Minimalna konfiguracija za HD

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

aux

#1 Minimalna konfiguracija za HD

Post by aux »

naslov sve govori,zanima me kolika je potrebna minimalna konfiguracija za pokretanje hd materijala,mislim na 720p format,imam 1.8 procesor,512 rama i 64 graficku i steka mi a nekad mi nece ni da pokrene,pa me zanima koja je minimalna konfiguracija za gledanje bez steka
Loky

#2 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by Loky »

aux wrote:naslov sve govori,zanima me kolika je potrebna minimalna konfiguracija za pokretanje hd materijala,mislim na 720p format,imam 1.8 procesor,512 rama i 64 graficku i steka mi a nekad mi nece ni da pokrene,pa me zanima koja je minimalna konfiguracija za gledanje bez steka

Pokretanje direktnog materijala sa svog kompa???
Pokretanje materijala sa net-a???

Sve u svemu masina ti je losa.
U danasnje vrijeme prosjecna konfa koristi DUO Core 1.8-2.4 Ghz (sve zavisi kako se snadjes ili novca).
Memorija ti je velika stvar u kompu- sto vise memorije to manje opterecujes procesor i brze i bolje ide.
Grafika kartica je itekako bitna : 512 MB je nesto sto je potrebno da bi zadovoljio danasnje potrebe.
Uvijek idi sa jednom logikom: Bolje dati danas malo vise para i imati komp za narednih 5-10 godina nego svake godine davati i opet maltene nista ne dobijas.
Sve te stvari su povezane.
Evo ti samo jedan primjer: DD3 memorija od 4 GB je duplo jeftinija nego DD2, a nekoliko puta jeftinija nego DDR.
jastuk1

#3 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by jastuk1 »

Dual core 2.6 GHz. Ispod toga 1080p zna da trza.

Sa i5 si siguran da možeš puštati HD i raditi i neke druge stvari neometano.
mirsek

#4 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by mirsek »

Celeron 3.06 GHz overclockan na 3.6 GHz, 1 GB rama, ATI 9550 128 MB rama i svi filmovi na kompu rade u HD-u, na netu(na you tube-u) ne moze preko 480p a da ne trza jer se preoptereti procesor..
aux

#5 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by aux »

mislim da ste mi svi dali po jedan dobar savjet,sve se svodi na to da je ova konfiguracija koju posjedujem smijesna za hd,eh sad problem lezi u parama jer trenutno nemam toliko para a i da imam ne bih dao 600-700 maraka mislim da postoje prece stvari od hd-a,mislim da cu naci kakvu centralnu sa procesorom iznad 2.6,1 gigu rama i traziti kakvu graficku 256 mislim da bi mi to bilo dovoljno za 720p,o 1080p ionako ne razmisljam jer mi mrsko skidati film od 10 i kusur giga,zanima me preporuka nekakve graficke karte posto je ovo za mene sasvim nepoznata teritorija jer nisam gemerski tip,pa se bas ne snalazim u tim oznakama,da li to znaci ako je neka graficka dobra za igre znaci da je dobra i za hd materijal...zaboravio sam napomenuti da mi je monitor 22 inca i da preko njega jedino imam i namjeru gledat hd materijal
aux

#6 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by aux »

mirsek wrote:Celeron 3.06 GHz overclockan na 3.6 GHz, 1 GB rama, ATI 9550 128 MB rama i svi filmovi na kompu rade u HD-u, na netu(na you tube-u) ne moze preko 480p a da ne trza jer se preoptereti procesor..
nikako ne trza na racunaru hd ??? koliko te je otprilike izasla centralna???
Loky

#7 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by Loky »

