miljacka ovih dana
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#1 miljacka ovih dana
Postalo je nepodnosljivo.
Vani svjeze, u stanu vruce, otvoris prozor da prozracis i povratis na sred dnevne sobe - na 20 metara od miljacke tako smrdi da ja fakat ne mogu vjerovati da je u pitanju obicna kanalizacija - govno smrdi, to znam, ali ovo smrdi na sumpor...
Da li iko od vas zna ima li kakvih mini hemijskih postrojenja na pofalicima koji bi mogli izbacivati cudne hemikalije u kanalizaciju, jer kanalizacioni otvor na desnoj obali miljacke zadnjih par dana cudno zapjeni...
Postala sam paranoicna...
Osjecam se ko Mr. Hankey kad su silni Zdravo-se-hranim stigli iz holivuda i sjebali njegov habitat...
Vani svjeze, u stanu vruce, otvoris prozor da prozracis i povratis na sred dnevne sobe - na 20 metara od miljacke tako smrdi da ja fakat ne mogu vjerovati da je u pitanju obicna kanalizacija - govno smrdi, to znam, ali ovo smrdi na sumpor...
Da li iko od vas zna ima li kakvih mini hemijskih postrojenja na pofalicima koji bi mogli izbacivati cudne hemikalije u kanalizaciju, jer kanalizacioni otvor na desnoj obali miljacke zadnjih par dana cudno zapjeni...
Postala sam paranoicna...
Osjecam se ko Mr. Hankey kad su silni Zdravo-se-hranim stigli iz holivuda i sjebali njegov habitat...
-
Nancy Drew
-
mIRCerka
daleko je to od mene....Nancy Drew wrote:Čula sam da će se uskoro raditi na čišćenju Miljacke i ugradnji nekih 'prečišćivača'iznad Bentbaše, haman se i neko jezero kod Bazena pominje ... strpi se još ... koju godinu
.
covjek bi rekao da mogu podnijeti svakakve mirise sa puno macaka=puno govana u kutijama s pijeskom, ali ovo je bilo prejako, smrdi na sumpor i riganje je bilo neizbjezno..dvostruko...prvo kad udahnuh "svjez zrak" drugo kad sam cistila pod dnevne sobe..
- uvjek dobar gost
Posljedica, samo jedna od niza njih dok nas vode kao telad i ovce ovi neobrazovani ali podobni načelnici opština i razni kantonalni traktoristi....
Pritisak je na Miljacku od strane nekontrolisane gradnje i ispusta fekalnih voda... u samu rječicu... nema kolektora.... brana na Bentbaši ne radi.... nema šta se ne izliva u samu Miljacku....
a ljudi koji su naselili sarajevsku kotlinu su toj maloj rječici dali ima od milja......
A ista je situacija i sa šest ostalih malih i nekad pitomih rijeka u gradu... ljeti se nekad kupalo u njima a danas sve smrde.... ne same od sebe.... garant..
Hvala ti Denise Z. i tebi Zlatko P....
Pritisak je na Miljacku od strane nekontrolisane gradnje i ispusta fekalnih voda... u samu rječicu... nema kolektora.... brana na Bentbaši ne radi.... nema šta se ne izliva u samu Miljacku....
a ljudi koji su naselili sarajevsku kotlinu su toj maloj rječici dali ima od milja......
A ista je situacija i sa šest ostalih malih i nekad pitomih rijeka u gradu... ljeti se nekad kupalo u njima a danas sve smrde.... ne same od sebe.... garant..
Hvala ti Denise Z. i tebi Zlatko P....
- van Basten
Ja nisam primjetio da je taj problem ove godine izraženiji nego inače. Meni Miljacka svake godine u ovo doba smrdi toliko da je za povratiti. Možda se nekada taj problem zaista i riješi, ali dok je ovakvih "eksperata" na vlasti, skeptičan sam.
- chuchumbamayumbe
Da svi kakimo manje, mozda bi manje i smrdilo?

- Dori
Ma neee...ali cesto ti se provezemo komsilukommIRCerka wrote:Dena wrote:I ja sam isto primjetila...par puta u autu pogledam momkai samo cujem "Nisam ja...nesto vani"
![]()
Cijeli grad ko' Ilidzane ofiraj da budes na mom parkingu hihihh
-
mIRCerka
ovo mi je cetvrto ljeto zivota na Vilsu i nikad nije ovako danfalo...van Basten wrote:Ja nisam primjetio da je taj problem ove godine izraženiji nego inače. Meni Miljacka svake godine u ovo doba smrdi toliko da je za povratiti. Možda se nekada taj problem zaista i riješi, ali dok je ovakvih "eksperata" na vlasti, skeptičan sam.
to me i ponukalo da otvorim temu.
- jeza u ledja
Kod Bentbase je voda mnogo cistija. Ne ide nam sa Pala otrov vec iz grada.uvjek dobar gost wrote:
brana na Bentbaši ne radi.... nema šta se ne izliva u samu Miljacku......
- homo_sapiens
u miljacku se već godinama ne izljevaju kanalizacione vode, već samo oborinske. bar što se tiče područja sarajeva. ko se sjeća, prije rata je urađen veliki projekat odvođenja kanalizacije u kolektor izvan grada.
smrad koji je ovih dana aktuelan na miljacki, čini mi se, najjači je u području od vrbanja mosta do blizine mosta kod elektroprivrede. možda se radi o bakterijama u rijeci. nizak vodostaj, slab protok i td.
smrad koji je ovih dana aktuelan na miljacki, čini mi se, najjači je u području od vrbanja mosta do blizine mosta kod elektroprivrede. možda se radi o bakterijama u rijeci. nizak vodostaj, slab protok i td.
