Milić Vukašinović

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

milojicabrzi

#401 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Ma svako ima pravo na mišljenje i ukus, nisam ja za isključivost...

Imaš npr. fanove Ramsteina ili Prodigy-a koji svijet oko sebe ubjeđuju da je to nešto najbolje na svijetu.

Treba realno postaviti stvari i pošteno procijeniti ima li nešto umjetničku vrijednost, pa se to onda može sviđati ili ne sviđati. Meni se npr. ne sviđa nešto kubizam u slikarstvu, pa ne tvrdim da to nema vrijednost i svoju publiku. :run: :thumbup: :bih:
PixelDrifter

#402 Re: Milić Vukašinović

Post by PixelDrifter »

Kubizam znam objasniti, ali da ga emotivno doživljavam nema šanse. Azru nikada nisam volio, EKV zakon. Stvar ukusa.
tokio25

#403 Re: Milić Vukašinović

Post by tokio25 »

malo je bezveze se prepucavati ko je bolji kad svako za sebe ima omiljenog
jbg sad da dodje neki narodnjak reci ce svi ti nabrojani ovdje su sranje najbolji glas ima miroslav ilic saban bajramovic aca lukas ili ko vec
milojicabrzi

#404 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Spominjali smo ga prije par stranica na ovoj temi, lijepo je vidjeti da ga se Beograd i kolege sjete :)

Image

Inače, Zadužbina Milana Mladeonovića, na društvenim mrežama, često objavljuje zanimljive članke i intervjue, Milana i ekipe, nekad iz '80-ih godina i njihovog vrhunca popularnosti.

U jednom intervjuu, Milan baš priča o njihovom načinu stvaranja, o trenutku emocije i komponovanje, bez neke velike brige da li će se to nekom svidjeti i hoće li se energije podudariti sa publikom.

Inače, volim EKV, ali malo mi smeta ta doza suptilne narkofilije u njihovim stihovima, koketiranja sa drogama (Aut, Modro i zeleno, Radostan dan, Glad...) slično me na drugi način nervira kod Dubioze Kolektiv, svaka druga strofa im "gandža", "vutra" "motaj-smotaj" i slični narativi...

Možda sam ja čovjek starog kova, ali mi to malo ide na živce...
Osmi Socrates

#405 Re: Milić Vukašinović

Post by Osmi Socrates »

Pa i takve pjesme imaju širi smisao. Izbaci razmišljanje o drogama kad slušaš Glad, to je vrhunska pjesma o prirodi čovjeka.

Svi mi imamo Glad (namjerno velikim slovom) za nečim.
Edin H.

#406 Re: Milić Vukašinović

Post by Edin H. »

Point. wrote: 12/05/2026 10:19 Srati po Azri i Štuliću može samo neko ko pojma o muzici nema. Pojma.
Ova ti je ko’ u Aristotela :thumbup:
Osmi Socrates

#407 Re: Milić Vukašinović

Post by Osmi Socrates »

Umjesto što se bavite odlaženjem u krajnosti i uglavnom pretjerivanjem ( i davanjem lajkova jedan drugom :lol:), cijenio bih malo dublja objašnjenja za stavove. :run:
Edin H.

#408 Re: Milić Vukašinović

Post by Edin H. »

Osmi Socrates wrote: 12/05/2026 12:51 Umjesto što se bavite odlaženjem u krajnosti i uglavnom pretjerivanjem ( i davanjem lajkova jedan drugom :lol:), cijenio bih malo dublja objašnjenja za stavove. :run:
Ti mora da si igrač Jugotona? :oops:
milojicabrzi

#409 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Samo pitaj Sokrate, šta te zanima, koji stav, sve ću elaborirati :-D
Osmi Socrates

#410 Re: Milić Vukašinović

Post by Osmi Socrates »

Jesam, evo, milijardu me nečega plaćaju. :lol:

Nego me interesuje nešto više od "pojma nemate, ja imam", "ovo je vrh", "ovo kurcu ne valja", i slične izjave. :lol:

Ne mora biti ni kritički osvrt, može biti i o tome kakve osjećaje muzika tog i tog u vama probudi.

