Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
JThomas

#176 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by JThomas »

pa ja, al' ko može znati namjeru?
privremeni

#177 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by privremeni »

strongwoman wrote:
plain vanilla wrote: NIKO NE UKIDA VJERONAUK :-) :-)
I bolje im je :x :x :x
Ovo gore sam samo uzeo kao lajtmotiv.

Cijela prica otkriva skolski primjer manipulacije ljudima na temelju "informacije". Oni koji su pismeno reagirali na postupak Ministarstva obrazovanja (cak isturili samog ministra i to ne slucajno) znaju o cemu se tacno radi, ali mala igra rijeci i pola stanovnika je u panici zbog ukidanja vjeronauka u skolama. Koja moralna pokvarenost s njihove strane.
Tako se i ovdje tema pretvorila u sukob za ili protiv vjeronauka u skoli, iako to nije sustina.
Namjerno necu iznijeti svoje intimno stajaliste, jer u bilo kakvoj diskusiji ne bih promijenio svoje misljenje, kao ni drugacije misljenje sugovornika, samo bi nerazumjevanje bilo pojacano.
Dakle, cinjenica je da je vjeronauk prisutan u osnovnim skolama i da ostaje, kao demokratska tekovina dok postoji i mogucnost izbora.
Takodje,cinjenica je da je u Sarajevskom kantonu islamski vjeronauk, zbog strukture stanovnika pohadjalo 99% djece. Uglavnom, na isti nisu isla djeca druge vjeroispovjesti, jer koliko znam, ni jedna druga vjerska zajednica nije pokazala neki ozbiljan interes za svojim prisustvom u drzavnim-javnim skolama. Isti je prisutan, ispravite me ako grijesim, samo u skolama pod patronatom- upravom tih drugih zajednica u kantonu. Identicna, samo u obrnutom smjeru je situacija u drugim djelovima zemlje, zavisno od dominantog broja pripadnika negog naroda odnosno vjernika.No, to je jedna zasebna tema, pa da se vratim nazad.

Pitanja koja su se meni nametnula, citajuci sve komentare su slijedeca:
Da li opisno ocjenjivanje umanjuje vrijednost doticnog predmeta?
Da li to postoje sumnje u motive roditelja koji su prijavljivali djecu na ovaj predmet, pa se sada boje opadanja broja ucenika koji ce ga pohadjati i svega sto bi u tom slucaju imalo za posljedicu?
I tu dolazimo do mnogo ozbiljnijih pitanja za drustvo. Koliko smo zaista vjernici ili samo licemjerno slijedimo neke trendove?
Puno ste stvari ovdje spomenuli i umuckali, pa cu i ja, jer je svako za sebe interesantno.Pomenuli ste ocjenjivanje fizickog. likovnog, muzickog na trenutni nacin. Slazem se, dokle god nije pitanje teorije u tim predmetima, a nje nema u osnovnoj skoli, radi se o predmetima koji su stvar individualne sklonosti, cak i talenta, pa bi opisna ocjena bila najpostenija.
No, vratimo se religiji, koliko znam ni jedna monoteisticka religija ne odobrava nemoral, svaka uci dobrom i prema sebi i prema drugima. Pa otkud toliko nemorala, lopovluka,prevara, lazi,zlocina,maljoljetnih ubica i delikvenata, a stasale su generacije koje su imale vjeronauk u skoli, koje su imale na raspolaganju i veliki broj vjerskih objekata za ucenje i upoznavanje sa vjerskim nacelima, okruzeni smo sakralnim objektima za koje se ne moze reci da su prazni.

Izgleda da vjeronauk ne moze zamijeniti odgoj i odgovornost roditelja za odgoj svoje djece (sta smo uradili do 7-me godine uradili smo,barem sto se tice upravo tih moralnih i etickih pitanja), ne moze zamijeniti primjer roditelja i njihovog ponasanja i njihov sistem vrijednosti, ne moze zamijeniti uticaj sredine, obrazovnih institucija, kao ni obavezu same drzave da ima sistem vrijednosti koji ce iskreno propagirati i podrzavati.
Da rezimiram, ne dozvolimo da nama manipulise bilo ko, mislimo svojom glavom i ne prepustajmo nasu roditeljsku odgovornost bilo kome. Mi smo temelj, a sve drugo je samo nadogradnja.
strongwoman

