Milić Vukašinović

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Better Man

#551 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

Dobrinjac-u-Pragu wrote: 18/05/2026 15:12 sjecam se jedne scene kod velikog parka oko 1999/2000 slusam muziku i to bas vatreni poljubac (album: sve ce jednom proc... i to prvi put nakon kupovine) jos tada na walkmanu :D kad vidjeh njega kako ide u svom poznatom crnom looku. ja mu kulturno kazem "dobar dan" i kako slusam posljedni album koji je izdao a on se samo meni zahvali i kaze "meni su najdraze ove pjesme: umrijecu mlad u umrijecu zbog nje". i zaista te dvije pjesme su nevjerovatno jake. :D
Tih godina sam ga i ja jednom vidio u sred vrelog ljetnog dana. Ide Mića niz Kralja Tomislava, sada Koševo ulica, i prelazi prema parku i u Titovu. E sad rekoh da je bio pravi vreil ljetni dan, a on sav u crnom. Crni šešir,.crna majica, crne kožne hlače i dugi crni kožni mantil. A jednom sam.ga vidio na klupi na Ciglanama s nekim likom i to na dan Tifinog koncerta u Skenderiji gdje je bio gost. Taj lik je pričao na mobitel, a Mića je umirao od smijeha I tražio da mu da telefon. Iz daljine sam.mislio da je žensko na klupi, ali kad sam se približio vidim da je on i naravno sav je u crnom.
milojicabrzi

#552 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Heh, ima i ona priča, pisao je o tome neki od ovih sarajevskih pisaca i kolumnista, kaže nekad pred rat, krajem '80-ih, zvala ga na naselje neka poznata doktorica ili advokatica, sredila stan k'o lampu, pa pozvala svitu i goste i među njima i tog autora.

On krenuo, pa sa nekog druženja, povede i Miću na taj dernek. Kako je tu proveo neko vrijeme, on se pozdravi sa domaćicom i ode dalje, a Mića ostane, valjda raji interesantan, kao rock pojava. Međutim, kako ga uhvatilo piće, on malo zadrijema, pa zapiša novu garnituru vlasnici, haos ispao :)

Liči to nekako na njega :run: :thumbup: :bih:
Baresi 6

#553 Re: Milić Vukašinović

Post by Baresi 6 »

Doktor!

Baresi 6

#554 Re: Milić Vukašinović

Post by Baresi 6 »

milojicabrzi

#555 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Mića je u više intervuja, odgovornost za "navlačenje" kćeri Maje na narkotike, pripisivao jedno sarajevskom momku, lijepom bubnjaru, za kojeg je tvrdio da je dosta odgovoran za njenu sudbinu.

U ex Yu rocku, dosta je priča o tome kako su partneri / partnerice odgovorni za sudbinu ljudi koje su "povukli" za sobom.

Legendarni gitarista Riblje Čorbe, Rajko Kojić, bio je dobar dečko iz sela u okolini Zrenjanina. Ljudi koji znaju detalje, tvrde da ga je na drogu, nekad početkom '80-ih navukla neka "ofajla" sa kojom se zabavljao. Nakon što više nije ni mogao korektno svirati, Bora ga je '84. izbacio iz benda, uz čvrsto ljudsko i drugarsko obećanje- neka se skine sa dopa i biće vraćen u bend.

Nažalost, to se nikada nije desilo, nakon što je bio nešto sitno angažovan kod Bajage, na njegovim prvim solo albumima, zapao je u zaborav. Pokušavao je nešto svirati po krčmama u Vojvodini, da bi na kraju, neke '97. okončao svoj život u 40 i nekoj godini...šteta za vrsnog gitaristu, koji je imao izražen filing, a jedan detalj je i da je vojsku služio u Sarajevu.

Ali ima i suprotnih primjera...Dečko od nekadašnje pjevačice Snežane Mišković -Viktorije, imao je opasnih problema sa narkoticima. Ona mu je pokušala pomoći da se izliječi, međutim, čim bi bila 10-ak dana odsutna zbog koncerata i svirki, kad bi se vratila, lik bi bio rasprodao pola stvari iz stana. Pokušavalo se pomoći, nije išlo, lik je na kraju skončao, ali ne diektno od droge, već se smrznuo na nekom stepeništu, jedne hladne zime, početkom '90-ih.

