Milorad Dodik ALL ABOUT
- mO k3
#70526 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Iskreno pun mi ga je kurac, ovo njegovo silovanje naroda godinama ...
- prljavi Hare
- Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi
#70527 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Oplodnja nerotkinja nije silovanje već ustavna obaveza.mO k3 wrote:Iskreno pun mi ga je kurac, ovo njegovo silovanje naroda godinama ...
- bosan
#70528 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
PreCednik je ko brat bratu zasluzio najmanje 5kg Zlatnih ljiljanaprljavi Hare wrote:Oplodnja nerotkinja nije silovanje već ustavna obaveza.mO k3 wrote:Iskreno pun mi ga je kurac, ovo njegovo silovanje naroda godinama ...![]()
![]()
-
hizo ramidovic
#70529 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
nakon izvjesnog skidanja sa americke crne liste, jedno je sigurno: hebat ce jeza u ledja onaj ko je precednika turio na tu listu
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#70530 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Ja sam čuo da PreCjednik ne moRe (gluho bilo
), zanemoćao
Ovo kako je došao u tzv. PreCjedništvo
puno ga sikiraju, on postavi zastavu, Džafer ili onaj mrski Komšić sklone, haj ti tu budi pametan, onda hajde u Carigrad, pa u Tiranu, pa eto onih dosadnih Amera, hoće i oni nešta....svi navalili na PreCjednika, dušu da mu uzmu
Pa ne može to tako...
Ovo kako je došao u tzv. PreCjedništvo
Pa ne može to tako...
- SaraFina
#70531 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
prljavi Hare wrote:Oplodnja nerotkinja nije silovanje već ustavna obaveza.mO k3 wrote:Iskreno pun mi ga je kurac, ovo njegovo silovanje naroda godinama ...![]()
![]()
Ustavna obaveza!
-
archi_a
#70532 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
SavEtnici savEtuju, nema šta! "zatvori prozore, navuci roletne"! 
Skoro 24 sata prošlo od pretnji incka, general mašović priča da će svaki vojnik koji obuče neku drugu uniformu automatski dobiti otkaz, neki bivši ministri poput cikotića prozivaju rs da je militantna i da tome treba stati u kraj, komšić podnio tužbu, tužilaštvo formira predmet, eufor orgija i preti, NATO štab Sarajevo isto! Odlazeći zvizdić se šepuri po Rumuniji, zemlji predsjedavajućoj Vijećem evrope i priča o Bosni i Hercegovini, uz sve državne počasti! Hoćel ko reagovati?! miloradeeee, željkaaaa, ima li vas miševi? Mogu li barem sateliti košarac ili stevandić nešto prozboriti?!? Može li premijer entiteta pi si reći koju, ne znam mu ime, nije ni bitno? Može li vasić reći koju? Nema vas, prođe dan, nema vas bar o modi da pričate na tv-u, bar dobro jutro "državetini" da poručite!
Skoro 24 sata prošlo od pretnji incka, general mašović priča da će svaki vojnik koji obuče neku drugu uniformu automatski dobiti otkaz, neki bivši ministri poput cikotića prozivaju rs da je militantna i da tome treba stati u kraj, komšić podnio tužbu, tužilaštvo formira predmet, eufor orgija i preti, NATO štab Sarajevo isto! Odlazeći zvizdić se šepuri po Rumuniji, zemlji predsjedavajućoj Vijećem evrope i priča o Bosni i Hercegovini, uz sve državne počasti! Hoćel ko reagovati?! miloradeeee, željkaaaa, ima li vas miševi? Mogu li barem sateliti košarac ili stevandić nešto prozboriti?!? Može li premijer entiteta pi si reći koju, ne znam mu ime, nije ni bitno? Može li vasić reći koju? Nema vas, prođe dan, nema vas bar o modi da pričate na tv-u, bar dobro jutro "državetini" da poručite!