#178 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by strongwoman »

Privremeni :thumbup:
žuta

#179 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by žuta »

svako uplitanje vjere u školstvo je anomalija po meni
kad su uveli vjeronauku trebali su uvesti za sve tri vjere ili predmet vjeronauka je trebao obuhvatat nastavu iz sve tri oblast it bi bilo nešto nek djeca uće o svemu -ovako je to islamska vjeronauka
nemoj sad da se javi idioti i seru nešto jer sam i ja išla prije rata išla u mejtef na vjeronauku i nije niko branio
a ovakva vjeronauka je anomalija školstva
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#180 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by JoseMujica »

ma taj ministar je zli SDP-ovac :lol:

iz prve ruke znam da je današnji ministar kao srednjoškolac u Bratuncu zastupao uvođenje zvjeronauka u škole, još prije rata.

a sad ga optužuju da je hoće ukinuti...niđe veze al se vidi da mnogi ovdje neznaju šta će od sebe pa vam zli SDP ministar dođe ko ispusni ventil.

de se ljudi malo bavite sobom po bogu ste ;-) biće vam bolje
deathlander

#181 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by deathlander »

ja sam imao vjeronauku 8 godina u osnovnoj školi... i sad kad razmislim, sve što sam o vjeri naučio, naučio sam ili kod kuće ili u džamiji(vikendom je bila nastava), tih 8 godina je bilo čisto gubljenje vremena, provedeno u slušanju nekih ilahija(koje su pjevali neki ljudi sa hroničnim začepljenjem nosa), ponavljanju nekih hadisa koji me u tom izrastu nisu interesovali, i neke pseudo-vjerske priče o Poslanikovoj porodici. Sva priča o vjeri se svodila na neke zabrane- ne smješ ovo, ne smiješ ono, u biti, oni su nas više podsticali na to nego što su nam na razuman način objašnjavali zašto to ne treba raditi. Pozdravljam ukidanje vjeronauke u cjelosti a ne samo njenog uticaja na prosjek. :bih:
HAVANA

#182 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by HAVANA »

Margita81 wrote:Meni nikako nije jasno kakva je logika da u drzavi sa tri konstitutivna naroda i vjere i u glavnom gradu te iste drzave u drzavnim skolama roditelj ima izbor izmedju islamske vjeronauke ili nicega. Gdje je tu pamet?

Eh...djaba ti pričat... :roll:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#183 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by plain vanilla »

JThomas wrote:pa ja, al' ko može znati namjeru?
mladi muslimani, ocito
Ma.Le.Na

#184 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by Ma.Le.Na »

HAVANA wrote:
Margita81 wrote:Meni nikako nije jasno kakva je logika da u drzavi sa tri konstitutivna naroda i vjere i u glavnom gradu te iste drzave u drzavnim skolama roditelj ima izbor izmedju islamske vjeronauke ili nicega. Gdje je tu pamet?

Eh...djaba ti pričat... :roll:

ne opravdavam ali mislim da je sve to bilo zamisljeno nesto kao Kultura religija - koja je potreban predmet u SREDNJEOBRAZOVNOM sistemu a ne u osnovnim skolama..i naravno po planu i programu za taj predmet..
Valjda predavaci nisu shvatili "poentu i filozofiju" predmeta..
Nekako ne zelim vjerovati da je ministarstvo odobrilu mektebsku nastavu po skolama i da im je to bio prvobitni cilj :roll:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#185 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by JoseMujica »

Rubrika "Vjerovali ili ne" Politikinog Zabavnika donosi odgovor na tvoje pitanje:

DA!...upravo je to ono što su uradili....uveli su mektebsku nastavu u vrtiće i osnovne škole.

