Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
draganbl

#9226 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by draganbl »

lerdi wrote:
draganbl wrote:
lerdi wrote:Dragane samo jedno pitanje. Onako u nekim razmišljanjima i razgovorima pokušavao sam doći do odgovora na pitanje "Kako bi Srbi u RS-u prihvatili to da se na slijedećem popisu nacionalno izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci, a da pod narodnost pišu Srbi ?" Nije stvarno nikakva provokacija, nego jednostavno nešto što je na zapadu opšteprihvaćeno, pa me interesuje mišljenje iz tvog ugla.
Joj ne znam to. Znam da ovdje postoji velika polemika oko pojma nacije, narodnosti, naciolnosti itd. Ja nisam detaljno čitao te teme i ne znam pravu razliku između tih kategorija. Nemoj se ni truditi da mi objasniš.
Ja ću se u svakom slučaju na popisu izjasniti kao neopredjeljen, tj. ne želim da budem dio nijedne nacionalne grupacije jer sebe postavljam iznad nacionalnih torova, pa makar taj tor bio i neki globalni nacionalni, bosanski.
Upravo zbog ovoga te i pitam jer smatram da se narodu namjerno proturaju neki pojmovi kako ne bi bilo nikakve zajedničke niti između njih, a ona definitivno postoji. Upravo je to taj pojam nacije ili nacionalnosti koji je zajednički za stanovnike jedne države, a kada bi se svi nacionalno izjašnjavali kao Bosanci i Herecgovci onda bi i na neki način i pristali da zajedno živimo i gradimo ovu državu. Naravno zna se kome to ne odgovara.
Ne znam, meni kako kažem, svejedno to nije bitno, ali mislim da mnogima jeste i da su mnogi krutog stava po tom pitanju.
Meni se čini da je dovoljno reći da sam državljanin Bosne i Hercegovine da bih se osjećao patriotom u onoj mjeri koliko je dovoljno da želim napredak ove zemlje i radim na tom napretku.
Nekim potenciranjem da se narod izjašnjava nacionalno kao Bosanac i Hercegovac bi se ionako sluđen svijet još više zbunio i naveo da ponovo pomisli da je riječ o nekoj prevari. Ja nisam spreman nikoga ubjeđivati u to, pogotovo što ni sam ne vidim šta se time tačno dobija.
buzzer

#9227 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by buzzer »

draganbl wrote:...
da ne bih kopirao ponovo cijeli tekst skraticu. bilo je pet pitanja, pa cu ti replicirati na tvoje odgovore, ako hoces da razgovaramo.

- komsicu se jedino moze zamjeriti sto nema snage da se odupre lagumdzijinoj diktaturi. inace izjava "znam ja sta cu svoju djecu uciti" moze se protumaciti i kao "ucicu svoju djecu da je bih u procesu protiv srbije zastupao nekompetentan i korumpiran advokat". zasto ti smeta sto komsic kostunici otvoreno i otresito kaze da drzi prste podalje od bih?

- sdp pod lagumdzijinom cizmom i nema ambiciju osvajanja vlasti i demokratskih promjena. dapace, ovakav sdp nastoji zadrzati status quo i ono malo vlasti sto (bez odgovornosti) imaju. ro naravno ne znaci da sdp nema jako puno clanova koji su kadri voditi puuuno bolju politiku, samo su trenutno potpuno marginalizovani.

- ns ne pliva niukakvoj zabokrecini. pokusali su koalirati u glavnom gradu sa sdp-om, pa demonstrirali principijelnost po cijenu izlaska iz vlasti. sta tu ne valja?

- ako sve nas koji pricu o ekonomiji bez sankcionisanja zlocinacke politike i bez ispravljanja nepravde smatramo supljom smatras kvazibosancima, ko su onda bosanci? ne znam da li se sjecas predratnog vremena, ali ekonomija je (makar) izgledala fantasticno. imalo se, zivilo se i opet nam se desio rat.
ne mogu negirati niti srbe niti hrvate jer su moja djeca i jedno i drugo (i trece), ali me to ne sprjecava da i dalje vise volim vidjeti zastavu sa ljiljanima nego ovu aktuelnu, mada mi ni ona ne smeta. ali nije do zastave dragane, nego do onih sto s njom masu. ne mozes u isti kos trpati nekog ko mase s ljiljanima i nekog sto mase bilo kojom od nacionalnih zastava, jer motivi su drugaciji.

- fino je sarajevo, ali nema u bosni ljepseg grada od banjaluke, realno. ;-)

zivio ti meni!
lerdi

#9228 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by lerdi »

