nagađam, ali to ti je ta materija.
Ministarstvo vanjskih poslova pismeni i usmeni test znanja?
- JThomas
#1 Re: Ministarstvo vanjskih poslova pismeni i usmeni test znanja?
ne znam koje si struke, a nikad nisam bio u kontaktu s tim ministarstvom
no, ja bi na tvom mjestu pročitao iz neke knjige međunarodnog javnog prava o diplomatskim predstavništvima uopšte, da znaš šta je ambasada, a šta konzulat, koja su ovlaštenja diplomata, imuniteti i to...pa onda recimo akte i pravilnike dotičnog ministarstva koji mogu da se nađu na netu, čisto da znaš ko je tu ko...pa onda uopšte o međunarodnim ugovorima i posebno o onim najvažnijim kojih je potpisnica i BiH.
-
Eborg
#2 Re: Ministarstvo vanjskih poslova pismeni i usmeni test znanja?
A gdje je bio konkurs ako se smije znati? 
-
callmethebreeeze
#3 Re: Ministarstvo vanjskih poslova pismeni i usmeni test znanja?
ja isto tako pojma nemam sta ce te pitati na tom testu, ali ne vjerujem da ih prvenstveno zanima da li znas sta je ambasada i odgovore na slicna tehnicka pitanja.
evo sad gledam pitanja za slican test pri ministarstvu vanjskih poslova svedske. oni od aspiranata traze da, izmedju ostalog, napisu esej na temu kako je irsko NE u referendumu uticalo na lisabonski ugovor i koji su izazovi pred ministarstvom vanjskih poslova svedske kad i ako (ovo je pisano prije nego je ratificiran) lisabonski ugovo stupi na snagu.
onda imaju par laksih pitanja:
s kojim drzavama eu granici (misli se na zemljanu granicu)
sta je kommittologija"" (ja veze nisam imao dok nisam guglao)
onda se trazi da u procentima napisu koliko svedska uvozi i izvozi u razlicite regije
i jos masa tako tih pitanja, izmedju ostalog hoce da znaju koji je bend napisao stairway to heaven.
pa onda ima dio gdje testiraju znanje engleskog
i jos traze da napises nesto na trecem jeziku francuski, spanski, arapski, njemacki, ruski ili drugi slavenski, kineski ili japanski.
mozda nasi nisu ovako rigorozni ko svedi, ali ja mislim da ces imati ovu vrstu pitanja.
evo sad gledam pitanja za slican test pri ministarstvu vanjskih poslova svedske. oni od aspiranata traze da, izmedju ostalog, napisu esej na temu kako je irsko NE u referendumu uticalo na lisabonski ugovor i koji su izazovi pred ministarstvom vanjskih poslova svedske kad i ako (ovo je pisano prije nego je ratificiran) lisabonski ugovo stupi na snagu.
onda imaju par laksih pitanja:
s kojim drzavama eu granici (misli se na zemljanu granicu)
sta je kommittologija"" (ja veze nisam imao dok nisam guglao)
onda se trazi da u procentima napisu koliko svedska uvozi i izvozi u razlicite regije
i jos masa tako tih pitanja, izmedju ostalog hoce da znaju koji je bend napisao stairway to heaven.
pa onda ima dio gdje testiraju znanje engleskog
i jos traze da napises nesto na trecem jeziku francuski, spanski, arapski, njemacki, ruski ili drugi slavenski, kineski ili japanski.
mozda nasi nisu ovako rigorozni ko svedi, ali ja mislim da ces imati ovu vrstu pitanja.
-
callmethebreeeze
#4 Re: Ministarstvo vanjskih poslova pismeni i usmeni test znanja?
ne vjerujem da se moze nabubati za ovakav test, ali nadam se da ces nam se javiti nakon sto ga budes radio 
p.s jesi li provjerio mozes li doci do starih testova?
p.s jesi li provjerio mozes li doci do starih testova?
-
Eborg
#5 Re: Ministarstvo vanjskih poslova pismeni i usmeni test znanja?
Tnx!
Ja sam nedavno nabavio onaj "Rječnik diplomacije i međunarodnog prava", bio je oko 115 KM.
Tu imaš razne dokumente i šeme ali možeš fino i prelistati i naučiti neke pojmove koji su super objašnjeni.
Ja sam nedavno nabavio onaj "Rječnik diplomacije i međunarodnog prava", bio je oko 115 KM.
Tu imaš razne dokumente i šeme ali možeš fino i prelistati i naučiti neke pojmove koji su super objašnjeni.