Žao mi je samo kad vidim tok rasprave i stavove ljudi gdje se pokazuje da mnogi, koji na podforumu religija veličaju čistotu vjere i govore da je ona iznad ovih zemaljskih prljavština, ovdje pokazuju da je moja vjera = moja politika :-)

Haj , koga boli jel meni žao ili nije i šta ja mislim, ali je veoma opasno za ovo društvo, u kome svi participiramo, da mnogi nisu u stanju napraviti distinkciju između vjere i politike, da mnogi to uzimaju kao normalno i nemaju ama baš nikakav kritički odnos prema spajanju nespojivog (kad ja tvrdim da je to isto onda mi mnogi zahatare iako razloga nemaju), a podsebno je opasno slijepilo prema dugoročnim posljedicama ovog kabadahijskog ho-ruk ponašanja "Hoće mi se - može mi se"
novikorisnik

#186 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by novikorisnik »

Kako bi se nazvalo to, kad bi se ljudi tjerali da svoj ateizam, sekularizam i ostala ubjedjenja, upraznjavaju kod svojih kuca, i drugih ustanova, i da se u drustvu uopste ne smije primjetiti to njihovo opredjeljenje?
Da ne govorim o zabrani njihovog pozdrava itd.
Kako bi to izgledalo i kako bi se tretiralo u drustvu?
Ko je dao ljudima za pravo da (u ovom slucaju vjernike, muslimane) tjeraju na neki "univerzalni" pozdrav, kodex ponasanja, oblacenja itd?
avicena

#187 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by avicena »

Margita81 wrote:
avicena wrote:
sarajlija_ba wrote: Vjeronauka kao predmet je teža od fizičkog, likovnog ili muzičkog.
Možemo to gledati i sa te strane.
Što će djeci likovno ?
Što će im fizičko ?

To je trebalo prebaciti u fakultativni vid obrazovanja i opisno ocjenjivati.
Nisi li i ti nabijao prosjek na fizičkom, muzičkom i likovnom ?
Šta glumiš sad reformatora ?
Zna to i ministar reformator ili njegovi savjetnici šta su vještine, ali znamo i mi zašto je ta odluka donešena pa ne vrijede argumenti.

Ako je taj ministar bio u Njemačkoj mogao je nešto pokupiti i iz njihovog obrazovnog sistema pa obogatiti naš ovdje.

NJEMAČKA

U nacističkoj Njemačkoj (1939.-1945. god.) vjeronauk je odstranjen iz svih škola.

Nakon 1945. god. vjeronauk je vraćen u sve škole. Redovit je (obvezan) predmet uz mogućnost izuzeća.

Učenici u Njemačkoj vjeronauk mogu birati za završni maturalni rad.
Vjeroučitelj može predavati tek onda kada dobije mandat (ovlaštenje) u ime Crkve od mjesnog biskupa (kao i u Hrvatskoj).
Nekoć se vjeronauk više učio uvodeći u istine vjere, potom istražujući Bibliju, pa Crkvu... U današnjem vjeronauku u središtu su interesa pitanja mladih promatrana svjetlom vjere.

http://www.vjeroznanci.com/content/view ... ,hrvatski/

Nije ukinuo vjeronauku. Jos :D
Ne može meni taj ministarčić ništa. Ja dijete onda prepišem u njemačku školu gdje ocjene idu u prosjek. :mrgreen:
ISLAMSKA VJERONAUKA UVEDENA U MINHENSKIM ŠKOLAMA

Iako je predmet „Etika“ svojim sadržajem isključivo namjenjen djeci koja nepripadaju ni jednoj vjerskoj grupaciji, ipak u prošlo vrijeme muslimanska djeca su morala pohađati i izučavati ovaj predmet. Jer izbor im je bio veoma skučen ili predmet „Etiku“ ili „Katoličku religiju“.

No ipak 2001. godine donesen je zakon na nivou države Njemačke te pokrajine Bajern da muslimanska djeca mogu izučavati i predmet „Islamska religija“. Ono što je doneseno davne 2001. dočekalo je i svijetlo dana.

Naime ove godine je zvanično startovala „Islamska vjeronauka“ u pojedinim minhenskim školama.

Prošle nedjelje su isto tako jednom od časova „Islamske vjeronauke“ pridsustvovali i predstavnici Vlade kao i brojni njemački mediji.

Nakon završenog školskog časa te razgovora sa Mirsadom Nikšićem, vjeroučiteljem u Minhenu, predstavnici Vlade su u potpunosti podržali ovaj projekat ističući da je to jedan od osnovnih puteva integracije muslimana u Njemačkoj.

