Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
ultima_palabra

#11901 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by ultima_palabra »

Student Exchange wrote:Ne postoji covjek ko Bosnjo..... Haris davno reko "ukidamo RS"......danas kaze "BiH ce bit odbranjena".....a stanje nikad gore.
Bosnjo ima odgovor! Pokusace da se "nasmije". Bosnjo ima novu strategiju! Pricat cemo glasnije i jadnije, znaci kvantitet, kvalitativno nista novo....Zakon o referendumu, o raspodjeli drzavne imovine, demarkacija granica, najavljuje vracanje (ionako sporednih) 12 ovlasti sa centralnih vlasti..... Bosnjo i dalje ne vidi, mirno spavajte, nista se nece desiti....

Coravi, ako jos nisu progledali, treba da se zapitaju da li postoji realan svijet izvan Interneta.

Nadam se, iskreno, da je ublehasima, ovo zadnja prilika da prosipaju suplju.
A ti si lafo Bošnjo :lol: Vjerujemo ti, kako da ne...

Postavljaš isječak sa bloga Rajka VaSSića, i onda govoriš kako neko treba razmišljati realno :-) Još smo mi ćoravi, što ne vidimo te dubokoumne poruke, idi bre begaj :roll:
felipe kajetano

#11902 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by felipe kajetano »

ultima_palabra wrote:
Student Exchange wrote:Ne postoji covjek ko Bosnjo..... Haris davno reko "ukidamo RS"......danas kaze "BiH ce bit odbranjena".....a stanje nikad gore.
Bosnjo ima odgovor! Pokusace da se "nasmije". Bosnjo ima novu strategiju! Pricat cemo glasnije i jadnije, znaci kvantitet, kvalitativno nista novo....Zakon o referendumu, o raspodjeli drzavne imovine, demarkacija granica, najavljuje vracanje (ionako sporednih) 12 ovlasti sa centralnih vlasti..... Bosnjo i dalje ne vidi, mirno spavajte, nista se nece desiti....

Coravi, ako jos nisu progledali, treba da se zapitaju da li postoji realan svijet izvan Interneta.

Postavljaš isječak sa bloga Rajka VaSSića, i onda govoriš kako neko treba razmišljati realno :-) Još smo mi ćoravi, što ne vidimo te dubokoumne poruke, idi bre begaj :roll:
Otkud ti znas ko je ovaj @student?Binsr nije garant, znam ih ja k'o zlu paru :D
Ima nesto istine i u onom sto pishe :wink:
Ovaj "humor" je zaista humor nazor, onaj iz ocaja, dok se vozda izivljava na pola ti drzave ljudi se bave fotomontazama i lirikom koja odise nekim satro humorom.
Kako ono kaze The Great Dino..."smijehom strah pokrijem uvijek...."
ultima_palabra

#11903 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by ultima_palabra »

felipe kajetano wrote:
ultima_palabra wrote:

Otkud ti znas ko je ovaj @student?Binsr nije garant, znam ih ja k'o zlu paru :D
Ima nesto istine i u onom sto pishe :wink:
Ovaj "humor" je zaista humor nazor, onaj iz ocaja, dok se vozda izivljava na pola ti drzave ljudi se bave fotomontazama i lirikom koja odise nekim satro humorom.
Kako ono kaze The Great Dino..."smijehom strah pokrijem uvijek...."
Just a hunch :-D
Slažem se da je nazor, mislim da bi ovakve šale Srbi trebali pričati na svoj račun, tako je i iskrenije i efektnije ;-) Iživljava se, prevashodno nad sopstvenim narodom... ali ako u RS-u ne vide problem u njegovoj ekonomskoj politici, što bih se ja sekirao?
Svi smo mi ovdje pomalo mazohisti :oops: A Dino, jebo Dinu :D
felipe kajetano

#11904 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Necemo tako Dino :D

Ma shvatam sve, samo me isprovociralo upiranje prsta u @studenta kao nekog fake Bosnjaka, ono ne trubi po ustaljenoj matrici pa je samim tim laznjak, jel tako?A to se zna cesto dogadjati, diskreditacija zbog navodnog laznog predstavljanja :wink:
ultima_palabra

#11905 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by ultima_palabra »

felipe kajetano wrote:Necemo tako Dino :D

Ma shvatam sve, samo me isprovociralo upiranje prsta u @studenta kao nekog fake Bosnjaka, ono ne trubi po ustaljenoj matrici pa je samim tim laznjak, jel tako?A to se zna cesto dogadjati, diskreditacija zbog navodnog laznog predstavljanja :wink:
Pa priznaćeš da su rijetki Bošnjaci kojima je Rajko V. uzor 8-) Druga stvar, taj mi djeluje kao neko koje već popio par banova na ovom forumu, ne mogu sad tačno povezati koji nick...
armin071

#11906 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by armin071 »