Maja se zabavljala sa tim momkom, bio je bubnjar ovih sarajevskih poslijeratnih bendova, spominjali smo ih na temi, mislim da je bio bar 10-ak godina stariji od nje (ona je negdje '82. on je koliko se sjećam '71. ili '72). Znao sam da je sklon narkoticima, nekad početkom 2000-ih je iznenada rasprodao svu opremu, iznenadilo me je kad se pojavila informacija da je sa Majom u šemi.

Znao sam gitaristu koji je nešto eksperimentalno svirao sa njim, već tad mi je govorio da je "lik u ozbiljnom belaju". Već sam bio polako izašao iz muzičkih voda, kad sam čuo nekad sredinom 2000-ih, karma ga je stigla. Prosio je na autobuskoj stanici i smucao se po tramvajima u SA, ljudi su se sklanjali od njega.

Uglavnom, čuvajte djecu od raznih baraba u ovim teškim i turobnim vremenima...
zomri

#556 Re: Milić Vukašinović

Post by zomri »

milojicabrzi wrote: 17/05/2026 15:30
Better Man wrote: 17/05/2026 15:20 Bile su i Majke sa Teškim bojama, a mislim da je bio i Van Gogh.
Zetra na koju ja mislim je negdje 2001. godine otprilike, to što si naveo to je 2012. Outcast fest, bila zanimljiva linija bendova, bio Bare, bio Van Gogh, Razglas bio onako-onako...jedan moj dobar drug se šalio, Kebru ne čuješ šta pjeva a Bareta ne razumiješ.

Ne znam znaš li, ali Kebra je sredinom '80-ih bio član jednog punk benda u Beogradu (Pankreas ili tako nekako su se zvali), pa putovao iz NS na probe, šta ti je posvećenost.

Inače, taj Outcast (Otpadnik) iz 2012. godine, bio čudan festival, maltene do 20 h nije bilo nikog u publici, a onda se brzo napunilo, to je sredina maja 2012. znam dobro po nekim drugim događajima.

Tad je sa Baretom svirao bubnjeve Damir Šomen, ovaj što sad svira Severini, a ranije i Tompsonu... Bare forsirao one pjesme tipa Depresija i uopšte pjesme sa tog albuma, koje meni nisu top set lista.
Znam da je Kebra pjevao u bendu Urbana Gerila nakon što ih je napustio prvi pjevač Zoran Kostić Cane. U tom bendu su još bili pisac Vladimir Arsenijević i Branko Rosić, danas čuveni urednik i novinar u Nedeljniku i na Velikim pričama.

A što se tiče Obojenog svirali su u organizaciji tada još živog Radija Zid tamo negdje 99-2000. Možda je Zid bio samo medijski sponzor, blijedi sjećanje. Bilo je plakata ali jako malo, nisam bio tu taj vikend pa nisam išao.

Onaj u CDA nakon albuma "ako nisam dobra" je bio bezveze jer je raju smorio dokumentarac koji se vrtio prije koncerta, a onda je Kebra izašao prvi put sa onim rokovnikom i nije ostvario kontakt sa publikom. Šteta, jer je to bilo nakon najboljeg albuma benda.
milojicabrzi

#557 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Jeste, u pravu si, radio Zid je bio organizator tog prvog koncerta, oni su ih nešto baš gotivili i često vrtili na radiju tih prvih poslijeratnih godina.
Mislim da je Kebra tada još nosio i prodavao svoje knjige na mini-štandovima prije koncerta :)

Uglavnom, bio je dobar koncert, mada mi je Mirko govorio da su "jedva" spakovali repertoar, on je par mjeseci prije tog koncerta i došao u bend, sada je jedan od opasnijih programera i IT stručnjaka u NS, mislim da više ne svira bubanj aktivno, više vježba za svoj ćeif.

Taj koncert sa dokumentarcem, sjedio sam sa njima u back-stageu, dok nisu izašli na svirku, zezali se, pričali, znam da sam prošao kroz set-listu i nije mi bila baš top, jer sam više ljubitelj starih stvari, sa prva 3 albuma, kojih je tad na set-listi bilo dosta manje nego prvi put, valjda zbog promocije novog albuma...

