miljatska :)
- burekodsira
#1 miljatska :)
jel se pravilno kaze u miljacki ili u miljackoj...
- burekodsira
daj ba ima li mi ko ovo objasniti... sleng mi se vise popeo na vrh glave...
- burekodsira
ok hvala, a moze li mi onda neko reci sto je razlika u hrvatskoj ili u svedskoj a ne u hrvatski ili u svedski ? jedina razlika je slovo c tj. ts/dsSaraswati wrote:Kakav sad sleng?burekodsira wrote:daj ba ima li mi ko ovo objasniti... sleng mi se vise popeo na vrh glave...![]()
Kaze se -- u Miljacki (lokativ od imenice Miljacka u nominativu)
:funspoiler:![]()
![]()
- The Nightwatchman
bureku od sira, odnosno, pardon- bureče od sira /vokativ oooj/ ja sam mislio da su te od masnijeg sira napraviliburekodsira wrote:ok hvala, a moze li mi onda neko reci sto je razlika u hrvatskoj ili u svedskoj a ne u hrvatski ili u svedski ? jedina razlika je slovo c tj. ts/dsSaraswati wrote:Kakav sad sleng?burekodsira wrote:daj ba ima li mi ko ovo objasniti... sleng mi se vise popeo na vrh glave...![]()
![]()
-
walkabout
Zbog istog razloga sto se kazhe "u Bosni" a ne "u Bosnoj" !burekodsira wrote:ok hvala, a moze li mi onda neko reci sto je razlika u hrvatskoj ili u svedskoj a ne u hrvatski ili u svedski ? jedina razlika je slovo c tj. ts/dsSaraswati wrote:Kakav sad sleng?burekodsira wrote:daj ba ima li mi ko ovo objasniti... sleng mi se vise popeo na vrh glave...![]()
![]()
Salu na stranu - zanimljivo pitanje za razmisljanje.
Pravi odgovor ne znam ali pokusacu da pogodim.
Prije svega, samo pitanje pomalo uzima gramatiku prilicno "kruto" - a gramatika je fleksibilna, dosta izuzetaka od pravila. Na kraju krajeva, gramatika je i nastala na osnovu postojeceg jezika kao pokusaj da se usmjeri, ujedini, dovede u red razvoj jezika koji, prepusten "sam sebi" ide u raznim pravcima, neravnomjerno i skoro bez reda (Ovdije na forumetu imademo slicnije slucajeva
Za tvoje konkretno pitanje mozda se radi o sljedecem:
Posto su hrvatski/svedski pridjevi onda jezik ne moze prihvatiti rijec koja je istog oblika (i naglaska) ali ima razlicito znacenje - zato se ta rijec drugacije oblikuje (recimo da se uzima sljedeci raspolozivi oblik koji je "slican"/"asocira") i kao takva jasno razlikuje od prethodne tj hrvatski naspram (u) Hrvatskoj.
Docim
Sad opet, pridjev od Miljacka je miljackini (a ne miljackii) i lokativ je (u) Miljacki (a ne u Miljackoj).
I ja bih volio da znam tacan odgovor na ovo pitanje.
-
walkabout
Mislim da sam pokusao dati svoje vidjenje i ponuditi neku vrstu odgovora u nastavku poslije gore citirane recenice.sulesavic wrote:A razlozi te se ne tiču - jer da te se tiču, obrazložio bi razloge svoje dileme.walkabout wrote:
Zbog istog razloga sto se kazhe "u Bosni" a ne "u Bosnoj" !![]()
Ja malo popio, pa mi se mozak, jezik i ruke oslobodili...
I da, jos uvijek me zanima tacan odgovor na postavljeno pitanje.
- Amazonka27
Nominativ Odgovara na pitanje Šta? i Ko?
Bosna Poljska Miljacka Svastika Kafana
Genitiv Odgovara na pitanje Koga? i Čega?
Bosne Poljske Miljacke Svastike Kafane
Dativ Odgovara na pitanje Kome? i Čemu?
Bosni Poljskoj Miljackoj Svastici Kafani (kafanskoj raji)
Akuzativ Odgovara na pitanje Koga? i Šta?
Vokativ Obično služi za dozivanje (poziv ili obraćanje).
Bosno Poljska Miljacka Svastiko Kafano
Instrumental Odgovara na pitanje (S) kim? i (S) čim?
Bosnom Poljskom Miljackom Svastikom Kafanom
Lokativ Odgovara na pitanje O kome? i O čemu?
Bosna Poljska Miljacka Svastika Kafana
Genitiv Odgovara na pitanje Koga? i Čega?
Dativ Odgovara na pitanje Kome? i Čemu?
Akuzativ Odgovara na pitanje Koga? i Šta?
Vokativ Obično služi za dozivanje (poziv ili obraćanje).