I kad je taj dan "D"??? Evo konkretno pitanje za felipe-a,bice bolje i ostalu "raju" sa one strane "podebljane crte razgranicenja". Evo ja ovdje od ovih vasih "dokaza" vidim samo izjave nekih "mocnih" politicara. Znaci konretno neka neko napise kako bi to islo. Znaci po nekoj logici nakon ovog "podebljanja linije" krenulo bi se u avanturu zvanu referendum. I izglasa se nezavisnost i sta onda?? Kuda dalje?? Znaci to sto bi se desilo je za haman sve zemlje na svijetu pa i Rusiju(bar se tako sad izjasnjavaju) pokusaj secesije. Sta biva sa organizatorima iste?? Znaci hajmo malo realno razmisljati. Znaci trenutno stanje u BiH. Srba je oko milion, Bosnjaka oko 2 miliona i Hrvata oko par stotina hiljada(tacan broj niko ne zna). Dakle svi su naoruzani haman podjednako. Ko ovdje moze reci da nakon referenduma nebi "planulo" sljedeci dan?? Ko to moze zaustaviti?? Dakle stranih vojnika u BiH haman pa i nema, dakle niko. Dakle ako si spreman na secesiju u BiH moras biti i spreman da protiv sebe imas duplo brojnijeg protivnika naoruzanog podjednako kao i ti, plus sto je kod protivnika bar trecina ljudi zeljna osvete jos iz proslog rata. Pomoci od susjednih drzava vise nema. Znaci felipe i co. samo treba neutralno gledati na sve ovo i shvatiti da je ovo klasicno homogeniziranje naroda a sve u cilju dobijanja sljedecih izbora. Cim ovo prodje sve pada u vodu i podebljanje crte razgranicenja, i secesija i sve ostale Dodine gluposti. Koliko god glup bio, Dodi ipak itekako dobro zna sta bi ovaj potez znacio za njega i njegov narod. A vi sad opet postajte neke clanke "pune realnosti" i cekajte dan "D"...
kv99

#11907 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kv99 »

Ikada te vec provocira to upiranje prsta na @studenta po cemu si ti to zakljucio da je on Bosnjak ? Zato sto to on kaze ? Zato sto ga licno poznajes ? Ili po onome sto propagira na forumu ? Jer koliko ja vidim @student se javlja po ustaljenoj matrici ali po SANU matrici jer propagira upravo ono sto i krkan . I zato je prepoznat ne samo da se lazno predstavlja vec je prepoznat kao i klon koji je ovdje vec bio a baniran je pod nickom @hrast.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#11908 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dr.gog »

Student Exchange wrote:Imam osjecaj da ti uistinu nista ne vidis u ovom clanku, da unaprijed najavjuje, ko i do sad. :eek: Stvari stoje gore nego sto sam mislio.
Bez uvrede ostalima, mislim da nije shvaćen cilj postavljanja VaSSićevog neteksta :D .
Mislim da nisi mogao postaviti bolji text :D :evil: .

Maligni herr parteisekretar je u elementu kao i obično,a bio bih i ja za iznos koji redovito dobija :) .Rajko je profesionalac i samo radi svoj posao, a čovjek poput njega- sarkastičan je i grub u mjeri kolika je grubost njegovog Gospoda Boga Mileta, čije namjere i stil pomno prati i nadograđuje,i radi to jako dobro.
I istina je da još nijedan sarajevski političar nema takvog snajperistu, osim nekoliko entuzijasta koji za džaba trune po forumima ili za platu - u nekim novinama.

Usljed udaranja na živac Federalnom Matriksu, kojeg su izmislili, oživili i onda nam rekli da postoji, ne vidimo da Rajko samo ponavlja ono što čitava ekipa SNSD i desnih internet fakina piše već godinama.
Dok su trulili i trolovali po izvjesnim internet stranicama, bili su u karanteni, kao primjer tipičnog lokalnog šovinizma, obožavanja ratnih zločinaca i njihovih tekovina.

A zatim se neko dosjetio, još godinu pred izbore, da sve slične ponavljače Karadžićevih ideja, upristoji, i okupi na nekoliko mjesta- par web-siteova, dvije tri novine, i dvije tv kuće, kako bi se "srpska nacionalna borba kroz medije" iskazala u interesu - ostanka Milorada Dodika na vlasti i sasvim prizemnih interesa novih srpskih bogataša.

Jedni su dobili poslove kao mladi kadrovi u medijima ovdje, a drugi, vječni volonteri koji žive izvan BiH, preuzeli su internet forume i dopisništva, najčešće bez naknade, za svetu stvar.Treći su klasični aktivisti stranke.

Milorad Dodik nije nacionalista, već lokalna nakazna kopija srpskih političara sredine devedestih kojih više ni u Srbiji nema, uz razliku da se njemu živo jebe za rat i slično, a provokacije su mu plitke i služe za zabavu uspaljenoj svjetini koja nema ni za kruha, te besposlenim i isfrustriranim novinarima iz Sarajeva koji se živo sjećaju granata i rata, i Riste Đoge- najvećeg medijskog kretena u srpskoj modernoj istoriji.

