Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
- veljaca
#1 Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
Imam jedno pitanje za nekoga iz Ministarstva saobracaja Kantona Sarajevo:
- U toku je povecano kaznjavanje nelegalno parkiranih vozila - nakon ukidanja odredbe u Zakonu da se ne moze kazniti tamo gdje ne stoji znak zabrane parkiranja - i posto sam i sam time bio "pogodjen" pitao sam u nadleznoj Policijskoj Upravi, da li pri izdavanju naloga o pogresnom parkiranju, su duzni da to fotografisu i da imaju dokaz na Sudu. Teoretski - moze te neki policajac koji ti se natovari na kosti ( a u mome slucaju to nije u pitanju ) - tako stalno "castiti" time. Dezurni u toj PU mi rece - znam ja to ( neki fin covjek ) ali mi u cijeloj PU imamo samo 2 foto aparata. To trebas pitati nekoga u Ministarsvu saobracaja KS.
Zato sam i otvorio ovu temu i pitam da li neko u tome Ministarstvu razmislja da se osposobe tehnicki policajci na terenu da imaju fotoaparat ( ne mora biti velike rezolucije ) i onda uslikaju to parkiranje ?
- U toku je povecano kaznjavanje nelegalno parkiranih vozila - nakon ukidanja odredbe u Zakonu da se ne moze kazniti tamo gdje ne stoji znak zabrane parkiranja - i posto sam i sam time bio "pogodjen" pitao sam u nadleznoj Policijskoj Upravi, da li pri izdavanju naloga o pogresnom parkiranju, su duzni da to fotografisu i da imaju dokaz na Sudu. Teoretski - moze te neki policajac koji ti se natovari na kosti ( a u mome slucaju to nije u pitanju ) - tako stalno "castiti" time. Dezurni u toj PU mi rece - znam ja to ( neki fin covjek ) ali mi u cijeloj PU imamo samo 2 foto aparata. To trebas pitati nekoga u Ministarsvu saobracaja KS.
Zato sam i otvorio ovu temu i pitam da li neko u tome Ministarstvu razmislja da se osposobe tehnicki policajci na terenu da imaju fotoaparat ( ne mora biti velike rezolucije ) i onda uslikaju to parkiranje ?
- Qler
#2 Re: Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
Dosta policajaca slika sa mobitelima da sebe ograde od tih pitanja...
- veljaca
#3 Re: Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
I to je nesto, ali to nije zvanicno. Zvanicno bi bilo da MORA uslikati svako vozilo kome izda prekrsajni nalog - jer je to jedini validni dokaz na Sudu ....Qler wrote:Dosta policajaca slika sa mobitelima da sebe ograde od tih pitanja...
-
Innovation
#4 Re: Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
Ja mislim da je ovo krivi naslov. Za to je nadlezno MUP-a KS.veljaca wrote: Postao/la veljaca dana 12/04/2013 22:18
- veljaca
#5 Re: Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
Ponavljam bio u PU MUP-a KS i tamo mi dezurni rece da je ovo pitanje za Ministarstvo saobracaja ( jer su vozila u domenu saobracaja ). Zato sam i tako napisao ... Mada i tvoje ima logike, ali ima i ona: " Gdje prestaje logika, nastupa BiH ..."Innovation wrote:Ja mislim da je ovo krivi naslov. Za to je nadlezno MUP-a KS.veljaca wrote: Postao/la veljaca dana 12/04/2013 22:18
- starii
#6 Re: Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
a na koji broj se prijavljuju nepropisno parkirana auta?
- bach
#7 Re: Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
I mene isto zanima.veljaca wrote:Imam jedno pitanje za nekoga iz Ministarstva saobracaja Kantona Sarajevo:
Wvo mog slučaj, koji nema veze sa pameću...Dobio sam kaznu za parkiranje u gradu u kojem nikad nisam bio...
http://www.klix.ba/forum/kazna-za-saob- ... 10392.html
- akcid
#8 Re: Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
veljaca wrote:Imam jedno pitanje za nekoga iz Ministarstva saobracaja Kantona Sarajevo:
Nisu ministarstvo unutrašnjih poslova ili ministarstvo saobraćaja ili bilo koje slično, nadležni za davanje odgovora na ovo i slična pitanja, već zakonodavac - Parlament BiH.