Sjećam se da su, kada su bila u Srbiji dešavanja oko 5. oktobra, to je mislim 2001. godina, taj dan se vraćali sa koncerta iz SA i bili iznenađeni stanjem na granicama i uopšte situacijom i atmosferom nakon tog događaja.

Lijepe godine i sjećanja :run: :thumbup: :bih:
eki to

#558 Re: Milić Vukašinović

Post by eki to »

Iz tog perioda meni je ostao upecatljiv koncert Discipline Kicme u Metalcu, bubnjar je bio brutalan a i pevaljka :D
zomri

#559 Re: Milić Vukašinović

Post by zomri »

Auuu da da
Jedan od najboljih koncerata u šeheru poslije rata, meni lično vjerovatno i najbolji. Čak se sjećam i da je Koja hvalio atmosferu sa tog "giga".
eki to

#560 Re: Milić Vukašinović

Post by eki to »

Sjebo se Koja na finoj posjecenosti,pun Metalac, naviko da nastupa pred dosta manje publike u sa prije rata
milojicabrzi

#561 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Heh, mislim da je to bio njegov nekadašnji bubnjar Beat (pravo ime za bubnjara), lik sa Novog Zelanda, koji je iz zezancije znao hodati na rukama po bini :D

Bio je par godina sa Kojom... inače je Koja, radi te postave bas+bubanj, uvijek znao dobro izabrati bubnjara, hrabra je to postava, svi moraju znati svirati i držati pažnju publike, u triju nema zabušavanja, što bi rekao Vlatko S.

Inače, mišljenje nekih kritičara je, da su nakon raspada Šarla Akrobate i odlaska EKV u te neke psihodelične vode, Disciplina i Koja jedina vrsta nekog nastavka te "Šarlove ideje", jer je treći član Šarla bubnjar VD već sredinom '80-ih zbog zdravstvenih problema zbog ovisnosti, prestao aktivno svirati, odnosno nije više bio u kondiciji za svirku. Šteta što je batalio trube i duhače koji su bili na ranim albumima discipline.

Koja je hrabro gurao tu svoju priču, sound i ideju godinama, iako je to prilično nekomercijalna i neisplativa muzika i ako ništa, zbog toga ga poštujem.

Na toj nekoj ideji i zvuku, kretao se i Obojeni Program, Boye i još neki bendovi.
Better Man

#562 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

eki to wrote: 24/05/2026 20:36 Iz tog perioda meni je ostao upecatljiv koncert Discipline Kicme u Metalcu, bubnjar je bio brutalan a i pevaljka :D
To je bila Engleska verzija Discipline Kičme pod imenom Disciplin A Kitchme i pjevala je crnkinja. Bio sam na tom koncertu i bili su brutalno dobri.
Better Man

#563 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote: 25/05/2026 09:45 Heh, mislim da je to bio njegov nekadašnji bubnjar Beat (pravo ime za bubnjara), lik sa Novog Zelanda, koji je iz zezancije znao hodati na rukama po bini :D

Bio je par godina sa Kojom... inače je Koja, radi te postave bas+bubanj, uvijek znao dobro izabrati bubnjara, hrabra je to postava, svi moraju znati svirati i držati pažnju publike, u triju nema zabušavanja, što bi rekao Vlatko S.

Inače, mišljenje nekih kritičara je, da su nakon raspada Šarla Akrobate i odlaska EKV u te neke psihodelične vode, Disciplina i Koja jedina vrsta nekog nastavka te "Šarlove ideje", jer je treći član Šarla bubnjar VD već sredinom '80-ih zbog zdravstvenih problema zbog ovisnosti, prestao aktivno svirati, odnosno nije više bio u kondiciji za svirku. Šteta što je batalio trube i duhače koji su bili na ranim albumima discipline.

Koja je hrabro gurao tu svoju priču, sound i ideju godinama, iako je to prilično nekomercijalna i neisplativa muzika i ako ništa, zbog toga ga poštujem.

