Ministar Suljagić

osrbih_do_groba

#1 Ministar Suljagić

Post by osrbih_do_groba »

Ne mogu da pronađem odgovarajuću tema, bilo da je jedan dio istih zaključan ili da su isuviše "stare". Želim samo da prokomentarišem rad Vlade KS a posebice ministra u toj Vladi gosp Suljagića.
Svojevrmeno, ministar Suljagić se protivno volji većine djece a i njihovih roditelja, sviđalo se to štovaocima njegovog lika i djela ili ne, pokušao provesti izmjene u sistemu školovanja i ocjenjivanja uspjeha. Hvalospojeva i pozitivnih rezultata rada ovog ambnicioznog ministra sam se naslušao i načitao, i nakon evo 7-8 mjeseci, jučer, vidjeh prvu promjenu odkako je on preuzeo Ministarstvo obrazovanja u Vladi KS.
NEMA VIŠE BESPLATNIH UDŽBENIKA za učenike od II do V razreda.

Doista hvale vrijedan rezltatat.
..................da li zbog odbijanja roditelja i vjerskih zajednica u KS naša djeca više nemaju pravo na besplatne udžbenike, da li zbog nastavka sistema po kojem ocjena i vjeronauka ulazi u prosjek općeg uspjeha ima manje novca u budžetu pa se udžbenici neće besplatno dijeliti učenicima.

Tužno je da to mnogi od vas, koji ste također roditelji, ne osuđujete ovkav potez ministarstva na čijem se čelu nalazi gosp Suljagić.
Last edited by Anonymous on 01/09/2011 15:17, edited 1 time in total.
Reason: ..
Alfons Kauders

#2 Re: Ministar Suljagić

Post by Alfons Kauders »

osrbih_do_groba wrote:Ne mogu da pronađem odgovarajuću tema, bilo da je jedan dio istih zaključan ili da su isuviše "stare". Želim samo da prokomentarišem rad Vlade KS a posebice ministra u toj Vladi gosp Suljagića.
Svojevrmeno, ministar Suljagić se protivno volji većine djece a i njihovih roditelja, sviđalo se to štovaocima njegovog lika i djela ili ne, pokušao provesti izmjene u sistemu školovanja i ocjenjivanja uspjeha. Hvalospojeva i pozitivnih rezultata rada ovog ambnicioznog ministra sam se naslušao i načitao, i nakon evo 7-8 mjeseci, jučer, vidjeh prvu promjenu odkako je on preuzeo Ministarstvo obrazovanja u Vladi KS.
NEMA VIŠE BESPLATNIH UDŽBENIKA za učenike od II do V razreda.

Doista hvale vrijedan rezltatat.
..................da li zbog odbijanja roditelja i vjerskih zajednica u KS naša djeca više nemaju pravo na besplatne udžbenike, da li zbog nastavka sistema po kojem ocjena i vjeronauka ulazi u prosjek općeg uspjeha ima manje novca u budžetu pa se udžbenici neće besplatno dijeliti učenicima.

Tužno je da to mnogi od vas, koji ste također roditelji, ne osuđujete ovkav potez ministarstva na čijem se čelu nalazi gosp Suljagić.
vjeronauk + izborni predmet = x maraka
besplatni udzbenici = x maraka

roditelji su se odlucili za prvo, kraj price... a sada neka kukaju i krive suljagica
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#3 Re: Ministar Suljagić

Post by KatarinaKosaca »

Da bilo je glasanje, pa se roditelji odlučili referendumski.
Čovjek koji je napisao knjigu o uzornom životu i plodnom radu Lagumdžije, pa tako postao ministar, čovjek koji skoro pa plače na Tv poslije nekih neslaganja , sigurno da ima podršku onih koji vole napisati "Ako sam nekog uvrijedio drago mi je".
Alfons Kauders