Autentično tumačenje Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH (na čijim osonovama si dobio prekršajni nalog), daje Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH https://www.parlament.ba/sadrzaj/komisi ... -BA&pril=b , ali opet ne tebi - građaninu BiH, Komisija daje odgovore samo delegatima Parlamenta i institucijama BiH, Entiteta i drugim državnim, entitetskim i kantonalnim organima.
S druge strane...nekad je sud davao vjeru isključivo službenicima unutrašnjih poslova (miliciji i policiji kasnije), čak i u slučajevima kada nije bilo nepobitnih dokaza u njihove tvrdnje, što znači da je i nevina osoba mogla biti proglašena krivom.
Kroz današnje zakonodavstvo, entitetskim Zakonima o prekršajima npr., kojima se provode saobraćajni prekršaji, teret dokazivanja da je okrivljena osoba počinila prekršaj pada na organa koji je izdao prekršajni nalog. Kroz sudsko odlučivanje okrivljena strana uvijek može pobijati navode iz prekršajnog navoda, ukoliko ne postoje nepobitni dokazi, mada i danas sud više vjere poklanja ovlaštenom organu nego građaninu.
- veljaca
#9 Re: Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
Komentarisacu ovo pod a) i pod b)akcid wrote:veljaca wrote:Imam jedno pitanje za nekoga iz Ministarstva saobracaja Kantona Sarajevo:
a) Nisu ministarstvo unutrašnjih poslova ili ministarstvo saobraćaja ili bilo koje slično, nadležni za davanje odgovora na ovo i slična pitanja, već zakonodavac - Parlament BiH.
Autentično tumačenje Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH (na čijim osonovama si dobio prekršajni nalog), daje Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH https://www.parlament.ba/sadrzaj/komisi ... -BA&pril=b , ali opet ne tebi - građaninu BiH, Komisija daje odgovore samo delegatima Parlamenta i institucijama BiH, Entiteta i drugim državnim, entitetskim i kantonalnim organima.
S druge strane...nekad je sud davao vjeru isključivo službenicima unutrašnjih poslova (miliciji i policiji kasnije), čak i u slučajevima kada nije bilo nepobitnih dokaza u njihove tvrdnje, što znači da je i nevina osoba mogla biti proglašena krivom.
b ) Kroz današnje zakonodavstvo, entitetskim Zakonima o prekršajima npr., kojima se provode saobraćajni prekršaji, teret dokazivanja da je okrivljena osoba počinila prekršaj pada na organa koji je izdao prekršajni nalog. Kroz sudsko odlučivanje okrivljena strana uvijek može pobijati navode iz prekršajnog navoda, ukoliko ne postoje nepobitni dokazi, mada i danas sud više vjere poklanja ovlaštenom organu nego građaninu.
pod a ) od nekoga se mora poceti. Poceti od pojedinca, preko vise instance, pa vise instance, ...., pa Parlament BiH, ...., pa Sud u Strazburu ....
pod b ) narod uvijek ide linijom manjeg otpora i plati. Ali kada bi neko uzeo advokata i otisao sa njim na Sud - bez dokaza ( FOTOGRAFIJE ) sigurno ne bi izgubio slucaj .... Ali narod je svakako inertan ....
- bach
#10 Re: Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
Tamo gdje počinje Bosna, tu prestaje logika i to svaka...
Lopov pogrešno parkirao, vlasniku došla kazna
Ratni vojni invalid Salko Zeherović (62) iz Sarajeva dobio je kaznu za nepropisno parkiranje u vrijeme kad je njegov automobil bio ukraden! Automobil mu je ukraden 27. januara, a već dan kasnije Salko je prijavio krađu vozila.
