Meni je jasno šta sugerišeš, tj. da zastupaš sintezu sljedeća dva stava:nokia6170 wrote:Hajde da zanemarim da si propustio da se osvrnes na sve pomenute dileme po tackama, s obzirom da nemas misljenje ili nemas ideju kako da se postavis prema njima.felipe kajetano wrote:Slobodan Milosevic nije cak ni osudjen u Hagu, sahranjen je bez bilo kakvih drzavnih pocasti kao obican gradjanin.Za Delica postoji prvostepena presuda,sahranjen sa drzavnim pocastima tik pored A.I.......ti si stalno pisao o potrebi za postovanjem presuda Haskog tribunala, malo dosljednosti ne bi skodilonokia6170 wrote: 3. Je li dovoljno da te osudi prvostepeno vijece, a u toku postupak po zalbi...a u medjuvremenu optuzeni umre (Milosevic, Delic)? Nije jebiga, jer opet ima ona presumpcija nevinosti do konacne presude, a prvostepena presuda nije konacna ako je postupak po zalbi u toku.
U vezi s ovim sto si naveo, pa nista novo nisi rekao a prebacujes mi neku kao neprincipijelnost i poredis slucaj Milosevic i Delic. Za Milosevica postoji medjupresuda iz 2004. godine koja govori o njegovoj odgovornosti.
Ali evo da ne sirimo bespotrebno stvar...ti meni odgovori na vrlo konkretno pitanje:
Da li je Rasim Delic (uzimajuci u obzir i tu nepravosnaznu sudsku presudu) za tebe ratni zlocinac ako se uzme za ono za sta je osudjen i u toj nepravosnaznoj sudskoj presudi...eto ostavicemo na stranu sad mogucnost da bi mozda drugostepenom presudom bio, a mozda ne bi bio oslobodjen. Recimo eto da je i drugostepeni sud potvrdio prvostepenu presudu....ili je Rasim Delic za tebe po default-u ratni zlocinac bez obzira sta rekao bilo koji sud?
Da li je za tebe Biljana Plavsic ratni zlocinac uzimajuci u obzir djela za koja je osudjena? Ako jeste ratni zlocinac, da li je ona prestala biti ratnim zlocincom odsluzenjem kazne?
1. Sve dok neko pravosnažno ne bude osuđen, ne može ga se zvati zločincem.
2. Nisu svi pravosnažno osuđeni u Haškom sudu automatski i RATNI zločinci.
Međutim, mislim da i prvostepena presuda (kao što je slučaj Delić) ili sam proces suđenja, zasnovan na "osnovanim sumnjama o krivici" (slučaj Milošević) dovoljan da u najmanjoj mjeri ostavi "sumnju" da sa tom osobom koja je u procesu nešto ne valja. Jasno je da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno, ali ako to dosljedno primjenjujemo, onda niko nema pravo da kaže da je Milošević zločinac. Sa druge strane, time bi i sahrana Delića "po državnom protokolu" bila opravdana. (Da naglasim, ne izjednačavam potencijalnu krivicu ove dvojice, ali pravim "pravnu" paralelu, koje i ti konstruišeš u svom razmatranju.)
Znači, opravdavanje Delićeve nevinosti zbog nepostojanja pravosnažne presude ipak ide više u prilog relativizovanja (ratnih i "neratnih") zločina, te drugih protivzakonskih i/ili kriminalnih radnji, nego što njega čini nevinim.