- iceman ze
#6 Re: Ministarstvo vanjskih poslova pismeni i usmeni test znanja?
- kao sto reko nece zakoni, podzakonski propisi, koji uredjedjuju nadleznost tog ministarstva.
- dodatna literatura, ja sam nasao neku knjigu Diplomatija, ima u nekim knjizarama, tu imas dosta materijala, izmedju ostalom i konvencijama o diplomatskim i konzularnim odnosima.
-moze ti se desiti esej, da napises na odredjenu temu, kao npr. da napises ataseu za kulturu neke zemlje, poziv na ucestvovanje na nekoj konferenciji i sl.
Sve ovo je iz druge ruke, bio moj drug, pozdrav i sretno, javi nam kako si prosao......
- dodatna literatura, ja sam nasao neku knjigu Diplomatija, ima u nekim knjizarama, tu imas dosta materijala, izmedju ostalom i konvencijama o diplomatskim i konzularnim odnosima.
-moze ti se desiti esej, da napises na odredjenu temu, kao npr. da napises ataseu za kulturu neke zemlje, poziv na ucestvovanje na nekoj konferenciji i sl.
Sve ovo je iz druge ruke, bio moj drug, pozdrav i sretno, javi nam kako si prosao......
- Maraschino
#7 Re: Ministarstvo vanjskih poslova pismeni i usmeni test znanja?
Jaguar84 wrote:Interesuje me da li je neko bio na testiranju za administrativne poslove u ovom ministarstvu?Pozvan sam na testiranje koje se sastoji od pismenog i usmenog dijela pa bih volio ako imate neke informacije ili savjete koje bi mogli da podijelite samnom a i sa drugim vjerujem......
Hvala vam unaprijed!
tebi ne trebaju pitanja i odgovori, tebi treba shtela. bolje ti je potrazi kakvog rodjaka ili rodicu u tom ministarstvu i sve si nejasnoce rijesio.
onaj ko ima nekoga tamo, taj je vec dobio i pitanja i odgovore.
p.s. je li to ono familijarno ministarstvo
-
jefferson
#8 Re: Ministarstvo vanjskih poslova pismeni i usmeni test znanja?
Koga to interesuje evo mu preporuka:iceman ze wrote:- kao sto reko nece zakoni, podzakonski propisi, koji uredjedjuju nadleznost tog ministarstva.
1. Diplomcy by Henry Kissinger
2. Understanding International Conflicts: Theory and Histroy by Joseph Nye
3. Soldiers, Statecraft and History by James nathan
Te tri knjige ce dati potrebno znanje ko god planira da aplicira na taj posao. Mislim da test nece imati ni 99% onoga sto ima u ovim knigama, ali ove knjige su za diplomatiju ono sto je za engleski Websterov rijecnik!
-
Eborg
#9 Re: Ministarstvo vanjskih poslova pismeni i usmeni test znanja?
Ta knjiga "Diplomatija", možeš li reći više molim te? Ko je napisao, je li dobra, o čemu se radi, cijena?iceman ze wrote:- kao sto reko nece zakoni, podzakonski propisi, koji uredjedjuju nadleznost tog ministarstva.
-
Eborg
#10 Re: Ministarstvo vanjskih poslova pismeni i usmeni test znanja?
Ima li se kod nas uzeti tih knjiga?jefferson wrote:Koga to interesuje evo mu preporuka:iceman ze wrote:- kao sto reko nece zakoni, podzakonski propisi, koji uredjedjuju nadleznost tog ministarstva.
Te tri knjige ce dati potrebno znanje ko god planira da aplicira na taj posao. Mislim da test nece imati ni 99% onoga sto ima u ovim knigama, ali ove knjige su za diplomatiju ono sto je za engleski Websterov rijecnik!
-
jefferson
#11 Re: Ministarstvo vanjskih poslova pismeni i usmeni test znanja?
Diplomacy od Henry Kissingera bi mogao naci kod Sahinpasica ili Buybook, ali nisam siguran. Tu knjigu od ove tri ces najlakse naci. Ima blizu 1000 strana i vrlo rjecito i jednostavno objasnjava istoriju diplomatije i sl. Redovno je stivo na svim univerzitetima kako civilnim tako i vojnim ali za magistarski ili doktorski nivo. Moguce je da je i prevedena na nas.Eborg wrote:Ima li se kod nas uzeti tih knjiga?jefferson wrote:Koga to interesuje evo mu preporuka:iceman ze wrote:- kao sto reko nece zakoni, podzakonski propisi, koji uredjedjuju nadleznost tog ministarstva.