Čast da bude prvi islamski vjeroučitelj u Minhenu pripala je veoma aktivnom i ambicioznom Bošnjaku iz Sandžaka Mirsadu Nikšiću.

Mirsad Nikšić je za njemačku državnu televiziju spomenuo da mu je drago što se napokon krenulo sa izučavanjem „Islamske vjeronauke“, i ovom prilikom se zahvalio predstavnicima Vlade Njemačke, kao i svim onima koji su podržali ovaj projekat.

Islamska vjeronauka je sada u potpunosti jednaka sa predemetom Katoličke vjeronauke. Dakle biće ocjenjivana i ta ocjena će biti isto tako sabirana u prosjeku prolaznosti na kraju godine kao iz svih drugih predmeta.
Last edited by avicena on 29/04/2011 14:58, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#188 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by detroit-mercy »

mela wrote:Nema ovaj ministar pojma. Samovoljno tumaci zakon, bez konsultacija sa bilo kime. Da ima imalo pojma, ne bi najavio da ce dogodine 500 prosvjetnih radnika ostati bez posla. Ko se nasao da otpusta nastavnike i datumaci zakon o slobodi vjere i o osnovnom obrazovanju. Pa covjek nije dana radio u skoli. To je doktor nauka u cijoj biografiji stoji da je objavio pet-sest naucnih radova. Mada je i to previse za njega. I naravno, kako s ovim nepovezati onu famoznu ministrovu izjavu da je Bog umro u Srebrenici. Fuj
A jeli ti znas sta je metafora, gusko jedna (nek popijem ban ali vrijedi) ili kada cistas ti kontas samo ono sto bukvalno pise. Ovo je klasicni produk ispiranja mozga, gdje se uopste ne razmislja svojom glavom nego "ja procito" :skoljka: .
gurabija78

#189 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by gurabija78 »

novikorisnik wrote:Kako bi se nazvalo to, kad bi se ljudi tjerali da svoj ateizam, sekularizam i ostala ubjedjenja, upraznjavaju kod svojih kuca, i drugih ustanova, i da se u drustvu uopste ne smije primjetiti to njihovo opredjeljenje?
Da ne govorim o zabrani njihovog pozdrava itd.
Kako bi to izgledalo i kako bi se tretiralo u drustvu?
Ko je dao ljudima za pravo da (u ovom slucaju vjernike, muslimane) tjeraju na neki "univerzalni" pozdrav, kodex ponasanja, oblacenja itd?
ja svoj sekularizam i upraznjavam u svojoj kuci, doduse ponekad i u kafani, i to mi se ne ubraja u prosjek! :D
ko ikome zabranjuje nacin pozdravljanja? to sto ako ti mene pozdravis sa pomozbog, ne znaci da cu ti ja i odgovoriti....
Last edited by gurabija78 on 29/04/2011 15:02, edited 1 time in total.
HAVANA

#190 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by HAVANA »

avicena wrote: Ne može meni taj ministarčić ništa. Ja dijete onda prepišem u njemačku školu gdje ocjene idu u prosjek. :mrgreen:
ISLAMSKA VJERONAUKA UVEDENA U MINHENSKIM ŠKOLAMA

Iako je predmet „Etika“ svojim sadržajem isključivo namjenjen djeci koja nepripadaju ni jednoj vjerskoj grupaciji, ipak u prošlo vrijeme muslimanska djeca su morala pohađati i izučavati ovaj predmet. Jer izbor im je bio veoma skučen ili predmet „Etiku“ ili „Katoličku religiju“.

No ipak 2001. godine donesen je zakon na nivou države Njemačke te pokrajine Bajern da muslimanska djeca mogu izučavati i predmet „Islamska religija“. Ono što je doneseno davne 2001. dočekalo je i svijetlo dana.

Naime ove godine je zvanično startovala „Islamska vjeronauka“ u pojedinim minhenskim školama.

Prošle nedjelje su isto tako jednom od časova „Islamske vjeronauke“ pridsustvovali i predstavnici Vlade kao i brojni njemački mediji.

Nakon završenog školskog časa te razgovora sa Mirsadom Nikšićem, vjeroučiteljem u Minhenu, predstavnici Vlade su u potpunosti podržali ovaj projekat ističući da je to jedan od osnovnih puteva integracije muslimana u Njemačkoj.