- uvjek dobar gost
jeza u ledja wrote:Kod Bentbase je voda mnogo cistija. Ne ide nam sa Pala otrov vec iz grada.uvjek dobar gost wrote:
Jeste voda čistija ali kad bi se napravila brana... njom bi se mogao regulisati vodostaj rijeke Miljacke....
Što se tiče kolektora on je u kvaru , a negdje sam pročitao da je Sarajevo sa okolinom najveći zagađivač crnomorskog sliva..
što se fekalija tiče.... stanite bar tri minute na mjestu gdje se Koševski potok uljeva u Miljacku..... ta boja... taj miris... to mora da je ljubav...
Sve dok su na glavnim i drugim pozicijama poltroni , neobrazovani i nezainteresovani ljudi nama će biti ovako.... ,grad ima svoje limite i kapacitete... infrastrukturu.... a sve to je preopterećeno konceptom preseljavanja svega i svačega u Sarajevo... pa ne možemo svi u gradu živjeti....
-
mIRCerka
Smrdilo je i na otoci sinoc...homo_sapiens wrote:u miljacku se već godinama ne izljevaju kanalizacione vode, već samo oborinske. bar što se tiče područja sarajeva. ko se sjeća, prije rata je urađen veliki projekat odvođenja kanalizacije u kolektor izvan grada.
ko kuga smrdi...
- Zavatoni
Hajd' samo malo da razjasnimo neke stvari.
Kolektor (odvodna kanalizacijska "cijevurina") JE u funkciji. Ono što NIJE u funkciji je prečistač u Butilama, tako da sva kanalizacija završava u Bosni.
Kanalizacija koja završava u Miljacki je posjedica divlje gradnje, gdje su oni koji za svoje objekte nisu dobili građevinsku dozvolu, sproveli svoju kanalizaciju na cijevi za kišne odvode, što na kraju završava u Miljacki.
BTW, zna li iko za podatak da je AustroUgarska planirala praviti branu na Jahorini, kojom bi tok rijeke Prače sprovela u korito Miljacke. Naime smatrali su da Sarajevo kao centar regije zaslužuje bolju rijeku. Ipak, otjera ih Gavro. E moj crni Gavro.

Kolektor (odvodna kanalizacijska "cijevurina") JE u funkciji. Ono što NIJE u funkciji je prečistač u Butilama, tako da sva kanalizacija završava u Bosni.
Kanalizacija koja završava u Miljacki je posjedica divlje gradnje, gdje su oni koji za svoje objekte nisu dobili građevinsku dozvolu, sproveli svoju kanalizaciju na cijevi za kišne odvode, što na kraju završava u Miljacki.
BTW, zna li iko za podatak da je AustroUgarska planirala praviti branu na Jahorini, kojom bi tok rijeke Prače sprovela u korito Miljacke. Naime smatrali su da Sarajevo kao centar regije zaslužuje bolju rijeku. Ipak, otjera ih Gavro. E moj crni Gavro.
-
_BosanaC
Jbg... Zivimo u drzavi gdje diplomirani inzinjer hortikulture moze biti maksimalno sef rasadnika sa svojim zanimanjem... Ali zato diplomirani pravnik, politolog, ili u krajnjem slucaju nepismeni coban - moze raditi sve moguce poslove, dovoljno je samo da je u pravoj stranci i da u pravom trenutku ima pravo ime...uvjek dobar gost wrote:jeza u ledja wrote:Kod Bentbase je voda mnogo cistija. Ne ide nam sa Pala otrov vec iz grada.uvjek dobar gost wrote:
Jeste voda čistija ali kad bi se napravila brana... njom bi se mogao regulisati vodostaj rijeke Miljacke....
Što se tiče kolektora on je u kvaru , a negdje sam pročitao da je Sarajevo sa okolinom najveći zagađivač crnomorskog sliva..
što se fekalija tiče.... stanite bar tri minute na mjestu gdje se Koševski potok uljeva u Miljacku..... ta boja... taj miris... to mora da je ljubav...
Sve dok su na glavnim i drugim pozicijama poltroni , neobrazovani i nezainteresovani ljudi nama će biti ovako.... ,grad ima svoje limite i kapacitete... infrastrukturu.... a sve to je preopterećeno konceptom preseljavanja svega i svačega u Sarajevo... pa ne možemo svi u gradu živjeti....
- uvjek dobar gost
Upravo tako.... nek je i glup al nek je podoban.... i nek ne talasa..._BosanaC wrote:Jbg... Zivimo u drzavi gdje diplomirani inzinjer hortikulture moze biti maksimalno sef rasadnika sa svojim zanimanjem... Ali zato diplomirani pravnik, politolog, ili u krajnjem slucaju nepismeni coban - moze raditi sve moguce poslove, dovoljno je samo da je u pravoj stranci i da u pravom trenutku ima pravo ime...uvjek dobar gost wrote:jeza u ledja wrote: Kod Bentbase je voda mnogo cistija. Ne ide nam sa Pala otrov vec iz grada.