Ministar Suljagić

KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#76 Re: Ministar Suljagić

Post by KatarinaKosaca »

lilla wrote:a ja se nadam da neće igrati za stranku već za obrazovanje ;-)
Nerealno očekivanje. Ne da sudim njega nego bilo ko na njegovom mjestu, bez ikakvog cv-a koji se dotiče obrazovanja, samo na osnovu knjige upsss, pardon stranke je na mjestu na kojem jeste. Nije nezavisni ekspert, nije stručnjak iz oblasti, nego jednostavno ministar postavljan od stranke.
bandini

#77 Re: Ministar Suljagić

Post by bandini »

A ko tebi daje pravo da djeluješ radikalno, u kost, dodikovski..
Rezultati ankete u elektrotehničkoj školi u Sarajevu danas kažu da se preko 90% djece odlučilo za vjeronauku i da se za alternativni predmet odlučilo toliko djece da će se jedva skrpiti dovoljno djece da se održi po jedan zajednički čas, a ta škola ima po 6 ili 7 odjeljena, zavisi koja je godina..i dok će časova vjeronauke biti onoliko koliko ima odjeljenja alternativnog će biti onoliko koliko ima razreda..
Sva djeca iz mog komšiluka se uglavnom odlučuju za vjeronauku..zašto? - ne znam, možda što smo mi koji želimo vjeronauku majmuni, a vi koji niste ste neki nivo koji treba da odlučuje o svemu..
Na vašu žalost nismo u Siriji, a ni vi niste Aleviti, tako da će u ovoj zemlji teško da se desi da 10% stanovništva odlučuje šta ovih 90% žele..

Da sam ja slučajno napisao za vas da ste majmuni već bih bio u out-u, jer bi me bar deset vas alternativnih prijavilo za primitivizam i radikalizam, ali vi ste takav nivo da i kad kažete nekome da je majmun to tako lijepo zvuči kao da tepate nekom djetetu..

Odkud ti pravo i da nakon slobodnog izbora ti biraš za nekoga?
I onda opet ispadnu vjernici radikalni..

Suljagić je shvatio šta treba uraditi po pitanju vjeronauke i to zasad, iako navijački radi korektno..
Treba tako nastaviti..
U ovom trenutku treba da se pobrine da se njegove odluke ispoštuju, najviše po pitanju uvođenja reda prilikom zapošljavanja..ljudi i dalje ostaju bez posla, a primaju se novi..

udrch

ti prijatelju odavno imas problema sa paranojom i samokontrolom, al to je vec druga tema
u svakoj oblasti tako i u obrazovanju, postoje strucni ljudi, koji se se skolovali za to, da odrede sta je potrebno ucenicima za dalji razvoj i napredak, iz cega proizilazi da je besmisleno da roditelji potpisuju neke peticije :-) , da se predaje odredjeni predmet
a ovo sto pricas da se devedeset posto ucenika odlucilo za vjeronauku, pa valjda je jasno o cemu se radi, zagarantovana petica, pa sto ne bi isli onda na taj predmet???
stvarno ne shvatam u cemu je vas problem, pa ti hoces da ti dijete pohadja vjeronauku, tvoje dijete samo hoce da pohadja vjeronauku, u cemu je tako OGROMAN problem da ti dijete ide u mekteb???
prvo sigurno ce dobiti bolju poduku u mektebu, nego u skoli, drugo budzet ce se rasteretiti, pa koji je to razlog da se i dalje grcevito borite za vjeronauku
vjerovatno zato sto znate da vecina te djece ne bi ni isla na vjeronauku da nije u skoli i da im nije osigurana petica
kakvo naprdjivanje :-) :-) :-)
udrch

#78 Re: Ministar Suljagić

Post by udrch »

@bandini
Preispitaj ti sebe i svoje postove..obično ovdje kad neko optužuje nekoga za nešto, isti boluje od te polesti..pa ovu paranoju ja odavno vidim kod tebe..
Vjeronauku su valjda u školu i uveli stručnjaci, nije je rulja uzborila u revoluciji..možda ovi naši i nisu stručnjaci, ali ne možemo sa sigurnošću tvrditi da su svi oni koji su je uveli to nisu..recimo austrijanci sigurno nisu neki levati..
udrch

#79 Re: Ministar Suljagić

Post by udrch »

A evo ti i mišljenje stručnjaka:

Da je tadašnja odluka bila pogrešna smatra i profesor sarajevskog Filozofskog fakulteta, Enver Kazaz.

