Mile i SNSD --- OUT!!!

Frane-x

Post by Frane-x »

Real Khan wrote:Strateški interes Amerike je Evropa sa nikakvim uticajem Rusije. Ovo je iz veoma pouzdanih izvora...
:lol:
zavrzlama

Post by zavrzlama »

MuaDib wrote:Laktaški DŽILKOŠ je izgubio podršku zapada, koji je tolike nade polagao u njega. A oslanjanje na Rusiju, će ga vjerovatno i ukloniti sa političke scene.
Dzilkos niti zavisi od zapada niti ga se boji...Dzilkosa je strah Beogradskih naredbodavaca( od zapada se trese stolica..od beograda glava leti)...oni ga inistalirali..oni ga mogu i skinuti kad pozele...e sad kako se Srbija nalazi u teskom moralnom stanju zbog gubitka Kosova,dzilkosu su odrijesene ruke da usija politicku situaciju do tacke kljucanja,jer Srbiji najvise odgovara sranje na balkanu po sistemu'kad propadamo da povucemo i ostale sa sobom" svi mi znamo da ce Dodik svoju karijeru zavrsiti uskoro..samo je pitanje koliko ce sranja da napravi dok sidje sa trona...
Last edited by zavrzlama on 05/03/2008 01:28, edited 1 time in total.
jasa_mo_72

Post by jasa_mo_72 »

Amerikanci ko fico zimi...nikad da upali...ali kad upali onda nije nikom svejedno....
Uglavnom, ovim potezom Amerikanci prave bas crno-bijelu sliku ali realnost je da JE BAS crno bijela slika....

srdska crno
fbih bijelo <----sa tufnicama crne boje

Ali bilo kako bilo, slazem se s Amerikancima 100% za ovaj potez....

Ameri, probajte golfa....pali svaki put :))
jasa_mo_72

Post by jasa_mo_72 »

OVO JE POLITICKA PORUKA, nije zbog novca ....bitno je da ova odluka stoji...Nema vise ni politickog partnerstva ko sto ga je bilo BAS zbog tog novca....Pa makar 2 KM da su im dali opet je ovo pobjeda razuma.....
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Judge_Dread wrote:
jeza u ledja wrote:
Pa mislim ne vidim razlog zasnivati neke nade o revolucionarnoj promjeni politike SAD prema RS na osnovu odluke neke nevladine organizacije.
Jez moj nisu to "neke" NVO to su IRI i NDI dakle NVO dviju i jedinih americkih stranaka. Prosurfaj webom i vidi ko vodi te NVO think tankove jednu vrstu neformalne produzene ruke američek politike. USAID necu komentirat jer je to vladina, a ne NVO organizacija. Ovo izgleda kao spustanje razine diplomatskih odnosa tj. necemo iste prekidat ostaju diplomatska predstavnistva ali saradnje na svim ostalim poljima NEMA.
To jedno, a drugo ne pise zbog cega su donjeli tu odluku, odnosno pise samo da SNSD vise ne "zadovoljava uslove" , a koji su to uslovi to moze biti bilo sta i ne mora imati veze sa politikom SNSDa.
Pa ne ocekujes da napisu Mile #ebem li ti misa sacemo se #arati :))? Ovo je samo zuti karton i dalji razvoj zavisi kako ce ga primalac shvatiti.
Ono sto je meni najcudnije je da su oni poslali to pismeno kao odgovr na novinarski upit onako nonsalantno na skoro cjeloj stranici ??? Djeluje mi dogovreno izmedju Bakira i US ambasade sto i ne bi bilo prvi put. Uostalom svaki posiljalac poruke bira kanal za koji misli da ce mu najbolje i najdalje prenejti poruku.

Rezime: zbog ovoga ne bi skakao na glavu od srece jer je ovo samo prvi korak ali definitivno ne bih ni nipodastavao. Ovo je jasna poruka ko razumije :))

Ja ti opet kazem da Dodik ne ovisi o kojekakvim americkim institutima, isto kao sto buducnost RS ili BiH ne ovisi od njih. Uopste, uticaj Amerike, pa makar on dolazio sa najvise instance, prema BiH se precjenjuje. Vlada koja nasumicno napada nezavisne drzave ili zatvara i muci ljude bez sudjenja, i cija je zemlja koja je u dubokoj ekonomskoj krizi - ne moze imati presudan i jedini uticaj u svijetu, osim ako ne pocnu zveckati oruzjem.
To jedno, a drugo kao sto rekoh ja bi se njihove 'naklonosti' kronio kao crnog vraga. Jeste, oni su kontra Srba, ali jos koliko sutra mogu postati i kontra BiH. Takav smo patern vidjeli u americkoj vanjskoj politici vec X puta.

Mi umjesto sami da se obracunavamo sa Dodikom, mi cekamo da to Amerikanci urade za nas. Ne ide to tako, barem ne dugorocno.

