MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

globalbih

#1 MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Post by globalbih »

Hi,

Htio sam da pitam forumase da li su ovaj mjesec OSJETILI blago povecanje el.energije za privatna domacinstva.
Nema niti jedne regulative koliko znam da cijena el.energije bude veca (barem ne jos) ali ipak su cijene za januar znatno uvecanje. FERK jos nije dao nikakvu saglasnost.
Da li je rijec o presutnom odobravanju i od koga?
Zasto ovo bogastvo (samo Tuzlanska Termoelektrana ima kapacitet max. 750MW sto je vise nego dovoljno za cijelu BiH.
Razumijem da se izvozi ali zasto gradjani placaju dva puta skuplje domaci proizvod nego susjedne zemlje ili europa koja tu struju uzima. ELEKTROPRIVREDA NIJE NICIJE PRIVATNO VLASNISTVO DA MANIPULISE I IDE NA STETU GRADJANA BIH.
rijec je o KORUPCIJI o kojoj svako suti pa nam zato i valjaju racune kako zele.

Ako mozete pomoci u diskusiji... dobrodosli...vas komentar, misljenje, prijedlozi...

:bih:
karanana

#2 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Post by karanana »

da mi je racun veci u zadnja dva mjeseca nego obicno, pa cak i znajuci da je u pitanju skuplja zimska tarifa - jeste.
ali mislim da pogresno formulises pitanje. cijena kwh na racunu nije veca od propisane i one za koju znamo, cini mi se 0,14 KM/kwh u skupoj tarifi i 0,07KM u nocnim satima kad je "jeftina" struja. ali meni ukupan broj kwh-a u zadnja dva mjeseca prelazi ono sto obicno potrosim i tu mi je sumnja, da nesto nije u redu sa izmjerenom i obracunatom potrosnjom.
Last edited by karanana on 14/01/2010 09:28, edited 1 time in total.
kockica_kockica

#3 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Post by kockica_kockica »

da moj racun za struju je uvecan za pa skoro duplo.... ne znam koji je razlog..... obicno dodje od 17 - 20 KM, za januar 32,60 KM... a ja sama i cijeli dan radim, i ne palim velike potrosace po skupoj struji.... :-)
DJ Babo

#4 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Post by DJ Babo »

meni zadnji racun manji za 7 maraka nego racun za isti period prosle godine, ali...
globalbih wrote:Zasto ovo bogastvo (samo Tuzlanska Termoelektrana ima kapacitet max. 750MW sto je vise nego dovoljno za cijelu BiH.

:-) provjeri jesu li ti podaci tacni
Razumijem da se izvozi ali zasto gradjani placaju dva puta skuplje domaci proizvod nego susjedne zemlje ili europa koja tu struju uzima.
:lol: :lol: opet provjeri jesu li ti podaci tacni
ELEKTROPRIVREDA NIJE NICIJE PRIVATNO VLASNISTVO DA MANIPULISE I IDE NA STETU GRADJANA BIH.
podzravi mi fahru radoncica kad mu budes podosio izvjestaj :D
malosutra81

#5 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Post by malosutra81 »

kod mene isto...skoro duplo veci racuni zadnjih 2-3 mjeseca u poredjenju sa prethodnim mjesecima (cak ako uzmem u obzir zimsku-skuplju tarifu racun je prevelik)
ono sto mi je intersantno je da su racuni nakon prvog "skupog" skoro u marku identicni kao taj, zapitam se da li uopste dolaze ocitavati stanje ili onako "od oka" obracunaju :roll:
Edmond

#6 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Post by Edmond »

Meni je došlo 83 KM,a inače mi dolazi do 50KM. :shock:
neki

#7 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Post by neki »

Kapacitet TTE Tuzla je 715MW.
To nije dovoljno ni za frtalj a kamoli za cijelu BiH.
EP BiH prosle godine prodavala struju strancima po cijeni 80 €/MWh a ti je placas 70€ u skupoj i 35€ u jeftinoj tarifi.
Nikako vam nije mogao doci racun za januar :-) , mozda za decembar..
Obracunatu potrosnju je lako provjeriti...odes do sata i pratis potrosnju i kolicinu koja ti dolazi obracunata svaki mjesec..
karanana

#8 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Post by karanana »

neki wrote:Kapacitet TTE Tuzla je 715MW.
EP BiH prosle godine prodavala struju strancima po cijeni 80 €/MWh a ti je placas 70€ u skupoj i 35€ u jeftinoj tarifi.
Obracunatu potrosnju je lako provjeriti...odes do sata i pratis potrosnju i kolicinu koja ti dolazi obracunata svaki mjesec..
nije to bas tako lako kao samo otici do sata i pogledati. ja u svojoj zgradi ne znam ni koji je moj sat kad nije obiljezen necim prepoznatljivim a ne da znam kako da gledam one brojeve.
nellington

#9 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Post by nellington »

globalbih wrote: Zasto ovo bogastvo (samo Tuzlanska Termoelektrana ima kapacitet max. 750MW sto je vise nego dovoljno za cijelu BiH.

