tvoj primjer nije reprezentativan jer se radi o kratkom roku otplate, tako da su i kamate manje a i rizik gubitka posla. Al svejedno, postoji razlika.
Dobro, tu nisam ukalkulisao promjenu vrijednosti stana, ali u principu, teško je više za ovo područje očekivati da će doći do značajnijeg rasta cijena. Omladina ode vani, tek nas očekuje stagnacija cijena nekretnina...
:lol: :lol: :lol:

nemoj mi nikakve matematike ko boga te molim :-D iznesoh primjer mog sina i stojim iza toga :-D za pocetak manji stan, manji kredit, mal rok otplate i vozdra :-D ako žele veci stan sad imaju tu mogucnost--prodaju postojeci jer mogu uzet istu lovu--uvale se još par godina u kredit i vozdra.
ako nece kredit mogu za iste pare kupit u Blažuju (prvi mi na pamet Blažuj pade :lol: ) trosoban :) Blažuj prepišaj hoda od centra.

eh sad što se neko uvaljuje 100 i više milja a do juce živio u sobicku 3x3 opet njegova stvar--valjda zna šta radi--ne trebamo mu mi sa foruma pametovat šta ce i kako ce.
Tomahawk11
Globalni moderator

#527 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

The BEN10 wrote:
]Jes, sve je kompleks. Kompleks je sto zelim da [b]zivim u svom stanu[/b] Vise je taj stan moj, nego neki u kojem sam podstanar.[/quote] :lol: :lol: :lol: Sinko, to ti je stan od tvog vlastitog lihvara - dok ga ne otplatiš. Inače, ide na javnu licitaciju. Kao što su završili mnogi drugi. Al psiha je čudo - moje pa moje veliš. :-) [quote= wrote:A jebo vas vise prica sa otplacivanjem, pa najbolje onda u sumu, neku brvnaru sklepati i tu zivjeti kad se svega bojis.
Ko se boji bilo čega? Ko spominje šumu kao opciju? :roll:
Suma je opcija ako se svega bojis, ako nije vrijedno rizikovati, sto da ne? Drvo na drvo, nema nikakvih troskova, bojazni od gubitka posla...ljepota :-D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#528 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by _BataZiv_0809 »

dust in the wind wrote:stan od 250 maraca naći za zakup, a da u njemu može biti tročlana, četvoročlana porodica je misaona imenica. stanovo u centru veličine od 45 kvadrata su od 400, 450 pa navieše, stanovi u drugim općinama od 300. 9 godina sam bacala novac na razne kirije. u raznim smećina živjela. gdje vlasnik stana nije uložio godinama 1 marku ni na šta. da ne kažem da sam živjela u malim stanovima od 30 kvadrata i opet nijedan taj stan nije bio ispod 300 maraka (tu samjestiti porodicu je tegoba teška- može se naravno, pa može se živjeti i pod mostom). reći da je egzaktna činjenica da za poroduicu možes naći stan od 250 maraka je smijurija i nepoznavanje tržišta nekretnina koje se daju u zakup. možeš naći možda negdje takav stan, ili da je u p martini, ili da je neka ruina gdje monogi od nas ne bi kera smjestili. pričam iz dugogodišnjeg iskustva življenja u iznajmljenim stanovima...
Ne zive svi u Sarajevu ;-)
dust in the wind

#529 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by dust in the wind »

_BataZiv_0809 wrote:
dust in the wind wrote:stan od 250 maraca naći za zakup, a da u njemu može biti tročlana, četvoročlana porodica je misaona imenica. stanovo u centru veličine od 45 kvadrata su od 400, 450 pa navieše, stanovi u drugim općinama od 300. 9 godina sam bacala novac na razne kirije. u raznim smećina živjela. gdje vlasnik stana nije uložio godinama 1 marku ni na šta. da ne kažem da sam živjela u malim stanovima od 30 kvadrata i opet nijedan taj stan nije bio ispod 300 maraka (tu samjestiti porodicu je tegoba teška- može se naravno, pa može se živjeti i pod mostom). reći da je egzaktna činjenica da za poroduicu možes naći stan od 250 maraka je smijurija i nepoznavanje tržišta nekretnina koje se daju u zakup. možeš naći možda negdje takav stan, ili da je u p martini, ili da je neka ruina gdje monogi od nas ne bi kera smjestili. pričam iz dugogodišnjeg iskustva življenja u iznajmljenim stanovima...
Ne zive svi u Sarajevu ;-)
pričam za Sarajevo... a oni koji ne žive u Sarajevu shodno tome ne samo da mogu jeftino iznajmiti stan, nego i kupiti. neuporedive su cijene kvadrata u Sa i u bilo kojem drugom gradu, a da n pričam o baš manjim sredinama. moja priča se može u proporciju veličine grada staviti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#530 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by _BataZiv_0809 »

dust in the wind wrote:
pričam za Sarajevo... a oni koji ne žive u Sarajevu shodno tome ne samo da mogu jeftino iznajmiti stan, nego i kupiti. neuporedive su cijene kvadrata u Sa i u bilo kojem drugom gradu, a da n pričam o baš manjim sredinama. moja priča se može u proporciju veličine grada staviti.
Ma skonto sam ja da ti pricas za Sarajevo, ali tvoja racunica samo tu vrijedi. U Zenici za 300 KM mozes naci sta ti volja.
dust in the wind