draganbl wrote:
lerdi wrote:
draganbl wrote: Joj ne znam to. Znam da ovdje postoji velika polemika oko pojma nacije, narodnosti, naciolnosti itd. Ja nisam detaljno čitao te teme i ne znam pravu razliku između tih kategorija. Nemoj se ni truditi da mi objasniš.
Ja ću se u svakom slučaju na popisu izjasniti kao neopredjeljen, tj. ne želim da budem dio nijedne nacionalne grupacije jer sebe postavljam iznad nacionalnih torova, pa makar taj tor bio i neki globalni nacionalni, bosanski.
Upravo zbog ovoga te i pitam jer smatram da se narodu namjerno proturaju neki pojmovi kako ne bi bilo nikakve zajedničke niti između njih, a ona definitivno postoji. Upravo je to taj pojam nacije ili nacionalnosti koji je zajednički za stanovnike jedne države, a kada bi se svi nacionalno izjašnjavali kao Bosanci i Herecgovci onda bi i na neki način i pristali da zajedno živimo i gradimo ovu državu. Naravno zna se kome to ne odgovara.
Ne znam, meni kako kažem, svejedno to nije bitno, ali mislim da mnogima jeste i da su mnogi krutog stava po tom pitanju.
Meni se čini da je dovoljno reći da sam državljanin Bosne i Hercegovine da bih se osjećao patriotom u onoj mjeri koliko je dovoljno da želim napredak ove zemlje i radim na tom napretku.
Nekim potenciranjem da se narod izjašnjava nacionalno kao Bosanac i Hercegovac bi se ionako sluđen svijet još više zbunio i naveo da ponovo pomisli da je riječ o nekoj prevari. Ja nisam spreman nikoga ubjeđivati u to, pogotovo što ni sam ne vidim šta se time tačno dobija.
Ne mislim da bilo koga treba na bilo šta prisiljavati jer sve što se na silu napravi kada tad pukne. Bar je to neko moje mišljenje. Ono što želim da kažem je da bi odlična stvar da se narodima u BiH objasni da narodnost i nacionalnost nije isto i da bi upravo ta neka zajednička nacionalnost mogla biti nit koja će povezati narode koji se evo već 20 godina na silu razdvajaju. Interesovalo me samo tvoje mišljenje o tome kako bi to bilo prihvaćeno u RS-u ili eto konkretno u BL.
draganbl

#9229 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by draganbl »

buzzer wrote:
da ne bih kopirao ponovo cijeli tekst skraticu. bilo je pet pitanja, pa cu ti replicirati na tvoje odgovore, ako hoces da razgovaramo.

- komsicu se jedino moze zamjeriti sto nema snage da se odupre lagumdzijinoj diktaturi. inace izjava "znam ja sta cu svoju djecu uciti" moze se protumaciti i kao "ucicu svoju djecu da je bih u procesu protiv srbije zastupao nekompetentan i korumpiran advokat". zasto ti smeta sto komsic kostunici otvoreno i otresito kaze da drzi prste podalje od bih?
Znamo i ti i ja da je on mislio upravo ono što je rekao. I sam kažeš da je Komšić otvoren i otresit. U vezi sa tom izjavom Koštunici nemam ništa protiv, jedino mi je dodatni utisak to što ta priča nema nikakvog smisla. Šta je on postigao time što je to rekao? Da li je Srbija po tvom mišljenju prestala da gura prste u BiH? Da li je Koštunica ustuknuo? Da li se uplašio Komšića? Daj molim te, to je bila samo jedna populistička izjava koja ništa ne znači. Slično je bilo i kada je Tadić dolazio u BiH da otvori onu školu Srbija. Komšić zapjenio, te prekršena procedura, te ušli naoružani ljudi, te pokrenuće tužbu te ovo te ono... Na kraju ništa, ispostavilo se da je lagao, ljudi imali dozvolu granične službe (državna, ne entitetska institucija), jeste koliko se sjećam tamo neki službenik zakasnio da nekoga obavijesti, ali u suštini, ništa. Da li je digao tužbu? Da li je pokrenuto pitanje ustavnosti naziva škole? Ništa, samo populističke izjave bez ikakve težine i odgovornosti.
buzzer wrote: - sdp pod lagumdzijinom cizmom i nema ambiciju osvajanja vlasti i demokratskih promjena. dapace, ovakav sdp nastoji zadrzati status quo i ono malo vlasti sto (bez odgovornosti) imaju. ro naravno ne znaci da sdp nema jako puno clanova koji su kadri voditi puuuno bolju politiku, samo su trenutno potpuno marginalizovani.
E ovdje te ne razumijem. Pa kako može neka stranka da bude pod čizmom lidera? To je upravo to kvazibosanstvno o kome govorim. Znači, SDP je super stranka, probosanska, ima odlične ideje, savršen statut, ali eto, sticajem okolnosti zbog šefa i osnivača te iste stranke nema ambiciju osvajanja vlasti. Pa po definiciji, osnovna ambicija svake političke partije je osvajanje vlasti. Znači, ako ti kažeš da SDP nema pretenzije na vlast, pa šta onda kog đavola rade u politici? Ako tu ima dobrih i sposobnih ljudi (ne sumnjam), pa što su onda u SDP-u pod "Lagumdžijinom čizmom" ako im on ne dozvoljava da se dokažu. Eto to je kvazibosanstvo.
buzzer wrote: - ns ne pliva niukakvoj zabokrecini. pokusali su koalirati u glavnom gradu sa sdp-om, pa demonstrirali principijelnost po cijenu izlaska iz vlasti. sta tu ne valja?
I ja sam rekao da ne plivaju. Pokušali su, nisu uspjeli. Kada sam napisao da su potonuli, mislio sam na to da su se od stranke koja je u startu imala potencijal da bude prava probosanska stranka pretvorili u najveće luzere. Međutim, da ponovim, moj je stav da im treba dati još jednu šansu, ali da sledeći put paze sa kime sade tikve.
buzzer wrote: - ako sve nas koji pricu o ekonomiji bez sankcionisanja zlocinacke politike i bez ispravljanja nepravde smatramo supljom smatras kvazibosancima, ko su onda bosanci? ne znam da li se sjecas predratnog vremena, ali ekonomija je (makar) izgledala fantasticno. imalo se, zivilo se i opet nam se desio rat.
ne mogu negirati niti srbe niti hrvate jer su moja djeca i jedno i drugo (i trece), ali me to ne sprjecava da i dalje vise volim vidjeti zastavu sa ljiljanima nego ovu aktuelnu, mada mi ni ona ne smeta. ali nije do zastave dragane, nego do onih sto s njom masu. ne mozes u isti kos trpati nekog ko mase s ljiljanima i nekog sto mase bilo kojom od nacionalnih zastava, jer motivi su drugaciji.
Bosanci su oni koji interese zajedničkog života stavljaju ispred nacionalnih. Po mom mišljenju, griješiš da je ekonomija predratne bosne bila fantastična. Bila je potpuno propala, zato nam se između ostalog i desio rat. Moj je stav da se ekonomskim napretkom mogu prevazići nacionalne nesuglasice, dok siromaštvo i glad stvaraju samo još dublje podjele. Naravno, to ne znači da zločince ne treba hapsiti.
buzzer wrote: - fino je sarajevo, ali nema u bosni ljepseg grada od banjaluke, realno. ;-)

