Minirano Romsko groblje !!!
-
piramidolog
#1 Minirano Romsko groblje !!!
Vandalizam, ovo je više od vandalizma, šokiran sam s onim što sam maloprije proživio!
Još je sinoć počela kolati vijest kako je, u okolici Mostara, u poslijepodnevnim satima minirano Rosko groblje. Glasinama nisam odmah povjerovao, sve do prije dva sata kada me nazvao prijatelj, on je inače novinar i fotograf uglednog lista, nazvao me da mi se požali kako mu urednik savjetuje da ne istražuje navedenu vijest. Obojica smo bili revoltirani, otišli smo na lice mjesta, a što smo proživjeli, evo u kratkim crtama:
Nitko nas nije zaustavljao, iako smo zamijetili dosta poznatih policajaca i to; u civilnim vozilima parkiranim pored puta. Na licu mjesta, bageri su odrađivali svoje, je, bilo je i miniranja, - vidi se po sitnim kamenčićima svuda uokolo.
Pa, ti ljudi na bagerima nemaju uopće osjećaja ljudskosti, guraju gomile iz kojih vire ljudske kosti..
Stravičan prizor!!
Imali koga da ih zaustavi !!!!???...
Može li se ovo ikako zaustaviti ???? ...
Gle, jedna stara romkinja plače, cvili, drži pun naramak ljudskih kostiju, pored nje ucviljeni dječačić. Dok smo bili tamo mislio sam da taj mali drži u ruci loptu, ali, evo tek sad vidim na fotografiji, taj mali u stvari drži nečiju lubanju. ...
Revoltiran sam, ovo je za ne vjerovati,.. pa to su ipak ljudi.. ne smije se ovo raditi... moramo se svi sramiti!!!!!
Naći ćemo mi već neki način da ove naše fotografije obiđu cijeli svijet.
Ako ste prijatelji ljudskih prava, dajte upozorite nekoga, neka ode na lice mjesta, ali odmah sutra će već biti kasno. Sudeći po postavljenim reflektorima na gradilištu će raditi cijelu noć! Idući dan počinju sa betoniranjem. Ako imate nekog povjerljivog tamo u blizini, uputite ga na cestu od Mostara prema Stocu, na pola puta sa desne strane vide se veliki strojevi, naći će neće promašiti.
U povratku smo zaustavili auto, izišli smo da stupimo u kontakt sa jednom grupicom Roma koji su sve šuteći promatrali. Ne mogu vjerovati, pa ti su ljudi isti tren, svi, negdje pobjegli, sakriše se i od nas !!
Još je sinoć počela kolati vijest kako je, u okolici Mostara, u poslijepodnevnim satima minirano Rosko groblje. Glasinama nisam odmah povjerovao, sve do prije dva sata kada me nazvao prijatelj, on je inače novinar i fotograf uglednog lista, nazvao me da mi se požali kako mu urednik savjetuje da ne istražuje navedenu vijest. Obojica smo bili revoltirani, otišli smo na lice mjesta, a što smo proživjeli, evo u kratkim crtama:
Nitko nas nije zaustavljao, iako smo zamijetili dosta poznatih policajaca i to; u civilnim vozilima parkiranim pored puta. Na licu mjesta, bageri su odrađivali svoje, je, bilo je i miniranja, - vidi se po sitnim kamenčićima svuda uokolo.
Pa, ti ljudi na bagerima nemaju uopće osjećaja ljudskosti, guraju gomile iz kojih vire ljudske kosti..
Stravičan prizor!!
Imali koga da ih zaustavi !!!!???...
Može li se ovo ikako zaustaviti ???? ...
Gle, jedna stara romkinja plače, cvili, drži pun naramak ljudskih kostiju, pored nje ucviljeni dječačić. Dok smo bili tamo mislio sam da taj mali drži u ruci loptu, ali, evo tek sad vidim na fotografiji, taj mali u stvari drži nečiju lubanju. ...
Revoltiran sam, ovo je za ne vjerovati,.. pa to su ipak ljudi.. ne smije se ovo raditi... moramo se svi sramiti!!!!!
Naći ćemo mi već neki način da ove naše fotografije obiđu cijeli svijet.
Ako ste prijatelji ljudskih prava, dajte upozorite nekoga, neka ode na lice mjesta, ali odmah sutra će već biti kasno. Sudeći po postavljenim reflektorima na gradilištu će raditi cijelu noć! Idući dan počinju sa betoniranjem. Ako imate nekog povjerljivog tamo u blizini, uputite ga na cestu od Mostara prema Stocu, na pola puta sa desne strane vide se veliki strojevi, naći će neće promašiti.
U povratku smo zaustavili auto, izišli smo da stupimo u kontakt sa jednom grupicom Roma koji su sve šuteći promatrali. Ne mogu vjerovati, pa ti su ljudi isti tren, svi, negdje pobjegli, sakriše se i od nas !!
