Minimalna konfiguracija za HD

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#26 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by Velkoski »

Armadilo wrote:
leet wrote:Sta ce ti HD ako ces ga gledat' na 22'' monitoru ? :-)
Sta pricas ti? 22" monitori su vecinom Full HD monitori 1920x1080. Sta ti hoces, TV od 42"??
Wow.. Uzivancija gledat' HD na 22'' :lol:
aux

#27 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by aux »

meni je monitor prejak ne dam ga ni za kakve lcd-ove,doduse nije 16:9 vec je 16:10,ali eto ovo filmova sto sam gledao na njemu mislim ono sto mi je stekalo da se bolje izrazim bio sam prezadovoljan sa slikom jer mi je soba malena pa mi on dođe bas do izrazaja,nisam nikad gledao hd film na nekom lcd-u od 32 inca,o 42 inca da ne govorim ali meni je i mojih 22 inca i vise nego dovoljno jos samo da mi ne steka bilo bi super :-D
Armadilo

#28 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by Armadilo »

leet wrote:
Armadilo wrote:
Sta pricas ti? 22" monitori su vecinom Full HD monitori 1920x1080. Sta ti hoces, TV od 42"??
To je druga stvar,uzivancija i velicina ekrana.To uvijek stoji, sto vece to bolje, odnosno ne postoji prevelik ekran. Mada cinjenica je da je i 22" monitor dovoljan da se osjeti HD format i pogleda film, svaka stvar ima svoje.. Ako je tebi recimo 32" ili 42" ekran super odnosno dovoljno za gledanje, nekome je i to malo itd.. Razumijes? :D
sekiracija

#29 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by sekiracija »

leet wrote:
Armadilo wrote:
U mene zena gledala na 12,kad je otisla kod komsije i vidjela onaj od 22 :x
Proslo je od tad mnogo vremena dodjose ovi iz dijaspore kad imam sta vidjet kod njih je moda onaj od12 .
Ma znao sam ja da treba imati sabura sve ce se to nastiklat sto bi rekla moja komsinica. :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#30 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by Velkoski »

Armadilo wrote:
To je druga stvar,uzivancija i velicina ekrana.To uvijek stoji, sto vece to bolje, odnosno ne postoji prevelik ekran. Mada cinjenica je da je i 22" monitor dovoljan da se osjeti HD format i pogleda film, svaka stvar ima svoje.. Ako je tebi recimo 32" ili 42" ekran super odnosno dovoljno za gledanje, nekome je i to malo itd.. Razumijes? :D

E vala, ja ne vidim poentu pustanja HDa na 22'', i "slabija" kvaliteta ce izgledati jednako dobro na toj velicini ;)
jastuk1

#31 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by jastuk1 »

leet wrote:
Armadilo wrote:

E vala, ja ne vidim poentu pustanja HDa na 22'', i "slabija" kvaliteta ce izgledati jednako dobro na toj velicini ;)
Joj što ne mogu ovih kora na herende, majko moja. Pa i na običnom laptop ekranu od 15 inča se vidi razlika između SD-a i HD-a, a nekamo li na većem.

Nego, kad mi za par godina počnemo gledat ultra HD ili 4K, ti ćeš čini se tek tada preći na obični HD i opet pričat kako nema razlike izmeđi 1080 i 4000. Nevjerovatno.
jastuk1

#32 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by jastuk1 »

Duge wrote:Ako imas plazmu ili lcd kupi WD media player i uzivaj. To je investicija od nekih 250 KM za player i jos 100 KM za HDD
Been there, done that i to još uvijek NAŽALOST nije neko rješenje jer ima fajlova koje neće da pušta, a DTS zvuk koji je sada standard u mnogim fajlovima se neće čuti nikako osim ako audio izlaz ne spoji sa pojačalom za DTS zvuk, a za što mu naravno treba pojačalo. 100 KM za HDD? Moglo al prije 2 mjeseca!

Ja uglavnom puštam preko LG blu ray playera koji ima DTS MKV podršku ali ima nekih mkv i drugih fajlova koje ni on neće, pa takve gledam preko HDMI kabla sa i5 laptopa.

