Milić Vukašinović

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
milojicabrzi

#901 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Better Man wrote: 24/07/2026 09:08
toska wrote: 23/07/2026 19:44
PixelDrifter wrote: 23/07/2026 19:34

Sula je prijeratni apsolvent medicine.
i u "izuzetnom i posebnom dobu za školovanje 92-95." nije mogao završiti?
moguće, neću nagađati, ali šta sam nakon rata upoznao predratnih apsolvenata...

uglavnom, većina njih jeste nešto ganjala od fakulteta, ali samo je jedan Elvis.
jednostavno, nije ga više medicina intereovala. Da je imalo ostalo ljubavi prema medicini, sigurno bi je završio.
Kao da sam negdje upratio da je Sula diplomirao ili čak magistrirao na FPN u Sarajevu, nekad u poslijeratnim godinama otprilike negdje 2005.-2010. a završna teza mu se odnosila baš na uticaj pokreta New primitives na sociološku i kulturnu scenu Sarajeva i BiH.

Bilo je o tome i par članaka po novinama i portalima, ako se dobro sjećam.

Elvis mi je uvijek izgledao i djelovao kao načitan lik, mislim da nije bio ni poročan, djelovao je kao oni "R'N'R- štreberi", kojih ima u svim krajevima.

Što je i dobro. Uvijek se sjetim nesretnog pok. Davora Dujmovića, koji je tvrdio da ga je druženje sa tom ekipom oko muzike i filma, odvuklo na put bez povratka....
Better Man

#902 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote: 24/07/2026 09:27
Better Man wrote: 24/07/2026 09:08
toska wrote: 23/07/2026 19:44
i u "izuzetnom i posebnom dobu za školovanje 92-95." nije mogao završiti?
moguće, neću nagađati, ali šta sam nakon rata upoznao predratnih apsolvenata...

uglavnom, većina njih jeste nešto ganjala od fakulteta, ali samo je jedan Elvis.
jednostavno, nije ga više medicina intereovala. Da je imalo ostalo ljubavi prema medicini, sigurno bi je završio.
Kao da sam negdje upratio da je Sula diplomirao ili čak magistrirao na FPN u Sarajevu, nekad u poslijeratnim godinama otprilike negdje 2005.-2010. a završna teza mu se odnosila baš na uticaj pokreta New primitives na sociološku i kulturnu scenu Sarajeva i BiH.

Bilo je o tome i par članaka po novinama i portalima, ako se dobro sjećam.

Elvis mi je uvijek izgledao i djelovao kao načitan lik, mislim da nije bio ni poročan, djelovao je kao oni "R'N'R- štreberi", kojih ima u svim krajevima.

Što je i dobro. Uvijek se sjetim nesretnog pok. Davora Dujmovića, koji je tvrdio da ga je druženje sa tom ekipom oko muzike i filma, odvuklo na put bez povratka....
Sula je diplomirao Historiju u Zagrebu. E sad da li je išao i na postdiplomski ne znam. Obzirom da mu je i brat obrazovan i da je sudija Ustavnog suda FBiH, ne čudi me da je i Elvis završio fakultet i to jako ozbiljan i težak fakultet.
JohnnyS

#903 Re: Milić Vukašinović

Post by JohnnyS »

Sociolog wrote: 24/07/2026 07:52
DaysleepeR wrote: 24/07/2026 00:49
Sociolog wrote: 23/07/2026 22:01

Zavrsio je Gaja medicinu , bio u saniteta u nasoj Armiji, ranjen mislim na Zuci, radi na najprestižnijih( medju top 3) klinike Mayo u Americi..doduse kasnije je tokom 00tih se znao pridruziti Neletu, i No Smokingu kad su imali turneje po Americi, Kanadi i Meksiku..