Da Đogo nije dobio malokalibarski metak u potiljak, danas bi bio na stolici Rajka Vasića.

Btw. ne stoji poređenje sa Fatmirom Alispahićem.Vasić je daleko bolji autor, nije poremećeni skriboman i mnogo je sposobniji od Fatka, lokalnog trola koji ne zna bi li bio vehabijski portparol, ili jeftina kopija Tunje Filipovića koja se javi kad Avazovoj unutrašnjo-političkoj rubrici zatreba "ko fol" kolumnica izvana.
felipe kajetano

#11909 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

armin071 wrote:I kad je taj dan "D"???
Ne znam ni ja, Vozda zna :D

Mani se ba supljaca i kako bi jedan forumas rekao "strateskog naprđivanja" :D , eto bas si mi ti otvorio oci i objasnio sta ustvari znaci Miletova predizborna prica, hvala ti do neba prosvjetitelju moj :D
armin071

#11910 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by armin071 »

felipe kajetano wrote:

Mani se ba supljaca i kako bi jedan forumas rekao "strateskog naprđivanja" :D , eto bas si mi ti otvorio oci i objasnio sta ustvari znaci Miletova predizborna prica, hvala ti do neba prosvjetitelju moj :D

:lol: Danas je 27.09.2010 a felipe i njegova "druzina" jos uvijek zive u DRZAVI BIH. Od danas cu se potruditi da vas svaki dan postam ovu nepromjenjivu CINJENICU..
ultima_palabra

#11911 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by ultima_palabra »

ReaderDreams wrote:Stvarno (boldirano)....nikako mi nije jasno otkud bas tolika bosnjacka briga briga zbog ekonomskog stanja u RS i ''njegove ekonomske politike''...iako i ''u svom djelu dvorista'' imaju jos vece ekonomske probleme, Nekako mi to neiskreno...
Drugo...Isti ti ( valjda zbog teske zabrinutosti, sta li )...sa toliko ga zara pljuju (mislim da su i Radovana manje),da prosjecnom Srbinu u RS (''cim ga toliko pljuju ,bosnjaci..mora da je dobar'') prosto ne ostavljaju drugu mogucnost, nego da glasa za njega...
Mozda ovo zvuci malo ''neobicno'',..al nije...Tako stoje stvari..
Pa ja rekoh da se ne sekiram, jel tako :-D Federacija ima ekonomske probleme... veće od PC-a? Ne.

Nemoj tako jadno mijenjati teze, bolan :-) Jest zbog zabrinutosti ga pljuju, a ne zbog toga što vrijeđa državu i jedan konstitutivni narod kako stigne, negira genocid...

BTW, mogao si barem avatar promijeniti...
felipe kajetano

#11912 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

armin071 wrote:
felipe kajetano wrote:

:lol: Danas je 27.09.2010 a felipe i njegova "druzina" jos uvijek zive u DRZAVI BIH. Od danas cu se potruditi da vas svaki dan postam ovu nepromjenjivu CINJENICU..
:lol:

Nisma znao da posjedujem i druzinu :) ...ne znam zbog cega stavljas velika slova, pa naravno da zivim u BiH...svasta :-?
armin071

#11913 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by armin071 »

Nisma znao da posjedujem i druzinu :) ...ne znam zbog cega stavljas velika slova, pa naravno da zivim u BiH...svasta :-?
Ma cisto da se ne zaboravi u ovoj "kampanji ala Dodi"..
felipe kajetano

#11914 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

kv99 wrote:

Ikada te vec provocira to upiranje prsta na @studenta po cemu si ti to zakljucio da je on Bosnjak ? Zato sto to on kaze ? Zato sto ga licno poznajes ? Ili po onome sto propagira na forumu ? Jer koliko ja vidim @student se javlja po ustaljenoj matrici ali po SANU matrici jer propagira upravo ono sto i krkan . I zato je prepoznat ne samo da se lazno predstavlja vec je prepoznat kao i klon koji je ovdje vec bio a baniran je pod nickom @hrast.
Mislim da ti forum shvatas preozbiljno, ovo je mjesto gdje jedna individua moze iskazati svoj stav o necemu, malo se zajebavati, ako hoce moze se izdavati za clana druzine "Lobanje i Kosti" pa se do sabaha naprđavati o bjelosvjetskim strategijama :D ...u sustini neciji stav na forumu nece nista bitno promjeniti u ovodunjaluckoj realnosti.
Zbog toga su mi smijesna ova upiranja prsta u navodne laznjake, otkrivanje SANU-placenika :D itd...