Čast da bude prvi islamski vjeroučitelj u Minhenu pripala je veoma aktivnom i ambicioznom Bošnjaku iz Sandžaka Mirsadu Nikšiću.

Mirsad Nikšić je za njemačku državnu televiziju spomenuo da mu je drago što se napokon krenulo sa izučavanjem „Islamske vjeronauke“, i ovom prilikom se zahvalio predstavnicima Vlade Njemačke, kao i svim onima koji su podržali ovaj projekat.

Islamska vjeronauka je sada u potpunosti jednaka sa predemetom Katoličke vjeronauke. Dakle biće ocjenjivana i ta ocjena će biti isto tako sabirana u prosjeku prolaznosti na kraju godine kao iz svih drugih predmeta.

Ti se bas pravis mahnit?Ili ne?
detroit-mercy

#191 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by detroit-mercy »

privremeni wrote:
strongwoman wrote:
plain vanilla wrote: NIKO NE UKIDA VJERONAUK :-) :-)
I bolje im je :x :x :x
Ovo gore sam samo uzeo kao lajtmotiv.

Cijela prica otkriva skolski primjer manipulacije ljudima na temelju "informacije". Oni koji su pismeno reagirali na postupak Ministarstva obrazovanja (cak isturili samog ministra i to ne slucajno) znaju o cemu se tacno radi, ali mala igra rijeci i pola stanovnika je u panici zbog ukidanja vjeronauka u skolama. Koja moralna pokvarenost s njihove strane.
Tako se i ovdje tema pretvorila u sukob za ili protiv vjeronauka u skoli, iako to nije sustina.
Namjerno necu iznijeti svoje intimno stajaliste, jer u bilo kakvoj diskusiji ne bih promijenio svoje misljenje, kao ni drugacije misljenje sugovornika, samo bi nerazumjevanje bilo pojacano.
Dakle, cinjenica je da je vjeronauk prisutan u osnovnim skolama i da ostaje, kao demokratska tekovina dok postoji i mogucnost izbora.
Takodje,cinjenica je da je u Sarajevskom kantonu islamski vjeronauk, zbog strukture stanovnika pohadjalo 99% djece. Uglavnom, na isti nisu isla djeca druge vjeroispovjesti, jer koliko znam, ni jedna druga vjerska zajednica nije pokazala neki ozbiljan interes za svojim prisustvom u drzavnim-javnim skolama. Isti je prisutan, ispravite me ako grijesim, samo u skolama pod patronatom- upravom tih drugih zajednica u kantonu. Identicna, samo u obrnutom smjeru je situacija u drugim djelovima zemlje, zavisno od dominantog broja pripadnika negog naroda odnosno vjernika.No, to je jedna zasebna tema, pa da se vratim nazad.

Pitanja koja su se meni nametnula, citajuci sve komentare su slijedeca:
Da li opisno ocjenjivanje umanjuje vrijednost doticnog predmeta?
Da li to postoje sumnje u motive roditelja koji su prijavljivali djecu na ovaj predmet, pa se sada boje opadanja broja ucenika koji ce ga pohadjati i svega sto bi u tom slucaju imalo za posljedicu?
I tu dolazimo do mnogo ozbiljnijih pitanja za drustvo. Koliko smo zaista vjernici ili samo licemjerno slijedimo neke trendove?
Puno ste stvari ovdje spomenuli i umuckali, pa cu i ja, jer je svako za sebe interesantno.Pomenuli ste ocjenjivanje fizickog. likovnog, muzickog na trenutni nacin. Slazem se, dokle god nije pitanje teorije u tim predmetima, a nje nema u osnovnoj skoli, radi se o predmetima koji su stvar individualne sklonosti, cak i talenta, pa bi opisna ocjena bila najpostenija.
No, vratimo se religiji, koliko znam ni jedna monoteisticka religija ne odobrava nemoral, svaka uci dobrom i prema sebi i prema drugima. Pa otkud toliko nemorala, lopovluka,prevara, lazi,zlocina,maljoljetnih ubica i delikvenata, a stasale su generacije koje su imale vjeronauk u skoli, koje su imale na raspolaganju i veliki broj vjerskih objekata za ucenje i upoznavanje sa vjerskim nacelima, okruzeni smo sakralnim objektima za koje se ne moze reci da su prazni.