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#70533 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Meni ne bi baš jasno što PreCjednik otpusti onog savjetnika, čovjek ga svim srcem branio....možda je to zato što je pomješao posao i zadovoljstvo 
- Point.
#70534 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Jel to onaj ekavičar?Tomahawk11 wrote:Meni ne bi baš jasno što PreCjednik otpusti onog savjetnika, čovjek ga svim srcem branio....možda je to zato što je pomješao posao i zadovoljstvo
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#70535 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Evo ovajPoint. wrote:Jel to onaj ekavičar?Tomahawk11 wrote:Meni ne bi baš jasno što PreCjednik otpusti onog savjetnika, čovjek ga svim srcem branio....možda je to zato što je pomješao posao i zadovoljstvo
https://avaz.ba/vijesti/bih/485597/dodi ... a-stranice
minut prije smjene...
https://avaz.ba/vijesti/bih/485574/peri ... eni-dodika
- Point.
#70536 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Ma to je onaj ekavičar što ga je prošli mjesec rasturio onaj profesor u nekoj emisiji. Ili?Tomahawk11 wrote:Evo ovajPoint. wrote:Jel to onaj ekavičar?Tomahawk11 wrote:Meni ne bi baš jasno što PreCjednik otpusti onog savjetnika, čovjek ga svim srcem branio....možda je to zato što je pomješao posao i zadovoljstvo
https://avaz.ba/vijesti/bih/485597/dodi ... a-stranice
minut prije smjene...
https://avaz.ba/vijesti/bih/485574/peri ... eni-dodika
-
archi_a
#70537 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Javio se golub!

Šta bi od onaKe pojave, onaKe sile?!? Kakva je ovo konstrukcija rečenica? Kakav je ovo plačipiĆkin ton u obraćanju? "šta se dešavaaaa?" Zar nam nećeš ti reći šta se dešava?Dodik je danas govorio o izjavama Jukić.
- Međunarodna zajednica je dio problema u BiH. Želim da podržim potpredsjednicu VSTV-a u njenoj ocjeni. To je principijelno pitanje. Da sada uzmete i izdvojite jedan broj sudija i u nekoj ambasadi pričate s njima i to smatrate normalnim. S druge strane, svaki pokušaj komunikacije političara i zahtjeva naših da se to redefinira, ako je iko to tražio godinama, da se promijeni sistem, poboljšaju efekti pravosudnog sistema, to sam bio ja. Uvijek sam bio osuđivan da vršim pritisak, pa šta je sad ovo? Potpuno žena u pravu, kakav je ovo progon, šta se dešava? Ovdje ne smijete da imate mišljenje. Ako imate mišljenje, odmah dobivate tužbe, ako kažete svoj stav. Kakva je ovo zemlja - kazao je Dodik.
- wewa
-
archi_a
#70539 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Pojačava
Kakvi savEtnici takav i milorad.
Ne da se milorad, dobar je milorad.

Milorad Dodik o uniformama: Ja sam nadležan Ministarstvu odbrane, nisu oni meni
Nisu mu izgleda objasnili da pripadnici Bosanskohercegovačkih oružanih snaga imaju pravo (a ne moraju čak ni staviti i mnogi i ne nose) na pukovski znak na ramenu, uz zastavu Bosne i Hercegovine (koju moraju staviti i nemaju izbora da ne nose) i samo na uniformu koja je propisana zakonima oružanih snaga BiH. Nisu mu izgleda objasnili da je on ministarstvu nadležan ali samo uz saglasnost još dvojice i da kao pojedinac može kuVcu svirati."Meni su objasnili da postoje pravila koja govore da Treći pješadijski puk može imati pukovsku uniformu. Šta će meni saglasnost Ministarstva odbrane? Ja sam njima nadležan, a ne oni meni. Imaju pravo na tzv. pukovske uniforme. Svečana plava uniforma će biti", kazao je Dodik.
Kakvi savEtnici takav i milorad.
