MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU
Moderator: anex
- karanana
#26 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU
fakat ne znam cemu napadanje na malosutra. ako struja nije poskupljivala kako to da se bas dosta raje zali na vece racune? znaci nije paranoja jedne-dvije osobe nego vise nas. i ja sam gledao i trazio da nadjem svoj sat i da pratim potrosnju i mjerenje ali je nemoguce detektovati koji je moj mjerac od 20 komada koji se nalaze u prizemlju iza ormara. postoji li na racunu neki broj koji bih mogao usporediti sa prednjim dijelom mjeraca i na taj nacin skontati koji je moj sat?
-
kone
#27 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU
Ne moze se to nazvati paranojom...To je prije svega neinformiranost naseg naroda i nebriga za sve.Nepoznavanje nekog reda itd..Ima negdje na racunu broj sata i stanje sata tog datuma kad je vrseno mjerenje el.energije...POgledas na racunu koji je broj brojila i provjeris stanje..Kad vidis da ne stima,onda pravac EP i potuzis im se....Ako je uredu,onda nemas se na sta zaliti,osim na ukucane da trose malo vise nego inace...Ako svima dolaze veci racuni,znaci da trose vise itd...Ne mogu ovi iz EP potjerati satove da idu brze kad oni hoce.......karanana wrote:fakat ne znam cemu napadanje na malosutra. ako struja nije poskupljivala kako to da se bas dosta raje zali na vece racune? znaci nije paranoja jedne-dvije osobe nego vise nas. i ja sam gledao i trazio da nadjem svoj sat i da pratim potrosnju i mjerenje ali je nemoguce detektovati koji je moj mjerac od 20 komada koji se nalaze u prizemlju iza ormara. postoji li na racunu neki broj koji bih mogao usporediti sa prednjim dijelom mjeraca i na taj nacin skontati koji je moj sat?
-
s@mson
#28 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU
Uh, teskih rijeci ovdje...
Struje nije poskupljivala a racuni su veci zbog povecane potrosnje...
Vidim neko kune onog koji je ocitavao...
Hm, bez argumenata nesto tvrditi i napadati nekoga a pogotovo stavljati kletvu je u najmanju ruku neozbiljno...
Ali sve u drzavi se radi tako pa i to...
I ako je covjek pogresno ocitao onda te kilovate samo mozete pretplatiti i onda ce sljedeci mjesec doci manji racun..
Na svakom racunu ima broj mjernog mjesta i broj mjernog uredjaja i mozete lako naci svoje brojilo tako sto cete uporediti te brojeve...
Struje nije poskupljivala a racuni su veci zbog povecane potrosnje...
Vidim neko kune onog koji je ocitavao...
Hm, bez argumenata nesto tvrditi i napadati nekoga a pogotovo stavljati kletvu je u najmanju ruku neozbiljno...
Ali sve u drzavi se radi tako pa i to...
I ako je covjek pogresno ocitao onda te kilovate samo mozete pretplatiti i onda ce sljedeci mjesec doci manji racun..
Na svakom racunu ima broj mjernog mjesta i broj mjernog uredjaja i mozete lako naci svoje brojilo tako sto cete uporediti te brojeve...
-
colt
#29 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU
Inace o dijelu koje kontrolise EP BiH. Godisnja proizvodnja EP BiH je oko 7295 GWh. TE Tuzla godinsje proizvodi oko 3100 GWh, što je oko 42,49 % od ukupne prouizvodnje EP BiH. Od ukupne proizvodnje, 63 % preuzimaju tarifni kupci. Daljim ulaganjem od dodatnih 450 MW za TE Tuzla, mogla bi sama proizvoditi za tarifne kupce EPBiH. Sam taj dio od 450 MW je jači od kapaciteta TE Kakanj.Toliko o snazi TE Tuzla.Nije bas bezlazenaneki wrote:Kapacitet TTE Tuzla je 715MW.
To nije dovoljno ni za frtalj a kamoli za cijelu BiH.
EP BiH prosle godine prodavala struju strancima po cijeni 80 €/MWh a ti je placas 70€ u skupoj i 35€ u jeftinoj tarifi.
Nikako vam nije mogao doci racun za januar, mozda za decembar..
Obracunatu potrosnju je lako provjeriti...odes do sata i pratis potrosnju i kolicinu koja ti dolazi obracunata svaki mjesec..