Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
- apsidejzi
#1 Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Ne zelim biti nekulturan i neobazriv prema porodicama nastradalih, ali meni ne ide u glavu kako se neko moze utopit u Miljacki/ Miljackoj... nisam sarajlija ali sam bio bezbroj puta u SA i prosto ne mogu vkerovat da onih 10 metara sirine moze odnijet dva zivota. Jedino mozda da su glavom udarili u nesto pa izgubili svijest. Svaki osrednje dobar plivac pa cak i pocetnik bi trebao da se izvuce odatle.
Ne znam...
Ne znam...
- muha_sa
#2 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
apsidejzi wrote:Ne zelim biti nekulturan i neobazriv prema porodicama nastradalih, ali meni ne ide u glavu kako se neko moze utopit u Miljacki/ Miljackoj... nisam sarajlija ali sam bio bezbroj puta u SA i prosto ne mogu vkerovat da onih 10 metara sirine moze odnijet dva zivota. Jedino mozda da su glavom udarili u nesto pa izgubili svijest. Svaki osrednje dobar plivac pa cak i pocetnik bi trebao da se izvuce odatle.
Ne znam...
-
emmir1
#3 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
apsidejzi wrote:Ne zelim biti nekulturan i neobazriv prema porodicama nastradalih, ali meni ne ide u glavu kako se neko moze utopit u Miljacki/ Miljackoj... nisam sarajlija ali sam bio bezbroj puta u SA i prosto ne mogu vkerovat da onih 10 metara sirine moze odnijet dva zivota. Jedino mozda da su glavom udarili u nesto pa izgubili svijest. Svaki osrednje dobar plivac pa cak i pocetnik bi trebao da se izvuce odatle.
Ne znam...
Ljeti kada je Miljacka mala ne može se utopit.
No ovih dana Miljacka je velika i brza i vrhunski plivači nebi imali mnogo šanse
- muha_sa
-
Ci-Nick
#5 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Nije problem dubina, nego snaga i brzina.
Treba čovjek biti pribran, pustiti se da ga nosi, ne boriti se, štediti energiju i tek u nekom mirnijem dijelu gdje postoji mogućnost za isplivati na obalu, isplivati.
Ova uređena korita su opasna, trebalo bi da postoje neki rukohvati na svakih bar 100 metara.
Treba čovjek biti pribran, pustiti se da ga nosi, ne boriti se, štediti energiju i tek u nekom mirnijem dijelu gdje postoji mogućnost za isplivati na obalu, isplivati.
Ova uređena korita su opasna, trebalo bi da postoje neki rukohvati na svakih bar 100 metara.
- commendatore
#6 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Ci-Nick wrote:Nije problem dubina, nego snaga i brzina.
pošto sam meritoran da kazem nesto u vezi plivanja - reci cu ti samo jedno - imas najvise 5 minuta da prezivis ovako divlju i hladnu vodu....
poslije nastupa hipotermija od koje ti ne umires nego dozivis sok - gubitak svijesti - a ostalo je vec kraj.....
- Streptokok
#7 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Pored toga kvaka je i u slapovima koji sa napravljeni da se na njima trosi energija vode. Ko u slap upadne, iako voda nije puno nadosla, nema mu spasa.
- commendatore
#8 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
ta situacija se u raftingu zove "washing machine"Streptokok wrote:Pored toga kvaka je i u slapovima koji sa napravljeni da se na njima trosi energija vode. Ko u slap upadne, iako voda nije puno nadosla, nema mu spasa.
evo kako to izgleda - nikako....
- Streptokok
#9 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Cudi me da se niko nije sjetio da postavi ogradu duz miljacke. Ili kakve mreze i ls. Dosta je zivota odnijela.
-
EliasVeskot
#10 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Pogledaj video utapanja vrhunskog sportiste Adnana Catica pa ce ti biti jasno da nikakva logika, sprema, kondicija nema smisla osim puke srece. Miljacka je prakticno betonirani kanal kroz koji tece nabujala lefelldena rijeka I upravo te vjestacke konstrukcije su je napravile vrlo opasnom za ljude.
- Haris.ba
#11 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Vještačke konstrukcije je nisu napravile opasnom za ljude. Ona je sama od sebe opasna za ljude.EliasVeskot wrote:Pogledaj video utapanja vrhunskog sportiste Adnana Catica pa ce ti biti jasno da nikakva logika, sprema, kondicija nema smisla osim puke srece. Miljacka je prakticno betonirani kanal kroz koji tece nabujala lefelldena rijeka I upravo te vjestacke konstrukcije su je napravile vrlo opasnom za ljude.
Ko hoće da vidi na šta liči Miljacka sa poluruđenim koritom, nek prošeta ispod televizije. Može otići i do Safet Zajko centra da vidi.
Nije loša ideja. Ali, koliko je života odnijela od "nesrećnog" pada u nju? Koja bi ograda spriječila nekoga ko uđe u nju dobrovoljno, sleti sa autom i sl.?Streptokok wrote:Cudi me da se niko nije sjetio da postavi ogradu duz miljacke. Ili kakve mreze i ls. Dosta je zivota odnijela.
-
Korisnikk
#12 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Bolji bi naziv teme bio "zar je moguće pasti u nju"? Proveo sam 5 godina u Sarajevu i nisam nikada bio ni blizu pada u nju. Nije mi jasno kako neko može pasti u nju osim ako je p'jan k'o letva.
- apsidejzi
#13 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Vidim na osnovu postavljenih videa da moze biti zeznuto. Nisam znao da je ovako nabujala.
- drndalo
#14 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Rijetko, ali kvalitetno...apsidejzi wrote:Vidim na osnovu postavljenih videa da moze biti zeznuto. Nisam znao da je ovako nabujala.