„Uvođenje ovog predmeta pokazuje koliko je zapravo pogriješio ministar Suljagić kad je na onaj način tražio ukidanje vjeronauke. Suljagić će ovim predmetom dati jedan model za i druga ministarstva, međutim, naša kantonalna ministarstva ponašaju se kao državice u državama. Mi nemamo njihovu valjanu zajedničku akciju na reformi visokog, osnovnog i srednjeg obrazovanja“, ocjenjuje Kazaz
bandini

#80 Re: Ministar Suljagić

Post by bandini »

udrch wrote:@bandini
Preispitaj ti sebe i svoje postove..obično ovdje kad neko optužuje nekoga za nešto, isti boluje od te polesti..pa ovu paranoju ja odavno vidim kod tebe..
Vjeronauku su valjda u školu i uveli stručnjaci, nije je rulja uzborila u revoluciji..možda ovi naši i nisu stručnjaci, ali ne možemo sa sigurnošću tvrditi da su svi oni koji su je uveli to nisu..recimo austrijanci sigurno nisu neki levati..

zanimljivo je kako prema zapadu nekad imate pozitivan odnos nekad negativan, a to sve u zavisnosti od toga sta vama odgovara, ako ti odgovara to sto u austriji ima vjeronauka, onda vidi pa na zapadau ima vjeronauke, sto ne bi i kod nas bilo, a kad vam ne odgovara, kao u slucaju u francuskoj(kad se zabranilo pokrivanje lica), e onda govorite, ma taj zapad, oni nama nesto govore, hoce da istjeraju islam
odluci se jel zapad napredan ili nazadan, trebamo li se ugledati na njih ili ne, ali kad pricas o necemu moras uzeti u obzir sve vrline i mane, a ne samo ono sto ti odgovara
ako vec austrijanci nisu levati pa imaju vjeronauku, nisu valjda ni francuzi levati, hajmo se ugledat na njih pa nek se zabrani pokrivanje lica ( a to ce se desiti malo sutra)
tako da ti i nisi neki ozbiljan sagovornik, ne uvazavas argumente, izvlacis iz konteksta, izmisljas
uveli su strucnjaci koji su bili pod pritiskom raznih islamskih krugova, pogotova IZ, tako da to ne treba cuditi
evo pokusao covjek da uvede reformu, pa nije mogao od IZ, i sta nam to govori, da strucnjaci tu i nemaju mjesta za manevrisanje, to jest mogu mijenjati nesto ako to ne dira vjernike
pa veca se hajka digla oko toga sto vjeronauka nece ulazit u prosjek, nego sto udzbenici nece biti dzaba, i to u ovakvoj situaciji gdje masa ljudi nema para da kupi knjige svojoj djeci
licemjerno, sramotno
udrch

#81 Re: Ministar Suljagić

Post by udrch »

bandini wrote:

zanimljivo je kako prema zapadu nekad imate pozitivan odnos nekad negativan, a to sve u zavisnosti od toga sta vama odgovara, ako ti odgovara to sto u austriji ima vjeronauka, onda vidi pa na zapadau ima vjeronauke, sto ne bi i kod nas bilo, a kad vam ne odgovara, kao u slucaju u francuskoj(kad se zabranilo pokrivanje lica), e onda govorite, ma taj zapad, oni nama nesto govore, hoce da istjeraju islam
odluci se jel zapad napredan ili nazadan, trebamo li se ugledati na njih ili ne, ali kad pricas o necemu moras uzeti u obzir sve vrline i mane, a ne samo ono sto ti odgovara
ako vec austrijanci nisu levati pa imaju vjeronauku, nisu valjda ni francuzi levati, hajmo se ugledat na njih pa nek se zabrani pokrivanje lica ( a to ce se desiti malo sutra)
tako da ti i nisi neki ozbiljan sagovornik, ne uvazavas argumente, izvlacis iz konteksta, izmisljas
uveli su strucnjaci koji su bili pod pritiskom raznih islamskih krugova, pogotova IZ, tako da to ne treba cuditi
evo pokusao covjek da uvede reformu, pa nije mogao od IZ, i sta nam to govori, da strucnjaci tu i nemaju mjesta za manevrisanje, to jest mogu mijenjati nesto ako to ne dira vjernike
pa veca se hajka digla oko toga sto vjeronauka nece ulazit u prosjek, nego sto udzbenici nece biti dzaba, i to u ovakvoj situaciji gdje masa ljudi nema para da kupi knjige svojoj djeci
licemjerno, sramotno
Nikad nisam ni rekao da je zapad pozitivan ili negativan, kao što nisam ni za Istok..odi na temu Libija ili Dešavanja u Arapskom svijetu i vidjećeš da ja nisma ludi fanatik, već realista..uzimam samo pozitivno..
Za razliku od tebe, ja iznosim argumente, dao sam i primjer škole, a biće ih sljedeće sedmice još, dobićeš podatke..za ovu školu sam slučajno dobio, jer mi rođak radi tamo, a tema na sijelu je bila vjeronauka..

