Ministarstvo plaća 2000KM za završeni magistarski studij!!??

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
ibrik

#1 Ministarstvo plaća 2000KM za završeni magistarski studij!!??

Post by ibrik »

Čuo sam da Ministarstvo (ne znam koje, ali logično bi bilo da je nauke, kulture i sporta :)) refundira po 2000 KM svakome ko završi postdiplomski studij, odnosno magistrira. Navodno refundiraju one troškove pripreme i odbrane magistarskog rada od 2000 KM!!?? Ima li u tome istine i ako ima kakva je procedura i gdje se to može dobiti???
nineinchnails

#2 Re: Ministarstvo plaća 2000KM za završeni magistarski studij!!??

Post by nineinchnails »

A gdje si to cuo?
Ja cuo "da ti uzmu jos 2000 KM sto si magistrirao".
:-D Ja kad sam diplomirao, pokupili su mi oko 500 KM za "troskove diplomiranja i izdavanja diplome".
karanana

#3 Re: Ministarstvo plaća 2000KM za završeni magistarski studij!!??

Post by karanana »

bogami i ja sumnjam u ovo. nemaju za njihove plate a da nekome dadnu 2000.
Alhemicarkaa

#4 Re: Ministarstvo plaća 2000KM za završeni magistarski studij!!??

Post by Alhemicarkaa »

Bude periodicno oglas u novinama, zadnji put je bio da refundira 3000 km, moras imati prosjek iznad 9 za drustvene, i iznad 8 za prirodne nauke, odluku da ti je prihvacena tema magistarskog ili da si vec magistrirao, i one standardne papire pri ovakvim procedurama (rodni list, drzavljanstvo etc), bude i na njihovoj stranici taj oglas. Samo se jako dugo ceka da objave rezultate moj muz je evo ljetos predao i jos nema rezultata, a kazu da se dugo ceka i na isplatu. Raspisuju oba ministarstva (i federalno i kantonalno - KS je u pitanju, ali moras biti stanovnik KS), ali mozes aplicirati samo na jedno.
Alhemicarkaa

#5 Re: Ministarstvo plaća 2000KM za završeni magistarski studij!!??

Post by Alhemicarkaa »

I da, to je provuceno pod vid stipendije, pa se pravi rang lista, ali ja sam cula da uglavnom svi koji ispunjavaju uslove dobiju pare.
Alhemicarkaa

#6 Re: Ministarstvo plaća 2000KM za završeni magistarski studij!!??

Post by Alhemicarkaa »

Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine Bosnia and Herzegovina
Federation of Bosnia and Herzegovina
KANTON SARAJEVO
Ministarstvo obrazovanja i nauke CANTON SARAJEVO
Ministry of Education and Science
Broj:11-14-22800
Sarajevo, 14.07.2008. godine

Na osnovu člana 17. Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti ("Službene novine Kantona Sarajevo" broj: 10/04) i na osnovu Zaključka Vlade Kantona Sarajevo broj 02-05-14464-27.1/08 od 07.05.2008. godine, Savjet za nauku Kantona Sarajevo raspisuje

K O N K U R S
ZA SUFINANSIRANJE TEHNIČKE OBRADE MAGISTARSKIH RADOVA I DOKTORSKIH DISERTACIJA

1. Konkurs se raspisuje za dodjelu klix novčane pomoći u 2008. godini i to za:
a) tehničku obradu magistarskog rada u iznosu od 3.000,00 KM za kandidate/kandidatkinje koji/e magistarski rad rade na univerzitetima u Bosni i Hercegovini i 6.000,00 KM za kandidate/kandidatkinje koji/e magistarske radnje obavljaju na univerzitetima u inostranstvu ili u saradnji Univerziteta (fakulteta) u Sarajevu sa nekim univerzitetom u inostranstvu.

b) Tehničku obradu doktorske disertacije u iznosu od 5.000,00 KM za kandidate/kandidatkinje koji/e disertacije rade na univerzitetima u Bosni i Hercegovini i 8.000,00 KM za kandidate/kandidatkinje koji/e doktorske radnje obavljaju na univerzitetima u inostranstvu ili u saradnji Univerziteta (fakulteta) u Sarajevu sa nekim univerzitetom u inostranstvu.

