Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
Bathinus

#5801 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Bathinus »

razumite jednu stvar zauvijek.

Problem sa Srbima je sto im Velika Srbija, hegemonija i zelja za dominacijom nad drugima a posebno za istrebljivanjem "Turaka" nije nekakva nacionalna platforma koja se mijenja vremenom i okruzenjem nego dio identiteta i onoga sto jesu.
Uzmi im to i oni vise nisu Srbi.
Zbog toga nikada nece biti mira sa njima.
razumite da tu nema kompromis, oni oce veliku srbiju, rs sa srbijom, i gotovo. to ce im biti cilj uvijek dok god rs postoji.

S takvim mentalitetom nema dogovora, samo moze biti 'rata'. ili politickog rata, ili fizickog ili nekog drugog...ali uvijek neki "rat".
dallton

#5802 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

kv99 wrote:
dallton wrote:ne da mirise, nego smrdi do boga na 92 - strategija je ista, ciljevi gotovo isti, s tim sto su hiperinteligentni sprski stratezi odustali od medjunarodnog priznanja pca, vec ganjaju druge modele..al ni ostali nisu naivni kao ranije...pustite dodu da ide

Pogresno sam se izrazio , ne mirisi vec smrdi . Ali kakav je izlaz iz svega ovoga ? Krkan ( i SANU ) ocigledano idu na sukob , sta je odgovor ? Da li ce MZ da nas (ponovo ) izda i preko nasih ledza "smiri "cetnike " ? A ako izbiju sukobi ko ce mu se suprostaviti ? MUP koji on kontrolise ? SIPA gdje je krkanov potrcko direktor ? Obezglavljene OS ? Ili neorganizovane pre-bosanske patriotske snage ? Ponavljam , ne bojim se sta ce krkan i cetnici da urade ( tu nema nepoznanice ) vec se bojim pasivnosti patriotskih snaga i defitizma MZ .
Koje su alternative u ovoj situaciji ?
alternativa ima masa, vise nego ti treba
Mahalac

#5803 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Mahalac »

Ovde je scenario vec odavno ispisan(to samo budalama nije jasno) i Dodik snima epizode a mi ih gledamo, pratimo.
Mislim da je kraj serije blizu, samo da ne bude mrtav pade ziv kuci dodje...(ovaj put)!
draganbl

#5804 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by draganbl »

hercegovac_pravi wrote:
Ovako dragane@ mislim samo da se ne bi lagali i pravili naivni. Evo ti samo dijelic teksta koji upravo potvrdjuje 100% sve ono sto sam ti napisao.
SDS: Potpisati ugovor
Srpska demokratska stranke predložila je potpisivanje ugovora između Vlade RS i Brčko Distrikta za izgradnju dalekovoda, kojim bi Srpska dobila trajno pravo korišćenja. Potpredsednik SDS Ognjen Tadić rekao je da ova stranka sa zabrinutošću očekuje razvoj situacije na relaciji Vlada RS - OHR i da očekuje reagovanja, koje će biti najviše štetne po Dejtonski sporazum. „Očigledno je da se nametanjem zakona o ‘Elektroprenosu’ želi uraditi nešto što u energetskom smislu preseca RS i što praktično od nje pravi dva entiteta, što je neprihvatljivo”, rekao je Tadić.
Samo ti nastavi da vjeruješ velikim stručnjacima iz polja energetike, novinarima Dnevnog avaza i uglednim republikosrpskim banderašima, tipa Ognjena Tadića.
Lagati se nećemo, a to za naivnost, žao mi je, sljedeći put nemoj ispasti naivan. Pazi.
Abacija

#5805 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Abacija »

Srpska demokratska stranke predložila je potpisivanje ugovora između Vlade RS i Brčko Distrikta za izgradnju dalekovoda, kojim bi Srpska dobila trajno pravo korišćenja. Potpredsednik SDS Ognjen Tadić rekao je da ova stranka sa zabrinutošću očekuje razvoj situacije na relaciji Vlada RS - OHR i da očekuje reagovanja, koje će biti najviše štetne po Dejtonski sporazum. „Očigledno je da se nametanjem zakona o ‘Elektroprenosu’ želi uraditi nešto što u energetskom smislu preseca RS i što praktično od nje pravi dva entiteta, što je neprihvatljivo”, rekao je Tadić.
Republika Srpska cela........... al' iz dva dela. :mrgreen:
mO k3

#5806 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by mO k3 »

Ako bi doslo do ikakvih sukoba u bih ubjedjenj sam u to da ce se na neki nacin hrvatska umjesati i stati na stranu bih samo imamo problem sa srbijom doce i ona....
hrvatska sebi ne moze ili barem ja tako mislim dopustiti da ima jako dugu granicu sa manjim entitetom......

kako god okrenes hebeno...
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#5807 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by pape »

CRNOGOR@C wrote: ps. Moderator mi briše postove!
Razumijem ja moderatore,nije lako držati se svojih ubeđenja,a istovremeno uvažavati različita mišljenja!Poanta svega je da bi trebalo uvažavati različita mišljenja i biti što je moguće više tolerantni prema onima koji ne misle isto kao mi!U pocetku mi se cinilo da ovde ne vlada jednoumlje,ne kazem ni da vlada ali je jako blizu ovog drugog!
Momcino, .... postovi ce ti i dalje biti brisani. Sinoc su ti 4 nick-a banovana.
Nema to nikakve veze ni sa tvojim ni sa mojim ubjedjenjima. Ima veze samo sa tvojom drskoscu.
Otkazana ti je dobrodoslica, a ti ko sivonja ho`s unutra. E pa, ne moze.
hercegovac_pravi