#531 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

_BataZiv_0809 wrote:
dust in the wind wrote:
Ma skonto sam ja da ti pricas za Sarajevo, ali tvoja racunica samo tu vrijedi. U Zenici za 300 KM mozes naci sta ti volja.
znam da možeš tu... ali u Zenici je stan mojih roditelja kupljen davno za mpoprilično male pare u centru grada. kod Zeničanke... neuporedivo za cijene u Sa. a i sada cu te cijene takve.. mnogo povoljnije.
muha_sa

#532 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by muha_sa »

_BataZiv_0809 wrote:
dust in the wind wrote:
možeš i u Pazaricu :D
prog321

#533 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by prog321 »

Ako je zakupna cijena niska onda je i prodajna cijena niska.
I obratno. :-D
muha_sa

#534 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by muha_sa »

šta bi sU ovi minusom na tekucem racunu :? uljecetel il jok :?

ja uletio boMMe--cim dodjem do bankomata i ukucam šta traži na displeju mi piše--SIKTER ODAVLE
The BEN10

#535 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by The BEN10 »

Sve eksperti za trgovanje nekretninama, a stotine nekretnina stalno u prinudnoj prodaji. Švabi, koji ima dvaput bolji standard, stabilno tržište rada, i zanemarljivo male kamate, nije iz poniženja stanovati u tuđem stanu, al zato jeste Bošnji. Koji smo mi... :-D

Btw, nevjerovatno kako raja napamet priča! Ne može se gospodo naći ništa dobro do 300 KM!? :-) :roll:
http://www.olx.ba/pretraga?id=23&katego ... oizdavanje
Nepass

#536 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Nepass »

The BEN10 wrote:
muha_sa wrote: kod tebe sve patetika :-) :lol:

evo moj primjer :-D
sin mi se ženi i šta cu vec kontat gdje ce u postanare :( neŠ valjda sa mnom :-) odem kod Havane i on me nagovori da ga (sina i snahu) uvalim u kredit i nek kupe sebi stan :-) poslušah ga--mašala :-D
nešto malo ja pogurali--ostatak kredit na 7 godina. Još dvije godine i vozdra--neJma više kredita :-D
jebo racunicu--ne misli ga prodavat a i ako ga proda bezklinac--može samo veci kupit.

Ekonomski pokazatelj--živi u svom stanu a ne po nekakvim iznajmljenim i precjenjenim cumezima
Druškane, nek su ti nasljednik i snaha živi i zdravi, da zapamtite unučadi i sve najbolje od njih.
A sad malo egzaktnih činjenica, iliti matematike: kupljen je dakle stan na rok od 7 godina. Uporedi koliko ste taj stan platili (lupam - 100 milja), a koliko će nasljednik i snaha vratiti sa kamatama: minimalno 130 milja, jel tako?
Nisu li mogli 7 godina štedjeti kao što su inače morali izdvajati novac za ratu kredita (jednostavno otvoriš novi račun i postaviš nalog da svakog mjeseca novac odvaja tamo, pa za taj novac zaboraviš i ne diraš ni za živu glavu)? Za tih 7 godina bi dali za kiriju nekih 20 000 KM (nađeš nenamješten stan za 250 recimo, što je cca 3 milje godišnje), a za kamate u istom periodu će dati 30 000. Eto ti računice, ostaje ti 10 milja. Dobro, tvoj primjer nije reprezentativan jer se radi o kratkom roku otplate, tako da su i kamate manje a i rizik gubitka posla. Al svejedno, postoji razlika.
Dobro, tu nisam ukalkulisao promjenu vrijednosti stana, ali u principu, teško je više za ovo područje očekivati da će doći do značajnijeg rasta cijena. Omladina ode vani, tek nas očekuje stagnacija cijena nekretnina...
mogli su biti kod svekra ili kod punca bar po godinu i tu sta ustekati, ali omladina hoce da sve imaju odmah. i vracamo se tako na pocetak teme :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#537 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by _BataZiv_0809 »

dust in the wind wrote:
znam da možeš tu... ali u Zenici je stan mojih roditelja kupljen davno za mpoprilično male pare u centru grada. kod Zeničanke... neuporedivo za cijene u Sa. a i sada cu te cijene takve.. mnogo povoljnije.
Ah te cari poslijeratne kupovine :D
dust in the wind