Valjda nismo odrvenili toliko da ne znamo više ni o osjećajima pisati. :lol:
Edin H.

#411 Re: Milić Vukašinović

Post by Edin H. »

Osmi Socrates wrote: 12/05/2026 13:13 Jesam, evo, milijardu me nečega plaćaju. :lol:

Nego me interesuje nešto više od "pojma nemate, ja imam", "ovo je vrh", "ovo kurcu ne valja", i slične izjave. :lol:

Ne mora biti ni kritički osvrt, može biti i o tome kakve osjećaje muzika tog i tog u vama probudi.

Znao sam za Jugoton.

Davno Koja objasnio:

“Nije dobro Bijelo Dugme, nije dobra Katarina
Šta je dobro, šta nam treba, Kičme, Kičme disciplina!” :D
trocadero

#412 Re: Milić Vukašinović

Post by trocadero »

milojicabrzi wrote: 12/05/2026 12:26 Spominjali smo ga prije par stranica na ovoj temi, lijepo je vidjeti da ga se Beograd i kolege sjete :)

Image

Lijepo je da ga i mi spominjemo. Ipak je na neki način on i naš...Hercegovac. :)
Edin H.

#413 Re: Milić Vukašinović

Post by Edin H. »

milojicabrzi wrote: 11/05/2026 12:29 EKV nikad nije bio miljenik masovne publike...1991. godine, nakon albuma Dum-Dum, održali su koncert u Domu mladih, to je bio njihov maksimalni prostor u SA za solistički koncert.

CDA i Sloga su bili prostori za većinu rock bendova, pa je i Azra uglavnom tu svirala kad bi dolazili u SA.

Azra je imala možda širu bazu publike, jer nije bila previše "alternativna & mistična", kao EKV, pa su svirali za malo širu publiku dok je EKV osim male publike, bio prisutan uglavnom u velikim gradovima ex Yu, dok je Azra u svom naponu snage, početkom '80-ih znala svirati po 150- 200 koncerata godišnje, od Triglava do Gevgelije :)
Azra nakon dva koncerta u Domu mladih jeste svirala u onom prostoru napolju iza CDA (EKV i Leibach npr. su svirali unutra), ali ne sjećam se da su svirali u Slogi.
milojicabrzi

#414 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Mislim da nisu, više sam naveo to u smislu da su svirali u prostorima te veličine. U CDA su mislim bila dva koncerta, dolazio je Džoni sa raznim postavama. U Slogu je poslije rata, tamo negdje oko 2004. godine, dolazio Leiner sa onim koncertima "Pozdrav Azri".

Znam da je Azra u Zenici npr. bila samo jednom u karijeri, a to je prilično veliki grad.
Škobo Habu

#415 Re: Milić Vukašinović

Post by Škobo Habu »

dr_Evil wrote: 12/05/2026 09:04

Komentari na ovoj temi su ti uvijek odlicni, enciklopedija si. Mislim da Divlje jagode nikad nisu snimile album vani, jednostavno nije bilo hajra

Naravno da jesu. Još 1987. godine, kada su pokušali proboj na zapadno tržište.
milojicabrzi

#416 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Ovih dana će u Beogradu biti prezentacija izložbe, ima naziv nešto kao "Punk u Sloveniji 1977.-1985. godina", koja se bavi fenomenologijom punka u toj ex Yu republici, kao oblika bunta slovenačke omladine protiv tadašnjeg socijalističkog društva. Svako područje imalo je svoj način pobune, Slovenci punk, Sarajlije New Primitives itd.

Tačno je da se Punk najbolje "primio" u Sloveniji, imao je on jake epicentre i u Beogradu i N.Sadu,

Ova izložba pokazuje popularnost ovog muzičkog pokreta među slovenačkom omladinom kako starijim "Buldožer" generacijama sa pok. Breceljom i Beleom, tako i velikom broju izuzetno mladih ljudi, čak tinejdžera, koji su sivrali u brojnim punk bendovima na toj sceni.