#5808 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by hercegovac_pravi »

draganbl wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Ovako dragane@ mislim samo da se ne bi lagali i pravili naivni. Evo ti samo dijelic teksta koji upravo potvrdjuje 100% sve ono sto sam ti napisao.
Samo ti nastavi da vjeruješ velikim stručnjacima iz polja energetike, novinarima Dnevnog avaza i uglednim republikosrpskim banderašima, tipa Ognjena Tadića.
Lagati se nećemo, a to za naivnost, žao mi je, sljedeći put nemoj ispasti naivan. Pazi.
dragane@,
U tvome postu ne vidim nikakav argument koji demantuje gore-navedeni citat i moje tvrdnje iz ranijih postova. Nema potrebe da vjerujem novinarima "avaza" niti SDS liderima iz jednostavnog razloga jer imam "solidno" poznavanje energetskih sistema.
Dakle dragane@, mozes li ti nas ukratko informisati glede sljedeceg pitanja: Kako energetski sistem RS-a moze biti efikasno ustrojen u jedan funkcionalan sistem bez koristenja infrastrukture u Distriktu Brcko? Bujrum .....raspali.....ali molim te samo argumentovano....bez floskula o naivnosti...i slicnih gluposti.
Bourne

#5809 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Bourne »

Ljudi moji djaba ste vi napisali 240 stranica o traktoristi Dodiku covjek radi sta hoce a niko mu ne moze nista ,sto kako ne znam ali ascare frajer ima nekog za ledjima cim cijelu MZ ismijava i vuce za nos.Mozemo napisati jos 500 stranica ali nikakve koristi od toga s toga svako nerviranje i pisanje o Dodiku i njegovom Dodikistanu(RS-u)po meni je samo gubljenje vremena i zivaca.
dallton

#5810 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

dallton wrote:
Socijalista wrote:Mile gura RS debelo u izolaciju, vec vidim scenarij. :|
vidimo ga svi, al ima vise scenarija, tj. SVI imaju svoj scenarij :-D oni koji vladaju srbijom hoce od nje da naprave sjevernu koreju, a pc vrstom sjevernog kipra...
opet da sebe citiram :-D
Dodik od RS pravi Sjevernu Koreju

Nisam siguran da bi Srbi bili sretni ako bi se nastavio proces izolacije RS • BiH mora prevladati aktuelnu politiku koja se fokusira samo na egoizam i ličnu korist...
27.09.2009. 09:10
Austrijski diplomata u Francuskoj i nekadašnji visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch) zaintrigiran je najavom da će Vlada Republike Srpske tužiti sve visoke predstavnike zbog korištenja bonskih ovlasti.

U razgovoru za "Dnevni avaz" on ističe da će se rado odazvati pozivu bilo kojeg suda i odgovoriti na svako pitanje, ali i naglašava da vjeruje da čelnici RS neće ući u tu avanturu i tužiti međunarodnu zajednicu.

Zakonski osnov

- Nema zakonskog osnova u međunarodnom pravu da se napravi jedan ovakav potez! Ako RS želi na sud - nek im bude. Rado ću objasniti svaki svoj potez. Samo, treba znati da je Vijeće sigurnosti upoznato sa svim aktivnostima visokog predstavnika.

No, ukoliko se RS odluči na tužbu, time će definirati svoj odnos s međunarodnom zajednicom. Nisam siguran da bi Srbi bili sretni ako bi se nastavio proces izolacije RS koji provodi aktuelno čelništvo ovog entiteta - kazao je Petrič za "Avaz".

Kako mislite - izolirati?

- Pa tužbom protiv visokih predstavnika koji su koristili bonske ovlasti, oni bi išli protiv cijelog svijeta. Siguran sam da to ne bi podržali niti pozdravili Brisel, Vašington, Moskva, ali ni Beograd, koji ubrzano ide ka normalizaciji odnosa s EU.

Ne vidim šta bi pozitivno tužba mogla donijeti. Neko želi poništiti sve pozitivne stvari koje je međunarodna zajednica u BiH napravila. To nije pravi smjer kojim BiH treba ići.

Siguran sam da će Vijeće sigurnosti naći način da ne dopusti da se taj čin desi.

Pogledajte Libiju u zadnjih 20-30 godina. Ili Sjevernu Koreju. Ako RS želi biti Libija ili Sjeverna Koreja, onda neka nastave putem kojim idu. Siguran sam da građani RS i BiH neće biti sretni, niti će to prihvatiti.

Da li je Dodik svjestan toga?

- Nadam se da jeste i nadam se da će odustati od ove odluke koja nije dobra.

Podržavam Dodikovo insistiranje da se OHR zatvori što prije, ali se to neće desiti sigurno pod Dodikovim uvjetima. Štaviše, ako on nastavi pravcem kojim ide, OHR će morati još ostati u BiH.

Ako čak hoće tužiti sve nas, osim Karla Bilta (Carl Bildt), onda je to moguće tek kad OHR ode. Na neki način njegova politika je u paradoksalnoj situaciji. S odlukom da se tuže visoki predstavnici, OHR u BiH ostaje trajno!