- djevojka bez imena
#15 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Ni ja ne želim biti nepristojna ali sam si dao odgovor, ima dana kad je Miljacka strasna.apsidejzi wrote:Ne zelim biti nekulturan i neobazriv prema porodicama nastradalih, ali meni ne ide u glavu kako se neko moze utopit u Miljacki/ Miljackoj... nisam sarajlija ali sam bio bezbroj puta u SA i prosto ne mogu vkerovat da onih 10 metara sirine moze odnijet dva zivota. Jedino mozda da su glavom udarili u nesto pa izgubili svijest. Svaki osrednje dobar plivac pa cak i pocetnik bi trebao da se izvuce odatle.
Ne znam...
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#16 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Pri velikoj hladnoći i velikoj borbi za samospašavanje u nabujaloj rijeci, dolazi do hipotermije mišića koje uhvate grčevi i tako uslijedi bespomoćnost, pa nadalje. Zato se preporučuje biti opušten, plutati, dok ne bude dobar trenutak za isplivavanje ili dok neko ne pomogne.
- muha_sa
#17 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
u Miljacki nema plutanjastetoskop wrote:Pri velikoj hladnoći i velikoj borbi za samospašavanje u nabujaloj rijeci, dolazi do hipotermije mišića koje uhvate grčevi i tako uslijedi bespomoćnost, pa nadalje. Zato se preporučuje biti opušten, plutati, dok ne bude dobar trenutak za isplivavanje ili dok neko ne pomogne.
pardon
- sunceKOtepsija
#18 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
neki bi rekli i da nije do rijeke koliko do sarajlija s obzorom da je skoro 20 ljudi u posljednjih petnaestak godina platilo zivotom, medutim evo ovaj zadnji momak jos nije pronaden-tako da za njega ne znamo da li je ziv ili mrtav, ako je covjek spreman, zna plivat i ponasat se u vodi uvijek se moze prezivit
- muha_sa
#19 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
sunceKOtepsija wrote:neki bi rekli i da nije do rijeke koliko do sarajlija s obzorom da je skoro 20 ljudi u posljednjih petnaestak godina platilo zivotom, medutim evo ovaj zadnji momak jos nije pronaden-tako da za njega ne znamo da li je ziv ili mrtav, ako je covjek spreman, zna plivat i ponasat se u vodi uvijek se moze prezivit
EliasVeskot wrote:
Pogledaj video utapanja vrhunskog sportiste Adnana Catica pa ce ti biti jasno da nikakva logika, sprema, kondicija nema smisla osim puke srece. Miljacka je prakticno betonirani kanal kroz koji tece nabujala lefelldena rijeka I upravo te vjestacke konstrukcije su je napravile vrlo opasnom za ljude.
- sunceKOtepsija
#20 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
sve to stoji, ali uvijek treba reci ali treba imati i dozu srece, uostalom on je jedan, a na osnovu jednog donosit zakljucak ne vrijedi, da sad bacimo u miljacku stotinjak vrhunskih spremnih ljudi pa da nakon toga donesemo zakljucak prihvatio bih, ovako nema smislamuha_sa wrote:sunceKOtepsija wrote:neki bi rekli i da nije do rijeke koliko do sarajlija s obzorom da je skoro 20 ljudi u posljednjih petnaestak godina platilo zivotom, medutim evo ovaj zadnji momak jos nije pronaden-tako da za njega ne znamo da li je ziv ili mrtav, ako je covjek spreman, zna plivat i ponasat se u vodi uvijek se moze prezivitEliasVeskot wrote:
- Drvosjeca iz Dejcica
#21 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Dobro je Halid opjevao Miljacku..."ko bi rek'o čuda da se dese pa da Miljacka mostove odnose". Jedna takva proročanska situacija se gotovo ostvarila 2014. godine kada se Miljacka blago počela izlijevati mislim negdje kod Drvenije a nivo bio toliki da je prijetio da odnese pojedine mostove. U Miljacki se itekako može utopiti u određenim periodima godine, vazda je tako bilo.
- muha_sa
#22 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
pošto sam stariji znam da je ta ista Miljacka nekoliko puta(ne znam brojDrvosjeca iz Dejcica wrote:Dobro je Halid opjevao Miljacku..."ko bi rek'o čuda da se dese pa da Miljacka mostove odnose". Jedna takva proročanska situacija se gotovo ostvarila 2014. godine kada se Miljacka blago počela izlijevati mislim negdje kod Drvenije a nivo bio toliki da je prijetio da odnese pojedine mostove. U Miljacki se itekako može utopiti u određenim periodima godine, vazda je tako bilo.
nije se jednom izlila iz korita i poplavu nam u kucama pravila
Miljacku treba poštovan i ne kurcit se
- Radar71
#23 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Poenta zadnjeg utapanja.muha_sa wrote:
- commendatore
- superiska
#25 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
To je to!muha_sa wrote:pošto sam stariji znam da je ta ista Miljacka nekoliko puta(ne znam brojDrvosjeca iz Dejcica wrote:Dobro je Halid opjevao Miljacku..."ko bi rek'o čuda da se dese pa da Miljacka mostove odnose". Jedna takva proročanska situacija se gotovo ostvarila 2014. godine kada se Miljacka blago počela izlijevati mislim negdje kod Drvenije a nivo bio toliki da je prijetio da odnese pojedine mostove. U Miljacki se itekako može utopiti u određenim periodima godine, vazda je tako bilo.) nosila most Drveniju
![]()
nije se jednom izlila iz korita i poplavu nam u kucama pravila
Mnogi nisu svjesni njene sile i moci!
Uostalom, ko trazi belaj-nadje ga. Samo sto belaj nikad ne dolazi sam...