#4 Re: Ministar Suljagić

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:Da bilo je glasanje, pa se roditelji odlučili referendumski.
Čovjek koji je napisao knjigu o uzornom životu i plodnom radu Lagumdžije, pa tako postao ministar, čovjek koji skoro pa plače na Tv poslije nekih neslaganja , sigurno da ima podršku onih koji vole napisati "Ako sam nekog uvrijedio drago mi je".
'os maramicu?

narod hoce vjeronauk, hoce dodatni izborni predmet...

ok... eto im

ali onda nema love za druge stvari, kraj price... ili neka bujrum placaju vise poreza, pa ce biti... da vidimo koliko ce biti dobrovoljaca...

koliko trosimo na obrazovanje, covjek bi rekao da skolujemo strucnjake za nasu i google, a diplome nosaju nepismeni idioti...
KatarinaKosaca

#5 Re: Ministar Suljagić

Post by KatarinaKosaca »

Alfons Kauders wrote:'os maramicu?
Kako ti voliš napisati.... Fuj.
osrbih_do_groba

#6 Re: Ministar Suljagić

Alfons Kauders wrote:
KatarinaKosaca wrote:Da bilo je glasanje, pa se roditelji odlučili referendumski.
Čovjek koji je napisao knjigu o uzornom životu i plodnom radu Lagumdžije, pa tako postao ministar, čovjek koji
'os maramicu?

narod hoce vjeronauk, hoce dodatni izborni predmet...

ok... eto im

ali onda nema love za druge stvari, kraj price... ili neka bujrum placaju vise poreza, pa ce biti... da vidimo koliko ce biti dobrovoljaca...

koliko trosimo na obrazovanje, covjek bi rekao da skolujemo strucnjake za nasu i google, a diplome nosaju nepismeni idioti...
bilo bi lijepo da je računica tako jednostavna. ali...
vjeronauka je bila jedan od predmeta i kada je prije 4 godine odlučeno da se osiguraju besplatni udžbenici. ja plaćao porez na LD u iznosu od 6%.
sada nema niti jedan dodatni predmet ( još nije uveden "zamjenski" predmet za vjeronauku ) tako da nema ekstra izdataka za "dodatni izborni predmet". Ja plaćam porez na LD U IZNOSU OD 10%.

Nemojte mi više te "proste" matematike, štovatelji lika i djela Suljagića. Ima još dovoljno pismenih ljudi i ovdje na forumu i u grada Sarajevu i u našoj BiH, ima dovoljno iskusnih ljudi i u, meni barem ne tako dragom, SDP-u. Neka SDP postavi nekog ipak malo iskusnijeg i moram reći odmjerenijeg čovjeka a ne ovog nedovoljno izživljenog dječaka koji u obrazovanju ima iskustva jedino kroz svoj studij.
KatarinaKosaca

#7 Re: Ministar Suljagić

Post by KatarinaKosaca »

osrbih_do_groba wrote:Neka SDP postavi nekog ipak malo iskusnijeg i moram reći odmjerenijeg čovjeka a ne ovog nedovoljno izživljenog dječaka koji u obrazovanju ima iskustva jedino kroz svoj studij.
Istina.
Ne samo da nema iskustva, nego i pravi nagle odluke bez puno razmišljanja, a nije dovoljno stabilan da kasnije sam podnese posljedice. Stičem utisak kompletne nestabilnosti.
osrbih_do_groba

#8 Re: Ministar Suljagić

Istina.
Ne samo da nema iskustva, nego i pravi nagle odluke bez puno razmišljanja, a nije dovoljno stabilan da kasnije sam podnese posljedice. Stičem utisak kompletne nestabilnosti.[/quote]

Premda se ne slažem sa nekim tvojim dikusijama, jer u radnoj i životnoj sredini sam okarakterisan kao tvrdokorni unitarist ili ti republikanac po vokaciji, ovaj put imaš pravo. Zato sam u svom postu i napisao "iskusijeg" i "odmjerenijeg". A takih doista ima i u SDP-u i u ostalim strankama tzv lijeve orijentacije, prema kojoj nemam nekih simpatija ali nam se bazični interesi poklapaju.
KatarinaKosaca