zivio ti meni!
A šta je značilo tvoje pitanje da li sam nekada bio u Sarajevu?
dallton

#9230 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

inhibitor wrote:
kamen spoticanja wrote: naravno ni u sarajevu situacija nije sjajna ali i to ces morati priznati ipak je nemjerljivo bolja nego u banjaluci...glas razuma i zelje za zajednickom drzavom puno je veci.
Jedno pitanje, da li govorimo o zelji za zajednickom drzavom sa Srbima i RS, ili pak o zelji sa zajednickom drzavom sa Srbima i RS pod uvjetom da se ovi odreknu srpstva i RS-a?
i to je sustina problema...znas malo je apsurdno i mogu reci tragikomicno da narod na kome je dugi narod izvrsio genocid,moli taj isti narod da sad zive skupa...slozit ces se,da tu nesto nije uredu
To bi zbilja i bilo apsurdno, al pitanje je koliko toga uopce i ima.
ucinilo mi se na momenat da sam procitao jedan od svojih postova u kojem opisujem srpsko misljenje, ali sam onda shvatio da ja ovo nisam napisao :D drugim rijecima, "ma nista nije ni bilo"
1gorstak

#9231 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 1gorstak »

dallton wrote:vec vidim kraj ove rasprave:

"ne treba sad dirati nista, da se ne bi "sludjeni" narod (citaj srbi) dalje sludjivao"

nisu srbi sludjeni, oni su tacno znali sta rade i sta zele da postignu - kad su klali, kad su silovali, kad genocid cinili...sve i nemojte se pretvarati dalje...
Ne stoje Srbi iza genocida nego velikosrpska politicka struktura koja im se nametnula kao jedina politicka alternativa. Srpski je narod tu iskoristen i izmanipulisan.
dallton

#9232 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

1gorstak wrote:
dallton wrote:vec vidim kraj ove rasprave:

"ne treba sad dirati nista, da se ne bi "sludjeni" narod (citaj srbi) dalje sludjivao"

nisu srbi sludjeni, oni su tacno znali sta rade i sta zele da postignu - kad su klali, kad su silovali, kad genocid cinili...sve i nemojte se pretvarati dalje...
Ne stoje Srbi iza genocida nego velikosrpska politicka struktura koja im se nametnula kao jedina politicka alternativa. Srpski je narod tu iskoristen i izmanipulisan.
aha ....a vidim kad su skontali da se desio genocid i da su "izmanipulirani" jurnuli su da se oslobode zabluda? koga ti @gorstak bogati zahebavas?

tako ste govorili i kad se skidao sds "eto trebaju da dodje zdrave srpske snage" - evo dosle su, i ko bi reko misle isto sto i oni ranije..za to od cega srbi boluju ima samo jedan lijek - da nadjes sto gore ljude koji su u stanju da cine sve vrste zlocina ili da se okruzi ljudima koji su u stanju da to rade, daju fasisticke izjave a pri tom kradu i misle samo na sebe...trenutno takav najperspektivniji je dodik i zato njega i treba podrzavati...pojedinci iz pc-a koji danas dolaze pa traze od bosnjaka da se jeli kao "profine i promudre i strpljivo rade na promjeni kroz prihvatanje postojeceg stanja" u stvari dolaze da pokusaju da spasu svoju i generalno srpsku kozu preko "finoce"
Srbija: "Rezolucija o Srebrenici bez odrednice genocid"

Poslanici Skupštine Srbije trebalo bi najkasnije za dvije sedmice da se izjasne o rezoluciji o Srebrenici. Nacrt teksta je gotov, ali se u rezoluciji neće pominjati presuda Međunarodnog suda pravde i riječ genocid, saznaje beogradski dnevnik Blic a prenose agencije. Razlog za takvu odluku je taj da tekst rezolucije podrži što više poslanika u Skupštini Srbije, a ne samo predviđenih 126 iliti prosta većina. "Izostavljanjem riječi genocid rezolucija bi postala prihvatljiva za Srpsku naprednu stranku i SPS, ali ne i za LDP”, izjavio je sagovornik Blica. Branko Ružić, šef poslaničke grupe jedne od stranaka vladajuće koalicije - Socijalističke partije Srbije, je istakao da su u SPS-u, kada se govori o tome da li uvrstiti riječ genocid ili ne u tekst rezolucije, "spremni na razgovore i na kompromise", ali da smatraju da je mnogo važnija politička osuda zločina, nego davanje pravne definicije nivoa zločina. Lider Srpske narodne stranke Tomislav Nikolić je naveo da misli da se rezolucija piše u kabinetu predsjednika Srbije Borisa Tadića, a da je tekst rezolucije osjetljiva stvar oko koje je potrebno pronaći kompromis. Inicijativu o donošenju rezolucije u Skupštini Srbije o Srebrenici pokrenuo je predsjednik Srbije Boris Tadić, kao i rezoluciju o drugim zločinima koji su se desili tokom ratova 90-ih godina.
ma ja ne znaju oni nista, jest da sav svijet prica, al sta ces ljudi su "sludjeni"..."sludjeni" al kad se budemo igrali aviona
Stranke iz RS se ne odriču nacionalističke politike

Protest protiv nezavisnosti Kosova u Banja Luci, 26. februar 2008.
18.03.2010
Maja Bjelajac
Nakon što je pred Tribunalom otpočelo svjedočenje haškog optuženika Radovana Karadžića, nijedna politička partija ni javna ličnost iz Republike Srpske nije se ogradila od stavova koje na sudu zastupa ratni lider bosanskih Srba.