715 MW iz Tuzle ne podmiruje ni dnevni minimum u BiH, a o trenucima kad je vršno opterećenje 1500, 1600 (pa i preko 2000!) MW da ne pričamo - u prosjeku uzmimo da je 1200 MW opterećenje, jasno je da Tuzla to ne može podmiriti.
nellington

#10 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Post by nellington »

karanana wrote:
neki wrote:Kapacitet TTE Tuzla je 715MW.
nije to bas tako lako kao samo otici do sata i pogledati. ja u svojoj zgradi ne znam ni koji je moj sat kad nije obiljezen necim prepoznatljivim a ne da znam kako da gledam one brojeve.
Brojeve nije problem gledati, strelica ti pokazuje aktivnu tarifu, a brojevi predstavljaju potrošnju. Problem može biti to što ne znaš koje brojilo je tvoje - ima li neko iz operative da da savjet kako ovo provjeriti?

U mom slučaju na brojilu piše broj stana, pa je sve transparenno, ali nisam zagledao, možda i na tvom brojilu piše broj uređaja koji odgovara nekom broju na računu...
AdnanSA

#11 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Post by AdnanSA »

Najlakše je pričati napamet. Treba vidjeti koliko je kilowata potrošeno po raznim tarifama pomnožiti sa cijenom i to je to.
Šta mudrujete samo bez potrebe? Neki ni neznaju gdje im se sat nalazi a već su spremni da kažu kako nešto nije u redu.
Meni je došao račun za decembar na 90 i kusur maraka. Učinilo mi se mnogo. Našao sat, provjerio stanje, pomnožio, dodao PDV i eto ga sve je čisto kao suza. Nema zajeba. Nego mi grijalica radi po čitavu noć, mašina za veš i sušilica se pale 3 puta sedmično i hiljadu drugih potrošaća sam imao. Iz tog razloga 95 KM . Prošle godine u ova doba su mi dolazili računi od 15-20 KM zato što sam bio sam u kući i probao sam da štedim struju. Tada potrošio 80 kw/h skupe struje i 80 kw/h jeftine a posljedni mjesec 600 kw/h jeftine i 300 kw/h skupe tarife.
AdnanSA

#12 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Post by AdnanSA »

Čini mi se da je bilo na Hayatu da plaćamo skoro pa najeftiniju cijenu struje u evropi.
Ima li neko neku listu? Bilo bi interesanto uporediti.
Da napomenem ne radim u EP nego nevolim kada neko prića bez ikakvog osnova.
Vilenjak Lego

#13 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Post by Vilenjak Lego »

globalbih wrote:Hi,

Htio sam da pitam forumase da li su ovaj mjesec OSJETILI blago povecanje el.energije za privatna domacinstva.
Nema niti jedne regulative koliko znam da cijena el.energije bude veca (barem ne jos) ali ipak su cijene za januar znatno uvecanje. FERK jos nije dao nikakvu saglasnost.
Da li je rijec o presutnom odobravanju i od koga?
Zasto ovo bogastvo (samo Tuzlanska Termoelektrana ima kapacitet max. 750MW sto je vise nego dovoljno za cijelu BiH.
Razumijem da se izvozi ali zasto gradjani placaju dva puta skuplje domaci proizvod nego susjedne zemlje ili europa koja tu struju uzima. ELEKTROPRIVREDA NIJE NICIJE PRIVATNO VLASNISTVO DA MANIPULISE I IDE NA STETU GRADJANA BIH.

Ako mozete pomoci u diskusiji... dobrodosli...vas komentar, misljenje, prijedlozi...

Pretjera ga ti skroz. Odmah pređe na vlasništvo, korupciju, štetu građana....