Na toj nekoj ideji i zvuku, kretao se i Obojeni Program, Boye i još neki bendovi.
Ivan Vdović VD je bio u prvoj postavi Katarine II, koja će kasnije postati Ekatarina Velika - EKV. On je u to vrijeme dobio dijagnozu AIDS-a, koji je od starta uzeo maha i jednosatvno nije mogao više da svira, a tu je vjerovatno i bila prisutna ovisnost. Na kraju je umro od AIDS-a. Koja je bio producent i mentor Boyama.
milojicabrzi

#564 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Da, Ivan Fece Firči dolazi za bubnjeve, nekad '84. ili '85. upravo iz razloga što je V.D. bio katastrofalno loš na nekom koncertu u Beogradu i Milan je odlučio da ne može više tako, pa je pozvao Firčija.
V.d. je zadnjih godina života, imao neku ritam mašinu, Yamaha, pa je davao oglase da programira bubnjeve bendovima (ima negdje na internetu i taj njegov oglas iz novina). Mislim da je nekada pred kraj, prodavao bedževe na utakmicama i raznim događajima, uglavnom, tužan kraj za jednog perspektivnog muzičara, mada ja nikada nisam volio taj njegov bubnjarski stil. Forsirao je "otvorene forme" taj neki kao "free jazz" i bježao od kockastih 4/4 rock formi i to se i vidjelo kako kod Šarla, tako i na prvom albumu Katarine II. Mislim da je za EKV bolje što se vratio manje- više standardnim ritmičkim formatima na kasnijim albumima.

Bilo je čak priče nekada sredinom '80-ih kako V.D. planira pokrenuti neki bend koji bi svirao free jazz, ali vjerovatno zbog njegovog zdravstvenog stanja, od toga nije bilo ništa.

V.D. je prvi preminuo od te ekipe iz EKV-a, mislim nekad u septembru 1992. godine, imao je nekih 31-32 godine tada. Milan u nekoj 36, Bojan mislim sa 37-38 godina, pa Margita sa nekih 42 godine mada je prije toga godinu -dvije bila slabo pokretna i u vrlo lošem stanju. Niko od njih nije doživio 50-tu godinu, niti imao djece. Tuga.

Jedino su se ostali bubnjari i basisti, nekako spasili te sudbine, Ivan Ranković -Raka, Srđan Todorović, Marko Milivojević, živi su i zdravi, pa i sviraju, Bole Stanojević, Dragiša Uskoković Ćima (za dlaku se izvukao od narkotika), Bata Božanić, također su živi, zdravi i muzički aktivni.

Koja je bio producent Boyama a mislim da je producirao i drugi album Obojenog Programa- Ovaj zid stoji krivo, tu se baš vidi i osjeti sound Discipline u zvuku.

Prije par godina, umro je i Edi Keler, bubnjar Obojenog na tom albumu, nije više živ ni basista Goran Ivčić-Tukša (bio svojevremeno bass-one man band, nešto kao što radi Damir Avdić Graha, sa gitarom, on je to radio sa basom. Bio jedno vrijeme član Obojenog programa), uglavnom, ta enciklopedija Novog vala, je sa sve manje živih :sad:
zomri

#565 Re: Milić Vukašinović

Post by zomri »

Koja je imao tu nesreću da je često bio avangarda, pa čak i ovo sa londonskom fazom benda. Izdao je album tamo, neka od ovih glavnih publikacija (da li NME ili Melody Maker) ga je popljuvala u stilu "zašto svirati elektronsku muziku sa rok postavom"...Par godina kasnije na tom će receptu stasati cijela jedna scena u New Yorku. Šta su radili? Pa "svirali" elektronsku muziku.
milojicabrzi

#566 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Ne znam je li tačna ona anegdota, da je ruka Milića Vukašinovića iskorištena za neki omot albuma Bijelog Dugmeta, na kojem muška ruka grli onu curu u donjem vešu...navodno su htjeli koristiti ruku članova Dugmeta, ali su oni imali relativno glatke i mladalačke ruke, pa su uzeli njega sa maljavom ručerdom, da dočaraju atmosferu...nisam siguran je li ovo tačno, jer mislim da on tad nije više bio član Dugmeta, ali eto, možda i jeste...

Slična je priča sa onim omotom Crvene Jabuke, gdje je stražnjica ofarbana kao jabuka...iako su autori omota i "dizajneri" pokušali sakriti ko je "vlasnica", međutim, kako je Sarajevo mahala, brzo se pročulo ko je vlasnica dotične, a nije joj baš bilo svejedno, jer je to ipak bila '85-'86 godina :run: :thumbup: :bih:
Edin H.