.....

Napomena: tekst Konkursa je dostupan i na web stranici: http://www.monks.ba.
To je to. Citav tekst mozes skinuti sa http://portal.monks.ba/start/Portals/0/ ... TACIJE.doc ali to je za proslu godinu i konkurs se zavrsio.
nineinchnails

#7 Re: Ministarstvo plaća 2000KM za završeni magistarski studij!!??

Post by nineinchnails »

Taj tzv "konkurs" je nastao sa jednim ciljem: Dodatna pljacka gradskog budzeta od strane politicara koji svoju djecu salju u inostranstvo na studiranje. Ostalo sto pise u tzv konkursu je "eto onako da nije previse ofirno".
End of story.
Alhemicarkaa

#8 Re: Ministarstvo plaća 2000KM za završeni magistarski studij!!??

Post by Alhemicarkaa »

nineinchnails wrote:Taj tzv "konkurs" je nastao sa jednim ciljem: Dodatna pljacka gradskog budzeta od strane politicara koji svoju djecu salju u inostranstvo na studiranje. Ostalo sto pise u tzv konkursu je "eto onako da nije previse ofirno".
End of story.
Ja znam nekoliko magistranata koji su dobili te pare a nisu djeca politicara i bez ikakve stele.
madner

#9 Re: Ministarstvo plaća 2000KM za završeni magistarski studij!!??

Post by madner »

Da li je to prosjek postdiplomskog ili diplomskom + postdiplomskog studija?
nineinchnails

#11 Re: Ministarstvo plaća 2000KM za završeni magistarski studij!!??

Post by nineinchnails »

Alhemicarkaa wrote:
nineinchnails wrote:Taj tzv "konkurs" je nastao sa jednim ciljem: Dodatna pljacka gradskog budzeta od strane politicara koji svoju djecu salju u inostranstvo na studiranje. Ostalo sto pise u tzv konkursu je "eto onako da nije previse ofirno".
End of story.
Ja znam nekoliko magistranata koji su dobili te pare a nisu djeca politicara i bez ikakve stele.
Pa naravno........"da ne bude previse ofirno" :)
madner

#12 Re: Ministarstvo plaća 2000KM za završeni magistarski studij!!??

Post by madner »

Alhemicarkaa wrote:Postdiplomskog.
Ahko sta bude ove godine imas mastuluk :D
Malaa

#13 Re: Ministarstvo plaća 2000KM za završeni magistarski studij!!??

Post by Malaa »

Joj nemoj te odmah siriti dezinformacije...tipa kako su to samo stele i slicno....ili pogresno tumaciti neke stvari....neko je naveo neke clanove iz zakona i to praksi stvarno i jeste tako. Znaci ko radi na faxu nekom i zatim magistrira ili doktorira, prijavi se na konkurs i ima pravo na tih 2000 i 5000 KM i sto svi dobiju. Mozda ne iste godine kada doktorira,ali sljedece da. Majka mi je nedavno doktorirala i dobila je taj iznos, a nije stranacki opredjeljena, niti je ikada bila, niti je na nekom fakultetu koji je na glas (tipa pravo,ekonomija,medicina).....takodjer su i njene kolege, koji su doktorirali ili magistrirali prije nje, dobili svoje iznose...tako da ne moze biti da je osoblje cijelog fakulteta neciji brat, rodjak, sin itd. A pogotovo taj iznos kad pogledati, rekli biste da je to wau cifra, da se neki Bogate na tome, varate se....dosta se novca utorsi u istrazivanja i sl, na samu odbranu, komisiju, printanje radova (kod moje mama je npr bio slucaj 15 primjeraka je morala isprintati), zatim nakon odbrane bar morate pocastiti goste koji su vam dosli, platiti tu hranu i konobare.....zatim diploma i "toge",koje sada placaju 400KM....uglavnom nabere se tako troskova,tako da nemojte odmah pricati o necemu o cemu niste sigurni....
metal_rules_cura

#14 Re: Ministarstvo plaća 2000KM za završeni magistarski studij!!??