Poručio je kako visoki predstavnik Velentin Inzko može mačku o rep okačiti svoja bonska ovlaštenja.
Znači i zvanično potvrda iz njegovih usta. Sve što radi radi uz obećanje rusa da će se truditi da blokiraju svaku odluku protiv njega. To svi znaju, ali je bitno da je i srbin to sam izgovorio."Provociram ga da to uradi. Bonska ovlaštenja može koristiti na bazi konsenzusa članica PIC-a. I to je upitno."
Ne da se milorad, dobar je milorad.
- prljavi Hare
- Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi
#70540 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
archi_a wrote:Javio se golub!Šta bi od onaKe pojave, onaKe sile?!? Kakva je ovo konstrukcija rečenica? Kakav je ovo plačipiĆkin ton u obraćanju? "šta se dešavaaaa?" Zar nam nećeš ti reći šta se dešava?Dodik je danas govorio o izjavama Jukić.
- Međunarodna zajednica je dio problema u BiH. Želim da podržim potpredsjednicu VSTV-a u njenoj ocjeni. To je principijelno pitanje. Da sada uzmete i izdvojite jedan broj sudija i u nekoj ambasadi pričate s njima i to smatrate normalnim. S druge strane, svaki pokušaj komunikacije političara i zahtjeva naših da se to redefinira, ako je iko to tražio godinama, da se promijeni sistem, poboljšaju efekti pravosudnog sistema, to sam bio ja. Uvijek sam bio osuđivan da vršim pritisak, pa šta je sad ovo? Potpuno žena u pravu, kakav je ovo progon, šta se dešava? Ovdje ne smijete da imate mišljenje. Ako imate mišljenje, odmah dobivate tužbe, ako kažete svoj stav. Kakva je ovo zemlja - kazao je Dodik.
Potpuno razumijem Guardiana!Podrška!
- Bosanski_kralj
#70541 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Može te vi ovdje ismijavati Dodika koliko želite, pozivati se na neke izjave Inzka, OHR-a, EUFOR-a...ali ništa se neće promijeniti i Dodik će nam i dalje jahati na leđima.
- mO k3
#70542 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Otpustio ga je iz razloga sto ga je skor mrski Bošnjak otresao kao sliku verbalno javno na TVPoint. wrote:Jel to onaj ekavičar?Tomahawk11 wrote:Meni ne bi baš jasno što PreCjednik otpusti onog savjetnika, čovjek ga svim srcem branio....možda je to zato što je pomješao posao i zadovoljstvo
- General War
#70543 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
pa jasu svi, sta njemu fali.Bosanski_kralj wrote:Može te vi ovdje ismijavati Dodika koliko želite, pozivati se na neke izjave Inzka, OHR-a, EUFOR-a...ali ništa se neće promijeniti i Dodik će nam i dalje jahati na leđima.
- GandalfSivi
#70544 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Poslije onog dabakla bih se ja sam samoukinuo, otisao saditi paprike ili tako nesto sto mi vise pristoji...mO k3 wrote:Otpustio ga je iz razloga sto ga je skor mrski Bošnjak otresao kao sliku verbalno javno na TVPoint. wrote:Jel to onaj ekavičar?Tomahawk11 wrote:Meni ne bi baš jasno što PreCjednik otpusti onog savjetnika, čovjek ga svim srcem branio....možda je to zato što je pomješao posao i zadovoljstvo
- mO k3
#70545 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Ovdje ga je razvalio
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#70546 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Mora da je ovaj otpušteni savjetnik objašnjavaoMilorad Dodik o uniformama: Ja sam nadređen Ministarstvu odbrane, nisu oni meni![]()
![]()
"Meni su objasnili da postoje pravila koja govore da Treći pješadijski puk može imati pukovsku uniformu. Šta će meni saglasnost Ministarstva odbrane? Ja sam njima nadređen, a ne oni meni. Imaju pravo na tzv. pukovske uniforme. Svečana plava uniforma će biti", kazao je Dodik.