Naprotiv, reakcije na Karadžićevo svjedočenje većinom se svode na konstatacije da će suđenje “pokazati i drugu stranu priče” i “baciti novo svjetlo na događaje u BiH”. Analitičari procjenjuju da je i to dio predizborne kampanje u RS, u sklopu koje se stranke ne žele odreći nacionalističkog glasačkog korpusa.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik kaže da ne prati redovno suđenje ratnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću. Iako je prije dolaska na vlast bio među najglasnijim oponentima Karadžićevog režima i politike, Dodikove izjave o njemu danas su upakovane u diplomatski rječnik, sa pažljivo izvaganim i prilično neutralnim konstatacijama.
Radovan Karadžić, optužen pred Tribunalom za genocid

Kategorične osude zločina za koje se Karadžić tereti javnost od početka suđenja nije čula. Na pitanje o najznačajnijem sudskom procesu pred Tribunalom, premijer Republike Srpske često odgovara pričom o razbijanju stereotipa o Srbima:

„Značajan dio ukupnih događaja na ovom prostoru je bio dio stereotipa koji se stvarao u stvarnosti kako su samo Srbi ti koji su krivi, kako je srpsko političko rukovodstvo samo bilo to koje je i izabrano da bi napravilo zločine - naravno ja ne dijelim to mišljenje, mada smatram da svako ko je učestvovao u bilo kom zločinu ili u političkoj podršci tom zločinu treba da odgovara pred sudovima i da tamo dokaže svoje učešće ili neučešće.“

Možda nikada manje razlike nije bilo u stavovima politički suprostavljenih partija - Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Srpske demokratske stranke - nego što je to slučaj u pristupu i ocjeni suđenja Radovanu Karadžiću.

Sraman pokazatelj

Kandidat SDS-a za predsjednika RS Ognjen Tadić, kao i lider SNSD-a Milorad Dodik, smatra da će taj sudski proces pred Tribunalom dati novu perspektivu ratu u Bosni i Hercegovini:

„Razjasniće se bolje uloga nekih aktera poput pokojnog Izetbegovića ili pokojnog Tuđmana koji nisu dočekali da ih vidi Haški tribunal kao optuženike.“

Tanja Topić

Analitičari napominju da se političari ne žele odreći biračkog korpusa sa nacionalističkim apetitima, a pogotovo to ne žele u izbornoj godini. Zbog toga Tanja Topić, analitičarka fondacije “Fridrih Ebert”, podsjeća da se desio zaokret i u partijama koje su deklarativno lijeve orijentacije, a danas su zaštitnici nacionalnih interesa.

„I sasvim jasno računaju sa onom biračkom populacijom i biračkim tijelom koje je vrlo nacionalno ostrašćeno i nacionalno promišlja stvari, tako da oni ni u kom slučaju neće rizikovati da izgube jedan dio glasova i podršku tog biračkog tijela koje je dominantno u RS“, kaže Topićeva.

„Već u prvim komentarima suđenja vidjelo se da se stranke iz RS pokušavaju pozicionirati tako što relativiziraju zločine zbog kojih je Karadžić optužen. Priču prebacuju na teren politike i traže odgovornost Karadžićevih partnera na drugim stranama”, kaže izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava RS Branko Todorović.

Zbog toga se u izbornoj godini može očekivati još prizemnija i vulgarnija priča koja će izgubiti vezu sa stvarnim zločinima za koje Karadžić odgovara, smatra Todorović i ističe:

„Zaista su sraman pokazatelj prve reakcije koje su došle od političkih lidera, ali i ono što ćemo imati priliku čuti u političkoj kampanji, da u RS ne postoji ni minimum spremnosti da se istinski napravi otklon prema ideologiji koja je dovela do ratnih zločina i etničkog čišćenja i da se istinski smogne hrabrosti da se suočimo sa zločinima koji su počinjeni i da izrazimo solidarnost prema žrtvama, na bilo kojoj strani oni bili - jer ima mnogo žrtava i u RS koji su žrtve zbog Karadžićeve politike.“

Kako predizborna kampanja bude odmicala, Branko Todorović očekuje ne samo održavanje uspostavljenih stereotipa i nastavak relativizacije zločina, već i dodatno podizanje međuetničkih tenzija. Na tome, podsjeća Todorović, partije uspijevaju već 15 godina dobiti povjerenje frustriranih i kratkovodih glasača u RS.
kiky

#9233 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kiky »

kao što rekoh ...
bit če ovo najgadnija i najprljavija predizborna kampanja do sada ...
dallton

#9234 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

kiky wrote:kao što rekoh ...
bit če ovo najgadnija i najprljavija predizborna kampanja do sada ...
pa preregistruj se u pcu, glasaj za dodu ili radikale, one seseljeve...kad stvari ne mozes promjeniti nabolje, onda gledaj da napravis situaciju u kojoj ono sto je najgore radi za tebe...
kiky