Nego....simptomaticno je sto prepoznajes samo klonove cije ti pisanje ne odgovara i "javno" ih prokazujes...
@ultima javi se :-D
bosanceros_loco

#11915 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by bosanceros_loco »

armin071 wrote:I kad je taj dan "D"??? Evo konkretno pitanje za felipe-a,bice bolje i ostalu "raju" sa one strane "podebljane crte razgranicenja". Evo ja ovdje od ovih vasih "dokaza" vidim samo izjave nekih "mocnih" politicara. Znaci konretno neka neko napise kako bi to islo. Znaci po nekoj logici nakon ovog "podebljanja linije" krenulo bi se u avanturu zvanu referendum. I izglasa se nezavisnost i sta onda?? Kuda dalje?? Znaci to sto bi se desilo je za haman sve zemlje na svijetu pa i Rusiju(bar se tako sad izjasnjavaju) pokusaj secesije. Sta biva sa organizatorima iste?? Znaci hajmo malo realno razmisljati. Znaci trenutno stanje u BiH. Srba je oko milion, Bosnjaka oko 2 miliona i Hrvata oko par stotina hiljada(tacan broj niko ne zna). Dakle svi su naoruzani haman podjednako. Ko ovdje moze reci da nakon referenduma nebi "planulo" sljedeci dan?? Ko to moze zaustaviti?? Dakle stranih vojnika u BiH haman pa i nema, dakle niko. Dakle ako si spreman na secesiju u BiH moras biti i spreman da protiv sebe imas duplo brojnijeg protivnika naoruzanog podjednako kao i ti, plus sto je kod protivnika bar trecina ljudi zeljna osvete jos iz proslog rata. Pomoci od susjednih drzava vise nema. Znaci felipe i co. samo treba neutralno gledati na sve ovo i shvatiti da je ovo klasicno homogeniziranje naroda a sve u cilju dobijanja sljedecih izbora. Cim ovo prodje sve pada u vodu i podebljanje crte razgranicenja, i secesija i sve ostale Dodine gluposti. Koliko god glup bio, Dodi ipak itekako dobro zna sta bi ovaj potez znacio za njega i njegov narod. A vi sad opet postajte neke clanke "pune realnosti" i cekajte dan "D"...
Znachi, ako sam te dobro razumio, za tebe je scenario proglasenja nezavisnosti RSa manje vjerovatan od scenarija vojne reakcije od strane "pro bosanskih" snaga u slucaju proglasenja te nezavisnosti?

Neznam ja nekako sasvim jasno vidim kako bi Dodo i ekipa mogli da proglase nezavisnost RS. U biti to je sada samo ozvanicenje na papiru de'facto stanja. .. a nekako nikako ne mogu da vidim kako bi scenario te vojne intervencije u slucaju proglasenja te nezavisnosti izgledao. Pogotovu sa ovom politickom stukturom koju imamo na vlasti, a i mentalnom svijesti "bosanskog" covjeka koji nije bio uopste spreman da se brani u proslom ratu, a sada bi jos trebao i da napada?! Haj mi molim te konkretno objasni kako bi taj vojni udar izgledao? Bas me interesuje.
veljaca

#11916 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by veljaca »

armin071 wrote:
Ma cisto da se ne zaboravi u ovoj "kampanji ala Dodi"..
I kad ce taj dan "D" - da li da kiselim paprike ili da i ja skupljam svoju druzinu :lol: :lol: :lol: :lol:
bosanceros_loco

#11917 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by bosanceros_loco »

ReaderDreams wrote:
armin071 wrote:I kad je taj dan "D"??? Evo konkretno pitanje za felipe-a,bice bolje i ostalu "raju" sa one strane "podebljane crte razgranicenja". Evo ja ovdje od ovih vasih "dokaza" vidim samo izjave nekih "mocnih" politicara. Znaci konretno neka neko napise kako bi to islo. Znaci po nekoj logici nakon ovog "podebljanja linije" krenulo bi se u avanturu zvanu referendum. I izglasa se nezavisnost i sta onda?? Kuda dalje?? Znaci to sto bi se desilo je za haman sve zemlje na svijetu pa i Rusiju(bar se tako sad izjasnjavaju) pokusaj secesije. Sta biva sa organizatorima iste?? Znaci hajmo malo realno razmisljati. Znaci trenutno stanje u BiH. Srba je oko milion, Bosnjaka oko 2 miliona i Hrvata oko par stotina hiljada(tacan broj niko ne zna). Dakle svi su naoruzani haman podjednako. Ko ovdje moze reci da nakon referenduma nebi "planulo" sljedeci dan?? Ko to moze zaustaviti?? Dakle stranih vojnika u BiH haman pa i nema, dakle niko. Dakle ako si spreman na secesiju u BiH moras biti i spreman da protiv sebe imas duplo brojnijeg protivnika naoruzanog podjednako kao i ti, plus sto je kod protivnika bar trecina ljudi zeljna osvete jos iz proslog rata. Pomoci od susjednih drzava vise nema. Znaci felipe i co. samo treba neutralno gledati na sve ovo i shvatiti da je ovo klasicno homogeniziranje naroda a sve u cilju dobijanja sljedecih izbora. Cim ovo prodje sve pada u vodu i podebljanje crte razgranicenja, i secesija i sve ostale Dodine gluposti. Koliko god glup bio, Dodi ipak itekako dobro zna sta bi ovaj potez znacio za njega i njegov narod. A vi sad opet postajte neke clanke "pune realnosti" i cekajte dan "D"...
..mislim da pretjerujes... i kod cifri (''nas'' si malo smanjio ,''vas'' povecao :lol: :lol: ),a i sa tim ''danom D''..I uopste, u tim ratnim kombnatorikama...