#567 Re: Milić Vukašinović

Post by Edin H. »

milojicabrzi wrote: 27/05/2026 09:54 Ne znam je li tačna ona anegdota, da je ruka Milića Vukašinovića iskorištena za neki omot albuma Bijelog Dugmeta, na kojem muška ruka grli onu curu u donjem vešu...navodno su htjeli koristiti ruku članova Dugmeta, ali su oni imali relativno glatke i mladalačke ruke, pa su uzeli njega sa maljavom ručerdom, da dočaraju atmosferu...nisam siguran je li ovo tačno, jer mislim da on tad nije više bio član Dugmeta, ali eto, možda i jeste...

Slična je priča sa onim omotom Crvene Jabuke, gdje je stražnjica ofarbana kao jabuka...iako su autori omota i "dizajneri" pokušali sakriti ko je "vlasnica", međutim, kako je Sarajevo mahala, brzo se pročulo ko je vlasnica dotične, a nije joj baš bilo svejedno, jer je to ipak bila '85-'86 godina :run: :thumbup: :bih:

:D
milojicabrzi

#568 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Sjetim se onog koncerta Vatrenog poljupca, nekad početkom 2000-e, mislim u proljeće, april-maj, kad je Dom mladih na Skenderiji bio tek renovinan.

Mića bio sa onom ekipom muzičara-studenata iz Beograda, bubnjarom i basistom, bila je to nekako prva poslijeratna postava V.Poljupca, prije toga se Mića uglavnom pojavljivao kao solista.

Dom mladih bio još sav u betonu (ljudi koji se bave muzikom znaju da su beton i staklo, "najveći neprijatelji" dobrog zvuka u sali, jer sound voli drvo i tekstil, koji upijaju zvuk).

Mića i ekipa jedva namjestili zvuk na tonskoj, gitare reske, u sali sve zvoni. Izašao Mića i kaže publici, teško smo namjestili zvuk dok je još sve golo-ali najbolje je kad je golo :)

Na tom koncertu svirali su uglavnom stvari sa albuma Sve će jednom proć, samo neće nikad R'n'R, pa je to bila kao svojevrsna promocija tog albuma, koji je izašao mislim par mjeseci ranije. Koncert bio solidno posjećen, ne sad pretjerano, ali s obzirom da V.Poljupca nije bilo godinama, raja se malo i zaželila, pa mi je ostao u sjećanju kao ok koncert.

Čak su u to vrijeme imali i par spotova sa tog albuma, sjećam se da je jedan sniman baš u Marquee-ju. Iako je taj bend imao na okupu već godinu-godinu i po dana, Mića nije htio da ih izvodi na koncerte dok se baš dobro ne uvježbaju.

Poslije toga, uglavnom se pojavljivao povremeno, ta postava benda nije nešto puno dugo trajala, da bi mislim tamo nakon 2010. godine, "zonu djelovanja" potpuno prebacio u Beograd, sjećam se da sam ga jednom sreo u Knez Mihajlovoj, nekad u martu 2014. godine, već je bio "domaći" po tamošnjim kafanama.

Inače, Senad Avdić je u kolumnama znao fino portretirati dešavanja u Sarajevu za vrijeme Novog vala '80-ih, New Primitivse, pa i Miću i ekipu, imao je dosta detalja i kretao se u tim krugovima u to vrijeme.

Mića je bio nezgodan za saradnju, više puta bi okupljao pa raspuštao Vatreni poljubac, dosta muzičara prošlo kroz sastav, pa čak i političar Mirza Hajrić,nekako "hard core" SDA struja, je vjerovali ili ne, nekad bio basista u V.Poljupcu :)

Nakon raznih postava i bendova, Mića se više odlučio na "one man band" princip, slično kao Štulić po sistemu -"Azra-to sam ja" pa bi uglavnom po potrebi za neke svirke i festivale, okupljao ekipu, pjesme nisu teške i zahtjevne, pa je to išlo nekako.

Sjećam se par nekih svirki na Baščaršijskim noćima i sličnim festivalima, tamo nekad 2010.-2015., nakon toga prebacio je fokus na Beograd i tamo imao neki prateći bend, jedan solidan beogradski bubnjar, radio je sa njim dugo vremena.