#9235 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kiky »

ja uvijek glasam u rs-u ...
:D
dallton

#9236 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

kiky wrote:ja uvijek glasam u rs-u ...
:D
:mrgreen:
trofej

#9237 Re: Dodikanje o odnosima Crne Gore i Republike srpske

Post by trofej »

Uz prethodno pojašnjenje da se ne odnosi na one rođene nakon 1974. godine, moram upitati Fočake i Gačane, te Kalinovčane, Bilećane i Trebinjce, ukoliko ih ima na ovom forumu s obzirom da su uglavnom lijepo raspoređeni po političkim i, potom, svim drugim "jaslima" u Sarajevu i FBiH, ali ih - uz vrlo rijetke čestite izuzetke! - nema u Republici srpskoj: "Odgovara li vam to "bukanje" Milorada Dodika na sve što je bosanskohercegovačko, ne podsjeća li vas barem formalno na vas iz 1991./1992. godine? Šta to bi od vaše silne narodoljubive energije, neupitno stavljene u službu SDA-klerokratskoj vrhušci? Ne služi li vam "bukanje" Milorada Dodika samo kao još jedan "argument" da ste s razlogom pradjedovskim ognjištima zauvijek okrenuli leđa? "
independer
Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

#9238 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by independer »

[quote]Analitičari napominju da se političari ne žele odreći biračkog korpusa sa nacionalističkim apetitima, a pogotovo to ne žele u izbornoj godini. Zbog toga Tanja Topić, analitičarka fondacije “Fridrih Ebert”, podsjeća da se desio zaokret i u partijama koje su deklarativno lijeve orijentacije, a danas su zaštitnici nacionalnih interesa.

„I sasvim jasno računaju sa onom biračkom populacijom i biračkim tijelom koje je vrlo nacionalno ostrašćeno i nacionalno promišlja stvari, tako da oni ni u kom slučaju neće rizikovati da izgube jedan dio glasova i podršku tog biračkog tijela koje je dominantno u RS“, kaže Topićeva.

„Već u prvim komentarima suđenja vidjelo se da se stranke iz RS pokušavaju pozicionirati tako što relativiziraju zločine zbog kojih je Karadžić optužen. Priču prebacuju na teren politike i traže odgovornost Karadžićevih partnera na drugim stranama”, kaže izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava RS Branko Todorović.

Zbog toga se u izbornoj godini može očekivati još prizemnija i vulgarnija priča koja će izgubiti vezu sa stvarnim zločinima za koje Karadžić odgovara, smatra Todorović i ističe:

„Zaista su sraman pokazatelj prve reakcije koje su došle od političkih lidera, ali i ono što ćemo imati priliku čuti u političkoj kampanji, da u RS ne postoji ni minimum spremnosti da se istinski napravi otklon prema ideologiji koja je dovela do ratnih zločina i etničkog čišćenja i da se istinski smogne hrabrosti da se suočimo sa zločinima koji su počinjeni i da izrazimo solidarnost prema žrtvama, na bilo kojoj strani oni bili - jer ima mnogo žrtava i u RS koji su žrtve zbog Karadžićeve politike.“

Kako predizborna kampanja bude odmicala, Branko Todorović očekuje ne samo održavanje uspostavljenih stereotipa i nastavak relativizacije zločina, već i dodatno podizanje međuetničkih tenzija. Na tome, podsjeća Todorović, partije uspijevaju već 15 godina dobiti povjerenje frustriranih i kratkovodih glasača u RS.[/
quote]

Niti su oni izfrustrirani niti kratkovidi. Oni upravo glasaju u stilu kako su glasali uvijek u svojoj historiji. Ono sto su radili u ratu je samo odraz njihovih istinskih poriva. Zato cuvaj se Srba i kada ti darove donose.

@dalltone

za komentar :thumbup:
1gorstak

#9239 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 1gorstak »

dallton wrote:tako ste govorili i kad se skidao sds "eto trebaju da dodje zdrave srpske snage" - evo dosle su, i ko bi reko misle isto sto i oni ranije..
Srbi koji dovedu u pitanje velikosrpsku ideologiju od strane tog velikosrpskog faktora bivaju zigosani kao izdajnici i Alijini Srbi, a na takve se lako posalje manijaka Batka. Srpskom je narodu predstavljen izbor; podrzavanje etnicke podjele a u skladu sa velikosrpskim ciljevima ili sikaniranje. Srba koji vide bolest u toj etnickoj podjeli ima, ali se ne mogu nametnuti kao politicka alternativa jer ne smiju, a oni koji smiju, nemaju s kim, jer drugi oko njih ne smiju. Za Cavica, koji je rat proveo kao oficir VRS, sada govore da je izdajnik jer mu se prica u nijansi razlikuje od Dodikove, pa kako da se istakne istinska opozicija...

Velikosrpski je aparat nakon rata zadrzao kontrolu nad medijima i organima bezvjednosti, uzalud svi argumenti dok velikosrbi kontrolisu infrastrukturu tog entiteta. Znaci treba raditi na slabljenju kontrole velikosrpskog faktora nad javnom upravom a te tvoje uvrede na racun citavog naroda nisu razlicite od Seseljevih teza, ti si neki bosnjacki Seselj, pristup isti, samo eto sto ne vrijedjate isti narod.
dallton

#9240 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

1gorstak wrote:
dallton wrote:tako ste govorili i kad se skidao sds "eto trebaju da dodje zdrave srpske snage" - evo dosle su, i ko bi reko misle isto sto i oni ranije..
Srbi koji dovedu u pitanje velikosrpsku ideologiju od strane tog velikosrpskog faktora bivaju zigosani kao izdajnici i Alijini Srbi, a na takve se lako posalje manijaka Batka. Srpskom je narodu predstavljen izbor; podrzavanje etnicke podjele a u skladu sa velikosrpskim ciljevima ili sikaniranje. Srba koji vide bolest u toj etnickoj podjeli ima, ali se ne mogu nametnuti kao politicka alternativa jer ne smiju, a oni koji smiju, nemaju s kim, jer drugi oko njih ne smiju. Za Cavica, koji je rat proveo kao oficir VRS, sada govore da je izdajnik jer mu se prica u nijansi razlikuje od Dodikove, pa kako da se istakne istinska opozicija...