Siguran sam da niko nije toliko lud , pa ni H.Silajdzic (iako mozda,on lici na nekog ko je najblizi nekoj military avanturi), pa da se upusti u nekakva ratno ''uredjivanje'' BiH :-) ...

Mislim da mnogi smecu sa uma , da su ovi izbori samo ''predigra'' ,necemu sto se vec odavno krcka i ''gura''( prakticno od samog potpisivanja ''Dejtona'' ),a to su ustavne promjename ...
One ce pretpostavljam, ipak biti ''kozmeticke'', sto ce jednima '' pomoci da shvate'', da je BiH slozena drzava ,i sa velikim stepenom autonomije njenih naroda..a ''drugima'' da je BiH njihova drzava...
Gdje vidis neke pokazatelje kod ovih "drugih" da ima nekih pomjera ka tome da oni sve vise vide BiH kao svoju drzavu?

Pitaj Felipea koliko ljudi u RS vidi BiH kao svoju drzavu.
kv99

#11918 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kv99 »

felipe kajetano wrote:
kv99 wrote:

Mislim da ti forum shvatas preozbiljno, ovo je mjesto gdje jedna individua moze iskazati svoj stav o necemu, malo se zajebavati, ako hoce moze se izdavati za clana druzine "Lobanje i Kosti" pa se do sabaha naprđavati o bjelosvjetskim strategijama :D ...u sustini neciji stav na forumu nece nista bitno promjeniti u ovodunjaluckoj realnosti.
Zbog toga su mi smijesna ova upiranja prsta u navodne laznjake, otkrivanje SANU-placenika :D itd...

Nego....simptomaticno je sto prepoznajes samo klonove cije ti pisanje ne odgovara i "javno" ih prokazujes...
@ultima javi se :-D
ja mislim da ovaj forum pogresno shvacaju oni koji dolaze da bi se lazno predstavljajuci pokusali da dadnu sebi legitimitet za neki stav :lol: U pravu si da je ovo forum ali si zaboravio da na forumu nema veze kako tvrdis da se zoves, koja je religija, posao ili sl vec samo ono sto pises i zagovaras. Ako zagovara salonske stavove, koristi salonske metode, koristi salosnku propagandu onda je salonac ma koliko on sebe zvao necim drugim. Zar nije smjesno sto neki pokusavaju da prodaju salonsku propagandu pozivajuci se da su oni "Bosnjaci" i da je to "najbolje bas za Bosnjake". Zar nije logicno ako je nesto dobro za Bosnjake da je to dobro bez obzira ko to rekao ili tvrdio ? Sto je potrebno da se koriste laznim predstavljanjem ako su toliko sigurni u to sto tvrde ?
Ja prozivam one kolonove koje prepoznam a ti prozivaj one koje ti prepoznas.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#11919 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by pici »

BANJA LUKA: PROTEST RADNIKA ZBOG KRIMINALNE PRIVATIZACIJE
15:36 / 26.09.2010.

Oko dvije stotine radnika, većinom iz banjalučke „Fruktone“ i Fabrike duvana, te predstavnika malih akcionara, danas je protestima u Banjoj Luci iskazalo nezadovoljstvo zbog katastrofalne situacije u domaćoj privredi, kriminalne ...

... privatizacije preduzeća kao i teškog položaja radnika koji svakodnevno ostaju bez posla.

Mirno okupljane, kako sebe nazivaju, prevarenih radnika i malih akcionara, počelo je ispred banjalučke „Fruktone“, a zatim su se pridružili i radnici Fabrike duvana Banja Luka, uz prisustvo akcionara nekih drugih preduzeća u RS.

Rajko Filipović, predstavnik malih akcionara preduzeća „Energoinvest – Novi“ TNNO ispričao je da to što su se danas okupili i po kiši govori u kakvoj su teškoj situaciji.

Ranko Ritan, radnik „Fruktone“ naglašava da su on i njegove kolege biološki ugroženi, i da više ne mogu da žive u sadašnjim uvjetima.

„Nemamo od čega. Radnici 'Fruktone' nisu primili platu od 2009. godine“, podsjeća on i pita kako radnici da prežive, kako da izmire obaveze prema državi...

Budući da, kako kažu, entitetske vlasti ne reagiraju na njihove probleme, „stvar treba da uzmu u svoje ruke“.