A OHR vam nije toliko potreban. BiH konačno treba samostalno krenuti naprijed. Na njoj treba biti i odluka kojim će pravcem ići. Dejton je osnova - država je jedinstvena, suverena, ali i jako decentralizirana. Treba ići prema EU. Susjedi idu prema tome i ako BiH neće, izolacija je neminovna, a s njom još veća stagnacija. Albanija ubrzava svoj put prema integracijama, Kosovo je sve zapaženije na tom polju i BiH mora prevladati aktuelnu politiku koja se fokusira samo na egoizam i ličnu korist.

Nove vrijednosti

Dakle, Dodikova politika nije baš mudra?

- Nije baš to prava riječ! Dodikova politika je egocentrična - njega samo zanima status quo. Bolje je gledati prema budućnosti, prema Briselu u Evropi, a ne držati se slijepo politike koja je promovirana na Palama i nije donijela dobro ne samo Srbima.

Kako gledate na Radončićev ulazak u politiku?

- Stranka Fahrudina Radončića za mene je zanimljiva novina. Inače, jesam protiv povećanja broja stranaka, općenito. Ali, ako ta stranka bude pragmatična i prihvati realnost, u programu istakne poziciju Evrope i regionalnu saradnju, onda ona ima budućnost.

Radončić je biznismen i on razumije važnost ekonomije, dobrih zakona za investicije... Ako uspije u pragmatičnom putu naprijed i insistiranju na tome, te uspostavi dobru saradnju sa strankama druga dva naroda, te iznad svega s EU - što je najbitnije, onda će njegova stranka donijeti nove vrijednosti BiH.

Prekinuti ovu igru

Kakvom, u ovom kontekstu, vidite sadašnjost i budućnost BiH?

- Ova neproduktivna igra i nadmudrivanje treba već jednom prestati. Svijet je pogođen teškom ekonomskom krizom i svi se trebaju okrenuti reformama i pratiti integracijske procese, a ne igrati igrice poput ove o kojoj govorimo.

Ako Vlada RS stvarno ide u tužbu protiv visokih predstavnika, nikada se neće(te) riješiti OHR-a!
jedino se ne slazem u dijelu naslova - po meni srbija ce biti sjeverna koreja, a pc hoce da bude sjeverni kipar
Socijalista

#5811 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Socijalista »

Da li je Dodo u ovom krugu?

Drew Engel: Od srijede nove optužnice za "nedodirljive"

Odjel za organizirani kriminal u proteklih šest godina u budžet naše zemlje vratilo više od 15 miliona KM...

Zamjenik šefa Posebnog odjela za organizirani kriminal Tužilaštva BiH Dru Engel (Drew) izjavio je u razgovoru za "Dnevni avaz", koji će biti objavljen sutra, da je to tijelo u proteklih šest godina u budžet naše zemlje vratilo više od 15 miliona KM

Taj rezultat ocijenio je izuzetnim, kao i ukupni rad Tužilaštva BiH, te međunarodnih sudija i tužilaca u njemu.

"Mi ćemo, u svakom slučaju, nastaviti krivično goniti počinioce krivičnih djela koji su bili ili su još uvijek na vlasti ili su članovi političkih stranaka. Jedan od takvih predmeta je onaj koji se vodi protiv Jaganjca za zloupotrebu položaja, kao i predmet HNK koji se vodi protiv policijskih službenika optuženih za korupciju, predmet protiv Čovića i Bičakčića, koji se terete za zloupotrebu položaja prilikom dodjele stanova, predmet CIPS i mnogi drugi, a svi imaju za cilj pozivanje na odgovornost počinilaca krivičnih djela, kako bi javnost stekla povjerenje u institucije sistema, zvaničnike i pravnu državu", kazao je Engel.

On je najavio da će u narednom periodu biti podignuto još optužnica za organizirani kriminal i terorizam, a među optuženima će se naći i neki "nedodirljivi".

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktu ... dodirljive
1gorstak

#5812 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 1gorstak »

Socijalista wrote:1. Drew Engel: Od srijede nove optužnice za "nedodirljive"

2. On je najavio da će u narednom periodu biti podignuto još optužnica za organizirani kriminal i terorizam, a među optuženima će se naći i neki "nedodirljivi".
Ja optuznicu protiv Dodika ocekujem tek u oktobru il novembru, i nije mi jasno sta je Engel tacno rekao novinaru Avaza; "od srijede" ili "u narednom periodu".
kv99

#5813 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kv99 »

dallton wrote:
dallton wrote:
Socijalista wrote:Mile gura RS debelo u izolaciju, vec vidim scenarij. :|
vidimo ga svi, al ima vise scenarija, tj. SVI imaju svoj scenarij :-D oni koji vladaju srbijom hoce od nje da naprave sjevernu koreju, a pc vrstom sjevernog kipra...
opet da sebe citiram :-D
Dodik od RS pravi Sjevernu Koreju

Nisam siguran da bi Srbi bili sretni ako bi se nastavio proces izolacije RS • BiH mora prevladati aktuelnu politiku koja se fokusira samo na egoizam i ličnu korist...
27.09.2009. 09:10
Austrijski diplomata u Francuskoj i nekadašnji visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch) zaintrigiran je najavom da će Vlada Republike Srpske tužiti sve visoke predstavnike zbog korištenja bonskih ovlasti.