Velikosrpski je aparat nakon rata zadrzao kontrolu nad medijima i organima bezvjednosti, uzalud svi argumenti dok velikosrbi kontrolisu infrastrukturu tog entiteta. Znaci treba raditi na slabljenju kontrole velikosrpskog faktora nad javnom upravom a te tvoje uvrede na racun citavog naroda nisu razlicite od Seseljevih teza, ti si neki bosnjacki Seselj, pristup isti, samo eto sto ne vrijedjate isti narod.
koliko vidim razlika izmedju mene i seselja je u tome sto je on zelio masovno ubijanje, a po mojim postovima gore mozes zakljuciti da se ja zalazem da se srbima da ono sto oni hoce ali maksimalno , a ne vise da se pretvaramo izmisljanjem opozicija....a to sve sto si ti napisao gore svodi se na "eto ne smiju, eto nemaju s kim" - otkad je to prihvatljiv izgovor za bilo sta? pa prijetilo se i novinarima u sarajevu kad su u toku rata i nakon rata pisali o zlocinima nad srbima, korupciji, alijinim "jaranima" po svijetu itd. - pa? ti @gorstak prihvatas srpsku lafinu u stilu "eto bi mi ali ne smijemo ovo ili ono, ili hocemo samo sad nije vrijeme ili eto jednostavno mi smo takvi morate nas prihvatiti" ...daj ljudima ono sto zele, nemoj izigravati humanistu
1gorstak

#9241 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 1gorstak »

independer wrote:Niti su oni izfrustrirani niti kratkovidi. Oni upravo glasaju u stilu kako su glasali uvijek u svojoj historiji. Ono sto su radili u ratu je samo odraz njihovih istinskih poriva. Zato cuvaj se Srba i kada ti darove donose
Sta ti znas o Aleksi Santicu, Mladenu Stojanovicu i Jovanu Divjaku ... ljudskost je za tebe naucna fantastika.
dallton

#9242 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

1gorstak wrote:
independer wrote:Niti su oni izfrustrirani niti kratkovidi. Oni upravo glasaju u stilu kako su glasali uvijek u svojoj historiji. Ono sto su radili u ratu je samo odraz njihovih istinskih poriva. Zato cuvaj se Srba i kada ti darove donose
Sta ti znas o Aleksi Santicu, Mladenu Stojanovicu i Jovanu Divjaku ... ljudskost je za tebe naucna fantastika.
@gorstak, sto se tvoji pozitivni (hvale vrijedni) primjeri uvijek vrte oko istih 4,5 imena, sta mislis? ponasas se kao oni u srbiji sto nemaju koga da proglase za humanistu i da kazu "eto nismo ni mi bas svi bili isti" pa ce izgleda onaj srdjan aleksic u narednih 40 godina imati jedno 500 ulica s njegovim imenom ...navodis izuzetke koji potvrdjuju pravilo, sam sebe pobijas
and

#9243 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by and »

draganbl
Iako nisi postavio prava pitanja, pokušaću da odgovorim onako kako mislim da je najbolje.
Kao prvo, na političkoj sceni u čitavoj BiH nema kvalitetne građanske opcije. Dvije stranke koje prvo padaju na um SDP i Naša stranka to zasigurno nisu.
Prva od njih (SDP) se nalazi u rascjepu između retrogradnih Lagumdžijinih poteza, kvazibosanske primitivne Komšićeve politike, te drugih nesposobnjakovića koji su se pod plaštom građanstva uspjeli dočepati pozicija, dok im dominantno djelovanje nacionalista daje alibi za to što ništa ne rade i što su nesposobni.
Druga od njih, iako je po mom mišljenju imala perspektivu, uspjela je da se obruka nepromišljenim ulaskom u koaliciju sa SDP-om, te je potonula dublje od koalicionih partnera, ne zato što joj je kadar lošiji, već zato što mladi i neiskusni ne znaju da plivaju u mulju kvazigrađanstva u kome SDP preživljava dugi niz godina.
Da naglasim, ja nisam protiv SDP-a i Naše stranke. Te dvije stranke, plus neke od srpskih, (možda Čavićeva, ili dio SNSD-a kome je dosta Dodikove katastrofalne politike) trebaju, zapravo moraju biti nosioci socijaldemokratske, građanske opozicije koja će biti konkurent nacionalistima. Tu se podrazumijeva da se pokrene i akademska zajednica, studenti, nevladine organizacije, evropska komisija treba da stane na njihovu stranu, mora se uključiti i uticaj vjerskih zajednica (ali ne preko Kačavende i Cerića). Potrebno je angažovati eksperte iz oblasti ekonomije, prava, tehnike, napraviti kvalitetne i održive projekcije zajedničkog budžeta, napraviti planove postepene integracije rasutih nadležnosti na entitete, kantone, opštine... Sve je to dugotrajan i mučan posao koji mora trajati minimum dvije tri godine. A što je najgore, naj proces nije još ni počeo. Znači, ne samo da će nacionalisti uzeti vlast na predstojećim izborima, već su objektivno male šanse da izgube i na narednim koji će biti za 4-5 godina.