Nakon ove situacije sa zdravljem i operacijama, nekada nakon Covida 19, mislim da nije zabilježen niti jedan njegov nastup. Bilo bi možda dobro, da neko od organizatora iz SA, napravi u Slogi ili sl. neku "slow hand" svirku za njega, da mu postavi neku stolicu, da može sjediti i svirati, sa nekim možda i polu -unpluged konceptom, sa pauzama i angedotama između pjesama, čisto da se napravi tempo da može izgurati sat-dva svirke.

Mislim da bi to bilo fer prema njemu, jer rockera tog profila, Sarajevo nije imalo puno, bio je u SA i kad je bilo najteže, nije se brukao niti ofirao zadiranjem u politiku, držao je teme pjesama u svom maniru, od ljubavi, preko sexa do rakije. Nekad sam razmišljao kako je u ratu u SA, gurao bez cigara i rakije (on je sve donedavno bio pušač-trokutijaš, zbog toga je i izgubio nogu). Što je rekao neki Zenički šeret, lako je u ratu u SA i ZE bilo biti nealkoholičar i vjerski orijentisan, kad je litra rakije bila 100 DEM. Hajde ti budi u Gradačcu, gdje je "Šljiva" jeftinija od kisele vode :)

Ne znam, možda su ovih godina-dvije posljednje prilike, da se zabilježi neki njegov koncert i video -materijal kao svjedočanstvo o r'n'r sceni u SA i svemu što se dešavalo.

Imam osjećaj da bi pok. Ž.Altarac Čičak, da je živ, nešto tako iskombinovao, ali hajde znaj...
tokio25

#569 Re: Milić Vukašinović

Post by tokio25 »

dom mladih je poprilicno kasno renoviran ako se dobro sjecam
mozda cak i 05-06
milojicabrzi

#570 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Da, moguće da je tako nekako, te 2000-te je bio samo "prvobitno osposobljen" za održavanje manifestacija :)
Ekvatorijal

#571 Re: Milić Vukašinović

Post by Ekvatorijal »

Koncert u Domu mladih održan je 7.4.2000. godine.
Sjećam se da je ozvučenje bilo katastrofalno, tek poneku pjesmu sam mogao prepoznati (navodno je korišten razglas za predizborne kampanje).
Ja sam bio pored bine. Inače, Mića je tada bio maksimalno "našpanovan" i šteta što je koncert tako loše prošao.
TV Hayat ga je snimala, ali nikad nisam vidio taj snimak.

Posjeta je bila slaba. Koliko se sjećam, ni bis nije stigao da odsvira jer su se svi bili razišli pa ga nije imao ko ni pozvati :)
Taj bis ("To je moj grad", "Baj baj malena" i "Doktor za rnr") je kasnije odsvirao, na rok-veče festivala Baščaršijske noći, jula 2001. godine.

Što se tiče kasnijih nastupa u Sarajevu, svirao je 2005. s Bijelim dugmetom, aprila 2012. i maja 2022. u Slogi s Vatrenim poljupcem.
DaysleepeR

#572 Re: Milić Vukašinović

Post by DaysleepeR »

milojicabrzi wrote: 28/05/2026 10:33 Sjetim se onog koncerta Vatrenog poljupca, nekad početkom 2000-e, mislim u proljeće, april-maj, kad je Dom mladih na Skenderiji bio tek renovinan.

Mića bio sa onom ekipom muzičara-studenata iz Beograda, bubnjarom i basistom, bila je to nekako prva poslijeratna postava V.Poljupca, prije toga se Mića uglavnom pojavljivao kao solista.

Dom mladih bio još sav u betonu (ljudi koji se bave muzikom znaju da su beton i staklo, "najveći neprijatelji" dobrog zvuka u sali, jer sound voli drvo i tekstil, koji upijaju zvuk).

Mića i ekipa jedva namjestili zvuk na tonskoj, gitare reske, u sali sve zvoni. Izašao Mića i kaže publici, teško smo namjestili zvuk dok je još sve golo-ali najbolje je kad je golo :)

Na tom koncertu svirali su uglavnom stvari sa albuma Sve će jednom proć, samo neće nikad R'n'R, pa je to bila kao svojevrsna promocija tog albuma, koji je izašao mislim par mjeseci ranije. Koncert bio solidno posjećen, ne sad pretjerano, ali s obzirom da V.Poljupca nije bilo godinama, raja se malo i zaželila, pa mi je ostao u sjećanju kao ok koncert.