U razgovoru za "Dnevni avaz" on ističe da će se rado odazvati pozivu bilo kojeg suda i odgovoriti na svako pitanje, ali i naglašava da vjeruje da čelnici RS neće ući u tu avanturu i tužiti međunarodnu zajednicu.

Zakonski osnov

- Nema zakonskog osnova u međunarodnom pravu da se napravi jedan ovakav potez! Ako RS želi na sud - nek im bude. Rado ću objasniti svaki svoj potez. Samo, treba znati da je Vijeće sigurnosti upoznato sa svim aktivnostima visokog predstavnika.

No, ukoliko se RS odluči na tužbu, time će definirati svoj odnos s međunarodnom zajednicom. Nisam siguran da bi Srbi bili sretni ako bi se nastavio proces izolacije RS koji provodi aktuelno čelništvo ovog entiteta - kazao je Petrič za "Avaz".

Kako mislite - izolirati?

- Pa tužbom protiv visokih predstavnika koji su koristili bonske ovlasti, oni bi išli protiv cijelog svijeta. Siguran sam da to ne bi podržali niti pozdravili Brisel, Vašington, Moskva, ali ni Beograd, koji ubrzano ide ka normalizaciji odnosa s EU.

Ne vidim šta bi pozitivno tužba mogla donijeti. Neko želi poništiti sve pozitivne stvari koje je međunarodna zajednica u BiH napravila. To nije pravi smjer kojim BiH treba ići.

Siguran sam da će Vijeće sigurnosti naći način da ne dopusti da se taj čin desi.

Pogledajte Libiju u zadnjih 20-30 godina. Ili Sjevernu Koreju. Ako RS želi biti Libija ili Sjeverna Koreja, onda neka nastave putem kojim idu. Siguran sam da građani RS i BiH neće biti sretni, niti će to prihvatiti.

Da li je Dodik svjestan toga?

- Nadam se da jeste i nadam se da će odustati od ove odluke koja nije dobra.

Podržavam Dodikovo insistiranje da se OHR zatvori što prije, ali se to neće desiti sigurno pod Dodikovim uvjetima. Štaviše, ako on nastavi pravcem kojim ide, OHR će morati još ostati u BiH.

Ako čak hoće tužiti sve nas, osim Karla Bilta (Carl Bildt), onda je to moguće tek kad OHR ode. Na neki način njegova politika je u paradoksalnoj situaciji. S odlukom da se tuže visoki predstavnici, OHR u BiH ostaje trajno!

A OHR vam nije toliko potreban. BiH konačno treba samostalno krenuti naprijed. Na njoj treba biti i odluka kojim će pravcem ići. Dejton je osnova - država je jedinstvena, suverena, ali i jako decentralizirana. Treba ići prema EU. Susjedi idu prema tome i ako BiH neće, izolacija je neminovna, a s njom još veća stagnacija. Albanija ubrzava svoj put prema integracijama, Kosovo je sve zapaženije na tom polju i BiH mora prevladati aktuelnu politiku koja se fokusira samo na egoizam i ličnu korist.

Nove vrijednosti

Dakle, Dodikova politika nije baš mudra?

- Nije baš to prava riječ! Dodikova politika je egocentrična - njega samo zanima status quo. Bolje je gledati prema budućnosti, prema Briselu u Evropi, a ne držati se slijepo politike koja je promovirana na Palama i nije donijela dobro ne samo Srbima.

Kako gledate na Radončićev ulazak u politiku?

- Stranka Fahrudina Radončića za mene je zanimljiva novina. Inače, jesam protiv povećanja broja stranaka, općenito. Ali, ako ta stranka bude pragmatična i prihvati realnost, u programu istakne poziciju Evrope i regionalnu saradnju, onda ona ima budućnost.

Radončić je biznismen i on razumije važnost ekonomije, dobrih zakona za investicije... Ako uspije u pragmatičnom putu naprijed i insistiranju na tome, te uspostavi dobru saradnju sa strankama druga dva naroda, te iznad svega s EU - što je najbitnije, onda će njegova stranka donijeti nove vrijednosti BiH.

Prekinuti ovu igru

Kakvom, u ovom kontekstu, vidite sadašnjost i budućnost BiH?

- Ova neproduktivna igra i nadmudrivanje treba već jednom prestati. Svijet je pogođen teškom ekonomskom krizom i svi se trebaju okrenuti reformama i pratiti integracijske procese, a ne igrati igrice poput ove o kojoj govorimo.