Nobojša Jugović, predsjednik saveza Udruženja malih akcionara RS-a ističe da je rješenje jednostavno - radnici u fabrike, lopovi u zatvor.

„A radnici, to su vam mali akcionari. Mi smo to stvarali i mi ćemo to odbraniti. Sa državom ili bez nje“, poručio je Jugović.

Predsjednik Sindikalne organizacije „Fruktone“ Ljubomir Krečar je za narednu sedmicu najavio konferenciju za novinare na kojoj će biti predstavljen projekat spašavanja domaće privrede.

On je naglasio da će radnici i mali akcionari istrajati kako kroz zahtjeve nadležnim institucijama, tako i vaninstitucionalno, ne precizirajući o kakvim vaninstitucionalnim mjerama je riječ.

Nekoliko radnika banjalučke “FruktonE”, prošle sedmice se nakon višemjesečnog bezuspješnog štrajka, zaključalo u prostorije preduzeća kako bi i na taj način skrenuli pažnju vlasti u RS na svoj težak položaj.

“Fruktona”, koja je bila poznata po licenci “Pepsija”, obustavila je prije nekoliko mjeseci proizvodnju, blokirani su joj računi, a radnici danima uzaludno protestiraju zbog odluke većinskog vlasnika da će tražiti pokretanje stečajnog procesa.

Nadležni su, pričaju radnici, svih proteklih mjeseci ignorisali njihove problem.

Radnici sumnjaju i da ima nezakonitosti u privatizaciji fabrike i žele da se ispitaju ti navodi.

Nezadovoljni su i radnici Fabrike duvana Banja Luka, a Udruženje malih akcionara tog preduzeća podnijelo je ranije banjalučkom Osnovnom sudu tužbu protiv većinskog vlasnika i poslovodstva tog preduzeća zbog nelegalno usvojenog novog statuta i, kako su rekli, dosadašnjih nezakonitosti u firmi.

Savez udruženja malih akcionara Republike Srpske, nezadovoljan nereagiranjem nadležnih organa u RS, najavio je nedavno podnošenje zahtjeva Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Tužilaštvu BiH da provedu istragu zbog sumnji u organizirani kriminal i korupciju u preduzećima “Fruktona” i “Vitaminka” iz Banja Luke.

Dok DoDi ide u razgraniČenja i odCepljenja ...ljudi gladuju.....ovo me podsjeČa na DabiČeve izljeve kako će svi kusati iz istog lonca ....doduše neTko će iz prazna lonca u Banjaluki a neTko iz pune šHerpe na Dedinju :oops:

GRAĐEVINARSTVO
Već pola sezonaca u RS ostalo bez posla
Autor/izvor: SEEbiz / Glas Srpske
BANJA LUKA - Građevinski radovi u Republici Srpskoj /RS/ privode se kraju i oko 50 odsto sezonskih građevinskih radnika već je ostalo bez posla, jer su im istekli ugovori o radu na određeno vrijeme, koji sa završetkom sezone nisu produženi – pišu današnje “Večernje novosti”.

Sindikalci strahuju da će svi sezonski radnici u ovom sektoru u naredna dva mjeseca završiti na birou, jer je posla u građevinarstvu sve manje.

Predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti RS Mile Ribić istakao je da kriza još trese građevinski sektor, te da građevinska preduzeća u RS ove godine bilježe drastičan pad obima posla u odnosu na prošlu godinu – čak oko 50 odsto, a blizu 30 odsto radnika je manje zaposleno nego u prošloj građevinskoj sezoni.

On je naveo da za sada nema novih ugovorenih poslova, niti ozbiljnih najava novih investicija u građevinarstvu.

Ribić je među probleme naveo i to da većina građevinskih preduzeća već nekoliko mjeseci ne isplaćuje plate, u nekima one kasne mnogo više i umanjene su, dok većina građevinskih radnika nema ni topli obrok ni regres, a ne plaća im se ni prevoz.

On je rekao da su trenutno tri kolektiva u oblasti građevinarstva u RS u štrajku, a to su radnici Urbanističkog zavoda Banjaluka, “Mermera” iz Čelinca i “Hidrogradnje” sa Pala.

Ribić je dodao da više od 1 000 radnika “Hidrogradnje” potražuje oko 17 miliona KM, koji im se duguju za plate i doprinose koji godinama nisu uplaćivani.

PRIVREDA REPUBLIKE SRPSKE U DUŽNIČKOM ROPSTVU
00:17 / 19.09.2010.

Prezaduženoj privredi Republike Srpske ozbiljno prijeti „grčki sindrom“: samo u posljednjih šest mjeseci dugovi preduzeća u RS-u povećani su za 651 milion KM, odnosno osam procenata, i dostigli su zabrinjavajuću razinu od 8,8 milijardi KM.