Citirao sam ti i stručnjaka, a možda je za tebe Enver Kazaz levat obični, pa se ni to ne pika..
Udžbenici su se mogli kupiti da se htjelo i da se nije dozvolili da knjiga od 200 strana košta 15 KM, a njeno štampanje 3 do 5 KM..ako ne vjeruješ meni provjeri u Bemustu recimo koliko košta štampanje jedne knjige u minimalnom tiražu od 500 komada..
A mi ovdje imamo napuhane cijene knjiga iako se prodaju u hiljadama komada..lova se tu obrne velika..

Ministar sad ima drugog posla, ovaj je završen na zadovoljstvo većine, svejedno što se ta većina po tvojim kriterijima ne bi trebala pitati..
Knowledge&Wisdom

#82 Re: Ministar Suljagić

Post by Knowledge&Wisdom »

bandini wrote:

licemjerno, sramotno
Rekao je naš Poslanik, Muhammed sallallahu alejhi we sellem: "Znanje je izgubljena stvar vjernika pa gdje god je nađe nek je uzme". Tumačenje ovoga je veoma široko i lako primjenjivo na cjelokupni ljudski život pa i na situaciju "zapada" i odnosa prema njemu. Jednostavno, kada kažu istinu mi je prihvatimo , kada slažu mi to odbacimo. Istina je istina i nema veze od koga dolazi.
Vjeronauka u Austriji i zabranjivanje burke u Francuskoj se ne može staviti u istu rečenicu naime, austrijska vjeronauka je primjer razumjevanja države za potrebom naroda da uči o svojoj vjeri dok francusko zabranjivanje burke je primjer antiislamizma, burka nikada ne bi bila zabranjena da i kršćani imaju nešto slično u svojoj vjeri kao što imaju pokrivanje ali bez lica(časne sestre) i koje nikada neće biti zabranjeno jer tada neće moći licemjerno da se kriju iza demokratije.Karikiram, očigledno je u Francuskoj velik problem pokrivanja genitalija a ne njihovo otkrivanje po kojekakvim gay paradama...
Tako da je ovdje u tvoje spomenutim sluačajevima Austrija primjer pružanja ljudskih sloboda , pa i vjerskih , dok je Francuska primjer zabrane istih pa je i logično da se ne mogu navoditi kao isti primjer...
kamen spoticanja

#83 Re: Ministar Suljagić

Post by kamen spoticanja »

udrch wrote:.ako ne vjeruješ meni provjeri u Bemustu recimo koliko košta štampanje jedne knjige u minimalnom tiražu od 500 komada..
A mi ovdje imamo napuhane cijene knjiga iako se prodaju u hiljadama komada..lova se tu obrne velika..
nedavno sam imao priliku stampati jednu knjigu u tirazu od 500tinjak komada,broj stranica 100tinjak...bolje izgleda od svih ovih koje prodaju skolarcima i cijena je bila 1.30 KM po komadu ako se dobro sjecam...
tako da ovo sto rade s roditeljima i djecom i vise je nego sramotno
udrch

#84 Re: Ministar Suljagić

Post by udrch »

kamen spoticanja wrote:
udrch wrote:.ako ne vjeruješ meni provjeri u Bemustu recimo koliko košta štampanje jedne knjige u minimalnom tiražu od 500 komada..
nedavno sam imao priliku stampati jednu knjigu u tirazu od 500tinjak komada,broj stranica 100tinjak...bolje izgleda od svih ovih koje prodaju skolarcima i cijena je bila 1.30 KM po komadu ako se dobro sjecam...
tako da ovo sto rade s roditeljima i djecom i vise je nego sramotno
Najveći kriminal definitivno je oko cijene udžbenika..sve što je potrebno jeste izlobirati da ti izaberu knjigu, nakon toga stavi cijenu koju hoćeš..što je cijena veća, imaćeš više para da potplaćuješ nastavnike da prodaju tvoje knjige, naravno davajući proviziju..
Ovo se godinama radi i svi znaju za to..
Najveća pomoć nama roditeljima jeste kontroliranje cijena knjige..10 knjiga u prosjeku ne bi u većem tiražu jednog roditelja koštati više od 50,00 KM..
Locked