Post by metal_rules_cura »

... I sto niste sami prosli...
Alhemicarkaa

#15 Re: Ministarstvo plaća 2000KM za završeni magistarski studij!!??

Post by Alhemicarkaa »

madner wrote:
Alhemicarkaa wrote:Postdiplomskog.
Ahko sta bude ove godine imas mastuluk :D
Kod mene mustuluk iznosi 10% :D :razz:
Malaa wrote:A pogotovo taj iznos kad pogledati, rekli biste da je to wau cifra, da se neki Bogate na tome, varate se....dosta se novca utorsi u istrazivanja i sl, na samu odbranu, komisiju, printanje radova (kod moje mama je npr bio slucaj 15 primjeraka je morala isprintati), zatim nakon odbrane bar morate pocastiti goste koji su vam dosli, platiti tu hranu i konobare.....zatim diploma i "toge",koje sada placaju 400KM....uglavnom nabere se tako troskova,tako da nemojte odmah pricati o necemu o cemu niste sigurni....
Sam postdiplomski kosta 6000 km, bez ikakvih troskova koje si ti navela (literatura, printanje, diploma itd), a izrada doktorata kosta 12 000 km, isto bez ikakvih dodtanih troskova, znaci samo da prijavite temu i odbranite. O kakvom bogacenju govorimo? Ovo sufinansiranje pokrije u vrh glave 1/4 troskova (kod prirodnih nauka i manje).
Najlakse je palamuditi kako je sve preko stele i svoj neuspjeh kriti iza toga. Ne moze se diplomirati jer sve zavrsavaju guzonjini sinovi, ne moze se magistrirati jer treba biti guzonjin sin. Stele ima, uvijek je bilo, i uvijek ce je biti, ali, zasuci rukave, i radi, i rezultati ce stici. Pa nismo svi guzonjini sinovi, nece valjda biti da su svih 150 ljudi (koliko ih je dobilo pomoc za magistarski od ministarstva FBiH) i 80 (koliko ih je dobilo za doktorat od istog ministarstva) samo za proslu godinu guzonjini sinovi. Niti vecina, i tako svake godine. Pa onda je ovo zemlja guzonja.
BOSNA I HERCEGOVINA BOSNIA AND HERZEGOVINA БOСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE FEDERATION OF BOSNIA AND HERZEGOVINA ФЕДЕРАЦИЈА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ
FEDERALNO MINISTARSTVO FEDERAL MINISTRY OF ФЕДЕРАЛНО МИНИСТАРСТВО
OBRAZOVANJA I NAUKE EDUCATION AND SCIENCE ОБРАЗОВАЊА И НАУКЕ
FEDERALNO MINISTARSTVO OBRAZOVANJA I NAUKE
OBJAVLJUJE
REZULTATE JAVNOG POZIVA ZA DODJELU JEDNOKRATNIH NOVČANIH POMOĆI ZA OBRANU
MAGISTARSKIH RADOVA I DOKTORSKIH DIZERTACIJA
I. DODJELA JEDNOKRATNIH NOVČANIH POMOĆI ZA OBRANU MAGISTARSKIH
RADOVA
STO ČETRDESET ŠEST (146) JEDNOKRATNIH NOVČANIH POMOĆI ZA OBRANU MAGISTARSKIH RADOVA U
NETTO IZNOSU OD 1.300,00 KM
DODJELJUJU SE SLIJEDEĆIM KANDIDATIMA:

II. DODJELA JEDNOKRATNIH NOVČANIH POMOĆI ZA OBRANU DOKTORSKIH DIZERTACIJA
SEDAMDESET OSAM (78) JEDNOKRATNIH NOVČANIH POMOĆI ZA OBRANU DOKTORSKIH DIZERTACIJA U
NETTO IZNOSU OD 2.750,00 KM DODJELJUJU SE SLIJEDEĆIM KANDIDATIMA:
http://www.fmon.gov.ba/images//mag%20i%20dok.pdf

Na toj stranici mozete naci i imena i prezimena, pa da vidimo ko je tu guzonjin sin i u kojem procentu :evil:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#16 Re: Ministarstvo plaća 2000KM za završeni magistarski studij!!??