Osim toga, osoba koja postavlja pitanje neće gledat na TV-u, već na PC 22'' ekranu.
roki

#33 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by roki »

Covjek je fino pitao za konfoguraciju a ne za ekran.Pa evo ga: Dio filma 1080p

Pentium 4 2.4: Nvidia 7100GS 256MB

Image

Corei3: Radeon HD6490M

Image
aux

#34 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by aux »

[/quote]

Wow.. Uzivancija gledat' HD na 22'' :lol:[/quote]

To je druga stvar,uzivancija i velicina ekrana.To uvijek stoji, sto vece to bolje, odnosno ne postoji prevelik ekran. Mada cinjenica je da je i 22" monitor dovoljan da se osjeti HD format i pogleda film, svaka stvar ima svoje.. Ako je tebi recimo 32" ili 42" ekran super odnosno dovoljno za gledanje, nekome je i to malo itd.. Razumijes? :D[/quote]

svaka ti cast na komentaru,a ovaj gore nezadovoljni sto napada njemu da covjek spoji i 2 tv-a od 42 inca opet bi nasao kakvu zamjerku,treba biti zadovoljan sa onim sto covjek sebi moze priustiti a ne pretjerivati i onda kad vidi kod nekog bolje onda ono svoje ne moze ocima gledat...
Mustang1

#35 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by Mustang1 »

Da ne otvaram novu .. Na .mkv i .m2ts (druge nisam ni probao) HD fajlovima jel nema mi zvuka .. Odnosno negdje ima samo muzika neka pjeva svira sta vec radi ali nema tona govora :D uspio sam to sa nekim ac3 filterima srediti i moze na windows media player ali na njemu ne mogu nastimati prevod (media player 12) na vlc.u nastimam prijevod ali nece ton (govor) ali budu zvukovi posto je humoristicna serija bude i publika kada se smije ali kada govore likovi nema :D na clasic media playeru isto kao i vlc :D Video je dobar na svakom ..Sinuo sam i vobsub ali ne moze ni sa njim prijevod na media player windows ..
mentalist

#36 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by mentalist »

Na gom playeru ima opcija ukljucivanja i iskljucivanja govora preferences-audio-audioefekti-disable. Pored toga podesis audio izlaz na AC3 jeli sa 5+1 li 2+1. Necu tvrditi da ce ti ovo pomoci, ali probaj :)
Cossack

#37 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by Cossack »

HD na 22" monitoru se itekako osjeti! 8-)
StrelacAB80

#38 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by StrelacAB80 »

Samo bih komentirao da mi je intgrisana grafika Intel GMA 3000,a gledam full hd,bluray filmove,bez bilo kakvih problema,trzanja,znaci,extra,sve! Procesor nije nesto jak,ali je core 2 duo,tako da,zaista,vazno je i kakav proc imas,pored grafike,koja u mom slucaju nije bas nesto,proc je kako rekoh core 2 duo,i full hd filmove vrti bez bilo kakvih problema.Mislio sam da nece moci,ali na moje iznenandjenje,vrti ih kao "podmazan" !

Narvno,kada gledam on line,na youtube_u 1080 HD video,proc se popne na 90% zauzeca,tako da,u svakom slucaju,prezadovoljan sam,samim time,da uopce nisam kupovao sebi grafulju,da ova u njemu integrisana moze to sve zajedno sa proc...vrtiti bez i najmanjih problema!

I,da,ako je neko slucajno zainteresovan za kupovinu pc_a,povoljno prodajem,mozete sve testirati,naravno,necujan,brendiran pc,ostali detalji p.p.,a cijena =200km + ako zelite i samsung lcd monitor imam 1 viska,od 17 inca,sve zajedno 250.km ! Podrucje Zenica!
stipo1

#39 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by stipo1 »

Da li je sa ovom konfiguracijom moguce gladati spotove na youtube....

Operativni sistem
MS Windows XP Professional 32-bit SP3
Procesor
Intel Celeron
Northwood 0.13um tehnologija
Memorija
2,00 GB 1-kanalna DDR @ 133MHz (2.5-4-4-8)
Maticna ploca
P4i65G (mPGA478) 30°C
Grafika
SyncMaster (1024x768@75Hz)
128MBRADEON 9550 (Sapphire/PCPartner)
128MBRADEON 9550 Secondary (Sapphire/PCPartner)
CrossFire je onemogucen
Diskovi
76GB Maxtor Maxtor 6Y080L0 (PATA) 24°C
Opticki uredaji
Optiarc DVD RW AD-5240S
Zvuk
C-Media AC97 Audio Device
Pirija