Trebalo bi se tim likom napraviti intervju, kao i Davorinom Seguljom, s Ilidze, licno, jedan od jačih nadrealista, i kome se slabo sta pise. Kazu da je iz Hrvatske porodice s Ilidze, koji su bili u SDS, zvuci pomalo nevjerovatno :shock: :roll: :-) , koji su preko Beograda pobjegli dalje u svijet..
Jeko Gaja podsjeti me?
Šegu znam, sjećam se kad je rat počeo da se pojavio uživo na SA3 u programu uživo, obojica plakali ko godine...
Nakon toga nestao.
Ognjen Gajic
I sad radi na Mayo klinici. Dolazio par puta u Mostar u sklopu BHAAAS, pričao kako je dio svega toga bio.

A Sejo jest apsolvent medicine bio, studirao s Mesihovićem, svojedobnim federalnim ministrom zdravstva, kojem je posvećena pjesma Guzonjin sin :D
milojicabrzi

#904 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Heh kad se sjetim kako su nekada kolale priče da je pjesma "Guzonjin sin" napisana Saši Karadžiću, sinu Radovanovom (koji je živio u Sutjesci ii K.Tomislava), ali bliža mi je istini ova priča da je posvećena Šanki :)
dječak sa šibicama

#905 Re: Milić Vukašinović

Post by dječak sa šibicama »

Sanko sto posto, nemoguce da je Sasi on jeste guzonjin sin ali se ponasao kao da nije, lik se druzio sa banditima poput Cele. Sa gorickom rajom bio ko prst i nokat, vjecito u nekom belaju. On je Celi sredio prolazak kroz "srpski teritorij" kad su ga Seve snajperisale na Ciglanama i zamalo ubili, Radovan mu potpisao prolazak pa otisao na lijecenje u Italiju.
Ne znam zasto nije avionom ko ostali, mozda i jeste a ovo samo urbana legenda, iako sam cak vidio i potpisan dokument neko je nekad davno objavio da li Pecanin prije nego se presaltao na SDA tribuna, ili Senad u SB.
milojicabrzi

#906 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Nešto razmišljam, koji su to bendovi bili predstavnici New primitives pokreta, osim Zabranjenog pušenja i Elvisa J. Kurtovića, ubraja li se tu Đurina Bombaj Štampa, neki i Crvenu jabuku povezuju na NP pokretom, valjda zbog Ričla-Zije, koji je bio član Nadrealista, mada Jabuka nikako ne vuče na NP liriku, pjesme su im mahom ljubavne.

Đuro može u taj koš, nekako one pjeseme tipa- Kćerka jedinica, idu u taj profil pjesama.

Ne znam idu li tu još neki bendovi.

Sjećam se da je Boris Šiber, Šibi iz Nadrealista prije rata imao neki projekat- Kotrljajuće kamenje i neka pjesma i spot se vrtila.

Ne znam gdje bi se Major mogao svrstati, ali nekako mi on ne ide u taj koš, slično kao ni Letu štuke, iako su i one prijeratni bend...
toska

#907 Re: Milić Vukašinović

Post by toska »

milojicabrzi wrote: 24/07/2026 10:58 Nešto razmišljam, koji su to bendovi bili predstavnici New primitives pokreta, osim Zabranjenog pušenja i Elvisa J. Kurtovića, ubraja li se tu Đurina Bombaj Štampa, neki i Crvenu jabuku povezuju na NP pokretom, valjda zbog Ričla-Zije, koji je bio član Nadrealista, mada Jabuka nikako ne vuče na NP liriku, pjesme su im mahom ljubavne.

Đuro može u taj koš, nekako one pjeseme tipa- Kćerka jedinica, idu u taj profil pjesama.

Ne znam idu li tu još neki bendovi.

Sjećam se da je Boris Šiber, Šibi iz Nadrealista prije rata imao neki projekat- Kotrljajuće kamenje i neka pjesma i spot se vrtila.

Ne znam gdje bi se Major mogao svrstati, ali nekako mi on ne ide u taj koš, slično kao ni Letu štuke, iako su i one prijeratni bend...
Niko više bitan, to je to, Elvis i ZP.