- Lace
za pocetak skeniraj fotografije i objavi na forumu...ako moze
fotografije mozes upload na web http://imageshack.us/ i postirati ovdje linkove
fotografije mozes upload na web http://imageshack.us/ i postirati ovdje linkove
- DaysleepeR
Kako bi nikao novi MercatorLace wrote:zasto to rade?
- DaysleepeR
Vjerovatno je opstina ili kanton uradila eksproprijaciju tog zemljista, ali se to treba objaviti javno.
80'ih godina dobro se sjecam prije olimpijade kad se prosirivala sadasnja cesta Patriotske lige prema stadionu Kosevo, bageri su takodje rovarili po jednom dijelu austrijskog groblja i isto tako slagali kosti na hrpu, gledao sam to svojim ocima.
A to je centar Sarajeva.
Nije to nista novo u zemlji Bosni.
80'ih godina dobro se sjecam prije olimpijade kad se prosirivala sadasnja cesta Patriotske lige prema stadionu Kosevo, bageri su takodje rovarili po jednom dijelu austrijskog groblja i isto tako slagali kosti na hrpu, gledao sam to svojim ocima.
A to je centar Sarajeva.
Nije to nista novo u zemlji Bosni.
- Lace
Pa groblja bi se trebala premjestati...mislim zasto ce nam ...zasto sahranjujemo mrtve ako neko to predje bagerom radi izgradnje merkatora ili ceste...kontam ja da ce merkator otvoriti radna mjesta za zive ali onda ne trebamo ni sahranjivati mrtve ...kremirati i reciklirati 
- DaysleepeR
Ako ne uplatis rentu unaprijed za 10 godina za postojecu grobnicu na groblju Bare u kojoj je pokopana vasa voljena osoba, preduzece Gradska Groblja Sarajevo ce sasvim legalno tu grobnicu prekopati i tu sahraniti nekog drugog.
Prestanite se cuditi, groblja su biznis a ne humanitara.
Prestanite se cuditi, groblja su biznis a ne humanitara.
- DaysleepeR
Mozda nije tacna u broju godina za koju uplacujes.
Ja posto imam dosta mrtvih u familiji dobio sam prosle godine racun da uplatim parcelu za iducih cini mi se 10 ili 20 godina, u protivnom ce grobnica biti prekopana i neko drugi ce biti sahranjen tu.
Ako ta informacija nije tacna, molim te da ti stavis onu koja jeste.
Hvala.
Ja posto imam dosta mrtvih u familiji dobio sam prosle godine racun da uplatim parcelu za iducih cini mi se 10 ili 20 godina, u protivnom ce grobnica biti prekopana i neko drugi ce biti sahranjen tu.
Hvala.
- Drvosjeca iz Dejcica
Za informaciju, na zapadu se groblja nakon 50 ili vise godina "recikliraju". Znaci posmrtni ostaci davno preminulih se vade (bacaju?), zemljiste se opet preuredjuje i opet koristi kao groblje za nove "goste".
- Lace
Romi nisu samo muslimani...ima ih razlicitih opredjeljenjaPrenj wrote:Pitam se da li ce i ovaj dogadjaj izazvati proteste IVZ na celu sa Muderizom, kao kad je izgradnja parka kod pozorista bila u pitanju?
Ili Romi nisu muslimani?
-
privremeni
Moze li neko ipak konkretizovati cijelu pricu.
Ovako kako je pocela, mnogo bolje zna moja kona uz jutarnju kafu.
Dajte malo detalja, ako vec nema pominjanih slika
:
- gdje
-kada
- ko i naravno jos koji detaljcic.
Ovako kako je pocela, mnogo bolje zna moja kona uz jutarnju kafu.
Dajte malo detalja, ako vec nema pominjanih slika
:
- gdje
-kada
- ko i naravno jos koji detaljcic.
- seljak_cojek
Strašno je blaga riječ za takvo divljaštvoLace wrote:strasno![]()
jel to groblje tu dugo...jel legalno koristena povrsina...mogu li to uraditi?
Čak i da nije dugo tu, čak i da nemaju dozvolu, pa pobogu valjda su to mogli civilizirano izmjestiti na drugu lokaciju.
-
privremeni
Moze li se saznati gdje je to groblje (okolica mostara
il je do mene,
vi ostali izgleda da imate sve cinjenice
-
Vingo
DaysleepeR wrote:Mozda nije tacna u broju godina za koju uplacujes.
Hvala.
Nedavno sam isla uplatiti dug za parcele. Oni su samo dali obavijest da ce parcele za koje godinama nije uplacen (zaista simbolican) iznos odrzavanja, biti prekopane. Uopste ne moras uplacivati unaprijed, to je stvar izbora. Onda sam pitala zenu koja radi u Pokopu, znaci li to da ce uskoro Bare biti pune slobodnih mjesta, na sta je ona rekla "Ma nema teorije....Ovo je upozorenje, ljudi jednostavno ne placaju...ali nikad se jos nije desilo da se groblje prekopava iz tih razloga, a i nece"
- Bosanac sa dna kace
Mene pravoo zabrigalo umrijet!!!