#538 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

The BEN10 wrote:Sve eksperti za trgovanje nekretninama, a stotine nekretnina stalno u prinudnoj prodaji. Švabi, koji ima dvaput bolji standard, stabilno tržište rada, i zanemarljivo male kamate, nije iz poniženja stanovati u tuđem stanu, al zato jeste Bošnji. Koji smo mi... :-D

Btw, nevjerovatno kako raja napamet priča! Ne može se gospodo naći ništa dobro do 300 KM!? :-) :roll:
heheh. jesi ovo dosad tražio moćne stanove da nam ih prezentuješ. heheh. :kiss:
The BEN10

#539 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by The BEN10 »

dust in the wind wrote:
The BEN10 wrote:Sve eksperti za trgovanje nekretninama, a stotine nekretnina stalno u prinudnoj prodaji. Švabi, koji ima dvaput bolji standard, stabilno tržište rada, i zanemarljivo male kamate, nije iz poniženja stanovati u tuđem stanu, al zato jeste Bošnji. Koji smo mi... :-D

heheh. jesi ovo dosad tražio moćne stanove da nam ih prezentuješ. heheh. :kiss:
Što se mene tiče, svejedno mi je bona. Ja svoje stambeno pitanje riješio disciplinom, bez prevelikog srkleta i brige, i sad hB rahat. A svako zna svoje. Nekim ljudima ne možeš otvoriti oči. A haman da i ne treba... ;-)
muha_sa

#540 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by muha_sa »

Nepass wrote:
mogli su biti kod svekra ili kod punca bar po godinu i tu sta ustekati, ali omladina hoce da sve imaju odmah. i vracamo se tako na pocetak teme :)
koji ce mi klinac :-) za ne daj bože može vazda--ovako-mašala :thumbup: svak svoju bravu zakljuca i vozdra---nek se gologuzi razbaškare a ne da cekaju kad ce svekar jal svekrva lec :lol: :lol:
muha_sa

#541 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by muha_sa »

The BEN10 wrote:
Što se mene tiče, svejedno mi je bona. Ja svoje stambeno pitanje riješio disciplinom, bez prevelikog srkleta i brige, i sad hB rahat. A svako zna svoje. Nekim ljudima ne možeš otvoriti oči. A haman da i ne treba... ;-)
prenesi nam svoje iskustvo :-D da sina posavjetujem za ubuduce--konto sam mu dat svoj stan a ja u njegov, al evo vidim da se može bez srkleta pa hajd da i to probamO
Nepass

#542 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Nepass »

evo sad znam da se u prijepoljcevoj izdaje 45 kvadrata stan za 300km. nije puno, za 4 min pjeske si kod sebilja. mozda i najljepse naselje u starom gradu.
meni drug sa zenom i troje djece zivio u 34 kvadrata dok nije skupio nesta love, prodao ovaj i kupio veci stan.
i masu tih slucajeva znam i ima gdje se ljudi malo stisnu strpe koju godinu pa onda nesto vise ostvaruju. imam i druga koji je digao 100k na preko 0 god i kupio stan na ilidzi. kad mi je rekao da banci vraca 180k sjeb zestok. znaci stan je platio 180k i ima da se rastegne da to vrati. taj stan nece toliko vrijediti ni za 50 godina.
a roditelji mu imaju kucu, ali valja se gurati sa njima
poznanik se sa zenom zavalio u kredite da kupe stan, covjek ima opremljen svoj sprat kuce ispod mu roditelji zive, ali jok nece mlada
muha_sa

#543 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by muha_sa »

Nepass wrote:
evo sad znam da se u prijepoljcevoj izdaje 45 kvadrata stan za 300km. nije puno, za 4 min pjeske si kod sebilja. mozda i najljepse naselje u starom gradu.
meni drug sa zenom i troje djece zivio u 34 kvadrata dok nije skupio nesta love, prodao ovaj i kupio veci stan.
i masu tih slucajeva znam i ima gdje se ljudi malo stisnu strpe koju godinu pa onda nesto vise ostvaruju. imam i druga koji je digao 100k na preko 0 god i kupio stan na ilidzi. kad mi je rekao da banci vraca 180k sjeb zestok. znaci stan je platio 180k i ima da se rastegne da to vrati. taj stan nece toliko vrijediti ni za 50 godina.
poznanik se sa zenom zavalio u kredite da kupe stan, covjek ima opremljen svoj sprat kuce ispod mu roditelji zive, ali jok nece mlada
:thumbup:

za ovog drugog havera mogu samo rec--velahavle :-) :D
Nepass

#544 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Nepass »

muha_sa wrote:
Nepass wrote:
koji ce mi klinac :-) za ne daj bože može vazda--ovako-mašala :thumbup: svak svoju bravu zakljuca i vozdra---nek se gologuzi razbaškare a ne da cekaju kad ce svekar jal svekrva lec :lol: :lol:
ccc haj sto omladina nece ali ni vi stariji vise necete sa njima. kaze mi kolegica na poslu ja cu im i kiriju placati samo da nisu snama, a stan 80+ kvadrata.
od druga stari se zavalio u kredit da im kupi stan da se ne gledaju, od mlade isto nesta malo pogurali i rijesili im stabeno pitanje.
pokvarila se i starudija nije samo omladina :D
Nepass