Ako me pitaš da li ima ljudi koji misle slično kao ja, evo reći ću ti: ima. Pogledaj na primjer na sajtu http://www.frontal.rs kolumnu Srđana Puhala. Ne slažem se u svemu sa Puhalom, ali je čovjek definitivno kritičar vlasti i ima dosta sljedbenika. Pogledaj komentare na posljednji blog Srđana Mazalice, nekog Dodikovog ždrijebeta, pa vidi koliko svijeta više ne vjeruje lažima koje Dodikova propaganda forsira.
Naravno da tu ima dosta stvari za dalju diskusiju i analizu, pitanje je od čega početi, a ja mislim da je najbolje početi od želje za dogovorom. Ja tu želju ovdje na forumu stalno stavljam u prvi plan, prelazim preko uvreda, podvaljivanja, nekorektnog citiranja, vrijeđanja, provociranja, itd. a sve u cilju da pronađem zajednički jezik sa vama. Nažalost, malo vas ima želju za bilo kakvim dogorom. Kvazibosanstvo na djelu.
slažem se da na prostoru bih ne postoji kvalitetna građanska opcija,a kakvi su izgledi da postoji?
pored toga što bi stranka trebala imati dobar program i kvalitetne kadrove,za takvu opciju potrebna je i značajna podrška iz svih dijelova bih i od svih naroda.da li je to izvodljivo?recimo,višegrad,grad koji je na marginama rs,zapostavljen,siromašan,kao izgleda da bi bio dobar teren za ponuditi neke nove opcije,opcije koje će ponuditi stabilnost i boljji život.taj višegrad dočekuje osuđenog ratnog zločinca kao heroja i pravi se teferič,veći nego u beogradu i banjaluci kada premiijer rs dočekuje i avionom vlade voza osuđenu ratnu zločinku,koja je priznala ratne zločine.
naša stranka je izgledala kao da daje nadu,ali i ja miislim da su pogriješili što su ulazili u koaliciju sa sdp,jer oni bi trebali računati na glasove ljudi koji su se razočarali u sdp ili u neke druge stranke i htjeli bi dati podršku nekom novom konceptu,ljudima koji nisu kompromitovani.
razgovor je jako bitan za našu budućnost i dogovore.zato bih volio da imamo neku stranku koja će imati podršku u svim narodima i gdje će se razgovarati unutar stranke i ovi naizgled nerješivi problemi pokušati rješavati.kad bi se ti problemi rješavali unutar stranke smanjile bi se napetosti u javnosti i ljudi bi trebali da razgovaraju o nekim normalnim stvarima od kojih se živi.
1gorstak

#9244 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 1gorstak »

dallton wrote:sve sto si ti napisao gore svodi se na "eto ne smiju, eto nemaju s kim" - otkad je to prihvatljiv izgovor za bilo sta? pa prijetilo se i novinarima u sarajevu kad su u toku rata i nakon rata pisali o zlocinima nad srbima, korupciji, alijinim "jaranima" po svijetu itd. - pa?
Halo, ovi u Sarajevu su mogli pisati upravo zbog te razlike u ideologiji politickog aparata, kod nas se o tom moglo i smjelo govoriti jer Sarajevo nije djelovalo na matrici politickog nasilja, a kod njih nije moglo jer se tamo zbog tog gubilo glavu. Kopanja je poceo nesto pisati o velikosrpskim zlocinima pa je dobio bombu pod autom i ostao bez nogu, mada je cilj bio da ostane bez zivota. I ti se onda pravis naivan i kazes kako kod nas smiju pisati a tamo ne smiju.
ti @gorstak prihvatas srpsku lafinu u stilu "eto bi mi ali ne smijemo ovo ili ono, ili hocemo samo sad nije vrijeme ili eto jednostavno mi smo takvi morate nas prihvatiti" ...
Ne prihvatam ja velikosrpstvo kao faktor kojeg se mora uvaziti, to Radoncic radi, ja kazem da se velikosrpstvo treba nastaviti dalje slabiti a ovdje reagujem na sovinizam u tvojim porukama, kojeg sada pokusavas braniti napadom na mene. Nigdje nisam rekao da treba praviti ustupke velikosrpstvu niti sam rekao da velikosrpske politicare treba tretirati kao partnere. To treba nadmudriti kroz drzavne institucije i lobiranje vani, ali mi to ne daje pravo da donosim negativan sud o citavom jednom narodu.
independer
Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

#9245 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by independer »

dallton wrote:
1gorstak wrote:
@gorstak, sto se tvoji pozitivni (hvale vrijedni) primjeri uvijek vrte oko istih 4,5 imena, sta mislis? ponasas se kao oni u srbiji sto nemaju koga da proglase za humanistu i da kazu "eto nismo ni mi bas svi bili isti" pa ce izgleda onaj srdjan aleksic u narednih 40 godina imati jedno 500 ulica s njegovim imenom ...navodis izuzetke koji potvrdjuju pravilo, sam sebe pobijas
Odgovor ti je dao @dallton. Da se razumijemo, ja bih volio da vidim kod Srba to o cemu ti pricas ali pobogu @gorstak, zar ne vidis da tvoje i moje zelje kod 98% njih ne piju vode. Oni sami ubijaju nadu da se moze ljudski, normalno i na ravnopravnim osnovama sa njima dogovarati. Pa kad je tako, sto bih ja bio budala i popusto ko izdajnik Ti'ic. Kod mene ima alternativa ako kod njega nema.
dallton