PS: Ispravljam se (i tebe), IRI jeste vladina organizacija, kao i NDI, mada opet kazem da ovo nista ne mijenja.

http://en.wikipedia.org/wiki/Internatio ... _Institute
http://en.wikipedia.org/wiki/National_D ... al_Affairs

PPS: I na kraju, zar nije bilo sasvim jasno svih ovih godina da su Ameri izrazito anti-srpski(ruski) orjentisani? :? (I da se pita jedino njih mi bi se davno rijesili politicara a la Dodik, ali NE PITA se samo njih)
polumasni

Post by polumasni »

Ovo je tek prvi i najlaksi oblik javnog neslaganja i opomene Dodiku od strane SAD. Sljedeci korak bi bio stavljate na "crnu listu" po pitanju putovanja u SAD i slicni koraci, mada SAD jos nisu spremni uciniti. Poslije toga mogu doci zabrane provodjenja business-a sa RS-om i raznih drugih sankcija.

Iza ovog koraka ocigledno stoji State Dept i Mrs. Di Carlo koja je za vrijeme PIC-a imala susret sa Dodikom i tu mu je vjerovatno receno da ce ovaj korak uslijediti. Sljedeci potez ce biti od strane US Congress koji pokazuje, malo po malo, sve vise interesovanja za Balkan i za prilike u BiH. Congress je daleko agilniji po vrsenju pritiska nego administracijma, pogotovo ova koja buvalno ne zna kud udara... Dijaspora bi mogla dosta toga uraditi da se vrse hearings o situaciji u BiH, jer samo tako se vraca paznja SAD-a na nase prilike, a ona nam je strasno potrebna. EU ne zna se nositi sa Dodikom kao sto nisu se znali nositi sa Karadzicem & co. prije i za vrijeme rata.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

polumasni wrote:Ovo je tek prvi i najlaksi oblik javnog neslaganja i opomene Dodiku od strane SAD. Sljedeci korak bi bio stavljate na "crnu listu" po pitanju putovanja u SAD i slicni koraci, mada SAD jos nisu spremni uciniti. Poslije toga mogu doci zabrane provodjenja business-a sa RS-om i raznih drugih sankcija.

Iza ovog koraka ocigledno stoji State Dept i Mrs. Di Carlo koja je za vrijeme PIC-a imala susret sa Dodikom i tu mu je vjerovatno receno da ce ovaj korak uslijediti. Sljedeci potez ce biti od strane US Congress koji pokazuje, malo po malo, sve vise interesovanja za Balkan i za prilike u BiH. Congress je daleko agilniji po vrsenju pritiska nego administracijma, pogotovo ova koja buvalno ne zna kud udara... Dijaspora bi mogla dosta toga uraditi da se vrse hearings o situaciji u BiH, jer samo tako se vraca paznja SAD-a na nase prilike, a ona nam je strasno potrebna. EU ne zna se nositi sa Dodikom kao sto nisu se znali nositi sa Karadzicem & co. prije i za vrijeme rata.
Ali zar nije State Department svojevremeno zabranio svim SDSovcima da dolaze u USA? Koliko znam i oni su tek bili 'blacklisted' od svih mogucih 'instituta'. I sta je to pomoglo? Podrzali su Dodika da zamjeni SDS i sad su protiv njega?
Americka spoljna politika je u jednom velikom kurcu. I sve sto rade, rade povrsno i nedoreceno. To se vidjelo u Daytonu, a vidi se i danas, i kod nas, i na Kosovu, a da ne govorim na Bliskom Istoku. I tamo su podrzavali jedne, da bi ih poslije proglasili neprijateljima. Sve kako vjetar puse. :roll:
pitarozder

Post by pitarozder »

jeza u ledja wrote:
polumasni wrote:Ovo je tek prvi i najlaksi oblik javnog neslaganja i opomene Dodiku od strane SAD. Sljedeci korak bi bio stavljate na "crnu listu" po pitanju putovanja u SAD i slicni koraci, mada SAD jos nisu spremni uciniti. Poslije toga mogu doci zabrane provodjenja business-a sa RS-om i raznih drugih sankcija.