Žali se sudu
- Vozilo mi je ukradeno s parkinga ispred zgrade. Skoro dva mjeseca nakon što su mi ga ukrali, dobio sam kaznu od 40 KM za nepropisno parkiranje i 20 KM kamate. Kazna je napisana 25. marta u ulici Olimpijska, a dva dana poslije pronašli su automobil, na istom mjestu gdje je i napisana kazna - pojasnio je Zeherović.
Salko je RVI kojem je vozilo prijeko potrebno, jer zbog povreda na nogama nije u stanju hodati duže od 100 metara.
- Kada sam otišao po vozilo, nisam ga mogao prepoznati. Ohrndano, bez akumulatora, ispuhanih guma. Srce me zaboljelo. Odnijeli su sve što su mogli skinuti i iznijeti iz njega, pa čak i kišobran - žali se Zeherović.
Sada, pored opravki na vozilu, Salko mora platiti i kaznu za prekršaj koji nije napravio. Ogorčen je, kaže, na ponašanje policijskih službenika MUP-a KS.
- Otišao sam da se žalim jer nisam napravio prekršaj. Međutim, policija kaže da idem na sud i da se tamo žalim - kaže on.
Kradljivci nisu daleko stigli s automobilom koji je Salko kupio na kredit i još otplaćuje vjerovatno zato što im je nestalo goriva.
Nove gume
- Penzioner sam, sipam po 10 KM goriva. Morao sam kupiti nove gume, akumulator, a nemam od čega. Srčani sam bolesnik i sve ovo mi je srozalo život. Ne mogu zaraditi niti kupiti dijelove koje su mi ukrali i uništili - naveo je nesretni penzioner.
- Kona__
#11 Re: Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
i sama sam bila pogodjena tom "novinom".. i to jednom bih halalila, ali ja tri puta, i to pomsilim da ne pisu vise jer vidim komsijino auto i njegove hanume i ja parkiram, meni i ostalima cestitka-njima ne. komsija je inace doktor, pa valjda ce nekad valjati u zivotu..
ne pomaze postavljacu teme ovo moje, ali eto
ne pomaze postavljacu teme ovo moje, ali eto
-
sanaman
#12 Re: Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
Ukoliko krecemo od ove (teoretske) pretpostavke onda je sve moguce. Postavlje se pitanje srazmjernosti i stepena zlopupotrebe od strane policajca. Ukoliko policijaca igra na teoretsku kartu nikad ne zna kako ce se zavrsiti, jer moze mu se desiti da vlasnik ima materijalni dokaz da mu auto nije bilo na navedenom mjestu (npr. bilo na servisu) i onda policajac ima problem.veljaca wrote:Imam jedno pitanje za nekoga iz Ministarstva saobracaja Kantona Sarajevo:
Parkiranje je banalna stvar, jer ako svedemo da za parkiranje treba svaki put fotografija, sta je sa puno tezim djelima iz oblasti krivicnog prava gdje se puno toga zna zasnivati na izjavi svjedoka. Mislim da krecemo od pogresne pretpostavke a to je da ce policajac u startu da pise lazne kazne.
Krenemo od sebe. Treba li svaki put autom ici, da li nam tesko pada prosetati od nekog parkinga koji je malo vise udaljen. Moraju li svi dolaziti autom na posao?
Smatram da je veci problem nepostojanje dovoljnog broja parkinga a broj automobila se iz godine u godinu povecava, pa dolazimo u situaciju da ljudi svugdje parkiraju, neki sto moraju a neki sto im se hoce. A za nedostatak parking prostora i nepostivanje saobracajnih propisa nije kriv bas policajac, nego ja koji parkiram na pogresnom mjestu ili mozda onaj ko treba da obezbijedi parking.
A na kraju treba zamisliti o temeljnoj promjeni tj. nadleznost za parkinge dati opcinama jer je jedan policajac previse skup da bi samo slikao pogresno parkirana auta, to se moze raditi i bez ovlastenja i bez beneficiranog staza.