Izgleda da vjeronauk ne moze zamijeniti odgoj i odgovornost roditelja za odgoj svoje djece (sta smo uradili do 7-me godine uradili smo,barem sto se tice upravo tih moralnih i etickih pitanja), ne moze zamijeniti primjer roditelja i njihovog ponasanja i njihov sistem vrijednosti, ne moze zamijeniti uticaj sredine, obrazovnih institucija, kao ni obavezu same drzave da ima sistem vrijednosti koji ce iskreno propagirati i podrzavati.
Da rezimiram, ne dozvolimo da nama manipulise bilo ko, mislimo svojom glavom i ne prepustajmo nasu roditeljsku odgovornost bilo kome. Mi smo temelj, a sve drugo je samo nadogradnja.
Hoces da ti kazem u cemu je problem jaro, problem je u parama.
Evo uzmi jednu drzavu velicine BIH i broj muslimana u njoj. Na toliki broj muslimana ti imas medresu pa sada skoro u svakom malo vecem mjestu. Svake godine iz medresa izlazi na stotine djece, neki od njih odlaze na dalje studije dok velika vecina na biro za zaposljavanje.
E sada, sta mislis gdje ce se sav taj kadar koji danasnje medrese proizvode uhljebiti ako opadne interes za vjeronaukom u skolama. Da li je nama iskreno gledajuci potreban toliko kadar koji proizvode medrese, ovo nema nikakve veze sa slobodom vjere i iskazivanje religijskih osjecanja nego cisto pragmaticki. Ovako startas vjeronauku od vrtica pa do faxa i eto ti mjesta za koliko hoces kadrova.
detroit-mercy

#192 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by detroit-mercy »

carobnjak_iz_voza wrote:
detroit-mercy wrote:
mela wrote:Nema ovaj ministar pojma. Samovoljno tumaci zakon, bez konsultacija sa bilo kime. Da ima imalo pojma, ne bi najavio da ce dogodine 500 prosvjetnih radnika ostati bez posla. Ko se nasao da otpusta nastavnike i datumaci zakon o slobodi vjere i o osnovnom obrazovanju. Pa covjek nije dana radio u skoli. To je doktor nauka u cijoj biografiji stoji da je objavio pet-sest naucnih radova. Mada je i to previse za njega. I naravno, kako s ovim nepovezati onu famoznu ministrovu izjavu da je Bog umro u Srebrenici. Fuj
A jeli ti znas sta je metafora, gusko jedna (nek popijem ban ali vrijedi) ili kada cistas ti kontas samo ono sto bukvalno pise. Ovo je klasicni produk ispiranja mozga, gdje se uopste ne razmislja svojom glavom nego "ja procito" :skoljka: .
vidi se da nisi imao vjeronauku a ni bonton ti nije jaca strana
Sorry, ali na glupost moram reagovati na primjeren nacin. Ova gore vidi se da je imala vjeronauku cim nije sposobna da sublimira ono sto procita :mrgreen: .
udarnik35

#193 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by udarnik35 »

Hipatija wrote:
udarnik35 wrote:Totalno krivo. Bosna i Hercegovina MORA obezbijediti vjeronauku u skolama i to bas po Ustavu na koji se pozivas.
Imaš li za ovo tvoje mišljenje i jedan konkretan argument?! Mislim da si ovo sam smislio (izmislio)!
Pravo na vjeronauku postoji ( propisano je), ali nije propisano KAD, KAKO i GDJE!
Pogledaj clan 2 protokola 1 ECHR, pa ako ti nije jasno kako ga tumaciti pogledaju presudu Evropskog suda za ljudska prava u slucaju Kjeldsen, Busk Madsen i Pedersen protiv Danske (1976). Ako ti nije jasno kakve to sve ima veze sa nasim Ustavom, onda pogledaj stav 2 clana 2 naseg Ustava. Ako ti opet nije nesto jasno, onda me pitaj, a ja odgovorim kada uhvatim slobodnog vremena.