Understanding International Conflicts je napisana od strane Joseph Nye koji predaje na Harvardu, i koristi se kao redovno citanje na magistarskom nivou iz medjunardonih odnosa , diplomatije i nacionalne sigurnosti sirom amerike. Ako nadjes tu knjigu nemoj kupovati starije od 6-tog izdanja.
Soldiers, Statecraft and History je napisao James Nathan, i nije toliko velika, mislim 227 strana, ali ces je tesko naci. Jednostavno na tako malo stranica objasnjava istoriju diplomatije, i ima vrlo dobro poglavlje o ratu u bivsoj jugoslaviji. Nathan je bio ucesnik pregovora sa S. Korejom i sl i vrlo je cijenjen u toj oblasti.
Ima tu jos dosta knjiga, a najbolje ti je vidjeti na amazon.com da li ima mogucnost da se knjiga kupi i posalje u BiH!
- iceman ze
#12 Re: Ministarstvo vanjskih poslova pismeni i usmeni test znanja?
Eborg wrote:Ta knjiga "Diplomatija", možeš li reći više molim te? Ko je napisao, je li dobra, o čemu se radi, cijena?iceman ze wrote:- kao sto reko nece zakoni, podzakonski propisi, koji uredjedjuju nadleznost tog ministarstva.
Evo pokusaj ovdje saznati, imas neke podatke o knjizi, autoru i sl.
http://www.diplomatija.ba/aktuelno.html
-
thepatriot
#13 Re: Ministarstvo vanjskih poslova pismeni i usmeni test znanja?
Druže bio sam ja u tom ministarstvu na testiranju, ispalo da nisam položio pismeni test (po njihovoj) al u stvari poslije tih rezultata sam saznao da već ljudi tu rade tako da je to u 99% slučajeva već zauzeto, tako da ti je moj savjet il traži štelu il nemoj bezveze predavat na te oglase jer bezveze čovjek troši lovu (traže da se potrebni dok. šalju poštom preporučeno, to je oko 2,50 KM-bolje popit kahvuJaguar84 wrote:Interesuje me da li je neko bio na testiranju za administrativne poslove u ovom ministarstvu?Pozvan sam na testiranje koje se sastoji od pismenog i usmenog dijela pa bih volio ako imate neke informacije ili savjete koje bi mogli da podijelite samnom a i sa drugim vjerujem......
Hvala vam unaprijed!
Ovo je zemlja za poželi't!!!
-
callmethebreeeze
#14 Re: Ministarstvo vanjskih poslova pismeni i usmeni test znanja?
kad ti je ispit da ti drzimo palceve?
-
Eborg
#15 Re: Ministarstvo vanjskih poslova pismeni i usmeni test znanja?
Zahvaljujem i ja na linkovima! 
-
Stari kenjac
#16 Re: Ministarstvo vanjskih poslova pismeni i usmeni test znanja?
Jaguar84 wrote:17.callmethebreeeze wrote:kad ti je ispit da ti drzimo palceve?
Jeli te pozvala Agencija za drzavnu sluzbu? Otvori stranicu te agencije i nacices pitanja i odgovore. Ako si to prosao, onda ces drugi ispit polagati iz domena radnog mjesta na koje si konkurisao.
-
Eborg
#17 Re: Ministarstvo vanjskih poslova pismeni i usmeni test znanja?
Samo bih da kažem da sam danas kupio ovu knjigu "Diplomatija" koju je napisao Mirza Pašić, čini mi se pravo dobra!
A našem dragom @Jaguar84 želim puno sreće na sutrašnjem ispitu!
Naprijed majstore! 
A našem dragom @Jaguar84 želim puno sreće na sutrašnjem ispitu!
- swirl
#18 Re: Ministarstvo vanjskih poslova pismeni i usmeni test znanja?
Moj savjet ti je da procitas becku Konvenciju o diplomatskim i konzularnim odnosima.
http://www.bgcentar.org.yu/documents/Be ... nosima.htm
-
Eborg
#19 Re: Ministarstvo vanjskih poslova pismeni i usmeni test znanja?
To je svakako osnova, ova knjiga isto tako obrađuje Bečku konvenciju i obrađuje je član po član sa komentarima i objašnjenjima autora.swirl wrote:Moj savjet ti je da procitas becku Konvenciju o diplomatskim i konzularnim odnosima.
- swirl
#20 Re: Ministarstvo vanjskih poslova pismeni i usmeni test znanja?