Čak su u to vrijeme imali i par spotova sa tog albuma, sjećam se da je jedan sniman baš u Marquee-ju. Iako je taj bend imao na okupu već godinu-godinu i po dana, Mića nije htio da ih izvodi na koncerte dok se baš dobro ne uvježbaju.

Poslije toga, uglavnom se pojavljivao povremeno, ta postava benda nije nešto puno dugo trajala, da bi mislim tamo nakon 2010. godine, "zonu djelovanja" potpuno prebacio u Beograd, sjećam se da sam ga jednom sreo u Knez Mihajlovoj, nekad u martu 2014. godine, već je bio "domaći" po tamošnjim kafanama.

Inače, Senad Avdić je u kolumnama znao fino portretirati dešavanja u Sarajevu za vrijeme Novog vala '80-ih, New Primitivse, pa i Miću i ekipu, imao je dosta detalja i kretao se u tim krugovima u to vrijeme.

Mića je bio nezgodan za saradnju, više puta bi okupljao pa raspuštao Vatreni poljubac, dosta muzičara prošlo kroz sastav, pa čak i političar Mirza Hajrić,nekako "hard core" SDA struja, je vjerovali ili ne, nekad bio basista u V.Poljupcu :)

Nakon raznih postava i bendova, Mića se više odlučio na "one man band" princip, slično kao Štulić po sistemu -"Azra-to sam ja" pa bi uglavnom po potrebi za neke svirke i festivale, okupljao ekipu, pjesme nisu teške i zahtjevne, pa je to išlo nekako.

Sjećam se par nekih svirki na Baščaršijskim noćima i sličnim festivalima, tamo nekad 2010.-2015., nakon toga prebacio je fokus na Beograd i tamo imao neki prateći bend, jedan solidan beogradski bubnjar, radio je sa njim dugo vremena.

Nakon ove situacije sa zdravljem i operacijama, nekada nakon Covida 19, mislim da nije zabilježen niti jedan njegov nastup. Bilo bi možda dobro, da neko od organizatora iz SA, napravi u Slogi ili sl. neku "slow hand" svirku za njega, da mu postavi neku stolicu, da može sjediti i svirati, sa nekim možda i polu -unpluged konceptom, sa pauzama i angedotama između pjesama, čisto da se napravi tempo da može izgurati sat-dva svirke.

Mislim da bi to bilo fer prema njemu, jer rockera tog profila, Sarajevo nije imalo puno, bio je u SA i kad je bilo najteže, nije se brukao niti ofirao zadiranjem u politiku, držao je teme pjesama u svom maniru, od ljubavi, preko sexa do rakije. Nekad sam razmišljao kako je u ratu u SA, gurao bez cigara i rakije (on je sve donedavno bio pušač-trokutijaš, zbog toga je i izgubio nogu). Što je rekao neki Zenički šeret, lako je u ratu u SA i ZE bilo biti nealkoholičar i vjerski orijentisan, kad je litra rakije bila 100 DEM. Hajde ti budi u Gradačcu, gdje je "Šljiva" jeftinija od kisele vode :)

Ne znam, možda su ovih godina-dvije posljednje prilike, da se zabilježi neki njegov koncert i video -materijal kao svjedočanstvo o r'n'r sceni u SA i svemu što se dešavalo.

Imam osjećaj da bi pok. Ž.Altarac Čičak, da je živ, nešto tako iskombinovao, ali hajde znaj...
2022 godine je svirao u Slogi.

https://balkanrock.com/reportaze/vatren ... ocknrolla/
milojicabrzi

#573 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Nisam znao za ovaj koncert, kako vidim bio je baš na današnji dan, ili oko tog datuma...iako dosta toga pratim, nešto mi i promakne :)
eki to

#574 Re: Milić Vukašinović

Post by eki to »

Lijepo te citati milojicabrzi, ako nije previse zivo me zanima jesi li ucestvovao u Rock Under the Siege, tipujem na Lezi Majmune :D
milojicabrzi

#575 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Nisam, par godina sam mlađi od te generacije koje je nastupala te '93.-'94. :thumbup: :bih:
Post Reply