#9246 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

1gorstak wrote:
dallton wrote:sve sto si ti napisao gore svodi se na "eto ne smiju, eto nemaju s kim" - otkad je to prihvatljiv izgovor za bilo sta? pa prijetilo se i novinarima u sarajevu kad su u toku rata i nakon rata pisali o zlocinima nad srbima, korupciji, alijinim "jaranima" po svijetu itd. - pa?
Halo, ovi u Sarajevu su mogli pisati upravo zbog te razlike u ideologiji politikog aparata, kod nas se o tom moglo i smjelo govoriti jer Sarajevo nije djelovalo na matrici politickog nasilja, a kod njih nije moglo jer se tamo zbog tog gubilo glavu. Kopanja je poceo nesto pisati o velikosrpskim zlocinima pa je dobio bombu pod autom i ostao bez nogu, mada je cilj bio da ostane bez zivota. I ti se onda pravis naivan i kazes kako kod nas smiju pisati a tamo ne smiju.
ti @gorstak prihvatas srpsku lafinu u stilu "eto bi mi ali ne smijemo ovo ili ono, ili hocemo samo sad nije vrijeme ili eto jednostavno mi smo takvi morate nas prihvatiti" ...
Ne prihvatam ja velikosrpstvo kao faktor kojeg se mora uvaziti, to Radoncic radi, ja kazem da se velikosrpstvo treba nastaviti dalje slabiti a ovdje reagujem na sovinizam u tvojim porukama, kojeg sada pokusavas braniti napadom na mene. Nigdje nisam rekao da treba praviti ustupke velikosrpstvu niti sam rekao da velikosrpske politicare treba tretirati kao partnere. To treba nadmudriti kroz drzavne institucije i lobiranje vani, ali mi to ne daje pravo da donosim negativan sud o citavom jednom narodu.
ko tebe napada, ja trazim da das bolje argumente...i jest tacno u sarajevu ni blizu nije bio politicki aparat kao karadzicev, u stvari je bio susta suprotnost, ali i ja i ti znamo da je bilo dovoljno budala koje si recimo mogao nagovoriti da ubiju nekoga ko pise kontra zlocina nad srbima u sarajevu jer je vlast radi ratnog stanja bila slaba da to zaustavi i svi su to znali (primjer koliko je bilo komplikovano organizirati hapsenje a onda i ubijanje cace)- i sta je bilo? opet su ljudi smogli hrabrosti da napisu sta jest - tako tad, tako nakon rata, pisanje o grabovici, kazanima i svemu ostalom, i tad su se dobijale prijetnje kad neko nesto otkrije, (koliko je puta senadu pecaninu prijeceno bombama pod autom i ubijanjem djece?) pa se opet nastavilo i nekako izaslo na zelenu granu
1gorstak

#9247 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 1gorstak »

dallton wrote:
1gorstak wrote:
Halo, ovi u Sarajevu su mogli pisati upravo zbog te razlike u ideologiji politikog aparata, kod nas se o tom moglo i smjelo govoriti jer Sarajevo nije djelovalo na matrici politickog nasilja, a kod njih nije moglo jer se tamo zbog tog gubilo glavu. Kopanja je poceo nesto pisati o velikosrpskim zlocinima pa je dobio bombu pod autom i ostao bez nogu, mada je cilj bio da ostane bez zivota. I ti se onda pravis naivan i kazes kako kod nas smiju pisati a tamo ne smiju.
jest tacno u sarajevu ni blizu nije bio politicki aparat kao karadzicev, u stvari je bio susta suprotnost, ali i ja i ti znamo da je bilo dovoljno budala koje si recimo mogao nagovoriti da ubiju nekoga ko pise kontra zlocina nad srbima u sarajevu jer je vlast radi ratnog stanja bila slaba da to zaustavi...
Pa eto, samo potvrdjujes ono sto govorim citavo vrijeme, razlika je u ideologiji vladajuceg aparata a ne u narodu. Narod je lako izmanipulisati kada kontrolises medije, organe bezbjednosti, budzetska sredstva itd itd
zavrzlama

#9248 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by zavrzlama »

bas bi volio vidjeti tu bosnjacku vlast ,bezbjednonosne organe i budzetska sredstva da izmanipuliraju bosnjake da sa pjesmom sutra idu klati i paliti po srbiji,kao sto su to srbijanci po BIH..
dallton

#9249 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

1gorstak wrote:
dallton wrote:
1gorstak wrote:
jest tacno u sarajevu ni blizu nije bio politicki aparat kao karadzicev, u stvari je bio susta suprotnost, ali i ja i ti znamo da je bilo dovoljno budala koje si recimo mogao nagovoriti da ubiju nekoga ko pise kontra zlocina nad srbima u sarajevu jer je vlast radi ratnog stanja bila slaba da to zaustavi...
Pa eto, samo potvrdjujes ono sto govorim citavo vrijeme, razlika je u ideologiji vladajuceg aparata a ne u narodu. Narod je lako izmanipulisati kada kontrolises medije, organe bezbjednosti, budzetska sredstva itd itd
kao sto ti je @zavrzlama odgovorio, mnogo je do ideologije i politickog aparata, ali je dosta i do naroda...kako to da i kad su se furale one "islamske vojne jedinice" nisu mogli da skupe vise od sake kriminalaca? pogledaj stvari malo sire...
Maraschino

#9250 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Maraschino »

Vecina Srba iz PC-a ide logikom '' Prihvatite nas ovakve kakvi smo pa da pravimo drzavu. Zaboravite sve sto smo vam uradili i ne nabacujte nam na nos svaki dan''. Da. To bi bio njihov kompromis. :? :?
Locked