Ali zar nije State Department svojevremeno zabranio svim SDSovcima da dolaze u USA? Koliko znam i oni su tek bili 'blacklisted' od svih mogucih 'instituta'. I sta je to pomoglo? Podrzali su Dodika da zamjeni SDS i sad su protiv njega?
Americka spoljna politika je u jednom velikom kurcu. I sve sto rade, rade povrsno i nedoreceno. To se vidjelo u Daytonu, a vidi se i danas, i kod nas, i na Kosovu, a da ne govorim na Bliskom Istoku. I tamo su podrzavali jedne, da bi ih poslije proglasili neprijateljima. Sve kako vjetar puse. :roll:
da se ameri ne umjesase nista od bosne ne bi bilo pa ti pricaj sta hoces ... svi mi dobro znamo sta su nam politike pariza, londona i moskve uradile u toku rata ... niko nije perfektan, pasha definitivno, pa tako ni ameri i ako cu birat saveznika to nece bit pariz, london ni moskva budi siguran
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

pitarozder wrote:
jeza u ledja wrote:

da se ameri ne umjesase nista od bosne ne bi bilo pa ti pricaj sta hoces ...
to je bilo prije 13 godina
pitarozder

Post by pitarozder »

jeza u ledja wrote:
pitarozder wrote:
jeza u ledja wrote: Ali zar nije State Department svojevremeno zabranio svim SDSovcima da dolaze u USA? Koliko znam i oni su tek bili 'blacklisted' od svih mogucih 'instituta'. I sta je to pomoglo? Podrzali su Dodika da zamjeni SDS i sad su protiv njega?
da se ameri ne umjesase nista od bosne ne bi bilo pa ti pricaj sta hoces ...
to je bilo prije 13 godina

eki :D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Takodje, da su se Ameri umjesali na vrijeme (kao na Kosovu) mnogo vise bi bilo od Bosne nego sto je sad.
pitarozder

Post by pitarozder »

jeza u ledja wrote:Takodje, da su se Ameri umjesali na vrijeme (kao na Kosovu) mnogo vise bi bilo od Bosne nego sto je sad.
imajuci u obzir kako smo bili mlada drzava i bez lobija kakve su srbi imali, nismo ni mogli ocekivat puno brzu reakciju
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

pitarozder wrote:
jeza u ledja wrote:Takodje, da su se Ameri umjesali na vrijeme (kao na Kosovu) mnogo vise bi bilo od Bosne nego sto je sad.
imajuci u obzir kako smo bili mlada drzava i bez lobija kakve su srbi imali, nismo ni mogli ocekivat puno brzu reakciju
Mozda ti nisi ocekivao, ali svaki politicar je 92-e pricao o 'vojnoj intervenciji' (taj se izraz tad povlacio svakodnevno).

I kakve to veze ima sa ovim sada? Zasto sada trebamo ocekivati reakciju? Ko je Dodik i sta je RS da mi ne mozemo izaci na kraj s njima, pa nam treba Amerika da nas voda za rukicu?
pitarozder

Post by pitarozder »

jeza u ledja wrote:
pitarozder wrote:
Mozda ti nisi ocekivao, ali svaki politicar je 92-e pricao o 'vojnoj intervenciji' (taj se izraz tad povlacio svakodnevno).

I kakve to veze ima sa ovim sada? Zasto sada trebamo ocekivati reakciju? Ko je Dodik i sta je RS da mi ne mozemo izaci na kraj s njima, pa nam treba Amerika da nas voda za rukicu?
ima kako nema ... opet nam drugi treba pomagat i sad posto su bosnjacki politicari trenutno zauzeti pljackanjem "svog" (ko je sta jamio)djela drzave
polumasni

Post by polumasni »

Jeza u pravu si da su oni podrzali Dodika na vlast. Medjutim to je bilo u momentu kada je zavrsena reforma odbrane, kada je reforma policije bila pred zavrsetkom i kada su poceli pregovori o ustavnoj reformi koja je propala u aprilu 2006. Amerikanci i EU su pogurali Dodika jer su mislili da ce sa njim zavrsiti te stvari jer sa SDS-om nisu mogli dalje. Dodik je iskoristio taj momenat i predizbornu kampanju da n a najlaksi moguci nacin dobije "popular support" u RS-u. Sto se tice SDS-ovih faca, ne samo da im je bila zabranjen odlazak u USA, dosta njih je smjenjeno, nekima je i dalje zabranjeno da budu na javnim funkcijama, a neki su postali i mete NATO-ovih i EUFOR-ovih "pretraga". Na zalost, po americkim novinama Dodik i dalje se cesto spominje kao "pro-western" i "moderate". Sve u svemu, ovaj korak USAID je dobar, ali je tek prvi korak i prilicno je mlak... A vidjecemo sta ce ovaj OHR-ov anti-korupcijski tim uraditi.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

Post by pici »