Post by mIRCerka »

ja vidjela br. 6 i prestala listati :D
Alhemicarkaa

#17 Re: Ministarstvo plaća 2000KM za završeni magistarski studij!!??

Post by Alhemicarkaa »

Mora i da su svi ostali imenjaci sa brojem 6. :D i tako svake godine :wink:
Idi do B, mozda i tamo sta nadjes :D
mIRCerka

#18 Re: Ministarstvo plaća 2000KM za završeni magistarski studij!!??

Post by mIRCerka »

nasla sam mescini i sina jednog od bivsih dekana..
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#19 Re: Ministarstvo plaća 2000KM za završeni magistarski studij!!??

Post by anjusha »

uf dabogda i anjushu nasli ovdje iduci put :D
mIRCerka

#20 Re: Ministarstvo plaća 2000KM za završeni magistarski studij!!??

Post by mIRCerka »

anjusha wrote:uf dabogda i anjushu nasli ovdje iduci put :D
moja majka nedavno magistrirala, odo joj uzet mushtuluk ;)
to je to

#21 Re: Ministarstvo plaća 2000KM za završeni magistarski studij!!??

Post by to je to »

Ovi iz federalnog ministrstva obajviše bar spisak. Za ove sa kantonalnog budžeta nema ni toga (bar ga ja ne nađoh)
nineinchnails

#22 Re: Ministarstvo plaća 2000KM za završeni magistarski studij!!??

Post by nineinchnails »

Eno, Miletov sin studira u Italiji, kcerka Nikole Spirica u Becu, a sin Mladena Ivanica u Londonu.
Ja sam fakultet zavrsio ovdje. Ne vjerujem da cu ici na postdiplomski jer ne pije vode ako nisam clan neke od vladajucih nacistickih stranaka.
Samim tim, nista od toga.
Moj fakultet je u Hrvatskoj priznat kao magisterij, nakon one bolonjske frtutme. Ovdje se niko nije ni pocesao da pokrene to pitanje....
drvetmed

#23 Re: Ministarstvo plaća 2000KM za završeni magistarski studij!!??

Post by drvetmed »

Malaa wrote:Joj nemoj te odmah siriti dezinformacije...tipa kako su to samo stele i slicno....ili pogresno tumaciti neke stvari....neko je naveo neke clanove iz zakona i to praksi stvarno i jeste tako. Znaci ko radi na faxu nekom i zatim magistrira ili doktorira, prijavi se na konkurs i ima pravo na tih 2000 i 5000 KM i sto svi dobiju. Mozda ne iste godine kada doktorira,ali sljedece da. Majka mi je nedavno doktorirala i dobila je taj iznos, a nije stranacki opredjeljena, niti je ikada bila, niti je na nekom fakultetu koji je na glas (tipa pravo,ekonomija,medicina).....takodjer su i njene kolege, koji su doktorirali ili magistrirali prije nje, dobili svoje iznose...tako da ne moze biti da je osoblje cijelog fakulteta neciji brat, rodjak, sin itd. A pogotovo taj iznos kad pogledati, rekli biste da je to wau cifra, da se neki Bogate na tome, varate se....dosta se novca utorsi u istrazivanja i sl, na samu odbranu, komisiju, printanje radova (kod moje mama je npr bio slucaj 15 primjeraka je morala isprintati), zatim nakon odbrane bar morate pocastiti goste koji su vam dosli, platiti tu hranu i konobare.....zatim diploma i "toge",koje sada placaju 400KM....uglavnom nabere se tako troskova,tako da nemojte odmah pricati o necemu o cemu niste sigurni....
Pa nebih se složila sa tim da svi dobiju svoju cifru, moja sestra je magistrirala a nije dobila svoju " cifru" a sada će i da doktorira a cifri se i nenada, iako je redovno pratila konkurse i aplicirala na iste. Nije ona jedina ima tu još punooooo izuzetaka koji nisu dobili svoju " cifru "
Post Reply