Ili dio poštara, željezničara....šta ima veze, neko mora nositi uniforme slavne vojske RŠ taj dan"Mislite da uniforma nije tradicija? Bit će postrojeno i bit će urađeno na najbolji mogući način. Kad su počeli da nam brane obilježavanje 9. januara, mi smo počeli svake godine izlaziti. Ako nam ne uspije, obući ćemo dio naše policije i obilježiti 12. maj![]()
. Ako je Dan Vojske, onda je i dan sjećanja na Vojsku RS-a", rekao je Dodik.
I da...
I GRAS-ov kupon za A zonu, PreCjedniče....banda je to.Poručio je kako visoki predstavnik Velentin Inzko može mačku o rep okačiti svoje bonske ovlasti.![]()
![]()
"Provociram ga da to uradi. Bonske ovlasti može koristiti na bazi konsenzusa članica PIC-a. I to je upitno. Inzko ima 24 hiljade eura platu, plus plaćenu rezidenciju, odvojeni život. Naravno da se on bori za to. Uveden je Aneksom 10. Bilo je i onih koji su rekli da to nije prihvatljivo", istakao je Dodik.
- animus
#70547 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Ne moze prcjedniku niko nista. Prva linija obrane ruski ambasador, druga linija sluzbeni glasnik, treca linija MUP, zastitari, boracka udruzenja i dr. obozavatelji medju koje spadamo i mi sa ovog foruma. Općepoznato je da bi mi krv dali samo da precjednika zastitimo od NATO-Alijinih mudzahedina.
- muha_sa
#70548 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/de ... -je-greska
Dejton je greška, Dodik je greška
Dodik huška druge na poteze koji su protivzakoniti, a svoje tragove nigdje ne ostavlja.
"Dejton je bio greška i Dodik kao dašak novog vjetra na Balkanu je bio greška."
Šta bi se dogodilo i kakve bi poteze vukao lider SNSD-a Milorad Dodik kada bi velike sile i akteri političkog života u Bosni i Hercegovini zauzeli i branili ovakav stav? Dodik ne bi, kao ni do sada, lično poduzeo nijedan konkretan korak, nego bi nastavio huškati Srbe da ustanu i usprotive se. On bi, poput Mire Marković, kad zagusti, stuštio putem do Beograda do svoje vile ili do Moskve i tamo potražio utočište.
A možda bi to bio jedini djelotvoran stav koji će konačno zaustaviti Dodikovo verbalno teroriziranje građana u Bosni i Hercegovini. Ovakvi “teroristički činovi” kod ratom traumatiziranih stanovnika izazivaju strah i ružna sjećanja na sukobe i rat.
Proteklog vikenda je, tokom postrojavanja pješadijskog puka Oružanih snaga BiH koji baštini tradiciju Vojske Republike Srpske izjavio da je ukidanje Vojske RS je bila greška. Pozvao je pripadnike Puka da naredne godine polovina njih bude postrojena u uniformama Vojske RS-a.
Prije izvjesnog vremena Dodik i njegovi stranački kadrovi pokrenuli su kampanju protiv ulaska BiH u NATO tvrdeći da su potpisi koje su oni stavili na dokumente o tome i podrška koju su dali u Parlamentu BiH bili greška. Njegov bliski suradnik Nebojša Radmanović u intervjuu za državnu televiziju rekao je kako je moguće da vlasti ovog entiteta, pod određenim okolnostima, odustanu i od puta u Evropsku uniju.
Relaksacija pozicije Srbije
Izvještaj Komisije za Srebrenicu koji su prihvatile i objavile vlasti Republike Srpske 2004. godine prošle godine je poništen i od Dodika proglašen greškom. Na kraju, počesto, od kada je preuzeo predsjedavanje u Predsjedništvu BiH, Dodik koristi javne istupe za stav da Bosna i Hercegovina kao država greška. Sve ovo, naročito kod Bošnjaka i njihovih političkih predstavnika, izaziva reakcije koje produbljuju krizu i stvaraju nemir koji se smješta u kontekst novog ratnog sukoba.