[quote="aux"]mislim da ste mi svi dali po jedan dobar savjet,sve se svodi na to da je ova konfiguracija koju posjedujem smijesna za hd,eh sad problem lezi u parama jer trenutno nemam toliko para a i da imam ne bih dao 600-700 maraka mislim da postoje prece stvari od hd-a,mislim da cu naci kakvu centralnu sa procesorom iznad 2.6,1 gigu rama i traziti kakvu graficku 256 mislim da bi mi to bilo dovoljno za 720p,o 1080p ionako ne razmisljam jer mi mrsko skidati film od 10 i kusur giga,zanima me preporuka nekakve graficke karte posto je ovo za mene sasvim nepoznata teritorija jer nisam gemerski tip,pa se bas ne snalazim u tim oznakama,da li to znaci ako je neka graficka dobra za igre znaci da je dobra i za hd materijal...zaboravio sam napomenuti da mi je monitor 22 inca i da preko njega jedino imam i namjeru gledat hd materijal[/q

Sve imas ovdje na forumima. Prelistaj i citaj. Sve je opisano X puta.
roki

#8 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by roki »

Na pentiumu 4 2.4,taman sam mogao gledati do 720p,uz zauzece procesora konstantno 95-100%.Sad na corei3 1080p ne zauzima vise od 10% procesorske snage i to na win7
aux

#9 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by aux »

roki wrote:Na pentiumu 4 2.4,taman sam mogao gledati do 720p,uz zauzece procesora konstantno 95-100%.Sad na corei3 1080p ne zauzima vise od 10% procesorske snage i to na win7
koja je graficka bila u pitanju da li moze sa 128 ili 256 grafickom
fatality

#10 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by fatality »

aux wrote:
roki wrote:Na pentiumu 4 2.4,taman sam mogao gledati do 720p,uz zauzece procesora konstantno 95-100%.Sad na corei3 1080p ne zauzima vise od 10% procesorske snage i to na win7
Zadnja osobina kod graficke koju trebas posmatrati je kolicina MB koju posjeduje, sto znaci da graficka od 128 MB moze biti 3 puta bolja od neke graficke sa 512 MB ( cisto da se ne zalijeces )
jastuk1

#11 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by jastuk1 »

aux wrote:mislim da ste mi svi dali po jedan dobar savjet,sve se svodi na to da je ova konfiguracija koju posjedujem smijesna za hd,eh sad problem lezi u parama jer trenutno nemam toliko para a i da imam ne bih dao 600-700 maraka mislim da postoje prece stvari od hd-a,mislim da cu naci kakvu centralnu sa procesorom iznad 2.6,1 gigu rama i traziti kakvu graficku 256 mislim da bi mi to bilo dovoljno za 720p,o 1080p ionako ne razmisljam jer mi mrsko skidati film od 10 i kusur giga,zanima me preporuka nekakve graficke karte posto je ovo za mene sasvim nepoznata teritorija jer nisam gemerski tip,pa se bas ne snalazim u tim oznakama,da li to znaci ako je neka graficka dobra za igre znaci da je dobra i za hd materijal...zaboravio sam napomenuti da mi je monitor 22 inca i da preko njega jedino imam i namjeru gledat hd materijal
E da. Klasično razmišljanje. Da bi bio 100 posto siguran i3, ali eto dual core iznad 2.6 bi trebao biti ok. Grafička? Stvarno ne znam. Ma koliko zvučalo neupućeno, imam osjećaj da uopšte nije bitna, već da je za HD play najbitniji procesor.
hakazvaka

#12 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by hakazvaka »

fatality wrote:
aux wrote:
Zadnja osobina kod graficke koju trebas posmatrati je kolicina MB koju posjeduje, sto znaci da graficka od 128 MB moze biti 3 puta bolja od neke graficke sa 512 MB ( cisto da se ne zalijeces )
Da, velicina RAM memorije kod graficke kartice predstavlja njenu mogucnost zadrzavanja informacija u jednom momentu...