Netačne podatkke iznosiš:
Tuzla ne može pokriti ni max potrošnju (vršno opeterećenje) EPBIH, a kamoli čitave BiH.
Kako izračuna da građani BiH plaćaju dva puta skuplje domaći proizvod nije mi jasno. Treba malo čitati i analizirati (http://ec.europa.eu)

malosutra81

#14 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Post by malosutra81 »

i opet ista prica!
racun za januar za par maraka veci od decembarskog (koji je ionako bio previsok), iako nikog u stanu nije bilo 8 DANA.
al neka, tako mi i treba kad sam budala i ne pisem stanje/potrosnju... sve sam sigurnija da neko odokativnom metodom biljezi ovo stanje, il ga obracunava, a tom nekom zelim da mu za lijeka zatreba :x
eto, moram se negdje istrest..
dinaraaa

#15 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Post by dinaraaa »

malosutra81 wrote:i opet ista prica!
racun za januar za par maraka veci od decembarskog (koji je ionako bio previsok), iako nikog u stanu nije bilo 8 DANA.
al neka, tako mi i treba kad sam budala i ne pisem stanje/potrosnju... sve sam sigurnija da neko odokativnom metodom biljezi ovo stanje, il ga obracunava, a tom nekom zelim da mu za lijeka zatreba :x
Nije stvar samo pisanja potrošnje, već praćenja kada je povlaštena tarifa tj 50 % niža od skupe. To se može lijepo pratiti i koristiti npr. bojler ili veš mašinu ili neke potrošače nastojiš upaliti kada je jeftina struja. A npr. nedjelju ako je moguće maximalno koristiti jer je cijeli dan jeftina.
S druge strane ko je prisiljen on to obavezno zna, a ko ne mora on ne prati već šuti i plaća. :-D
malosutra81

#16 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Post by malosutra81 »

dinaraaa wrote:
Nije stvar samo pisanja potrošnje, već praćenja kada je povlaštena tarifa tj 50 % niža od skupe. To se može lijepo pratiti i koristiti npr. bojler ili veš mašinu ili neke potrošače nastojiš upaliti kada je jeftina struja. A npr. nedjelju ako je moguće maximalno koristiti jer je cijeli dan jeftina.
S druge strane ko je prisiljen on to obavezno zna, a ko ne mora on ne prati već šuti i plaća. :-D
naravno uzela sam to sve u obzir, inace se ne bih ni zalila...prije svega jako malo boravim u stanu, gotovo da ne kuham, ves perem navece kad je jeftina struja ili nedjeljom, usisavanje isto tako itd itd. al nemoguce je da me nema 8 dana i opet racun veci od prethodnog.
i ko sto rekoh u nekom od postova iznad ovo sve pisem uzimajuci u obzir da se radi o zimskoj tarifi.
kone

#17 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Post by kone »

malosutra81 wrote:
dinaraaa wrote:
naravno uzela sam to sve u obzir, inace se ne bih ni zalila...prije svega jako malo boravim u stanu, gotovo da ne kuham, ves perem navece kad je jeftina struja ili nedjeljom, usisavanje isto tako itd itd. al nemoguce je da me nema 8 dana i opet racun veci od prethodnog.
i ko sto rekoh u nekom od postova iznad ovo sve pisem uzimajuci u obzir da se radi o zimskoj tarifi.
Daj ba odvadi malo :dance: Na racunu ti fino pise i broj brojila i stanje brojila na dan ocitanja.Fino odes do brojila i ocitas sebi stanje i uporedis i nema price :skoljka:
Bodirano No.2:Sve je moguce osim drvenog sporeta ;-)
ibrik

#18 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Post by ibrik »

Prijavljujem i ja jos jedno nelogicno povecanje troskova el.energije...standardno racuni između 60 i 70 KM, a u zadnja dva mjeseca preko 90 KM...ovo sve kada isključim utjecaj zimske tarife!!!!?????
kone

#19 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Post by kone »

ibrik wrote:Prijavljujem i ja jos jedno nelogicno povecanje troskova el.energije...standardno racuni između 60 i 70 KM, a u zadnja dva mjeseca preko 90 KM...ovo sve kada isključim utjecaj zimske tarife!!!!?????
Druze :D ne prijavljuje se ovdje,nego u EP...
A tamo ce ti vjerovatno reci ovo sto sam ti ja gore napisao...ZAto tefter u ruke i do brojila,pa uporedi stanja....Nema to veze sa tim sto sad Meho pere auto na ovakvoj zimi...........
malosutra81

#20 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Post by malosutra81 »

i ko sto rekoh u nekom od postova iznad ovo sve pisem uzimajuci u obzir da se radi o zimskoj tarifi.[/quote]