Ključni i mnogo ponavljani argument za osporavanje navedenih njegovih i odluka entitetskih institucija je da su one donesene pod velikim međunarodnim pritiskom. Jesu, ali su poslije postajale predmetom glasanja i odlučivanja, pa i izmjena u Narodnoj skupštini i državnom parlamentu.
Ali, nije li i Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini postignut pod žestokim pritiskom i u potpunoj izolaciji pregovarača u vazduhoplovnoj bazi u Dejtonu? Eto razloga, da uz Dodikov argument i sam mirovni sporazum koji je ustanovio Republiku Srpsku kao entitet u državi Bosni I Hercegovini koja nastavlja svoje pravno postojanje sukladno međunarodnom pravu kao država bude proglašen greškom.
Kao trenutno predsjedavajući Predsjedništva BiH Dodik verbalno udara u temelje države, napada njene institucije, vrijeđa vjernike i vjerske zajednice, uskraćuje i osporava ljudska prava, omalovažava sve što ima bosanskohercegovački predznak.
Jedini objašnjiv razlog zašto stalno dovodi u pitanje povijesni, politički i ustavno-pravni status države jeste relaksacija pozicije zvaničnog Beograda u pregovorima sa vlastima na Kosovu. Entitet Republike Srpska trebao bi, u vizuri beogradskih mentora, a u izvođenju Dodikove političke garniture, poslužiti kao kompenzacija u slučaju da Srbija bude prisiljena priznati nezavisnost Kosova u bilo kom obliku.
Dodik huška druge na poteze koji su protivzakoniti, a svoje tragove nigdje ne ostavlja.
Slično je bilo i povodom neustavnosti 9. januara kao dana bh entiteta Republika Srpska, i referenduma istim povodom. Sada vojnike tjera na neustavno i nezakonito ponašanje.
Protiv Dodika je na sudovima u Bosni i Hercegovini propalo 15 krivičnih predmeta, jer nikada, osim huškačkih izjava, ne učini ništa što bi moglo biti predmetom krivičnog procesa. Od sumnji u zloupotrebu položaja, izazivanja nacionalne mržnje, nepoštivanja odluka Ustavnog suda do sumnji u koruptivne radnje i privredni kriminal.
Verbalni delikt
Posljednji primjer je odluka Tužiteljstva BiH da podigne optužnicu protiv predsjednika i članova Republičke komisije za provedbu referendum o 9. januaru Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanca i Milana Petkovića zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH.
Istovremeno, donesena je odluka o obustavi istrage protiv Milorada Dodika i drugih u čijem obrazloženju stoji: "Ne postoji dovoljno dokaza da su navedeni svojim radnjama počinili izvršenje krivičnog djela pomaganje ili poticanje u navedenom krivičnom djelu."
Dodik vješto koristi tzv. verbalni delikt po kojem ga niko ne može teretiti, jer je dekriminaliziran u zakonodavstvu Bosne I Hercegovine. Besprizorni politički bezobrazluk koristi sluđenost ljudi na ivici preživljavanja.
Odmah treba razjasniti da nisu problem uniforme, kako se to u opravdanjima Dodikovog stava želi pojednostaviti. One su samo jedna od ilustracija težnje da se zloupotrijebi ustavna struktura zemlje i nametanjem ucijeni ostatak zemlje da prihvati teror. Dodikova politička matrica utemeljena je na poziciji da sve što procijeni da mu u nekom trenutku ne odgovara proglasi greškom. Većina koju ima u Narodnoj skupštini entiteta omogućava mu da takve odluke i formalno potvrdi.