Bilo koja knjiga medjunarodnog prava obradjuje te dvije konvencije, i komentira ih, jer su one osnov diplomatije. Helem, ne dajem covjeku pogresan savjet, bila sam na njihovim, i pismenim, i usmenim konkursima, znam sta pitaju.Eborg wrote:To je svakako osnova, ova knjiga isto tako obrađuje Bečku konvenciju i obrađuje je član po član sa komentarima i objašnjenjima autora.swirl wrote:Moj savjet ti je da procitas becku Konvenciju o diplomatskim i konzularnim odnosima.
-
Eborg
#21 Re: Ministarstvo vanjskih poslova pismeni i usmeni test znanja?
Ma ne, slažem se, hvala ti i u moje ime.
Kakva su do sada bila tvoja iskustva, jesi li se uspjela ubaciti?
Kakva su do sada bila tvoja iskustva, jesi li se uspjela ubaciti?
-
Eborg
- statix
#23 Re: Ministarstvo vanjskih poslova pismeni i usmeni test znanja?
Zao mi je drug, ja sam bio na nekih 7-8 testiranja, zajedno sa intervjuima i nista, uvijek neke stela ili manjak iskustva, ali ne treba nadu gubiti. Neko ce prepoznati kvalite. U koli uradim IQ test sa najvise bodova, a na razgovoru me sjebe ona psiloginica sa nekim triki pitanjima, ma jebi ih sve....Jaguar84 wrote:kao i sto sam obecao...
pismeni dio ispita bio je iz kancelarijskog poslovanja, 25 pitanja sa online testa koji se moze naci na stranici Agencije za drzavnu sluzbu.Imas 45 min. za rjesavanje. Kad smo zavrsila vidim par ljudi izlazi sa testiranja i sjedaju u sluzbena auta.
Polozio sam, i danas sam bio na usmneom dijelu ispita.Pitanja nisu bila ista za sve, naravno.Dobar dio ljudi koji je dosao na usmeni vec radi tu, ili u nekoj od zgrada preko puta.Pa tako su i pitanja isla.Meni su postavili 2 pitanja koja se ticu direktno radnih mjesta na koja sam konkurisao.Pa i odgovorio bi na njih da mozda radim na tim mjestima koju godinu.Uzas..
Postavi ti primjer neke situacije, i onda, sta ti treba da uradis kao zaposlenik nekog konzulata u toj i toj situaciji, isto da radim vec tu, pa mi provjeravaju znanje....
naravno, ljudi koji vec rade u njihovim institucijama dobivali su pitanja tipa "cime se bavi sektor na koji je konkurisao?" pa to je cak pisalo u novinama, u konkursu, u objasnjenju radnog mjesta.Ma jadno sve u svemu.
-
callmethebreeeze
#24 Re: Ministarstvo vanjskih poslova pismeni i usmeni test znanja?
zao mi je, zaista. zato nam diplomatija i jeste ovakva kakva jeste. ja sam par puta bio u kontaktu s nasim "diplomatima" ovdje. jadna nam majka ko nas predstavlja. umjesto da saljemo ono najbolje sto imamo vani, mi smo od diplomata napravili odlicno placen kadar stalnih turista.Jaguar84 wrote:kao i sto sam obecao...
pismeni dio ispita bio je iz kancelarijskog poslovanja, 25 pitanja sa online testa koji se moze naci na stranici Agencije za drzavnu sluzbu.Imas 45 min. za rjesavanje. Kad smo zavrsila vidim par ljudi izlazi sa testiranja i sjedaju u sluzbena auta.
Polozio sam, i danas sam bio na usmneom dijelu ispita.Pitanja nisu bila ista za sve, naravno.Dobar dio ljudi koji je dosao na usmeni vec radi tu, ili u nekoj od zgrada preko puta.Pa tako su i pitanja isla.Meni su postavili 2 pitanja koja se ticu direktno radnih mjesta na koja sam konkurisao.Pa i odgovorio bi na njih da mozda radim na tim mjestima koju godinu.Uzas..
Postavi ti primjer neke situacije, i onda, sta ti treba da uradis kao zaposlenik nekog konzulata u toj i toj situaciji, isto da radim vec tu, pa mi provjeravaju znanje....
naravno, ljudi koji vec rade u njihovim institucijama dobivali su pitanja tipa "cime se bavi sektor na koji je konkurisao?" pa to je cak pisalo u novinama, u konkursu, u objasnjenju radnog mjesta.Ma jadno sve u svemu.
-
Eborg
#25 Re: Ministarstvo vanjskih poslova pismeni i usmeni test znanja?
A ja se k'o biva školujem da bih jednog dana bio BH diplomata. Pu, hebem ti livadu!