Tacno je da postoje mogucnosti za odredjene varijacije na temu (kao sto je ocjenjivanje vjeronauke), ali je sasvim jasno da je drzava duzna obezbijediti vjeronauku o svom trosku u svojim obrazovnim institucijama. za ostale nedoumice, postoje strucnjaci koji se bave krsenjem ljudskih prava i na kraju sudovi koji ce dati konacnu ocjenu da li je nesto diskriminrajuce i da li se radi o krsenju ljudskih prava.
avicena

#194 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by avicena »

HAVANA wrote:

Ti se bas pravis mahnit?Ili ne?
Kao obavezni mora imati alternativu u nekakvom predmetu kao što je Etika ili Religijska kultura ili Historija religija ili...kao fakultativan ne mora, a i dalje ostaje pod krovom škole. Ko je tu mahnit i kakav je to pozitivan pomak?
avicena

#195 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by avicena »

detroit-mercy wrote: Hoces da ti kazem u cemu je problem jaro, problem je u parama.
Evo uzmi jednu drzavu velicine BIH i broj muslimana u njoj. Na toliki broj muslimana ti imas medresu pa sada skoro u svakom malo vecem mjestu. Svake godine iz medresa izlazi na stotine djece, neki od njih odlaze na dalje studije dok velika vecina na biro za zaposljavanje.
E sada, sta mislis gdje ce se sav taj kadar koji danasnje medrese proizvode uhljebiti ako opadne interes za vjeronaukom u skolama. Da li je nama iskreno gledajuci potreban toliko kadar koji proizvode medrese, ovo nema nikakve veze sa slobodom vjere i iskazivanje religijskih osjecanja nego cisto pragmaticki. Ovako startas vjeronauku od vrtica pa do faxa i eto ti mjesta za koliko hoces kadrova.
Medresa ima status srednje škole tamam isto kao i gimnazija i sa njom se ne možeš nigdje zaposliti pa ni u IZ, a da bi stekao zvanje vjeroučitelja moraš završiti jedan od tri fakulteta.

http://www.fin.ba/

http://www.unze.ba/brucoski_vodic/index3.htm

http://ipf.unbi.ba/
udarnik35

#196 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by udarnik35 »

SundanceKid wrote:
udarnik35 wrote:
1. Roditelji su tu da dijete upute na put koji oni misle da je najbolji za dijete. To se zove odgoj.
2. Mislim da bi trebao da se uvede nevjerski predmet o moralu koji bi pohadjala sva djeca koja ne pojahdjaju vjeronauku. I jedan i drugi se ocjenjuju i ulaze u prosjek. Nije bas da imamo visak morala u drustvu. A prvi pljunemo na obrazovni sistem kada nadrogirani klinac od 16 godina izbode drugog klinca u tramvaju.
3. Ti ako mislis da je dijete od 6 godina sposobno izabrati da li ce pohadjati vjeronauku ili ne, onda ti nisi bas vidio dijete u zivo. kada se kaze izborno za maloljetno lice, onda se misli izborno za njegove roditelje. Ako nisi znao, roditelji su njihovi zakonski zastupnici.
4. Brkas stvari. Ili se uci kako ne treba krasti, ubijati (dakle moral) ili se uci kada je nastao budizam, u sta budisti vjeruju, kako se mole i sl. Te dvije stvari treba odvojiti. Uloga vjeronauke je uciniti djecu moralnijom. Dio gdje ti vjerski odgoj nazivas "ispiranjem mozga" nije vrijedan ni komentara.
Hahahah, znaci po tebi, ko ide na vjeronauku taj je uredu, ko ne ide - on je nemoralan, pa mu trebaju lekcije iz morala i etike? :D hahahhaha, dobar! I ja ne mislim da je dijete od 6 godina moze nesto odabrati, upravo suprotno. Samo ti sebi dajes za pravo da mu zbog toga nametnes religiju koju ti zelis i kanalises ga po svojim stavovima, oduzmes mu pravo bilo kakvog izbora, a ja kazem, neka odrasta i pravi svoj izbor onda kada bude za to mentalno i psihicki sposobno, nek samo sebi odabire put i formira svoje ubjedjenje. Cas "religije", a ne vjeronauke kao predmeta koji poducava jednu religiju, dijete moze upoznati sa objektivnim osnovama i ucenjima razlicitih religija, i u konacnici mu omoguciti da formira svoj stav o necemu, a ne taj koji mu ti nastojis usaditi. Zakonski zastupnik nije osoba koja treba da odredjuje necije religiozne stavove, ne lupaj gluposti.
Takodje, ne znam ja o kakvoj vjeronauci ti govoris, i ucenju etike i morala, ali ja garantujem da 90% efendija s kojim sam se ja susretao u zivotu (i koji nazalost rade sa djecom), a velik ih je broj, ne zna definisati pojmove etike i morala, a kamo li socioloski pojmiti takve termine na nacin da su ih sposobni jos i priblizit djeci. Sve sto oni znaju je slijepo trpati religiju djetetu u glavu, uciti ga i forsirat necim sto ne razumije i ne moze da shvati, i zastrasivat ga raznim kaznama. Vjerski odgoj kakav mi imamo, jeste ispiranje mozga.
:-) :-) :-)
Kada procitam zakljucak sa pcoetka tvog posta koji u sebi krije iskru genija, ne cita mi se nastavak teksta. Ali eto nastavim posto je dirketno meni upucen. I na kraju shvatim da sam ipak trebao ostati pri pocetnom naumu.