Ako Vlada RS stvarno ide u tužbu protiv visokih predstavnika, nikada se neće(te) riješiti OHR-a!
jedino se ne slazem u dijelu naslova - po meni srbija ce biti sjeverna koreja, a pc hoce da bude sjeverni kipar

Ali u svemi ovome on ( i SANU ) ne bi izolacijom zeje*ali sebe vec sve nas. U slucaju izolacije svi oni povratnici ( a procjenjuje se da ih ima > 100 000) bi bili izlozeni jos vecem pritisku da se isele ( na silu ili nekim od drugih perfidnih metoda) , Federacije bi bila uzdrmana ekonomski/politicki/socijalno, pridrzuvanje NATO bi bilo odgodzeno za nedogldeno vrijeme...Sjeverna Koreja je samoizolovana ali Juzna Koreja nije bas nesto pogodzena sa tim ali bi ovdje bila drugacija situacija. To sto bi se cetnici izolirali nije rjesenje krize vec samo pogorsanje i mozda bi oni kao obican narod izgubio ali bi isto tako bili pogodzeni svi gradzani BiH ( a i dijaspora jer bi mogla da zaborave ljetnje posjete u starom zavicaju i sve sto ide uz to: pokazovanje ko ima bolji auto, ko je napravio vecu kucu /vikendicu itd).
dallton

#5814 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

kv99 wrote:
dallton wrote:

Ali u svemi ovome on ( i SANU ) ne bi izolacijom zeje*ali sebe vec sve nas. U slucaju izolacije svi oni povratnici ( a procjenjuje se da ih ima > 100 000) bi bili izlozeni jos vecem pritisku da se isele ( na silu ili nekim od drugih perfidnih metoda) , Federacije bi bila uzdrmana ekonomski/politicki/socijalno, pridrzuvanje NATO bi bilo odgodzeno za nedogldeno vrijeme...Sjeverna Koreja je samoizolovana ali Juzna Koreja nije bas nesto pogodzena sa tim ali bi ovdje bila drugacija situacija. To sto bi se cetnici izolirali nije rjesenje krize vec samo pogorsanje i mozda bi oni kao obican narod izgubio ali bi isto tako bili pogodzeni svi gradzani BiH ( a i dijaspora jer bi mogla da zaborave ljetnje posjete u starom zavicaju i sve sto ide uz to: pokazovanje ko ima bolji auto, ko je napravio vecu kucu /vikendicu itd).
u tome i jeste stvar - nece nas zahebati :-D
kv99

#5815 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kv99 »

dallton wrote:
kv99 wrote:
dallton wrote:

u tome i jeste stvar - nece nas zahebati :-D

Zvucis optimisticki i cijenim tvoje postove i analize i do sada si se pokazao kao da znas o cemu pricas ali sada ne vidim razloga za tvoj optimizam. Stvarno ne vidim da ima izlaza iz ove krize jer cetnici idu na sukobe ( ustvari plase MZ mogucim izbijanjem sukoba jer znaju da bi tada MZ ucinila sve ustupke da do toga ne dodze) a na to se moze samo odgovoriti na silu ali u ovom trenutku ne vidim ko je sposoban da tako nesto uradi ( USA-zauzeta sa Afgan/Irak, NATO - od organizcije gdje je V.Brit/Francuska/Grcka/Bugarska/Italija nema hajra / SIPA je pod njihovim uticajem/ pro-bosanske patriotske snage se opstruisu od politicara /kriminalaca...)...ko je u ovom trenutku spreman da odgovori na ovo sto cetnici spremaju ? Stvarno bi volio da si u pravu jer u suprotnom me je strah za sve one povratnike koji bi opet bili izlozeni svim onim strahotama od 92-95.
Abacija

#5816 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Abacija »

kv99 wrote: ( a i dijaspora jer bi mogla da zaborave ljetnje posjete u starom zavicaju i sve sto ide uz to: pokazovanje ko ima bolji auto, ko je napravio vecu kucu /vikendicu itd).
Ma time oni samo lijece svoju bol za rodnim krajem. Sljedeci put kad sretnes jedog dijasporca sto se puhari, pogledaj ga dobro i vidjeces da on sa takvim ponasanjem samo hoce da prekrije nesrecu koja ga je snasla u ratu.

Ovdje se vise puta prosipala teza kako nece doci do masovnog povratka izbjeglica u pc jer je njima dobro u inostranstvu. Ova teza je uglavnom dolazila od strane salonaca koji na ovakav nacin u stvari pokazuju svoj strah da bi se izbjeglice mogle vratiti. A ja tvrdim da upravo ti koji sa dobrim autima i velikim vikendicama ce biti prvi povratnici kada dodje do prestanka velikosrpske hegemonije u manjem nam entitetu.
osa

#5817 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by osa »

Abacija wrote:
Ovdje se vise puta prosipala teza kako nece doci do masovnog povratka izbjeglica u pc jer je njima dobro u inostranstvu. Ova teza je uglavnom dolazila od strane salonaca koji na ovakav nacin u stvari pokazuju svoj strah da bi se izbjeglice mogle vratiti. A ja tvrdim da upravo ti koji sa dobrim autima i velikim vikendicama ce biti prvi povratnici kada dodje do prestanka velikosrpske hegemonije u manjem nam entitetu.

znači ništa od povratka.
kv99

#5818 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kv99 »

Abacija wrote:
kv99 wrote: ( a i dijaspora jer bi mogla da zaborave ljetnje posjete u starom zavicaju i sve sto ide uz to: pokazovanje ko ima bolji auto, ko je napravio vecu kucu /vikendicu itd).
Ma time oni samo lijece svoju bol za rodnim krajem. Sljedeci put kad sretnes jedog dijasporca sto se puhari, pogledaj ga dobro i vidjeces da on sa takvim ponasanjem samo hoce da prekrije nesrecu koja ga je snasla u ratu.

