Mini Hidro elektrane u BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Honda NSX

#1 Mini Hidro elektrane u BiH

Post by Honda NSX »

Pozdrav,

Radim veliki seminarski rad o mini hidro elektranama u BiH, njihovom trenutnom stanju, potencijalu i budućnosti.

Za sada imam znanja vrlo malo, i bilo kakve informacije koje će mi omogućiti da započnem potreagu su odlične.

Kako sve funkcioniše? Ko daje dozvole? Kakvo je stanje sa koncesijama, koliko je izgrađeno, koliko se još može izgraditi? Gdje je najveći potencijal, koja vladina i državna tijela su ovdje glavna i šta se pitaju, itd. itd.

Bilo kakve info, linkovi, adrese i sl, te odgovori ili upute gdje mogu naći odogovore na slična i pitanja iznad će biti od velike pomoći.

Unaprijed mnogo hvala svima i veliki pozdrav!
sinuhe

#2 Re: Mini Hidro elektrane u BiH

Post by sinuhe »

Pogledaj kakve su minielektrane nase najvece hidroelektrane pa vidi kakav je potencijal malih mini elektrana.
Potencijal za prodavaca cementa sigurno.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#3 Re: Mini Hidro elektrane u BiH

Post by Bobi »

Google...istrazuj, sta da nemas interneta?...morao bi po bibliotekama hodati :D.Koristi blagodet ili ti je to opterecenje :D?
nellington

#4 Re: Mini Hidro elektrane u BiH

Post by nellington »

Koji fakultet, koliko si tehnički potkovan - je li ostaje na nivou ekonomije ili će biti turbina, generatora i drugih finih stvari? :)
Bobi
Forum administrator

#5 Re: Mini Hidro elektrane u BiH

Post by Bobi »

meni ojo cmjdi(milice) na economiju :lol:
Honda NSX

#6 Re: Mini Hidro elektrane u BiH

Post by Honda NSX »

Bobi wrote:Google...istrazuj, sta da nemas interneta?...morao bi po bibliotekama hodati :D.Koristi blagodet ili ti je to opterecenje :D?
ma istražujem ja ali ne mogu sve naći odmah napamet. Najbitnije mi je da mogu malo ubrzati proces da mogu naći negdje otprilike proces na jednom mjestu. od plana, projekta pa do izgradnje.... Jako su mi važni ograni koji se tu pitaju i dozvole koje treba imati, jer hoću da istražim da li je previše regulacija ili nepotrebne biroktraije koja usporava proces.

Naravno da je interent blagodet, ali ne mogu ja sada tu istraživati kad ne znam baš ni šta da ukucam. "(Mini) Hidroelektrane u BiH" i dobijem silu nekih budalaština. Listu elektrana, vijesti neke koje samo govore gradi se to tu, tolko megavata vako nako. Ne mogu preko google-a otkriti relevantne državne organe. Vjerovatno ću nabasati eventualno, ali zašto sporije kad može brže.
Honda NSX

#7 Re: Mini Hidro elektrane u BiH

Post by Honda NSX »

nellington wrote:Koji fakultet, koliko si tehnički potkovan - je li ostaje na nivou ekonomije ili će biti turbina, generatora i drugih finih stvari? :)
Ekonomija, ekonomija je ključna. Birokratija vezana za sve. Proces od projekta, izgradnje, kupovine struje, odobrenja itd. itd.

Informacije o samoj mini elektrani, turbine, kako radi, koji dijelovi i ostalo nisu prioritet, ali svakako nisu na odmet.
nellington

#8 Re: Mini Hidro elektrane u BiH

Post by nellington »

Ekonomski aspekt ne poznajem dovoljno, pravni donekle (pročitao Uredbu o korištenju obnovljivih izvora energije FBiH i tu negdje stao :D)

Sretno!
Bobi
Forum administrator

#9 Re: Mini Hidro elektrane u BiH

Post by Bobi »

Small Hydro Power Plants in Europe:
Handbook on Required Administrative Procedures

Možeš napraviti usporedbu :)

http://www.ferk.ba/_en/index.php?option ... Itemid=166
Honda NSX

#10 Re: Mini Hidro elektrane u BiH

Post by Honda NSX »

nellington wrote:Ekonomski aspekt ne poznajem dovoljno, pravni donekle (pročitao Uredbu o korištenju obnovljivih izvora energije FBiH i tu negdje stao :D)

Sretno!
Može, može, pravni aspket je isto savršen. Oldično, potražiću taj zakon.
Honda NSX

#11 Re: Mini Hidro elektrane u BiH

Post by Honda NSX »

Bobi wrote:Small Hydro Power Plants in Europe:
Handbook on Required Administrative Procedures

Možeš napraviti usporedbu :)

http://www.ferk.ba/_en/index.php?option ... Itemid=166
A, ovo je FERK. Nabasao sam na njih, ima i ovaj DERK. Bez njih nema ništa, jer oni daju licencu za prijenos električne energije. Super hvala puno! Ferk je za federaciju, a derk za cijelu BiH kolko ja vidim.

Kod nas je sve zbog ovih entiteta dupla regulativa, dupli zakoni, dupli procedure, dupla papirologija. Nije ni čudo što investitori polude i dok**rci im sve.

Našo sam nešto i vezano za ovu komisiju koja dijeli koncesije, al ona ne radi puno, već to prebacuje na kantone i opštine. Ugl, krećem se polako, stvaram neku sliku. 8-)

Da ne otvaram novu temu, (otvorio sam 2 u dva dana, nisam neki iskusni forumaš pa ne znam jel to bezveze?). Ali me zanima je li Elektroprivreda jedino tijelo u BiH koje može kupovati struju? Kolko je elektriprivreda državna, kolko privatna (slučajno jel neko zna postotak?). Ustvari zanima me jel kad počne neko sa gradnjom hidroelektrane, jel može dobiti garanciju od elektroprivrede ili koga već, da će kupovati od njih struju?
kritichar

#12 Re: Mini Hidro elektrane u BiH

Post by kritichar »

vejza00

#13 Re: Mini Hidro elektrane u BiH

Post by vejza00 »

ako mozes nabaviti casopis za građevinarstvo i arhitekturu "m-KVADRAT" od februara 2012 strana 44-47 upravo sto tebi treba je opisano o problemima i isplativosti, samo nema to kome se sve treba obratiti tj procedura dobijanja dozvole za izgradnju
Post Reply