Dugovi preduzeća premašili su razinu bruto domaćeg proizvoda manjeg bh. entiteta koji se procjenuje na oko 8,5 milijardi KM. Analiza finansijskih izvještaja 1.854 privredna društva u RS-u, koja su Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) dostavila polugodišnje bilanse, pokazuje da su kratkoročne obaveze preduzeća povećane za 9 posto -na oko 5,8 milijardi KM, te da su dugoročne obaveze porasle za 6 posto - na oko 3 milijarde KM!

Istovremeno, razina depozita u bankama koje posluju u Republici Srpskoj smanjena je za 3 posto u odnosu na kraj prošle godine, što je prije svega rezultat značajnog pada oročenih sredstava vladinih insitucija i preduzeća. Polugodišnji izvještaj Agencije za bankarstvo Republike Srpske pokazuje da je zbir svih depozita u bankama (štednja građana, depoziti vladinih institucija, depoziti preduzeća) pao na svega 4 milijarde KM, što je za oko 120 miliona KM manje od depozita iz januara ove godine. Najveći pad registriran je kod depozita vladinih insituicija koji su pali za rekordnih 20 posto i trenutno iznose svega 791 milion KM. Strmoglavo su pali i depoziti preduzeća - 17 posto - sa 570 miliona KM na svega 472 miliona KM, što je najniža razina zabilježena u posljednjih pet godina.

SUMORNA SLIKA PRIVREDE

Istovremeno, u Federaciji BiH, koja se također ne može pohvaliti ekonomskim uspjehom, razina depozita svih sektora povećana je za oko 220 miliona KM i na kraju šestog mjeseca dostigla je razinu od 11,26 milijardi KM.

Izuzev depozita privatnih preduzeća koji su u Federaciji BiH pali za 6 posto, depoziti svih ostalih sektora povećani su u rasponu od 8 (štednja građana) do 20 posto (depoziti javnih preduzeća).

Sumorna privredna slika Republike Srpske donekle je zamagljena upumpavanjem novca zarađenog prodajom Telekoma Srspke, ali te su se novčane zalihe opasno istanjile. Lavovski dio novca zarađenog od prodaje telekoma vlada premijera Milorada Dodika potrošila je u akciji svojevrsne privredne reetatizacije - kupovine udjela u već privatiziranim preduzećima - koja je okončana potpunim fijaskom. Nijedno privatno preduzeće u kojem je Vlada RS-a kupila dio vlasničkih dionica nije napravilo značajnije poslovne rezultate. Naprotiv, novac je potrošen na saniranje tekuće nelikvidnosti, zapravo na privremenu kupovinu socijalnog mira.

DRAMATIČAN RAST NELIKVIDNOSTI

Nekoliko ekonomskih analitičara s kojima smo razgovarali o ekonomskim trendovima u dva entiteta slaže se u zaključku da je cijela privreda BiH suočena s problemom nelikvidnosti, ali i s ocjenom da privredna nelikvidnost u RS-u poprima dramatične razmjere.

Profesor sarajevskog Ekonomskog fakulteta Fikret Čaušević za Slobodnu Bosnu kaže da korijene nelikvidnosti prvenstveno traba tražiti u Vladi RS-a.

„Konsolidirani budžetski deficit RS-a za 2009. godinu iznosio je oko 650 miliona KM i bio je za stotinjak miliona veći od budžetskog deficita Federacije BiH. Jednostavno, svi troše više nego što zarađuju, a taj se privid blagostanja ne može beskrajno održavati“, kaže profesor Čaušević.

Sličnu ocjenu nedvno je iznio i Ranko Milić, predsjednik Unije poslodavaca RS-a.
„Privreda se guši u nedostatku novca pa je prinuđena smanjiti sredstva u bankama kako bi pokrila nagomilane tekuće obaveze nastale smanjenim obimom poslovne aktivnosti. Mnogo fabrike su pod udarom ekonomske krize redukovale proizvodnju, a nisu otpuštale radnike, čime su gomilale obeveze po osnovu plata i drugih naknada zaposlenima“, kaže Milić, koji napominje da su na lošu situaciju u privredi djelimično uticale i banke, kako kaže, „svojom pogrešnom strukturom kredita“. Milić misli na kredite koji su usmjereni na potrošnju a nauštrb proizvodnje.