Tj. preneseno na praksu: sto vise RAM-a, to je moguce vise instanci neke grafike pokrenuti (npr. 3-4 HD filma :D )...
hakazvaka

#13 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by hakazvaka »

jastuk1 wrote:
aux wrote:mislim da ste mi svi dali po jedan dobar savjet,sve se svodi na to da je ova konfiguracija koju posjedujem smijesna za hd,eh sad problem lezi u parama jer trenutno nemam toliko para a i da imam ne bih dao 600-700 maraka mislim da postoje prece stvari od hd-a,mislim da cu naci kakvu centralnu sa procesorom iznad 2.6,1 gigu rama i traziti kakvu graficku 256 mislim da bi mi to bilo dovoljno za 720p,o 1080p ionako ne razmisljam jer mi mrsko skidati film od 10 i kusur giga,zanima me preporuka nekakve graficke karte posto je ovo za mene sasvim nepoznata teritorija jer nisam gemerski tip,pa se bas ne snalazim u tim oznakama,da li to znaci ako je neka graficka dobra za igre znaci da je dobra i za hd materijal...zaboravio sam napomenuti da mi je monitor 22 inca i da preko njega jedino imam i namjeru gledat hd materijal
E da. Klasično razmišljanje. Da bi bio 100 posto siguran i3, ali eto dual core iznad 2.6 bi trebao biti ok. Grafička? Stvarno ne znam. Ma koliko zvučalo neupućeno, imam osjećaj da uopšte nije bitna, već da je za HD play najbitniji procesor.
:lol:
A za sta sluzi graficki procesor u racunaru? Ma ti mora da se salis :-)
jastuk1

#14 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by jastuk1 »

Ma daj ne karikiraj! Samo sam naglasio da sva grafika svijeta nije bitna ako je procesor slab. I zar je to stvarno :lol: :roll: Neki ljudi su toliko bezveze teški....
mirsek

#15 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by mirsek »

aux wrote:
mirsek wrote:Celeron 3.06 GHz overclockan na 3.6 GHz, 1 GB rama, ATI 9550 128 MB rama i svi filmovi na kompu rade u HD-u, na netu(na you tube-u) ne moze preko 480p a da ne trza jer se preoptereti procesor..
Nije me izasla, dobio sam je od rodjaka..Ne trza HD 720p nikako na kompu, samo you tube iznad 480p..
Tensai

#16 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by Tensai »

mirsek wrote:
aux wrote:
Nije me izasla, dobio sam je od rodjaka..Ne trza HD 720p nikako na kompu, samo you tube iznad 480p..
Trza youtube jer ti je internet spor.Jedino što treba imati za HD je grafička koja podržava HD.Ja čak gledam HD na integrisanoj grafičkoj koja teoretski ne podržava HD.Znači samo kakvu grafičku ubaci i to je to.
mirsek

#17 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by mirsek »

Nije me izasla, dobio sam je od rodjaka..Ne trza HD 720p nikako na kompu, samo you tube iznad 480p..[/quote]

Trza youtube jer ti je internet spor.Jedino što treba imati za HD je grafička koja podržava HD.Ja čak gledam HD na integrisanoj grafičkoj koja teoretski ne podržava HD.Znači samo kakvu grafičku ubaci i to je to.[/quote]

Ne trza sto mi je internet spor jer cekam da mi ucita video prije nego ga pustim..Citao sam da je L2 cache vazan kod gledanja flash aplikacija kao youtube a kod mog celerona ima samo 256kb..Meni je ovo oko toga sta je vaznije cpu/gpu za HD video malo nejasno..Ja sam klokao i graficku skoro 30% a nikakvo smanjivanje aktivnosti procesora nisam primjetio kod gledanja videa.. S druge strane sam procitao da ima neka opcija kod novijih grafickih npr.9800 gtx, 460, 580 itd. i firefoxa i IE 8 koja pomaze procesoru kod gledanja videa na internetu tj. preuzma na sebe taj proces..E sad meni to nije radilo...Zasto ? Pojma nemam... :? Koristim win 7 ultimate...
mentalist

#18 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by mentalist »

Tensai wrote:
mirsek wrote:
aux wrote: nikako ne trza na racunaru hd ??? koliko te je otprilike izasla centralna???
Trza youtube jer ti je internet spor.Jedino što treba imati za HD je grafička koja podržava HD.Ja čak gledam HD na integrisanoj grafičkoj koja teoretski ne podržava HD.Znači samo kakvu grafičku ubaci i to je to.
Kod mene isto podrzava filmove u HD ali na YT sanse nema preko 480p
P 2.2
ram 1.5
G128 9550
net 2mbit
Na rodjakovom laptopu gura sve normalno, znaci da nije do neta
Skupljaj ti lovu za sta bolje
aux