Ukoliko nastavi ovako terorizirati javnost u Bosni i Hercegovini, Dodika treba natjerati da za neku od svojih destruktivnih ideja sastavi dokument i stavi potpis. Javnost, njegovi birači, politički suradnici i protivnici moraju izvršiti pritisak i ishoditi akciju. Acta, non verba (lat. djela, ne riječi).
Neka pismeno naredi vojnicima da skinu uniforme Oružanih snaga BiH i obuku stare ili neke svečane uniforme Vojske Republike Srpske. Trenutno je kao član Predsjedništva BiH, sa Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, i vrhovni komandant Oružanih snaga. Jedna od reakcija na njegovu izjavu iz opozicije bila je poziv da Dodik obuče uniformu Vojske RS. Pa, nije je oblačio ni 1992.
Stisni petlju, predsjedniče
Neka Dodik napiše dokument kojim naređuje obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske. Neka potpiše akt kojim se organizira referendum o osamostaljenju bh entiteta Republika Srpska. Stisni petlju, predsjedniče, i pokaži čvrstinu u liderstvu i odgovornost prema narodu na čiju se volju pozivaš!
Tada bi se stvorili uvjeti za reagiranje institucija na koje se pozivaju ambasade SAD-a, EUFOR, međunarodni predstavnici. Bilo bi moralno da tu reakciju, kako to oni znaju i kako su nam bezbroj puta demonstrirali, provedu pripadnici međunarodnih snaga.
Isti oni koji su ga u januaru 1998. helikopterima doveli na vlast. Time bi počeo proces uklanjanja osnovne greške u ustavno-pravnoj i političkoj konstrukciji Bosne i Hercegovine od koje se očekuje da iz dejtonske pređe u briselsku fazu razvoja.
Dodik se, kao i svi autoritarni vladari, oslanja na to da bi u slučaju robusne akcije njegovog političkog uklanjanja, javnost u Republici Srpskoj, prije svih birači koji ga podržavaju, ustali u njegovu odbranu. Da su njegova očekivanja potpuno neosnovana pokazuje praksa iz prethodnih godina.
Hapšenje i sprovođenje u Haag osnivača Republike Srpske (Karadžića, Krajišnika, Plavšićke, Mladića i drugih) koji su kasnije osuđeni za genocid i ratne zločine, prema utvrđenoj odgovornosti, nije izazvalo nikakve ozbiljnije proteste niti uticalo na konačanu sudbinu pobrojanih.
Odluke visokih predstavnika o smjenjivanju visokih funkcionera bh entiteta Republika Srpska proteklih godina također su ostale bez masovnih protesta i završile na čaršijskim gunđanjima. Druga opcija je bijeg.
Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.
Izvor: Al Jazeera
Dejton je greška, Dodik je greška
"Dejton je bio greška i Dodik kao dašak novog vjetra na Balkanu je bio greška."
Šta bi se dogodilo i kakve bi poteze vukao lider SNSD-a Milorad Dodik kada bi velike sile i akteri političkog života u Bosni i Hercegovini zauzeli i branili ovakav stav? Dodik ne bi, kao ni do sada, lično poduzeo nijedan konkretan korak, nego bi nastavio huškati Srbe da ustanu i usprotive se. On bi, poput Mire Marković, kad zagusti, stuštio putem do Beograda do svoje vile ili do Moskve i tamo potražio utočište.
A možda bi to bio jedini djelotvoran stav koji će konačno zaustaviti Dodikovo verbalno teroriziranje građana u Bosni i Hercegovini. Ovakvi “teroristički činovi” kod ratom traumatiziranih stanovnika izazivaju strah i ružna sjećanja na sukobe i rat.
Proteklog vikenda je, tokom postrojavanja pješadijskog puka Oružanih snaga BiH koji baštini tradiciju Vojske Republike Srpske izjavio da je ukidanje Vojske RS je bila greška. Pozvao je pripadnike Puka da naredne godine polovina njih bude postrojena u uniformama Vojske RS-a.