Cerka jedinica je Elvisova i Đuro tu ništa nema.

CJ je ni blizu, to uopšte nije bio bend za muške, ipak su mogli proći sa nekim pjesmama za razliku od Plavog orkestra koji je imao samo žensku publiku izuzev Suade.
"Pravi muškarci" nisu slušali ni CJ, a pogotovo ne PO, bar ne javno.

Tv TLN bio je presudan u širenju popularnosti cijele ekipe širom YU, svi su je gledali kao sastavni dio Audicije.
DaysleepeR

#908 Re: Milić Vukašinović

Post by DaysleepeR »

dječak sa šibicama wrote: 24/07/2026 10:15 Sanko sto posto, nemoguce da je Sasi on jeste guzonjin sin ali se ponasao kao da nije, lik se druzio sa banditima poput Cele. Sa gorickom rajom bio ko prst i nokat, vjecito u nekom belaju. On je Celi sredio prolazak kroz "srpski teritorij" kad su ga Seve snajperisale na Ciglanama i zamalo ubili, Radovan mu potpisao prolazak pa otisao na lijecenje u Italiju.
Ne znam zasto nije avionom ko ostali, mozda i jeste a ovo samo urbana legenda, iako sam cak vidio i potpisan dokument neko je nekad davno objavio da li Pecanin prije nego se presaltao na SDA tribuna, ili Senad u SB.
Saša Karadžić je bio strah i trepet za djecu iz osnovnih škola sa Koševa i djecu iz Druge Gimnazije.
Wannabe kriminalac, jedino što je znao i mogao je da otima pare djeci pod zaštitom tate.
kakav Ćelo, kakve trice, kad je Saša Karadžić operisao, Ćelo je bio u zatvoru, kakvo druženje sa Ćelom
milojicabrzi

#909 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

toska wrote: 24/07/2026 11:26 Cerka jedinica je Elvisova i Đuro tu ništa nema.

CJ je ni blizu, to uopšte nije bio bend za muške, ipak su mogli proći sa nekim pjesmama za razliku od Plavog orkestra koji je imao samo žensku publiku izuzev Suade.
U pravu si za Kćerku jedinicu, moj lapsus.

Imao je Đuro pjesama koje vuku na taj izraz i fazon, Nedo Babović vozio je gitarske dionice nalik na Stonese, pa ima sličnosti i u zvuku i u lirici i ima tog "za*ebantskog" tona (Jogging kroz Alipašino polje i sl.). Sad njega, kao i Ričla, mnogi više zbog Nadrealista vežu u taj paket.

Crvena jabuka imala je osim ljubavnih pjesama, dosta i tih "pjesama za raju i ulicu" tipa Dirlija, Emira, Bježi kišo s prozora, što dosta vuče na NP, mada je ostatak lirike više bio ljubavni.

Mislim da su ih zbog Ričla i Zlaje A, mnogi vezivali uz Elvis J. Kurtović i tu ekipu (u tim bendovima bilo je dosta "fluktuacije" članova, pa su mnogi svirali u dva-tri benda, ovisno ko je u datom trenutku bio u vojsci i nedostupan).

Što se tiče Plavog orkestra, oni su možda bili New partizans :) ne idu oni nikako u New primitives.

Meni i Major, odnosno Masa i ekipa, imaju isto malo tog prizvuka u tekstovima i pjesmama, valjda je to bila druga polovina '80-ih, pa je dosta bendova ličilo i imalo taj prizvuk.

Što reče Ivan Ranković -Raka, nekadašnji bubnjar EKV, kad je bio u Engleskoj krajem '80-ih i pokušavao "uplivati" tamo u muzičke vode, ali ga nije išlo zbog nesređenih papira- "svi Irski bendovi sa kraja '80-ih, su ličili na U2" :D :run: :thumbup: :bih:
toska

#910 Re: Milić Vukašinović

Post by toska »

Treba razjasniti neke stvari, muzika New Primitivsa nikada nije bila mainstream ni u Sarajevu, alternativa, punk...
ZP daleko je popularnije poslije rata nego prije njega, gledajući samo muziku.