Daj ba odvadi malo :dance: Na racunu ti fino pise i broj brojila i stanje brojila na dan ocitanja.Fino odes do brojila i ocitas sebi stanje i uporedis i nema price :skoljka:
Bodirano No.2:Sve je moguce osim drvenog sporeta ;-)[/quote]

a da ti procitas cijeli post pa da onda komentarises?
i sama sam rekla da mi je zao sto ne kontrolisem sat i sama, i to jeste moja krivica.
ovo drugo boldirano ne zelim uopste komentirati. al cu iskoristiti priliku jos jednnom da kazem dabogda mu za lijeka zatrebalo ako je krivo izmjerio.
malosutra81

#21 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Post by malosutra81 »

ibrik wrote:Prijavljujem i ja jos jedno nelogicno povecanje troskova el.energije...standardno racuni između 60 i 70 KM, a u zadnja dva mjeseca preko 90 KM...ovo sve kada isključim utjecaj zimske tarife!!!!?????
danas pitam domara gdje je moj sat, pita zasto..ja mu objasnim, on se nasmija kaze da se pola zgrade zalilo na enormno visoke racune . tako da ovo samo potvrdjuje moju sumnju
kone

#22 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Post by kone »

Stani malo...Tebi je zao sto ne kontrolises sat,a ovamo napadas i okrivljujes nekoga za nesto u sto nisi sigurna....
Ima li ovdje ista nelogicno????Prvo provjeri sat,pa onda mozes raditi sta hoces,a do tada nemas uopste pravo da bilo sta kazes....NApadas,a ne znas da li si uopste upravu...ZAto nam je ovakva i drzava,sto je polupismen i bezobrazan svijet dosao na vlast i sto bi rekli,svako misli da ima pravo da govori sta hoce i da se mijesa u sve i svasta....
kone

#23 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Post by kone »

malosutra81 wrote:
danas pitam domara gdje je moj sat, pita zasto..ja mu objasnim, on se nasmija kaze da se pola zgrade zalilo na enormno visoke racune . tako da ovo samo potvrdjuje moju sumnju
Mozda je to pola zgrade isto kao i ti...Pusti domara,nego ti hajde fino do brojila i ocitaj stanje i sve ce ti biti jasno ;-)
Ako bude kakve zavale,ti onda drito u EP i drvlje i kamenje na prvog vidjenog uposlenika te firme..
malosutra81

#24 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Post by malosutra81 »

kone wrote:Stani malo...Tebi je zao sto ne kontrolises sat,a ovamo napadas i okrivljujes nekoga za nesto u sto nisi sigurna....
Ima li ovdje ista nelogicno????Prvo provjeri sat,pa onda mozes raditi sta hoces,a do tada nemas uopste pravo da bilo sta kazes....NApadas,a ne znas da li si uopste upravu...ZAto nam je ovakva i drzava,sto je polupismen i bezobrazan svijet dosao na vlast i sto bi rekli,svako misli da ima pravo da govori sta hoce i da se mijesa u sve i svasta....
a sta se ti pjenis? da nisi inkasant EP pa te pogodilo to sto tvrdim?
tvrdim i dalje isto i ja cu odluciti sta cu uraditi, tema sluzi da bi se razmijenile informacije.
nemam pojma sta ti znaci ova zadnja recenica...ja nisam na vlasti, pismenija sam vjerovatno od tebe a mijesam se u svoj vlastiti racun za struju, u cemu je problem?
kone

#25 Re: MIMO SVIH PRAVILA VECI IZNOS RACUNA ZA EL.ENERGIJU

Post by kone »

malosutra81 wrote:
kone wrote:Stani malo...Tebi je zao sto ne kontrolises sat,a ovamo napadas i okrivljujes nekoga za nesto u sto nisi sigurna....
a sta se ti pjenis? da nisi inkasant EP pa te pogodilo to sto tvrdim?
tvrdim i dalje isto i ja cu odluciti sta cu uraditi, tema sluzi da bi se razmijenile informacije.
nemam pojma sta ti znaci ova zadnja recenica...ja nisam na vlasti, pismenija sam vjerovatno od tebe a mijesam se u svoj vlastiti racun za struju, u cemu je problem?
Ma ja nista ne pjenim,nego mi smetaju ljudi koji dizu halabuku,a da nisu sigurni sta uopste govore...Jednostavno ne volim ljudi koji napadaju nekoga za nesto u sta ni sami nisu sigurni...
Nisam inkasant EP,nego bi svaki normalan covjek prvo provjerio svoje brojilo,pa onda se zalio,ako ima potrebe za tim...
I zadnje je uopsteno napisano,a ne tebi namjenjeno ;-)
Post Reply