Nisam se trabao tako izraziti vec sam htjeo reci da bi svi bili pogodzeni izolacijom : od onih koji zive u BiH , koji bi se htjeli da vrate pa sve do onih koji samo posjecuju ponekad. Cak i posjete bi mogli da zaborave, bili bi kao i Palestinci koji moraju da zatraze dozvolu od svojih dzelata i onih sto su ih protjerali da posjete mezarje/grobove svojih najblizih cak i zgariste i temelje. Cak ni to ne bi mogli da urade ako cetnici sprovedu u djelo ovo sto planiraju.
Last edited by kv99 on 27/09/2009 14:02, edited 1 time in total.
kv99

#5819 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kv99 »

osa wrote:
Abacija wrote:

znači ništa od povratka.

Bilo bi isto kao i u Suskovim i Bobanovim selima po Ercegovini a i po Kninu .
1gorstak

#5820 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 1gorstak »

kv99 wrote:Stvarno ne vidim da ima izlaza iz ove krize jer cetnici idu na sukobe ( ustvari plase MZ mogucim izbijanjem sukoba jer znaju da bi tada MZ ucinila sve ustupke da do toga ne dodje)
Postoje dva objasnjenja ;

1. Dodik na ovaj nacin pokusava isposlovati vlastitu smjenu, kako bi (konacno) mogao preseliti u onu vilu koju je kupio u Beogradu, zadrzati ukradeno i izbjeci optuznicu. A izbjegao bi procesuiranje jer ga Srbija ne bi izrucila Bosni i Hercegovini.

2. Velikosrpski faktor je dosao do zakljucka da se postepenim jacanjem drzave velikosrpsku ideju postepeno gusi i ovo im je "the last stand". Podrska SDS-a ukazuje na to da se ovo mozda ne tice samo Dodika niti predizborne kampanje, nego da velikosrbi svih nijansi konsoliduju redove i da je situacija ozbiljna. A ustupke im se nece praviti jer medjunarodnu zajednicu od nezadovoljnog cetnika glava ne boli. Od radikaliziranog Bosnjaka, stjeranog u dolinu rijeke Bosne, koji bi nametanje Bosnjakistana protumacio kao primjer "sukoba civilizacija", ne boli samo glava.
kv99

#5821 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kv99 »

1gorstak wrote:
kv99 wrote:Stvarno ne vidim da ima izlaza iz ove krize jer cetnici idu na sukobe ( ustvari plase MZ mogucim izbijanjem sukoba jer znaju da bi tada MZ ucinila sve ustupke da do toga ne dodje)
Postoje dva objasnjenja ;

1. Dodik na ovaj nacin pokusava isposlovati vlastitu smjenu, kako bi (konacno) mogao preseliti u onu vilu koju je kupio u Beogradu, zadrzati ukradeno i izbjeci optuznicu. A izbjegao bi procesuiranje jer ga Srbija ne bi izrucila Bosni i Hercegovini.

2. Velikosrpski faktor je dosao do zakljucka da se postepenim jacanjem drzave velikosrpsku ideju postepeno gusi i ovo im je "the last stand". Podrska SDS-a ukazuje na to da se ovo mozda ne tice samo Dodika niti predizborne kampanje, nego da velikosrbi svih nijansi konsoliduju redove i da je situacija ozbiljna. A ustupke im se nece praviti jer medjunarodnu zajednicu od nezadovoljnog cetnika glava ne boli. Od radikaliziranog Bosnjaka, stjeranog u dolinu rijeke Bosne, koji bi nametanje Bosnjakistana protumacio kao primjer "sukoba civilizacija", ne boli samo glava.

Ali ne vidim sta bi krkanova smjena rjesila ? Krkan se zvao Karadzic ili Dodik nema veze, oni su samo pijuni koji sprovode velikosrpsku politiku u djelo. I iza Dodika bi dosao neko novi Dodik koji bi samo nastavio sa istom politikom. Nije u pojedincima rijec vec u ideologiji /politici koju ti pojedinci predstavljaju i ta ideologija/ politika je dovela do svega ovog od 1989 pa da do sada ( ustvari mnogo ranije ali da ne idemo predaleko ).

I ovo sve sto si objasnio je samo razlog ali ja pitam za rjesenje, sta je odgovor ? Oni ocigledno idu na sukob ( od verbalnih prijetnji pa sve do organizionih/ propagandnih postupaka) i ja sada ne vidim ko bi mogao da se suprostavi ?
Abacija

#5822 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Abacija »

kv99 wrote:
Ali ne vidim sta bi krkanova smjena rjesila ? Krkan se zvao Karadzic ili Dodik nema veze, oni su samo pijuni koji sprovode velikosrpsku politiku u djelo. I iza Dodika bi dosao neko novi Dodik koji bi samo nastavio sa istom politikom. Nije u pojedincima rijec vec u ideologiji /politici koju ti pojedinci predstavljaju i ta ideologija/ politika je dovela do svega ovog od 1989 pa da do sada ( ustvari mnogo ranije ali da ne idemo predaleko ).

I ovo sve sto si objasnio je samo razlog ali ja pitam za rjesenje, sta je odgovor ? Oni ocigledno idu na sukob ( od verbalnih prijetnji pa sve do organizionih/ propagandnih postupaka) i ja sada ne vidim ko bi mogao da se suprostavi ?
Zmija se moze unistiti na dva nacina: od glave i od repa. Posto nismo u stanju da je udarimo u glavu primorani smo da je sjeckamo od repa. Kad ode Dodik, onda cemo se boriti sa sljedecim, i tako dalje, i tako dalje.............. jer nam druge nema.