Čini se da su 80ih bili interesantniji u Bg i ZG nego ovdje.
milojicabrzi

#911 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Nije da baš nisu bili mainstream, bili su to bendovi koji snimaju i objavljuju ploče, kad je u cijeloj SFRJ, godišnje objavljivano 10-15 albuma.
Daleko od toga da su bili demo -bendovi i alternativa, ja tu nekako više svrstavam Tenu i SCH i tu ligu pankera, koji je u Sarajevu bilo prilično tih '80-ih, svako naselje je imalo 1-2 benda.

Da su bili popularni u ZG i BG, jesu, NP je bio tad sarajevski "izvozni proizvod" i jako dobro prolazio u susjednim republikama, baš su se ložili na taj fazon.

Ne mogu oni baš u punk, nije to taj obrazac, niti muzika niti estetika.
DaysleepeR

#912 Re: Milić Vukašinović

Post by DaysleepeR »

milojicabrzi wrote: 24/07/2026 11:51
toska wrote: 24/07/2026 11:26 Cerka jedinica je Elvisova i Đuro tu ništa nema.

U pravu si za Kćerku jedinicu, moj lapsus.

Imao je Đuro pjesama koje vuku na taj izraz i fazon, Nedo Babović vozio je gitarske dionice nalik na Stonese, pa ima sličnosti i u zvuku i u lirici i ima tog "za*ebantskog" tona (Jogging kroz Alipašino polje i sl.). Sad njega, kao i Ričla, mnogi više zbog Nadrealista vežu u taj paket.

Crvena jabuka imala je osim ljubavnih pjesama, dosta i tih "pjesama za raju i ulicu" tipa Dirlija, Emira, Bježi kišo s prozora, što dosta vuče na NP, mada je ostatak lirike više bio ljubavni.

Mislim da su ih zbog Ričla i Zlaje A, mnogi vezivali uz Elvis J. Kurtović i tu ekipu (u tim bendovima bilo je dosta "fluktuacije" članova, pa su mnogi svirali u dva-tri benda, ovisno ko je u datom trenutku bio u vojsci i nedostupan).

Što se tiče Plavog orkestra, oni su možda bili New partizans :) ne idu oni nikako u New primitives.

Meni i Major, odnosno Masa i ekipa, imaju isto malo tog prizvuka u tekstovima i pjesmama, valjda je to bila druga polovina '80-ih, pa je dosta bendova ličilo i imalo taj prizvuk.

Što reče Ivan Ranković -Raka, nekadašnji bubnjar EKV, kad je bio u Engleskoj krajem '80-ih i pokušavao "uplivati" tamo u muzičke vode, ali ga nije išlo zbog nesređenih papira- "svi Irski bendovi sa kraja '80-ih, su ličili na U2" :D :run: :thumbup: :bih:
Bez obzira na muziku, New Primitives ne postoje bez Zlatka Arslanagića i Dražena Ričla.
Bukvalno jedan lik koji je sve pokrenuo svojom genijalnošću i drugi koji je bio i ostao najjači od svih njih ikad.
Tako da je Crvena Jabuka neodvojivi dio New Primitivesa.
milojicabrzi

#913 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Mislim da su oni i prije Crvene jabuke, koja kreće nekad '85.-'86. svirali u Elvis J. Kurtović i nekim drugim bendovima.
Ričl je mislim bio dio EJK pa su mu i "zamjerili" odlazak u Crvenu jabuku, kad je on ipak htio biti u bendu malo veće popularnosti za širu publiku i "namirisao" da će Jabuka to biti.

Opet, sve je to ekipa iz iste mahale, sličnih godišta, tako da se dosta stvari tu ispreplitalo.