#9 Re: Ministar Suljagić

Post by KatarinaKosaca »

osrbih_do_groba wrote: Premda se ne slažem sa nekim tvojim dikusijama, jer u radnoj i životnoj sredini sam okarakterisan kao tvrdokorni unitarist ili ti republikanac po vokaciji,

Razumijem. Moje diskusije su uglavnom monarhističke i separatistički nastrojene :D
Robyn

#10 Re: Ministar Suljagić

Post by Robyn »

Ne mogu vjerovati koji potezi vrlog ministra, inace strucnjaka (da Bog sacuva) zbog njegovog kaprica za navodnim promjenama, par dana pred pocetak skolske godine uvode novi predmet, a nastavni planovi i rasporedi casova su vec bili napisani (to skole izlaze dodatnim troskovima jer se sastavljanje rasporeda skupo placa - po 3000 KM) a sada se moraju ponovo pisati jer je uveo novi predmet te sada ostaju i vjeronauka a jos na to je dodata nesto kao "kultura religija" koju ne mogu predavati ovi koji predaju vjeroanuku, pa ce sad morati da se angazuje dodatno nastavicko osoblje iako je vec vrli ministar prijetio nastavnickom osoblju kako ih ima viska itd itd
Koje glupe odluke jednog prepotentog a u isto vrijeme nestrucnog ministra cijaz je fotelja samo osigurana politickom odlukom a ne obrazovno-potrebnim promjenama, koji ne zna sta bi prije ali eto se inati ili roditeljima ili vjeri ili reisu ili ko zna vec cime.
Cuo sam da je htio da ukine i osnove demokratije, medjutim Americka ambasada mu ne dozvoljava. E mozete misliti kada jedna strana drzava mora da brani nas obrazovni sistem (barem samo u Kantonu Sarajevo, a sta bi bilo da nam je min drzavni) od iste te vlasti predvodjene vrlim bukacem. :o
Murisno1

#11 Re: Ministar Suljagić

Post by Murisno1 »

Suljagić bi ratovo za mir, štedio za bolje poslovanje ili sexo se za nevinost :-)

Ma taj čovjek je greška u vlasti i nek mu Bog da svako dobro u životu ali nek se kloni odgovornih pozicija jer lik ima neke nerješene stvari sam sa sobom ...
osrbih_do_groba

#12 Re: Ministar Suljagić

Koja pitanja konkretno i ujedno koja je korist od pokretanja tih pitanja?
KatarinaKosaca

#13 Re: Ministar Suljagić

Post by KatarinaKosaca »

Murisno1 wrote:Suljagić bi ratovo za mir, štedio za bolje poslovanje ili sexo se za nevinost :-)

Ma taj čovjek je greška u vlasti i nek mu Bog da svako dobro u životu ali nek se kloni odgovornih pozicija jer lik ima neke nerješene stvari sam sa sobom ...
Upravo. Jako dobro. :dance:
Murisno1

#14 Re: Ministar Suljagić

Post by Murisno1 »

lilla wrote:
osrbih_do_groba wrote:Koja pitanja konkretno i ujedno koja je korist od pokretanja tih pitanja?
Nadam se da će krajnja korist biti dobra i kvalitetna reforma, prvenstveno mislim na srednje obrazovanje u kojemu ima svega i svačega.
Ma on pojma nema o detektovanju problema. Pokazo je to u dosadašnjim detetovanjima problema. Da mu auto stane na putu, on bi prvo zavirio da vidi da nije do žmigavca. Tako je postupo sa svim do sada ...
udrch

#15 Re: Ministar Suljagić

Post by udrch »

