teletrader wrote:Postoji mogucnost da radi nekog manjeg projekta odem u Minsk na par sedmica tako da bih bio zahvalan ako bi neko mogao da podjeli svoja iskustva sa mnom..
-Da li je procedura za dobivanje vize komplikovana, da li je pasoska/carinska kontrola na ulazu u zemlju rigorozna,da li gledaju kakve knjige/casopise nosis sa sobom?
-nakon ulaska u zemlju:
-Da li je strancu moguce unajmiti rent-a-car i cisto turisticki voziti po drzhavi ili su potrebne neke posebne dozvole?
Zivot u Minsku
-sta se ima vrijedno vidjeti,znamenitosti,muzeji?
I na kraju mentalitet stanovnistva,posto su Slaveni kao i mi,mislim da tu ne bi trebalo biti vecih problema
Hvala unaprijed,

Granice izmedju Rusije i Belorusije nema tako da komotno mozes uci sa istocne strane

Sto se tice kontrole ako ulazis sa Poljske strane ili gore Baltickih drzava jes da ima kontrole. Ako imas BiH pasos onda mozes dobiti visu na dolazak (samo glavni aerodrom) jer koliko mislim BiH nema tamo konzulat. I kosta negdje oko 100€

A ako oni imaju ambasadu u tvojoj drzavi onda ti je ta viza 200€

I moras imati u bilo kojem slucaju garantno pismo i hotel smjestaj ili u tom pismu da je navedeno gdje ces bivat u periodu od dana ulaska do izlaska. Na putnoj granici moras imati vizu unaprijed.
Ako imas Srbije pasos onda nema tksi na vize ali opet moras imati vizu.
To za rent a car sad kad pistas, pojema nemam, ali mislim da je i njima u interesu da zarade pa bi me cudilo da nije mogice. I tamo se vozaju Audi Q7 i A8 te Mercedesi i Ferrari auta a ima i Lada i Moskvica. Znam da na aerodormu ima onih velikih rent a car companija pa sam 99% siguran da mozes. Sto se tice cesta sve je ok, a cijena goriva su znatno jeftinije nego u bilo kojoj drugoj drzavi Europe. I svaka pumpa ima iste cijene jer je drzava odredjuje.
Minsk grad ko grad nista posebno. U trgovinskim centrima imas svega i za relativno jeftine pare

Imas muzeja, opera i toga samo nisam imao veremena da zalazim puno. A i imene se slabo sjecam.
Oko promjene para. Mozes njihovu valutu kupiti a tesko da ces naci one exchange kiose koji ce ti prodati stranu valutu kad ides kuci, u bankama moze ali opet ne prevelika suma. I moras unjeti sasvim najnovije novcanice da su ispeglane i ravne ko da su isprentane prije 2 min. jel imalo kriva na coskovima, stra, zguzvana odibjaju. ZNACI ABSOLUTNO NOVE I RAVNE DA SU - MA DA SE CAKLE - mislim na Euro ili Dollar i ostale strane valute ali preporucujem da imas kod sebe ili Euro ili Dolar.
Ljudi su sasvim normalni i hoce izaci u susret jos ako znas malo ruskog ili nekako da iskombinujes - policija je stroga pa zato nebi preporucio da ih zajebajes