nosim vec par dana naocale sa minus diotrijom (-0,5 i -0,6) i neke stvari me 'kopkaju'.Moj doktor je rekao kako trebam nositi naocale prilikom rada na racunaru i gledanja televizora,a na netu sam nasao bas suprotno,kako se NE SMIJU nositi,zanima me sta je pravilno,nositi za racunarom ili ne ? Kada gledam u neku svjetlost (auta,rasvjeta) na staklu mi se pojavljuje kao neka sjena od tih svjetala,pa me zanima da li je to normalno ?
Minus diotrija,par pitanja.
Moderator: anex
- Casual's
#1 Minus diotrija,par pitanja.
Pozdrav svima,
nosim vec par dana naocale sa minus diotrijom (-0,5 i -0,6) i neke stvari me 'kopkaju'.Moj doktor je rekao kako trebam nositi naocale prilikom rada na racunaru i gledanja televizora,a na netu sam nasao bas suprotno,kako se NE SMIJU nositi,zanima me sta je pravilno,nositi za racunarom ili ne ? Kada gledam u neku svjetlost (auta,rasvjeta) na staklu mi se pojavljuje kao neka sjena od tih svjetala,pa me zanima da li je to normalno ?

-
someone_
#2 Re: Minus diotrija,par pitanja.
Pa ako si naso na netu, to ti je to. Sta doktor zna. Ne znam ni koji si mu djavo i iso kad smo ti mi ovdje na forumu mogli odredit dio'triju.
- Casual's
#3 Re: Minus diotrija,par pitanja.
...nasao sam savjete drugih doktora,strucnjaka iz drugih drzava,a ne ovih nasih kvazi strucnjaka (cast pojedincima).someone_ wrote:Pa ako si naso na netu, to ti je to. Sta doktor zna. Ne znam ni koji si mu djavo i iso kad smo ti mi ovdje na forumu mogli odredit dio'triju.
- Epitop
#4 Re: Minus diotrija,par pitanja.
prirodna funkcija oka je da akomodira kada gleda na blizinu, a te naocale sto koristis su za gledanje u daljinu tj minus....ne moras ih nositii nisu ti potrebne pri citanju i gledanju u comp, ali nisu uopste stetne tako da radi kako ti je volja

- Casual's
#5 Re: Minus diotrija,par pitanja.
To me i zanimalo,da li je stetno gledati ili ne.Hvala na odgovoruEpitop wrote:prirodna funkcija oka je da akomodira kada gleda na blizinu, a te naocale sto koristis su za gledanje u daljinu tj minus....ne moras ih nositii nisu ti potrebne pri citanju i gledanju u comp, ali nisu uopste stetne tako da radi kako ti je volja![]()
- bjelic
#6 Re: Minus diotrija,par pitanja.
ja nosim naocale za daljinu. i skoro mi je ista dioptrija. vremenom sam ih počeo nositi i kada bih gledao tv i radio na računaru. sada su mi očni mišići atrofirali i moram stalno nosit naočale jer ne vidim dobro bez njih ni gledat tv ni radit na računaru.Casual's wrote:To me i zanimalo,da li je stetno gledati ili ne.Hvala na odgovoruEpitop wrote:prirodna funkcija oka je da akomodira kada gleda na blizinu, a te naocale sto koristis su za gledanje u daljinu tj minus....ne moras ih nositii nisu ti potrebne pri citanju i gledanju u comp, ali nisu uopste stetne tako da radi kako ti je volja![]()
tako da paziš na tu varijantu.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7 Re: Minus diotrija,par pitanja.
ja imam minus krenuo sam s minus -1Casual's wrote:Pozdrav svima,
nosim vec par dana naocale sa minus diotrijom (-0,5 i -0,6) i neke stvari me 'kopkaju'.Moj doktor je rekao kako trebam nositi naocale prilikom rada na racunaru i gledanja televizora,a na netu sam nasao bas suprotno,kako se NE SMIJU nositi,zanima me sta je pravilno,nositi za racunarom ili ne ? Kada gledam u neku svjetlost (auta,rasvjeta) na staklu mi se pojavljuje kao neka sjena od tih svjetala,pa me zanima da li je to normalno ?![]()
ali prvi put čujem da postoji 0.6
dakle čitam bez naočala i surfam bez naočala... osim kad sam zavaljen u fotelju a miš dugačak kabal 2 metra
probaj kombinirati... da ti se mišići ne opuste... čitaj bez naočala... pravi vježbe za oči... kad dugo gledaš u jedan objekt probaj onda nekoliko minuta gledati u nekoliko objekata koji su mnogo dalji ili bliži i to na preskok...
- Casual's
#8 Re: Minus diotrija,par pitanja.
Bojim se da mi se ne desi ovo sto se i @bjelic desilo.Nije mi logicno da ih nosim za racunarom,jer koliko sam shvatio one priblize objekat.Razdaljina izmedju monitora i mene je nesto veca od 60 cm,a kada gledam TV onda su mi zaista potrebne,jer mi se prijevod mutio i nisam mogao neke stvari procitati dok se ne priblizim ili promijenim ugao gledanja.Black swan wrote:ja imam minus krenuo sam s minus -1Casual's wrote:Pozdrav svima,
nosim vec par dana naocale sa minus diotrijom (-0,5 i -0,6) i neke stvari me 'kopkaju'.Moj doktor je rekao kako trebam nositi naocale prilikom rada na racunaru i gledanja televizora,a na netu sam nasao bas suprotno,kako se NE SMIJU nositi,zanima me sta je pravilno,nositi za racunarom ili ne ? Kada gledam u neku svjetlost (auta,rasvjeta) na staklu mi se pojavljuje kao neka sjena od tih svjetala,pa me zanima da li je to normalno ?![]()
ali prvi put čujem da postoji 0.6
dakle čitam bez naočala i surfam bez naočala... osim kad sam zavaljen u fotelju a miš dugačak kabal 2 metra
probaj kombinirati... da ti se mišići ne opuste... čitaj bez naočala... pravi vježbe za oči... kad dugo gledaš u jedan objekt probaj onda nekoliko minuta gledati u nekoliko objekata koji su mnogo dalji ili bliži i to na preskok...
- Truba
#9 Re: Minus diotrija,par pitanja.
čini mi se da je dužina jasnog vida 25 cm
mi kratkovidni vidimo i kraće
ali su nam objekti u daljini nejasni
naočale ti samo lome svjetlost umjesto neke čibulje u oku
koja je zakazala
tako da ja ne bih rekao kako približavaju
ako ti krene rasti dioptrija mislim da nećeš ništa moći učiniti
mi kratkovidni vidimo i kraće
naočale ti samo lome svjetlost umjesto neke čibulje u oku
tako da ja ne bih rekao kako približavaju
- Casual's
#10 Re: Minus diotrija,par pitanja.
Samo da te još pitam,da li trebam naocale nositi stalno, kada izlazim u grad,igram fudbal,ili samo kada osjetim da naprezem oci,i da li je normalno da mi se pojavljuje ova sjena koju sam objasnio u prvom postu ?Black swan wrote:čini mi se da je dužina jasnog vida 25 cm
mi kratkovidni vidimo i kraćeali su nam objekti u daljini nejasni
naočale ti samo lome svjetlost umjesto neke čibulje u okukoja je zakazala
tako da ja ne bih rekao kako približavaju![]()
- Truba
#11 Re: Minus diotrija,par pitanja.
kad god ne gledaš unutar pola metra trebao bi nositi 
osim kad šutaš lopte da se ne povijediš
osim kad šutaš lopte da se ne povijediš