Ministar je danas bio u školi u Buća potoku na otvorenju nove školske..onako kabadahijski, došo a neće da priča..priča čitavo vrijeme sa vozačem valjda i češka se, sad po guzici, sad po čelu..
Fakat je neozbiljan lik..
Ali što se tiče vjeronauke uradio je pravu stvar..sad kad vjeronauka ima alternativu neće je više dužebriznici napadati..znao sam ja da neće on protiv vjere, ipak je on iz hodžinske loze, samo ga ovi navraćaju..a evo jutros su nama roditeljima podijeljene ankete u kojima nam se hvali novi predmet, kao predmet koji uči suživotu, toleranciji, kulturi i svemu najnaj..valjda zato i jeste alternativni, spram vjeronauke koja je netolerantna, nekulturna i ne uči suživotu..
Ova anketa i ako u osnovi unaprijed diskriminira one koji će na vjeronauku, jer nas učiteljica obavijesti da oni koji budu išli na vjeronauku moraće da kupe jedan udžbenik više, a za ovaj alternativni ne mora se ništa kupovati..
Ali ja tu korist nekupovine neću osjetiti, neće dijete da bude alternativno, ipak hoće na vjeronauku, pa će izvaditi iz svoje kasice..
Vidjećemo rezultate ankete, baš me zanima da li je odluka iz aprila bila korektna..
osrbih_do_groba

#16 Re: Ministar Suljagić

Volio bih da dijelim tvoj optimizam ali ne mogu. Govorim kao osoba koja je edukaciju završila u bivšoj SRBiH ( napominjem da nisam jugonostalgičar, socijalist i titoist, čak naprotiv ). I tada je u cijlom društvu pa tako i u obrazovanju bilo svašta. I tada su, ma kako dobar učenik bio, mnoga vrata bila zatvorena bez štela ( bez kuma u CK, dajdže u GSUP-u, starijeg brata u OOSKBiH i td. ). Tokom rata, ista stvar. Nakon rata, isto. Ja zaista mislim da je problem u našerm mentalitetu.
A optimizam ne dijelim i zbog velikog skepticizma prema kapacitetu ministra Suljagića, u naširem smislu te riječi.
udrch

#17 Re: Ministar Suljagić

Post by udrch »

Volio bih da se ministar pozabavi kako mu direktori uzimaju lovu za radna mjesta, zašto neke škole ne raspisuje konkurse za određena mjesta dok im ne treba, dok drugi raspisuju svake godine više pozicija, dok ne uleti pravi čovjek sa pravom lovom iliti poleđinom..
MUNAFIK

#18 Re: Ministar Suljagić

Post by MUNAFIK »

lilla wrote:Kakav god je, pokrenuo je neka pitanja o kojima se ranije nije smjelo ili nije htjelo govoriti :roll:
Hahahah koje bijedno opravdanje... Daj ne zezaj niko ne nasjeda na ovo...

Mislio sam da SDP ipak ima samokriticnije birace, koji ipak sebe i svoju pamet postuju, ali eto u zadnje vrijeme me uvjeravaju da sam grijesio...
KatarinaKosaca

#19 Re: Ministar Suljagić

Post by KatarinaKosaca »

udrch wrote:Volio bih da se ministar pozabavi kako mu direktori uzimaju lovu za radna mjesta, zašto neke škole ne raspisuje konkurse za određena mjesta dok im ne treba, dok drugi raspisuju svake godine više pozicija, dok ne uleti pravi čovjek sa pravom lovom iliti poleđinom..
Ima se on i te kako čim pozabaviti. Međutim kako je na osnovu jedne napisane knjige i dobio ministarsko mjesto, tako će i na osnovu jednom dignute halabuke bez adekvatnog rješanja dočekati kraj mandata.
udrch

#20 Re: Ministar Suljagić

Post by udrch »

lilla wrote:
Murisno1 wrote: Ma on pojma nema o detektovanju problema. Pokazo je to u dosadašnjim detetovanjima problema. Da mu auto stane na putu, on bi prvo zavirio da vidi da nije do žmigavca. Tako je postupo sa svim do sada ...
Pa možda nema on i neće uspjeti ništa uraditi, ali hoće drugi, ako Bog da :)

Što se tiče Vjeronauke, isprva sam bila protiv Preporuke o neulasku u prosjek (ili kako su je neki preimenovali, odluke o ukidanju) jer je došla pred sami kraj školske godine; ali imajući u vidu to kako su organizovani časovi iste u pojedinim srednjim školama, sa radošću sam dočekala uvođenje novog (alternativnog) predmeta, koji će, nadam se popraviti i kvalitet časova Vjeronauke.