Čak i nakon rata, većina ovih punk imena sa prostora bivše Jugoslavije, ide na svirke i mini turneje po Sloveniji, od Goblina, pa do KBO! i Trule koalicije iz Kragujevca.

Ne znam zašto, ali bilo je različitih specifičnih baza publike u različitim krajevima bivše YU. Npr. Beograd se jako ložio na New primitivse, Nadrealiste i te fore, dok je to nama bilo nešto drago, ali domaće, Beograđani i N. Sad su "sjekli vene" za njima.

Plavi Orkestar je svojevremeno bio jako popularan u Srbii i danas ih tamo zovu na svirke.

Atomsko sklonište iako je iz Pule, nije ni izbliza imalo tako jaku bazu publike u HR, čak i danas ima jaku bazu publike u Beogradu, tamo sviraju svako malo na festivalima i tribute koncertima, Kud Idijoti isto iz Pule su npr. bili jako popularni u N. Sadu i Vojvodini, dok npr. niški Kerber nikada nije imao ozbiljnu bazu publike izvan Srbije, a po mom mišljenju fenomenalan su bend i nisu politizirani, slično je i sa Smakom, koji nikad nije bio popularan u Hrvatskoj ili Sloveniji. Ok jasno mi je da su neki bendovi zbog politike, sami sebi "ograničili" bazu publike politikom kao npr. Galija, koja je mnoga vrata zatvorila slično kao i R. Čorba.

Leb i sol nikada nisu bili nešto popularni u Hrvatskoj, možda zbog tog "Pravoslavnog" prizvuka i melodija, tek se poslije rata Vlatko malo uspio probiti u Sloveniji.

Opet, imaju bendovi kao Bijelo dugme, Azra i sl. koji su bili dobro došli svuda i imali su svugdje solidnu publiku.

Ima tu dosta i do mentaliteta i popularnosti neke vrste muzike na određenom području.

Evo npr. Indexi, imaju opus od mislim 2-3 albuma, sve stane u 30-ak pjesama, najvažniji članovi Davor, Bodo, Đorđe Kisić, već preko dvije decenije nisu među živima, ali njihovo naslijeđe i dalje živi, evo večeras u SA ima koncert posvećen njima....
Comandini

#417 Re: Milić Vukašinović

Post by Comandini »

Milic je bio figura u odrastanju moga oca u Sarajevu sedamdesetih, ali mnogo veci uticaj je imao njegov brat Milovan zvani Vukas. On je prvi otisao u London, Milic je otisao za njim, isto je svirao gitaru, sirio alternativnu kulturu i rasprave o filozofiji i umjetnosti na tadasnjoj hipi klupi. Preselio se nekada u Split pa je tamo i umro, negdje 2004. Neko ga je spomenou na temu, kako je spomenut u nekom podkestu, zna li se kojem? O njemu sam cuo strasno puno prica od ljudi iz generacije mog oca, ali je covjek ostao potpuno nedokumentiran, pa bi bilo dobro da neko jos nesto napise ako zna, radi mikrohistorije Sarajeva. Sin mu je isto umro u Splitu.

Iz prica mog starog Mica ispada kao galantan tip koji je pomagao mladjim bendovima sto im je tada mnogo znacilo, onako kako ga opisuju Elvis J. Kurtovic i Nele Karajlic. Vec je tada nenormalno pio i koristio droge. Obojica su se zajebavali na racun oca, koji je kao Udbas radio kao sudija poslije rata bez pravnog fakulteta, pa su ironizirali njegov koncept pravde :lol: Otac je kasnije Mici i ostavio neko nasljedstvo jer je proslavio ime familije a Vukasu nista.
Last edited by Comandini on 12/05/2026 21:38, edited 1 time in total.
PixelDrifter

#418 Re: Milić Vukašinović

Post by PixelDrifter »

Znao sam Vukasa, bio sam kod njega jedanput u stanu, jako davno. Totalno opicen tip, samo o zenama pricao.
toska

#419 Re: Milić Vukašinović

Post by toska »

Osmi Socrates wrote: 12/05/2026 13:13 ...

