Dodik odgovorio DonalduTrampu
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je kazao da je odgovorio američkom predsjedniku Donaldu Trampu na čestitku povodom Dana državnosti BiH i da ga je obavijestio da to nije praznik BiH kako se predstavlja.
Od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država sam dobio čestitku za Dan državnosti Bosne i Hercegovine. J
a sam mu odgovorio na tu čestitku i poslao sam mu pismo koje je već otišlo. Rekao sam mu da to nije moj dan, kao ni Srba. Kao što nikada nije ni bio. To je stvar spekulacija

i da nije obaviješten da Bosna i Hercegovina nema svoj dan državnosti", kazao je Dodik na vanrednoj konferenciji za novinare, koju je održao u Istočnom Sarajevu.
Dodik je dalje naveo da je Trampa obavijestio i to da mogu govoriti o evro integracijama, ali ne i integracijama u NATO.
"Odluka o pristupanju u NATO nikada nije donešena. To je laž da je donešena. Pitajte američku ambasadorku. Ona neće biti ni donešena. Srpski narod nema pvojerenje u NATO. Mi smo povrijeđeni i pogođeni bombama NATO-a".
Komentarišući pismo koje je dobio od Trampa, on je rekao da na pismo gleda, bez obzira što se ne slaže sa sadržajem, kao početak uspješne komunikacije.
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp čestitao je Dan državnosti Bosne i Hercegovine predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i članovima Predsjedništva Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću.
"Uvaženi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u ime američkog naroda, izražavam iskrene i najbolje želje vama i građanima Bosne i Hercegovine povodom proslave Dana državnosti 25. novembra. Sjedinjene Države su posvećene čvrstom prijateljstvu i partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom i podršci njenom suverenetitetu i teritorijalnom integritetu. Nastavićemo davati podršku aspiracijama vaše zemlje ka evroatlanskim institucijama, uključujući članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. Sjedinjene Države ostaju opredijeljene da rade sa novim vlastima, kada budu formirane, na nastavku provođenja reformi koje su neophodne za napredovanje Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu."
Na kraju pisma, kako su prenijele agencije, predsjednik SAD navodi da se pridružuje građanima Bosne i Hercegovine u njihovom obilježavanju Dana državnosti i da se raduje jačanju odnosa dviju država u godinama koje dolaze.
BN TV