P.S. Tek onako, vazda saam bila antisdpovac :D
Ti očekuješ od bivših nastavnika marksizma pred penziju da poboljšaju kvalitet nastave u bilo kojem smislu?
KatarinaKosaca

#21 Re: Ministar Suljagić

Post by KatarinaKosaca »

udrch wrote:Ti očekuješ od bivših nastavnika marksizma pred penziju da poboljšaju kvalitet nastave u bilo kojem smislu?
vidiš u ovome se ne slažem sa tobom. prvo ne vidim veliku razliku između marksizma i sociologije (učila sam i jedno i drugom tijekom svog školovanja), da drugo ne mislim da je mladost isključivi nosioc dobrote i progresa.. Sve je individualno.
Murisno1

#22 Re: Ministar Suljagić

Post by Murisno1 »

lilla wrote:
Murisno1 wrote: Ma on pojma nema o detektovanju problema. Pokazo je to u dosadašnjim detetovanjima problema. Da mu auto stane na putu, on bi prvo zavirio da vidi da nije do žmigavca. Tako je postupo sa svim do sada ...
Pa možda nema on i neće uspjeti ništa uraditi, ali hoće drugi, ako Bog da :)

Što se tiče Vjeronauke, isprva sam bila protiv Preporuke o neulasku u prosjek (ili kako su je neki preimenovali, odluke o ukidanju) jer je došla pred sami kraj školske godine; ali imajući u vidu to kako su organizovani časovi iste u pojedinim srednjim školama, sa radošću sam dočekala uvođenje novog (alternativnog) predmeta, koji će, nadam se popraviti i kvalitet časova Vjeronauke.

P.S. Tek onako, vazda saam bila antisdpovac :D
Ma pusti SDP. Emir je, očito je, isfrustriran lik. Nestabilan i neozbiljan. Ta brzopletost, koju je pokazo u nekoliko navrata, pokazuje da je ko cuko koji trči za autom. Ono trči i laje za autom, a ne zna šta bi uradio da ga ufati 8-)
udrch

#23 Re: Ministar Suljagić

Post by udrch »

lilla wrote:
udrch wrote: Ti očekuješ od bivših nastavnika marksizma pred penziju da poboljšaju kvalitet nastave u bilo kojem smislu?
Hjoj, iskreno, nekako sam optimista, očekujem promjene nabolje, ne znam zbog čega i svakako ne od tih ljudi koji su spremni za penziju već od mladih ;-)
I ja očekujem promjenu nabolje, rad vjeroučitelja, a iskreno ne mislim da će to biti zasluga ovih skorašnjih penzionera..nisam imao namjeru da ponižavam marksizam, nego vam jednostavno govorim da će ovaj alternativni predmet predavati ljudi kojima se krpi norma do odlaska u penziju, a među njima je najviše ovih profesora marksizma..
MUNAFIK

#24 Re: Ministar Suljagić

Post by MUNAFIK »

Koja ''genijalnost'' predmet Kulturu religija mogu predavati haman pa svi osim onih kadrova koji su jedini svoje obrazovanje usmjerili ka izucavanju i studiranju relogija... E da mi je samo znati gdje je opravdanje ministru za ovaj potez??? Pa eto bas me interesuje, koja mudrost stoji iza ove ministrove odluke...
convict

#25 Re: Ministar Suljagić

Post by convict »

Prvi put ovdje pročitah za novi predmet. Jel' to definitivno i gdje se može naći odluka? Važi li i za prvačiće i kad će anketa?
Locked