„Time su banke sjekle granu na kojoj sjede, a situacija bi bila još gora da nije bilo kreditnih plasmana Investiciono-razvojne banke RS-a“, zaključak je Ranka Milića. Da je Milić posve u pravu, potvrđuje i izjava ministra finansija u Vladi RS-a Aleksandra Džombića, koji se javno pohvalio da je u posljednje dvije godine preko Investiciono-razvojne banke RS-a plasirano više od 467 miliona KM te da je na taj način sačuvano 18.500 radnih mjesta. Ovo priznanje otkriva činjenicu da je dobar dio privrede RS-a ostao na nogama zahvaljujući vladinoj finansijskoj infuziji, što opet znači da će teško preživjeti kada vladina finansijska infuzija presuši.
Dodatni problem za posrnulu privredu RS-a predstavlja činjenica da je tokom posljednjih petnaestak mjeseci osjetno reduciran priliv direktnih stranih investicija u cijelu BiH, a osobito u Republiku Srpsku. U protekloj godini obilježenoj globalnom recesijom direktne strane investicije pale su sa 700 na 452 miliona eura, a tokom prvih šest mjeseci tekuće godine pad je bio još i veći - sa 225 na svega 121 miliona eura. Samo 12 posto ovog iznosa investirano je u „bolji dio BiH“, što je dodatno doprinijelo padu likvidnosti privrede RS-a koja trenutno prolazi kroz najteže razdoblje nakon rata.
DUG PREDUZEĆA PREMAŠIO BDP

Ukupna visina BDP-a: 8,49 milijardi KM

Ukupna dugovanja preduzeća: 8,824 milijarde KM
Krediti: 3,130 milijardi KM (povećanje 14%)
Dug prema dobavljačima: 2,466 milijardi KM (povećanje 4%)
Poreska dugovanja: 380 miliona KM
Avansi i kaucije: 368 miliona KM
Dug prema uposlenima: 318 miliona KM (povećanje 18%)

„SVAKA PETA MARKA U BUDŽETU IZ KREDITA MMF-A“

Univerzitetski profesor, lider PDP-a Mladen Ivanić jedan je od najboljih poznavalaca ekonomskih trendova u Republici Srpskoj.

Ivanić kaže da je „RS danas u velikoj recesiji i nije ni blizu nekom 'privrednom čudu' kako to vlast predstavlja. Naprotiv, RS je pred kolapsom“.

Ivanić smatra da je realna slika ekonomskog stanja prilično zamagljena „jer je danas svaka peta marka u budžetu iz kredita MMF-a“.

Situacija će biti puno jasnija za koju godinu kada na naplatu budu dospjeli olako podignuti krediti.
i poslije potopa .....potop ......a ovi fHorumaši ko TiHiĆevi tj. DoDijevi zadovoljni gradjani....kad reĆe u emisiji 120 min......ima i zadovoljniH :mrgreen:
felipe kajetano

#11920 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

kv99 wrote:
ja mislim da ovaj forum pogresno shvacaju oni koji dolaze da bi se lazno predstavljajuci pokusali da dadnu sebi legitimitet za neki stav :lol: U pravu si da je ovo forum ali si zaboravio da na forumu nema veze kako tvrdis da se zoves, koja je religija, posao ili sl vec samo ono sto pises i zagovaras. Ako zagovara salonske stavove, koristi salonske metode, koristi salosnku propagandu onda je salonac ma koliko on sebe zvao necim drugim. Zar nije smjesno sto neki pokusavaju da prodaju salonsku propagandu pozivajuci se da su oni "Bosnjaci" i da je to "najbolje bas za Bosnjake". Zar nije logicno ako je nesto dobro za Bosnjake da je to dobro bez obzira ko to rekao ili tvrdio ? Sto je potrebno da se koriste laznim predstavljanjem ako su toliko sigurni u to sto tvrde ?
Ja prozivam one kolonove koje prepoznam a ti prozivaj one koje ti prepoznas.
Jbg jaro ocigledno se moras naviknuti da postoje i Bosnjaci koji ne razmisljaju kao ti, bar Bosnjaci nisu nikada imali "jednoobrazno" misljenje :wink: ...sad ti ih mozes zvati kako god zelis, to je irelevantno.

Kad smo vec kod "klonova", jedino se Cak Noris moze klonirati u @bosnologa :D
kiky

#11921 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kiky »

ooo, felipe ...
počeo si opako da se svadiš s narodom ...
neliči to na tebe ...
:D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#11922 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by pici »

ma našH kitejanjo je zadovoljniik :mrgreen: ....neg .BA kad ćemo Vlakom u Mokru Goricu .....ja plaćam maksuziju i mezHe :mrgreen:
felipe kajetano

#11923 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

kiky wrote:ooo, felipe ...
neliči to na tebe ...
@kiky haVeru pa zar i ti :D

ma nerviraju me ovi vaNka sa megafonima, pa sam loma neurozan :D
felipe kajetano

#11924 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

pici wrote:ma našH kitejanjo je zadovoljniik :mrgreen: ....neg .BA kad ćemo Vlakom u Mokru Goricu .....ja plaćam maksuziju i mezHe :mrgreen:
zato i placas :D
kiky

#11925 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kiky »

felipe kajetano wrote:
kiky wrote:ooo, felipe ...
neliči to na tebe ...
@kiky haVeru pa zar i ti :D

ma nerviraju me ovi vaNka sa megafonima, pa sam loma neurozan :D
nemoj se ba nervirat ...
znaš da je ponedeljnik inače loš dan ...
Locked