Nemam se vremena raspravljati s tobom, ali evo ukratko:
Vjeronauka je predmet na kojem se uci o moralu sa islamske tacke gledista. Sta je dobro, a sta nije. Ide otprilike: perite ruke prije jela, ustavnite nani u tramvaju, nemojte krasti, nemojte lagati itd u prvom razredu osnovne skole pa sve do pitanja seksualnosti u 8. razredu. Naravno, sve je to prozeto objasnjenjima zasto i kako sa puno primjera i prica. Takav predmet bi trebala pohadjati i ona djeca ciji roditelji ne zele da djeca uce o moralu sa vjerske strane. Takvo nesto postoji u Hrvatskoj. Takav predmet se zove "Etika". I ne, nema socioloski pristup, kako ti izvali i ne uce o Kantovoj moralnoj filozofiji.

Ja cu svoje dijete za 6 godina ako Bog da upisati na vjeronauku i nametacu mu moral, odnosno moje vidjenje morala. Moje dijete, moj izbor, moje pravo da mu nametnem (na lijep nacin, naravno). Ti svoje pusti da sa 20 godina (ili u pubertetu, inace krasno doba za razvijanje moralnih osnova) pocne razmisljati o tome sta je dobro, a sta nije i zasto je to dobro, a zasto nije. To je to i dovidjenja.
shuriken

#198 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by shuriken »

ma jel to ista ona Nadbiskupija koja za potrebe HDZ-a tvrdi da je ugrozena i majorizirana u Sarajevu?
od koga? Od muslimana svakako nije, evo skupa knjige pišu
biće da je od Srba
ili Jevreja
Kwaheri

#199 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by Kwaheri »

shuriken wrote:
ma jel to ista ona Nadbiskupija koja za potrebe HDZ-a tvrdi da je ugrozena i majorizirana u Sarajevu?
biće da je od Srba
ili Jevreja

... samo sto drzava nije potpisala ugovor s nadbiskupijom, vec sa drzavom Vatikan.
shuriken

#200 Re: Ministar nanijetio ukinuti vjeronauku u kantonu Sarajevskom

Post by shuriken »

Kwaheri wrote:
shuriken wrote:
biće da je od Srba
ili Jevreja

... samo sto drzava nije potpisala ugovor s nadbiskupijom, vec sa drzavom Vatikan.

da da, samo onda u rasističkoj interpretaciji člana 9. Zakona ih boli da ne kažem kurac za "tuđu" djecu.
Nakon odredbe o ravnopravnosti stavljaju riječ "međutim"?
Kojem bogu oni služe?
Jel oni misle da bog priznaje riječ međutim?
"Ljubi bližnjega svoga međutim zabole te?"

zato sto je vjerskim zajednicama omoguceno da imaju vjeronauk (a ne vjeronauku kako nepismena bagra piše) u školama, time se ujedno stvara obaveza države da svim ostalim organizira neki drugi predmet da bi imali isti fond sati i isti prosjek? i dont think so

a i Rijaset se poziva na ugovor sa Vatikanom?!

zna li Ummet da se to radi ili Grand Mufti of Europe to malo na svoju ruku?
Locked