Poslušaj ovo, live i tinejdžeri, samo će ti se kazat:

Škobo Habu

#420 Re: Milić Vukašinović

Post by Škobo Habu »

Nikad nisam bio fan EKV poetike, mada ih poštujem kao band.

Na Azri sam odrastao. Djelimično i uz Vatreni poljubac. Uz Divlje Jagode, Atomce, Poljubac je bio neizostavan u građenju tog teenagerskog heavy metal imagea.

Od Štulića se učio individualizam, Atomci su imali širok tematski repertoar: od ljubavnih balada do pjesma sa jakom političkom podlogom.

Vatreni Poljubac je, po mnogo čemu, tipičan produkut ovdašnjeg balkanskog tumačenja r'n'r-a: use, nase, podase.
Nije ni čudo što je Milić Vukašinović okončao karijeru kako probali roker i reality zvijezda u pokušaju.
belfy

#421 Re: Milić Vukašinović

Post by belfy »

pa, mnogi nisu dobacili do nekih visina, ali neke stvari ostaju upamcene. evo, recimo ova jedna rijetkost:

Better Man

#422 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote: 12/05/2026 09:34 Heh, prilčao je Zele puno o tome...otišli su oni u Englesku, ali se Alen Islamović, kako Zele priča, tamo nikako nije snašao i kopao je rukama i nogama da se vrati.

Bili su to super uslovi za to vrijeme, engleski partneri kad su čuli kasetu, htjeli su se uvjeriti kako bend zvuči uživo (neću da kažem da nisu vjerovali da bend tako može zvučati). Mislim da su došli na koncert Divljih jagoda u Zagreb čini mi se, vidjeli bend i to je bilo to.

Zele se iznenadio kad je vidio ugovor na 60-70 strana, kaže da su njihovi dotadašnji ugovori dolazili na 3-4 strane.

Elem, od tada je Zele jako kivan na Alena, jer njega drži jednim od najodgovornijih za "propast" tog projekta.

A što se tiče Azre i punk-a, dosta bendova sa kraja '70-ih se zbog tog perioda veže za punk i new vawe, iako to nisu bili po svom izvornom zvuku, čak su i Prljavo kazalište svrstavali u punk. Možda je to imalo veze sa relativnom "tankim" muzičkim umijećem i (ne)virtuoznošću na instrumentima pa su se svi tehnički slabiji bendovi, gurali u taj koš.

Kod Azre tih elemenata nije bilo, osim u jednom kraćem periodu na koncertima, Džoni je bio oduševljen energijom koju nosi punk, pa su malo više forsirali svirku "na keca" u nekim pjesama, uglavnom, ipak to melodijski niti ritmički nije bio punk.
Rano Prljavo Kazalište i jeste bilo punk i to prva dva albuma, ali poslije toga više nisu bili.
Haris.ba

#423 Re: Milić Vukašinović

Post by Haris.ba »

milojicabrzi wrote: 12/05/2026 09:34 Elem, od tada je Zele jako kivan na Alena, jer njega drži jednim od najodgovornijih za "propast" tog projekta.
Nece Zele nikad priznati da ipak nisu imali pjesmu.
Nista protiv njega. Odlicna karijera. Ali, jednostavno nije znao napisati pjesmu za strano trziste. Trebala im je samo jedna hit pjesma, sa dobrom melodijom.

https://youtu.be/r0OYx5vDLMU?si=Ob8e8SyrGqwWYfMU

I to je razlog sto se Mica brzo vratio iz dijaspore. Tolerisace Britanac svasta ako imas melodiju.
Last edited by Haris.ba on 12/05/2026 22:47, edited 1 time in total.
LSD

#424 Re: Milić Vukašinović

Post by LSD »

Koga boli briga za EKV ili Azru, ovo je tema o velikom Mici :mrgreen:

jbt ko da slusam Motorhead :music2:
Edin H.

#425 Re: Milić Vukašinović

Post by Edin H. »

Better Man wrote: 12/05/2026 22:35 Rano Prljavo Kazalište i jeste bilo punk i to prva dva albuma, ali poslije toga više nisu bili.
Post Reply