Ja strpljenja imam a velikosrbi su ga izgleda izgubili dok su odjedanput poceli provocirati na vise strana.
1gorstak

#5823 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 1gorstak »

kv99 wrote:Oni ocigledno idu na sukob ( od verbalnih prijetnji pa sve do organizionih/ propagandnih postupaka) i ja sada ne vidim ko bi mogao da se suprostavi ?
Tvoje je da se ti kao pojedinac pripremis za najgore; gerilski oblik ratovanja na tlu manjeg entiteta. Ali o tom ako velikosrpski faktor stvarno krene u secesiju, a Lagumdzija, Tihic, Silajdzic i medjunarodna zajednica to budu mirno gledali i odlucno "izrazavali zabrinutost", sve vazno vrteci palcima. Ipak, treba stati na loptu, niti je velikosrpski faktor konkretnim potezima krenuo putem secesije, niti su Sarajevo i medjunarodna zajednica reagovali (kako vec planiraju reagovati).

Ti se spremi za najgore, a nadaj se najboljem.
klixober

#5824 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by klixober »

OHR o činjenicama
Zašto RS-u smeta Elektroprenos BiH?

OHR se nakon žestoke kampanje političara i medija iz Republike Srpske, usmjerene na urušavanje državne kompanije Elektroprenos, javnosti danas obratio sa činjenicama koje pokazuju da upravo RS ima najviše koristi od njenog rada. Ovim se sva priča o šteti koja se navodno čini manjem entitetu, čini izlišnom.
OHR u svome današnjem saopćenju za javnost vrlo temeljito navodi argumente zbog kojih se Elektroprenos BiH ne bi trebao dovoditi u pitanje, posebno uzimajući u obzir da se radi o profitabilnoj kompaniji, od koje Republika Srpska ima velike koristi.

Pravni osnov za osnivanje Elektroprenosa:

• Sporazum između premijera FBiH i RS oko Kompanije za prenos električne energije i nezavisnog operatera sistema zaključen 2. juna 2003. godine na osnovu člana III. 5 (b) Ustaava BiH.
• Zakon o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH, koji je Parlament BiH usvojio i koji je objavljen u Službenom glasniku BiH br. 35/04.
• Zahtjev iz Evropskog partnerstva, kao i zahtjev iz pregovora oko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Rezultati rada i koristi za RS:

• Od početka reforme sektora električne energije 2002. godine i naknadnog stvaranja Elektroprenosa kao temelja ove reforme, međunarodna zajednica je uložila stotine miliona eura u uspostavljanje i poboljšanje elektroenergetske infrastrukture u BiH. Kao rezultat, elektroenergetski sistem BiH je u potpunosti funkcionalan i bolji od sistema susjeda.
• U prve dvije godine svog rada, Elektroprenos se dokazao kao profitabilno preduzeće: njegov profit u 2007. godini je iznosio 13,5 miliona KM, a u 2008. godini 21 milion KM.
Republika Srpska je stekla direktnu dobit od rezultata rada Elektroprenosa:

- RS je zaradila 3,4 miliona KM u 2007. godini te 2,1 milion KM u 2008. godini na račun poreza na dobit preduzeća, koji se plaća prema sjedištu preduzeća smještenom u Banja Luci (FBiH nije dobila ništa po tom osnovu);

- Smještajem sjedišta Elektroprenosa u Banja Luci otvoreno je100 radnih mjesta;

- Uprkos tvrdnjama zvaničnika RS-a brojke pokazuju da je u 2006. godini i 2007. godini, RS imao više ulaganja u prenosnu mrežu (52,4%) nego FBiH (47,6%), iako većina prihoda preduzeća (63,3%) dolazi od potrošača iz FBiH i iako je FBiH većinski vlasnik u kompaniji;
- U ovom trenutku na računu Elektroprenosa bi se trebalo nalaziti oko 150 miliona KM, koje su namijenjene za ulaganja širom BiH, ali koja se ne mogu koristiti zbog blokade upravljačkih struktura od strane RS. Obnavljanje rada kompanije i njenih tijela bi dozvolilo stvarno korištenje ovog novca i dalja ulaganja u RS (i FBiH).

• Ne postoje argumenti koji bi podržavali tvrdnju da je uticaj Elektroprenosa na RS negativan. Pored gore navedenih činjenica “Analiza statusa RS-a u Elektroprenosu”, koji je pripremio Elektroenergetski koordinacioni centar Beograd u septembru 2008. godine, na zahtjev Vlade RS-a, navodi: “Rezultati analize drugih pitanja, koja se tiču funkcionisanja kompanije (uticaj poreza, prihodi od prenosa električne energije itd.), potvrđuju da, dugoročno, RS, kao manjinski dioničar, neće imati više ili manje štete ili koristi od kompanije nego drugi dioničar, FBiH”.