Moram se i ja umjesati :D

USA je saveznik BiH i mozemo palamuditi kako,zasto,ko,s kim,zasto,koliko hocete.Najveci pobjednici su upravo borci i narod koji se je borio za opstanak na ovim prostorima.Mogli smo jedino kada je napala JNA-cetnicka soldateska,uputiti....gdje :? u Jadransko more ili pod nož.USA kakva god bila drzava,svidala se nekome ili ne je stala na stranu zrtve i pruzila i diplomatsku i vojnu i ekonomsku pomoc.Zato jedinog predsjednika kojega ja licno priznajem od 1992 pa na ovamo je Bill Clinton.
DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

pici wrote:Moram se i ja umjesati :D

USA je saveznik BiH i mozemo palamuditi kako,zasto,ko,s kim,zasto,koliko hocete.Najveci pobjednici su upravo borci i narod koji se je borio za opstanak na ovim prostorima.Mogli smo jedino kada je napala JNA-cetnicka soldateska,uputiti....gdje :? u Jadransko more ili pod nož.USA kakva god bila drzava,svidala se nekome ili ne je stala na stranu zrtve i pruzila i diplomatsku i vojnu i ekonomsku pomoc.Zato jedinog predsjednika kojega ja licno priznajem od 1992 pa na ovamo je Bill Clinton.
I Moniku L. jer ga je svojim marljivim radom opustala od dnevno politickih obaveza! :D :D :lol: :lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

Post by pici »

DobroJutroKolumbo wrote:
pici wrote:Moram se i ja umjesati :D

I Moniku L. jer ga je svojim marljivim radom opustala od dnevno politickih obaveza! :D :D :lol: :lol:
Bez nje bi bio haos,kataklizma,sudnji dan :D :lol:
Mahalac

Post by Mahalac »

Kad neko prisustvuje mitingu gdje je paljenje americke zastave pa i ambasade glavni dogadjaj, kada organizuje takav miting u svojoj nahiji gdje se isti taj incident sda zastavom ponovi onda to nije nimalo dobro.
Glupi su oni koji misle da se to ne pridaje srcu i da ce to proci tek tako. :shock:

Prvo pocne boliti glava a ne znas sta ti je i tako stalno malo pomalo dok ne ne padnes al iopet ne znas sta ti bi.
Epitop

Post by Epitop »

Jasno je da Dodik finansijski ne zavisi od USA, ali šta bi se desilo da dospije na crnu listu, tada bi mu manevarski prostor bio skučen jer svi znate kako Amerikanci razmišljaju "il' s nam il' protiv nas". Mišljenje sam da je čovjeku vlast udarila u glavu i psihijatrijska procijena bi mu donijela prijevremenu penziju.
kijameta

Post by kijameta »

Mahalac wrote:Kad neko prisustvuje mitingu gdje je paljenje americke zastave pa i ambasade glavni dogadjaj, kada organizuje takav miting u svojoj nahiji gdje se isti taj incident sda zastavom ponovi onda to nije nimalo dobro.
Glupi su oni koji misle da se to ne pridaje srcu i da ce to proci tek tako. :shock:

Prvo pocne boliti glava a ne znas sta ti je i tako stalno malo pomalo dok ne ne padnes al iopet ne znas sta ti bi.
Dogadzaji poput tih mitinga samo betoniraju negativan stav USA politike i javnosti prema Srbiji i Srbima.
To sto USA ne preduzima neke ozbiljnije mjere prema rs je jednostavno zato sto smatra da njihovi saveznici(BH centralne vlasti i EU nesposobnjakovici) mogu drzati stvar pod kontrolom i voditi dogadzaje onako kako USA odgovara a ako bi se situacija otela iz ruku nesposobnih BiH politicara i jos mnogo nesposobnijih EU politikanata,onda bi tek imali priliku vidjeti oluju.To jest kako jedna normalna drzava i sila na brzinu rjesava stvari onako kako joj odgovara.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Snaga americke diplomatije je strahovito opala u zadnjih 10 godina. Ne uzivaju ni priblizno povjerenje u svijetu koje su imali na kraju hladnog rata. Zato govorim da se ne moze porediti 95-a sa 08-om, kao ni Clinton sa Bushom. Sta se sve desilo sa Amerikom u zadnjih 10 godina, pocevsi od 9/11 pa preko Afganistana i Iraka, pa onda jacanje Kine i Rusije, itd...Nije svijet vise isti.
Ne kazem ja da ne treba imati njih kao saveznike. Ali kao saveznike i nista vise. Ne mogu nam oni odredjivati ko ce sta u nasoj zemlji raditi i kako ce se koji politicar ponasati, a pogotovo ne mogu mijenjati unutrasnje uredjenje nase zemlje. Bosnjacki politicari uporno igraju na tu kartu i apsolutno nista ne cine da nasa zemlja postane malo vise neovisna i sposobna da sama rjesava svoje probleme. Ja kazem da je drzanje nas za rukicu od strane Amerike izuzetno opasno i nepredvidljivo.
brdo

Post by brdo »

MuaDib wrote:Laktaški DŽILKOŠ je izgubio podršku zapada, koji je tolike nade polagao u njega. A oslanjanje na Rusiju, će ga vjerovatno i ukloniti sa političke scene.
ima on ovaca ,suma i brda :shock: :-D
Post Reply