#545 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Nepass »

muha_sa wrote:
Nepass wrote:
:thumbup:

za ovog drugog havera mogu samo rec--velahavle :-) :D
kad zensko namami lete krediti samo tako :D
dust in the wind

#546 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Nepass wrote:
primjera uvijek ima. hehe. pola stanovnika Afrike živi u straćarama, nemaju ni vodu. nemuslimani u Paksitanu su mnogi u dužničkom ropstvu, žive u nekoliko kvadrata i rade povazdan. i što ne bi bilo u Sa porodica koje žive u 30 kvadrata. naravno da ima. ali to ne znači da se to treba uzeti za primjer kvalitetnog života. i da drago mi je što ti je drug našao veći stan. i evo čekamo ovog disciplinovanog da nam pojasni kako je on uspio u životu. :-D
muha_sa

#547 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by muha_sa »

Nepass wrote:
muha_sa wrote:
Nepass wrote:
ccc haj sto omladina nece ali ni vi stariji vise necete sa njima. kaze mi kolegica na poslu ja cu im i kiriju placati samo da nisu snama, a stan 80+ kvadrata.
od druga stari se zavalio u kredit da im kupi stan da se ne gledaju, od mlade isto nesta malo pogurali i rijesili im stabeno pitanje.
pokvarila se i starudija nije samo omladina :D
Muha živio u zajednici i nikad nikom ne bih preporucio--nužno zlo :-) posebno nekom ko živi u stanu :-)
dosta sam godina sprco i znam šta pricam :) svaka cast ko ima kucu pa sprat sinu prizemlje il podrum meni--sve za svoje dijete.
zajednica = jadnica. Moje mišljenje i ne ocekujem da se neko slaže sa istim :)
Nepass

#548 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Nepass »

dust in the wind wrote:
primjera uvijek ima. hehe. pola stanovnika Afrike živi u straćarama, nemaju ni vodu. nemuslimani u Paksitanu su mnogi u dužničkom ropstvu, žive u nekoliko kvadrata i rade povazdan. i što ne bi bilo u Sa porodica koje žive u 30 kvadrata. naravno da ima. ali to ne znači da se to treba uzeti za primjer kvalitetnog života. i da drago mi je što ti je drug našao veći stan. i evo čekamo ovog disciplinovanog da nam pojasni kako je on uspio u životu. :-D
samo hocu da kazem da ne mora sve odmah. i ja sam za to da se ima svoj stan a da se ne renta ali da se ima bar pola para a pola da ide na kredit.
i ja cu aBd kupiti jos jedan stan ali za njega cu dici max 30k kredita na najkraci moguci rok otplate (54mjeseca) ostalo ce biti ustedjevina.
polako, nije zivot godina
Nepass

#549 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Nepass »

muha_sa wrote: Muha živio u zajednici i nikad nikom ne bih preporucio--nužno zlo :-) posebno nekom ko živi u stanu :-)
dosta sam godina sprco i znam šta pricam :) svaka cast ko ima kucu pa sprat sinu prizemlje il podrum meni--sve za svoje dijete.
zajednica = jadnica. Moje mišljenje i ne ocekujem da se neko slaže sa istim :)
slazem se sa zajednica-jadnica i vjecno tako zivjeti je katastrofa. ali npr godinu dana se stisnuti da se primaknu neke pare svak moze izdurati
Tomahawk11
Globalni moderator

#550 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

Da ne idemo u krajnost, sulude varijante u kojima vracas 80 % i vise od podignute glavnice ne treba ni razmatrati.
To je neka vrsta finansijskog samoubistva, naravno da stan od 100 000 KM nikad nece vrijediti 180 000 KM (osim ako preko noci ne postanmo London ili Pariz :D )
Trazi se prihvatljiva varijanta, podizanje iznosa kredita koji ces vratiti u nekom razumnom roku i gdje te nece zaklati rok kredita.
Strpljen je onaj ko mora i to je ok.
A ako nije nuzda, gurati se po stanu sa roditeljima ili biti podstanar godinama, to mi je ono :-) pravljenje veresije od gotovog.
Post Reply