- akcid
#13 Re: Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
sanaman wrote:...A na kraju treba zamisliti o temeljnoj promjeni tj. nadleznost za parkinge dati opcinama jer je jedan policajac previse skup da bi samo slikao pogresno parkirana auta, to se moze raditi i bez ovlastenja i bez beneficiranog staza.
Mislim da u Sarajevu KJKP RAD ima ovlaštenje za izdavanje prekršajnih naloga i za pogrešno parkirane automobile.
- johntra
#14 Re: Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
JKP Rad može samo izdati upozorenje kad nisi platio parking na nekom parkingu ili mogu pozvati drotove i pauk...Eko redari JKP Park ti mogu izdati nalog za parkiranje na zelenim površinama u iznosu od 200 KM...
- Zuhel
#15 Re: Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
Evo Vam jedan primjer... Upravo sam se zadesio u situaciji da sam bio svjedok rada policijskog sluzbenika. Kao što sam primjetio "gospodin" prvo putem motorole provjeri reg. oznake vozila. Ukoliko je vozilo registovano na "obicnom gradaninu" naravno i dobije kaznu.. U suprotnom sucaju proseta dalje do slijedeceg vozila.
Jel to realno ?? Zar sebi da dozvolimo da budemo gradani drugog reda !?

Jel to realno ?? Zar sebi da dozvolimo da budemo gradani drugog reda !?
- akcid
#16 Re: Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
Da, ali ako je ovlašten za izdavanje prekršajnih naloga za zelenu površinu, ovlašten je i za asfaltnu. Kakva je razlika?johntra wrote:JKP Rad može samo izdati upozorenje kad nisi platio parking na nekom parkingu ili mogu pozvati drotove i pauk...Eko redari JKP Park ti mogu izdati nalog za parkiranje na zelenim površinama u iznosu od 200 KM...
Osim toga, ako je m/v trajno nesposobno za saobraćaj postoji osnov za izdavanje prekršajnog naloga. Za automobil koji je pokretan, ukoliko je parkiran na zelenoj površini, nema osnova za kažnjavanje.
- johntra
#17 Re: Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
Nije ovlašten, jer je to u domenu saobraćajne policije MUP KS, a ne u domenu civilnih službi, poput JKP Rad ili Park...Saobraćajna policija je nadležna za saobraćaj, bilo onaj u kretanju ili mirovanju...Eko redari su potpuno druga priča i oni su napravljeni više zbog komunalnih prekršaja, ali mogu kažnjavati i ako neko parkira na zelenoj površini, bez obzira da li je vozilo pokretno ili nepokretno...
- akcid
#18 Re: Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
*edit....johntra wrote:Nije ovlašten, jer je to u domenu saobraćajne policije MUP KS, a ne u domenu civilnih službi, poput JKP Rad ili Park...Saobraćajna policija je nadležna za saobraćaj, bilo onaj u kretanju ili mirovanju...Eko redari su potpuno druga priča i oni su napravljeni više zbog komunalnih prekršaja, ali mogu kažnjavati i ako neko parkira na zelenoj površini, bez obzira da li je vozilo pokretno ili nepokretno...
Ovdje je nadležan zakon o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo, i vlasnik automobila koji "parkira" - ostavi, trajno nepokretno m/v na zelenu površinu, može biti kažnjen zbog toga. Ukoliko je vozilo pokretno, analogno tome, vlasnik neće biti kažnjen.
Last edited by akcid on 16/04/2013 22:12, edited 1 time in total.
-
shandrprcSA
#19 Re: Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
akcid wrote:johntra wrote:Nije ovlašten, jer je to u domenu saobraćajne policije MUP KS, a ne u domenu civilnih službi, poput JKP Rad ili Park...Saobraćajna policija je nadležna za saobraćaj, bilo onaj u kretanju ili mirovanju...Eko redari su potpuno druga priča i oni su napravljeni više zbog komunalnih prekršaja, ali mogu kažnjavati i ako neko parkira na zelenoj površini, bez obzira da li je vozilo pokretno ili nepokretno...