Bosno Poljska Miljacka Svastiko Kafano
Instrumental Odgovara na pitanje (S) kim? i (S) čim?
Bosnom Poljskom Miljackom Svastikom Kafanom
Lokativ Odgovara na pitanje O kome? i O čemu?
- jeza u ledja
Da se Miljacka zove Miljackina, onda bi bilo 'u Miljackinoj'.
Ovako je samo 'u Miljacki'.
Najbolji primjer za usporedbu ti je Srpska i Srbija.
Ili recimo Tunguska i Tunguzija.
Srpska - isto kao Hrvatska, Francuska, SveCka.
Srbija - isto kao Italija, Bosna, Belgija, Mezopotamija.
Neki nazivi zemalja i regija su vam otoje....kako se ono kaje...('nake') specijalne imenice. Ove ostale su regulara.

Ovako je samo 'u Miljacki'.
Najbolji primjer za usporedbu ti je Srpska i Srbija.
Ili recimo Tunguska i Tunguzija.
Srpska - isto kao Hrvatska, Francuska, SveCka.
Srbija - isto kao Italija, Bosna, Belgija, Mezopotamija.
Neki nazivi zemalja i regija su vam otoje....kako se ono kaje...('nake') specijalne imenice. Ove ostale su regulara.
-
walkabout
Vidim da ne nedostaje dobre zabave. Zato
Unatoc glede toga
, mislim da trebamo odgovor naoto tojes naovo pitanje.
Samo pitanje po sebi sugerise da lokativ (btw koji nejma nikakije veza sakafanom tj nidze veze) imenice koje se svrsavaju (
) na tska/cka/cska moraju da bidnu isto svrsene (a i Nurko zna da nemoraju - da bidnu) na oj/oj/oj. Sto mlogo lici na pojedince pridjeve od istije imenica.
Evo upada Mensura, kaze da je pitanje dobro podmasceno.
Dalje, Kemica kazhe kad je njegov djedo donosijo ovu gramatiku on tije zateko obadva nastavka tojes narod je vec zaglibijo govoreci i svrsavajuci na oj i na ski, kako se kome cefne. Tome se nije nista moglo ucinit iontije digo ruke odnjiha tojes naroda pati je prilagodijo onu svoju gramatiku.
Eto, Kemica se nada da ste razumijeli, ovo muje licno djedo prenosijo znanje iz prvije ruku a pomalo isa njegovoga koljena na njegovo koljeno.
Unatoc glede toga
Samo pitanje po sebi sugerise da lokativ (btw koji nejma nikakije veza sakafanom tj nidze veze) imenice koje se svrsavaju (
Dalje, Kemica kazhe kad je njegov djedo donosijo ovu gramatiku on tije zateko obadva nastavka tojes narod je vec zaglibijo govoreci i svrsavajuci na oj i na ski, kako se kome cefne. Tome se nije nista moglo ucinit iontije digo ruke odnjiha tojes naroda pati je prilagodijo onu svoju gramatiku.
Eto, Kemica se nada da ste razumijeli, ovo muje licno djedo prenosijo znanje iz prvije ruku a pomalo isa njegovoga koljena na njegovo koljeno.
-
ticoroman
Ne znam gramatiku, lokative, negative and that shit ali to je lahko.burekodsira wrote:ok hvala, a moze li mi onda neko reci sto je razlika u hrvatskoj ili u svedskoj a ne u hrvatski ili u svedski ? jedina razlika je slovo c tj. ts/ds
Hrvatska, Francuska i Spanjolska oznacava pripadnost. Znaci zemlja je hrvatska (hrvati), francuska (francuzi) i spanjolska i zato se i kaze u Hrvatskoj, Francuskoj i Spanjolskoj.
A da se zemlje zovu Hrvatuzija, Francuzija i Spanija (
Prvi primjeri oznacavju cije je nesto, a drugi su "samo nazivi". Zato se kaze i "u Bosni" i u "u Miljacki". A da se zemlja zove Bosanska (isto kao Hrvatska, Francuska, itd...) onda bi se reklo u Bosanskoj.
- buzzer
zato nasi sportski komentatori pogresno govore da elvir rahimic igra u cska, a ne u cskaOJwalkabout wrote:Vidim da ne nedostaje dobre zabave. Zato![]()
Unatoc glede toga, mislim da trebamo odgovor naoto tojes naovo pitanje.
![]()
Samo pitanje po sebi sugerise da lokativ (btw koji nejma nikakije veza sakafanom tj nidze veze) imenice koje se svrsavaju () na tska/cka/cska moraju da bidnu isto svrsene (a i Nurko zna da nemoraju - da bidnu) na oj/oj/oj. Sto mlogo lici na pojedince pridjeve od istije imenica.