Prije izvjesnog vremena Dodik i njegovi stranački kadrovi pokrenuli su kampanju protiv ulaska BiH u NATO tvrdeći da su potpisi koje su oni stavili na dokumente o tome i podrška koju su dali u Parlamentu BiH bili greška. Njegov bliski suradnik Nebojša Radmanović u intervjuu za državnu televiziju rekao je kako je moguće da vlasti ovog entiteta, pod određenim okolnostima, odustanu i od puta u Evropsku uniju.
Relaksacija pozicije Srbije
Izvještaj Komisije za Srebrenicu koji su prihvatile i objavile vlasti Republike Srpske 2004. godine prošle godine je poništen i od Dodika proglašen greškom. Na kraju, počesto, od kada je preuzeo predsjedavanje u Predsjedništvu BiH, Dodik koristi javne istupe za stav da Bosna i Hercegovina kao država greška. Sve ovo, naročito kod Bošnjaka i njihovih političkih predstavnika, izaziva reakcije koje produbljuju krizu i stvaraju nemir koji se smješta u kontekst novog ratnog sukoba.
Ključni i mnogo ponavljani argument za osporavanje navedenih njegovih i odluka entitetskih institucija je da su one donesene pod velikim međunarodnim pritiskom. Jesu, ali su poslije postajale predmetom glasanja i odlučivanja, pa i izmjena u Narodnoj skupštini i državnom parlamentu.
Ali, nije li i Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini postignut pod žestokim pritiskom i u potpunoj izolaciji pregovarača u vazduhoplovnoj bazi u Dejtonu? Eto razloga, da uz Dodikov argument i sam mirovni sporazum koji je ustanovio Republiku Srpsku kao entitet u državi Bosni I Hercegovini koja nastavlja svoje pravno postojanje sukladno međunarodnom pravu kao država bude proglašen greškom.
Kao trenutno predsjedavajući Predsjedništva BiH Dodik verbalno udara u temelje države, napada njene institucije, vrijeđa vjernike i vjerske zajednice, uskraćuje i osporava ljudska prava, omalovažava sve što ima bosanskohercegovački predznak.
Jedini objašnjiv razlog zašto stalno dovodi u pitanje povijesni, politički i ustavno-pravni status države jeste relaksacija pozicije zvaničnog Beograda u pregovorima sa vlastima na Kosovu. Entitet Republike Srpska trebao bi, u vizuri beogradskih mentora, a u izvođenju Dodikove političke garniture, poslužiti kao kompenzacija u slučaju da Srbija bude prisiljena priznati nezavisnost Kosova u bilo kom obliku.
Slično je bilo i povodom neustavnosti 9. januara kao dana bh entiteta Republika Srpska, i referenduma istim povodom. Sada vojnike tjera na neustavno i nezakonito ponašanje.
Protiv Dodika je na sudovima u Bosni i Hercegovini propalo 15 krivičnih predmeta, jer nikada, osim huškačkih izjava, ne učini ništa što bi moglo biti predmetom krivičnog procesa. Od sumnji u zloupotrebu položaja, izazivanja nacionalne mržnje, nepoštivanja odluka Ustavnog suda do sumnji u koruptivne radnje i privredni kriminal.
Verbalni delikt
Posljednji primjer je odluka Tužiteljstva BiH da podigne optužnicu protiv predsjednika i članova Republičke komisije za provedbu referendum o 9. januaru Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanca i Milana Petkovića zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH.
Istovremeno, donesena je odluka o obustavi istrage protiv Milorada Dodika i drugih u čijem obrazloženju stoji: "Ne postoji dovoljno dokaza da su navedeni svojim radnjama počinili izvršenje krivičnog djela pomaganje ili poticanje u navedenom krivičnom djelu."