#40 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by Pirija »

ja vrtim na starom laptop-u sa 1.2 ghz dual core, 8 gb rama i 3450 radeon-om bez problema 1080p i 720p
typeOnegative

#41 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by typeOnegative »

@aux

Koliko se sjećam od prije sedam osam godina kad je HD postao rasiren ,za reprodukciju minimalno P4 procesor na 3,2 GHz ili dualcore na 1,8 , a sto se grafike tiče Nvidia 7600 GT i Ati x1600 serije sa 256 MB pa nadalje, tj sve one koje imaju ugrađen Purevideo (nV ) i AvivoHD /UVD (AMD) .To su nazivi HD "dekodera" i tehnologija koje koriste ova dva proizvodžača pa pogl u spec graf. koju budeš eventualno kupovao .Nesto od ovoga moras imati ,ili neki od navedenih procesora ili odgovarajuću graf. karticu ....... u tvom slučaju možeš naći jeftino graf. karticu koja će to glat odradit i jeftino ćeš proći :thumbup:
A ne bi bilo loše ni da pojačaš RAM na bar gigicu , 512 je preeemalo , ,i onda bi to moglo relativno ok ići :-D

@stipe1

da ,moguće je ali 480p "obične" rezolucije max , u HD ne
BalkanTube

#42 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by BalkanTube »

Po meni je ovo minimalna konfiguracija za HD
Intel Core 2 Duo E6600 25 KM(ne vjerujem da je vise, polovno)
2 Gb DDR2 RAM 800MHz 35 KM(Pik.ba polovno)
Neka maticna ploca LGA 775/Socket T 40 KM
nVidia GeForce 210 1Gb DDR3 Silent 50 KM(polovna)
Napojna jedinica 250W-300W
avaks

#43 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by avaks »

typeOnegative wrote:@aux

Koliko se sjećam od prije sedam osam godina kad je HD postao rasiren ,za reprodukciju minimalno P4 procesor na 3,2 GHz ili dualcore na 1,8 , a sto se grafike tiče Nvidia 7600 GT i Ati x1600 serije sa 256 MB pa nadalje, tj sve one koje imaju ugrađen Purevideo (nV ) i AvivoHD /UVD (AMD) .To su nazivi HD "dekodera" i tehnologija koje koriste ova dva proizvodžača pa pogl u spec graf. koju budeš eventualno kupovao .Nesto od ovoga moras imati ,ili neki od navedenih procesora ili odgovarajuću graf. karticu ....... u tvom slučaju možeš naći jeftino graf. karticu koja će to glat odradit i jeftino ćeš proći :thumbup:
A ne bi bilo loše ni da pojačaš RAM na bar gigicu , 512 je preeemalo , ,i onda bi to moglo relativno ok ići :-D

@stipe1

da ,moguće je ali 480p "obične" rezolucije max , u HD ne
Evo iz prve ruke, Athlon 3200+, 2GB rama, 8600GT grafika i 720p šteka (youtube, filmovi online) a o FHD i ne razmišljati...
Znači ipak procesor koči iako je solidan bio nekada i 64bitni ali pregazilo vrijeme.
Znači neku dual core bi uz 1-2GB rama i bilo koju grafičku (20-30KM) trebao da gura HD bez problema.
Nokian808

#44 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by Nokian808 »

Ako želiš NOVO za surfanja i gledanje HD videa bez trzanja ovo ti je šminka rješenje
http://www.ebay.com/itm/Tronsmart-Ara-X ... Sw0JpV7Uhm
došlo za 330 KM s carinom i PDV i dobro je rješenje za multimediju (ide 1080p bez problema).
Da se razumjemo za 330 KM se može nabaviti polovan računar mnogo veće snage ali ovo mi je trebalo prijatelju kao stanica samo za surfanje, word i multimediju a prostor i izgled su bili na prvom mjestu.
Usput zadnji Windows 10 se vrti bez problema a ima i Blutooth i Wifi integrisan...Može CPU biti slabiji ali za glatak HD video je najvažnije da je integrisano HARDVERSKO dekodiranje HD videa.
Evo npr. na ovom gore boxu pri vrtnji Full HD videa zauzeće procesora je svega 20-30 % iako se radi o slabašnom 1.8 GHz quadcoru jer grafička ima integrisano hardversko dekodiranje...
Post Reply