Razlozi za odluku Visokog predstavnika od 18. septembra 2009.god.:

• Kao što je Vijeće za implementaciju mira naglasilo 30. juna 2009.god., te ambasadori Upravnog odbora potvrdili 18. septembra 2009.god., funkcionisanje Elektroprenosa se kontinuirano i ozbiljno pogoršavalo usljed aktivnosti i opstrukcija organa vlati RS i njihovih predstavnika. Da pojasnimo:

- Upravni odbor nije se sastao više od godinu dana, bez obzira na ponovljene pokušaje predsjedavajućeg da sazove sastanke te činjenicu da su primali platu cijeli ovaj period;

- Mandat četiri člana Upravnog odbora istekao je u protekle dvije godine;

- Mandat trojice ključnih izvršnih direktora te svih članova Komisije za reviziju istekao je prije pola godine;

- Mandat generalnog direktora (Dušan Mijatović) trebao je isteći 19. septembra 2009. godine.

• Vijeće za implementaciju mira pozvalo je RS u više navrata da se ponovno angažuje u tijelima preduzeća, ali RS to nije učinila. Čak i Sporazum između entitetskih premijera o principima energetske politike postignut 6. novembra 2008. godine i Sporazum skupštine dioničara Elektroprenosa od 3. decembra 2008. godine nikada nisu provedeni u djelo.

• Operacije preduzeća, te čak i sigurna isporuka električne energije građanima dovedeni su u pitanje, tako da je visoki predstavnik morao djelovati.
Suština Odluke visokog predstavnika od 18. septembra 2009. i Naloga supervizora od 19. septembra 2009.:

• Odlukom visokog predstavnika od 18. septembra 2009.god. naloženo je Upravnom odboru Elektroprenosa da pokrene proces imenovanja novog generalnog direktora bez odgađanja. Odluka također obavezuje sadašnjeg generalnog direktora Elektroprenosa da ostane na dužnosti i obavlja sve poslove u skladu sa Zakonom, sve do imenovanja njegovog nasljednika odnosno do njegove smjene sa dužnosti. Na kraju, odlukom je predviđen mehanizam za zamjenu generalnog direktora u prelaznom periodu u slučaju ostavke ili spriječenosti da obavlja funkciju.

• Nalogom koji je izdao supervizor 19. septembra potvrđeno je da imovina Elektroprenosa koja se nalazi u Brčko Distriktu ostaje isključivo u vlasništvu Elektroprenosa, osim ukoliko pomenuto preduzeće prestane postojati kao pravno lice. U takvoj situaciji, imovina Elektroprenosa u Brčko Distriktu smatraće se imovinom Brčko Distrikta u skladu sa Konačnom arbitražnom odlukom, Aneksom Konačne arbitražne odluke, te Ustavom Bosne i Hercegovine.
Efekat Odluke visokog predstavnika i Naloga supervizora na vlasništvo nad Elektroprenosom:

Vlasnička struktura nad Elektroprenosom BiH ostaje ista: 41% (RS): 59% (FBiH). Ni Odluka visokog predstavnika ni Nalog supervizora ne mijenjaju ovaj omjer.

• Odluka visokog predstavnika uopšte se ne odnosi na vlasništvo Elektroprenosa, dok Nalog supervizora naprosto pojašnjava da ako Elektroprenos prestane postojati kao pravno lice nekada u budućnosti, njegova imovina locirana u Brčko Distriktu će pripasti Brčko Distriktu u skladu sa Konačnom arbitražnom odlukom, Aneksom Konačne arbitražne odluke i Ustavom Bosne i Hercegovine.
draganbl

#5825 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by draganbl »

Ja po načinu obraćanja sagovornika biram stil, rječnik i oštrinu komentara. Na tvoje podsmješljivo i nadmeno obraćanje meni, ja odgovaram sarkazmom.
hercegovac_pravi wrote:
dragane@,
U tvome postu ne vidim nikakav argument koji demantuje gore-navedeni citat i moje tvrdnje iz ranijih postova. Nema potrebe da vjerujem novinarima "avaza" niti SDS liderima iz jednostavnog razloga jer imam "solidno" poznavanje energetskih sistema.
Upravo se o tome radi. Ti si naveo citat jednog SDS lidera i na osnovu njega meni govoriš kako si ti ranije bio 100% u pravu. Ja smatram da citat dotičnog banderaša, koji iznosi potpuno isti stav kao i Dnevni avaz (samo iz drugog ugla) nema smisla komentarisati, jer naprosto to nema veze sa životom.
hercegovac_pravi wrote: Dakle dragane@, mozes li ti nas ukratko informisati glede sljedeceg pitanja: Kako energetski sistem RS-a moze biti efikasno ustrojen u jedan funkcionalan sistem bez koristenja infrastrukture u Distriktu Brcko? Bujrum .....raspali.....ali molim te samo argumentovano....bez floskula o naivnosti...i slicnih gluposti.
Evo da odgovorim. Energetski sistem RS-a ne može biti efikasno ustrojen u jedan funkcionalan sistem NI SA NI BEZ INFRASTRUKTURE u Distriktu Brčko. On može biti funkcionalan samo ako bude "ustrojen" onako kako je sada, to jest da bude dio globalne (u ovom slučaju regionalne) elektro energetske mreže. STRUJA NE IDE AUTOMOBILOM, pa joj treba koridor kroz Brčko. Idiotluci o "odvajanju" RS-a iz energetskog sistema BiH i Balkana su dio političke demagogije kojoj si, zarad želje za dokazivanjem "da si u 100% u pravu" nažalost i ti podlegao.
Locked