Ta me situacija podsjeti i na scenu u Zagrebu krajem '70-ih, svi svirali sa svima. Johhny sa Husom, onda dođe Jura Stublić, pa Pađen, Leiner i Rundek se provlačili kroz nekoliko bendova u raznim kombinacijama Srđan Sacher Žlebačić takođe :D bilo je 10-ak ljudi koji su prošli kroz 5-6 bendova unutar 2-3 godine :-D
Altsa

#914 Re: Milić Vukašinović

Post by Altsa »

Pa Para je bio sastavni dio EJK. Sa njima je snimio prva dva albuma. Poslije je otisao u CJ koja muzicki nema nikakve veze sa NP. Bliži su Plavom orkestru. Arslanagic je kratko svirao na pocetku u EJK.
milojicabrzi

#915 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Šta ja znam, meni rana Crvena jabuka ima sličnosti sa NP i EJK vjerovatno što je Ričl bio i autor mnogih pjesama, pa mi i zvučnom slikom i lirikom, malo "vuku" na taj pravac.

Kad poslušaš npr. Bježi kišo s prozora, Mojca, Mojca, Kad je noć hladna i zvjezdana (Emira),On je poput djeteta, Dirlija.

Doduše, ne onaj "šanersko-čaršijski" New primitives sa punk primjesama, već više ovaj "lirsko-ljubavni" segment :D
Osmi Socrates

#916 Re: Milić Vukašinović

Post by Osmi Socrates »

Better Man wrote: 24/07/2026 09:09
Osmi Socrates wrote: 23/07/2026 19:25 Elvisov zadnji album prije rata je fenomenalan.

Dabogda Crk'o Rokenrol, pa ko može ostati ravnodušan na tu pjesmu.

Prvi album je legendaran.

Meni se čini da je on bio stidljiv da se previše reklamira, jer ni to nije pristojno. :lol:

Tako ja njega vidim, pristojan čovjek.
To je album na kojem se nalazi pjesma Šta da radi insan kad ostane sam. Album snimljen i objavljen za Diskoton.
Čitav taj album je upakovan vrhunski. Čak bih rekao, konceptualan. Apsolutna perfekcija. Pa čak iako je perfekcija samo New Primitivsa.

Još jednu o Elvisu.

Same obrade koje Elvis radi na svim albumima i nisu obrade, to su rimejkovi. Siguran sam da Jagger i Richards u potpunosti razumiju Dabogda Crk'o Rokenrol da bi bili ponosni na to što su ga inspirirali.

Elvis navodno i ne zna svirati nijedan instrument. I ne mora. On muziku obogaćuje ekstremnom inteligencijom. :thumbup:
DebelinJoe

#917 Re: Milić Vukašinović

Post by DebelinJoe »

Talenat na kvadrat...

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#918 Re: Milić Vukašinović

Post by _BataZiv_0809 »

Škobo Habu wrote: 14/07/2026 12:35

Stoga, mislim da fokus treba okrenuti ka ljudima ovakve vrste bivših Sarajlija:

Pogledah ovog chichicu.
Bas pohvalno prica o Sarajevu.
Sociolog

#919 Re: Milić Vukašinović

Post by Sociolog »

Evo Draleta

5.58/6.00

https://youtu.be/yj05QE075k8?is=3ZxJi2zk6TG_x5AZ

Pokoj mu dushi, meni je on izgledao blago autistični, nekako previse introventan a genijalan tip.
milojicabrzi

#920 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Da, bio je baš specifičan lik, mislim da on jedini u Nadrealistima, nije progovorio skoro pa ni jednu riječ...imaju oni skečevi kad ga Đuro (Ogulin Ćulibrk) "izdužuje" pomoću limuna i još par skečeva u kojima se pojavi, ali ne mogu se sjetiti da ima nekih govornih uloga.

Sjećam se da je svirao u ratnom i poslijeratnom Zabranjenom pušenju sa Neletom u Beogradu, nešto sitno je svirao klavijaturu, ako se dobro sjećam.

Baš je mlad otišao...
DebelinJoe

#922 Re: Milić Vukašinović

Post by DebelinJoe »

Post Reply