Za "parkiranje" m/v na javnoj površini koja je kategorisana kao "zelena", ili park, nije nadležan Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, jer ta površina nije put!
Ovdje je nadležan zakon o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo, i vlasnik automobila koji "parkira" - ostavi, trajno nepokretno m/v na zelenu površinu, može biti kažnjen zbog toga. Ukoliko je vozilo pokretno, analogno tome, vlasnik neće biti kažnjen.
Član 73.
Vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo naročito:
1) na obilježenom pješačkom prijelazu i na udaljenosti manjoj od 5 m od tog prijelaza, kao i na prijelazu biciklističke staze preko kolovoza;
2) na prijelazu puta preko željezničke ili tramvajske pruge u istom nivou;
3) na željezničkim ili tramvajskim prugama ili u blizini tih pruga ako se time sprečava ili ometa saobraćaj vozila koja se kreću po šinama;
4) na raskrsnici i na udaljenosti manjoj od 5 m od najbliže ivice popriječnog kolovoza;
5) u tunelima, na mostovima, u podvožnjacima i na nadvožnjacima, kao i na dijelovima puta ispod mostova i nadvožnjaka i na udaljenosti manjoj od 15 m od tih objekata;
6) na dijelu puta u blizini vrha prijevoja i u krivini gdje je preglednost puta nedovoljna i gdje se obilaženje vozila ne bi moglo izvršiti bez opasnosti;
7) na dijelu puta na kojem bi širina slobodnog prolaza od zaustavljenog ili parkiranog vozila do neisprekidane uzdužne linije na kolovozu, ili do suprotne ivice kolovoza, ili do neke prepreke na putu, bila manja od 3 m;
8 ) na mjestu na kome bi vozilo zaklanjalo postavljeni saobraćajni znak ili uređaj za davanje svjetlosnih saobraćajnih znakova;
9) na biciklističkoj stazi, odnosno traci;
10) na dijelu kolovoza koji je kao stajalište za vozila javnog saobraćaja obilježen saobraćajnim znakom i oznakama na kolovozu;
11) na svim uređenim zelenim površinama, parkovima i sl.;
12) na mjestu koje je označeno kao parking-prostor za lica s invaliditetom ako vozilo nije obilježeno znakom iz člana 29. st. (2) i (3) ovog zakona;
- akcid
#20 Re: Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
shandrprcSA wrote:...
- Pasiflora
#21 Re: Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
Zna li neko kako ide sa zastarom kod saobraćajnih prekršaja? Prebrza voznja, snimila kamera u septembru prošle godine u drugom kantonu. Kazna stigla tek danas. Zna li neko da nije slučajno nastupila zastara?
I mene je malo sramota sto ovo pitam, ali... znate kako je...
- johntra
#22 Re: Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
nije nastupila zastara...mislim da nastupa nakon četiri ili pet godina, nisam siguran...mora da imaju pune ruke posla, čim ti je ovako zakasnila... 
- Pasiflora
#23 Re: Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
@jontra, hvala za odgovor
.
- holowey
#24 Re: Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
postoji zastara za pokretnja postupka i zastara za izvrsenje rjesenja... prva zastara se prekida danom pokretanja postupka a s obzirom da je tebi rjesenje stiglo za manje od osam mjeseci od pocinjenog prekrsaja, mozes da zaboravis na ovu prvu varijantu sa zastarom... druga zastara koja je vezana za izvrsenje rjesenja je rijesena tako da ne mozes produziti registraciju auta dok ne budu placene sve kazne... ukratko, plati sto prije da ne bi morao placati penale za kasnjenjePasiflora wrote:Zna li neko kako ide sa zastarom kod saobraćajnih prekršaja? Prebrza voznja, snimila kamera u septembru prošle godine u drugom kantonu. Kazna stigla tek danas. Zna li neko da nije slučajno nastupila zastara?
- johntra
#25 Re: Ministarstvo saobracaja - pitanje ...
ako auto nije na tebi, može nastupiti zastara po izvršenu rješenja...pet godina je rok i to je provjereno u praksi...