Dodik vješto koristi tzv. verbalni delikt po kojem ga niko ne može teretiti, jer je dekriminaliziran u zakonodavstvu Bosne I Hercegovine. Besprizorni politički bezobrazluk koristi sluđenost ljudi na ivici preživljavanja.
Odmah treba razjasniti da nisu problem uniforme, kako se to u opravdanjima Dodikovog stava želi pojednostaviti. One su samo jedna od ilustracija težnje da se zloupotrijebi ustavna struktura zemlje i nametanjem ucijeni ostatak zemlje da prihvati teror. Dodikova politička matrica utemeljena je na poziciji da sve što procijeni da mu u nekom trenutku ne odgovara proglasi greškom. Većina koju ima u Narodnoj skupštini entiteta omogućava mu da takve odluke i formalno potvrdi.
Ukoliko nastavi ovako terorizirati javnost u Bosni i Hercegovini, Dodika treba natjerati da za neku od svojih destruktivnih ideja sastavi dokument i stavi potpis. Javnost, njegovi birači, politički suradnici i protivnici moraju izvršiti pritisak i ishoditi akciju. Acta, non verba (lat. djela, ne riječi).
Neka pismeno naredi vojnicima da skinu uniforme Oružanih snaga BiH i obuku stare ili neke svečane uniforme Vojske Republike Srpske. Trenutno je kao član Predsjedništva BiH, sa Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, i vrhovni komandant Oružanih snaga. Jedna od reakcija na njegovu izjavu iz opozicije bila je poziv da Dodik obuče uniformu Vojske RS. Pa, nije je oblačio ni 1992.
Stisni petlju, predsjedniče
Neka Dodik napiše dokument kojim naređuje obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske. Neka potpiše akt kojim se organizira referendum o osamostaljenju bh entiteta Republika Srpska. Stisni petlju, predsjedniče, i pokaži čvrstinu u liderstvu i odgovornost prema narodu na čiju se volju pozivaš!
Tada bi se stvorili uvjeti za reagiranje institucija na koje se pozivaju ambasade SAD-a, EUFOR, međunarodni predstavnici. Bilo bi moralno da tu reakciju, kako to oni znaju i kako su nam bezbroj puta demonstrirali, provedu pripadnici međunarodnih snaga.
Isti oni koji su ga u januaru 1998. helikopterima doveli na vlast. Time bi počeo proces uklanjanja osnovne greške u ustavno-pravnoj i političkoj konstrukciji Bosne i Hercegovine od koje se očekuje da iz dejtonske pređe u briselsku fazu razvoja.
Dodik se, kao i svi autoritarni vladari, oslanja na to da bi u slučaju robusne akcije njegovog političkog uklanjanja, javnost u Republici Srpskoj, prije svih birači koji ga podržavaju, ustali u njegovu odbranu. Da su njegova očekivanja potpuno neosnovana pokazuje praksa iz prethodnih godina.
Hapšenje i sprovođenje u Haag osnivača Republike Srpske (Karadžića, Krajišnika, Plavšićke, Mladića i drugih) koji su kasnije osuđeni za genocid i ratne zločine, prema utvrđenoj odgovornosti, nije izazvalo nikakve ozbiljnije proteste niti uticalo na konačanu sudbinu pobrojanih.
Odluke visokih predstavnika o smjenjivanju visokih funkcionera bh entiteta Republika Srpska proteklih godina također su ostale bez masovnih protesta i završile na čaršijskim gunđanjima. Druga opcija je bijeg.
Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.
Izvor: Al Jazeera
- General War
#70549 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Sace bit rundavo: precednik protiv graDitelja,
Sukob titana

Sukob titana

- bunk
#70550 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Ako se išta pošlje prema NATO-u mora da sadrži rečenicu da to nije odluka o članstvu, niti preferira članstvo, niti prihvatanje MAP-a, da se ne bi moglo spekulisati na bilo koji način i o tome se razgovaralo i sa nekim predstavnicima američke administracije-istakao je Dodik.