#19 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by aux »

pa kako sam skontao da tu procesor igra najvazniju ulogu,svi vi koji ste rekli da imate preko 2.0 procesor moze hd,znaci neka mocna graficka od 256 i ne bi trebalo biti problema za prikazivanje,a to sto se tice zauzece procesora ili rama ne igra mi nekakvu ulogu njegovo je da radi punom parom :-D
jastuk1

#20 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by jastuk1 »

Meni je recimo na starom lapropu 2 Mhz u početku mogao 720p onako kao i na yutube (1080p naravno ni u snu), a nakon godinu dana je i 720p počeo da trza, i nakon još nešto vremena i 480p na youtube. Moguće da sam trebao sve reinstalirati, ali se nisam mogao gnjaviti s tim. Grafička je bila neka skroz slaba i bezveze, integrisana.

Ipak dobro pazi da ne uzmeš nešto preslabo. Iskreno, uzimati sada bilo šta manje od i3 je baš... ne znam. Naravno, pare su tvoje ali bojim se da sa malo para bude malo i muzike.
mentalist

#21 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by mentalist »

aux wrote:pa kako sam skontao da tu procesor igra najvazniju ulogu,svi vi koji ste rekli da imate preko 2.0 procesor moze hd,znaci neka mocna graficka od 256 i ne bi trebalo biti problema za prikazivanje,a to sto se tice zauzece procesora ili rama ne igra mi nekakvu ulogu njegovo je da radi punom parom :-D
Nema mocne graficke od 256 :mrgreen:
A sto se tice procesora, vjerovatno ce upuceniji dati strucniji komentar, ako radi "punom parom" tada i steka
Ako mislis kupovati a nemas dovoljno love, sacuvaj to sto imas i skupljaj jos i za pola god kupis nesto sto ce te sluziti barem dvije god. Malo se strpis, a cijena pada
SundanceKid

#22 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by SundanceKid »

Malo pogledajte i putem kojeg plejera pustate video fajlove, ja sam se malo bavio time, pa znam da tu ima dosta razlike, takodje i oko GPU acceleracije, i slicno.

Poredio sam dosta nekih playera po tome koliko resursa koriste, i meni su se najboljim pokazali KMPlayer, i Media player clasic (ali verzija "home cinema"). Inace imam pentium 4 3,2GHZ i GeForce 8600, s cime mogu gledat prosjecne ripove, ali ako se radi o full HD fajlu od nekoliko giga, onda imam ogromna stekanja u svim plejerima osim navedenih. VLC je isto dosta dobar, ali KMPlayer daleko najbolji..

Eto, cisto da dodam na temu, da osim hardvera nije lose obratit paznju i na to koji plejer koristite..
Duge

#23 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by Duge »

Ako imas plazmu ili lcd kupi WD media player i uzivaj. To je investicija od nekih 250 KM za player i jos 100 KM za HDD
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#24 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by Velkoski »

Sta ce ti HD ako ces ga gledat' na 22'' monitoru ? :-)
Armadilo

#25 Re: Minimalna konfiguracija za HD

Post by Armadilo »

leet wrote:Sta ce ti HD ako ces ga gledat' na 22'' monitoru ? :-)
Sta pricas ti? 22" monitori su vecinom Full HD monitori 1920x1080. Sta ti hoces, TV od 42"??

Kod mene Amd Athlon 3800+ single core.. 3 GB ram dual chanell i ati radeon 4650 1 GB koja je dosta losa karta.. Sto se tice pustanja HD formata, 720p radi ok, tj nema trzanja dok 1080p ide ali ne bas najbolje tj. nekad trza i osjeti se da ide sporo.. Znaci treba ti neki dual core procesor, 2+ GB rama i solidna graficka da HD ide bez problema..
Post Reply