MIKROKREDITNE ORGANIZACIJE
Moderator: anex
-
serum
#1 MIKROKREDITNE ORGANIZACIJE
Svjesni smo da je mnogo ovih organizacija na području naše zemlje, zanima me Vaše mišljenje o istim....
Postoje određene teme na forumu ali niko se nije "dotakao" konkretno da li je prednost to što ih imamo ili ne.
Brojne su MKO, Prizma, LOK (kao najozoglašeniji), Partner , EKI, Mikrofin, Lider , Žene za žene......i dr........
Dajte malo Vaša iskustva o tim organizacijama????
Postoje određene teme na forumu ali niko se nije "dotakao" konkretno da li je prednost to što ih imamo ili ne.
Brojne su MKO, Prizma, LOK (kao najozoglašeniji), Partner , EKI, Mikrofin, Lider , Žene za žene......i dr........
Dajte malo Vaša iskustva o tim organizacijama????
-
hadžialagić
#2 Re: MIKROKREDITNE ORGANIZACIJE
U prevodu legalizirano kamatarenje? 
-
HORN1
#3 Re: MIKROKREDITNE ORGANIZACIJE
Pošto se u našoj državi dešavaju najgore moguće stvari uz aminovanje i suradnju političkih vlasti ništa nije čudno da imamo ovakve pljačkaške mikrokreditne organizacije a pošto one rade to što rade banke su odlučile da i one mogu raditi nešto slično ali u blažem obliku i tako svi pljačkaju naše stanovništvo otimajući im raznim mahinacijama stvarne vrijednosti koje su oni i njihovi preci stvarali generacijama.
Uglavnom dosta bolje bi nam bilo bez mikrokreditnih organizacija i bez nekih lopovskih banaka jer one koje bi bile poštene uslijed konkurencije koja otima propadaju ili se i oni moraju prilagoditi tom sistemu i dobivamo sve gori i gori bankarski sistem.
Uglavnom dosta bolje bi nam bilo bez mikrokreditnih organizacija i bez nekih lopovskih banaka jer one koje bi bile poštene uslijed konkurencije koja otima propadaju ili se i oni moraju prilagoditi tom sistemu i dobivamo sve gori i gori bankarski sistem.
-
drastic
#4 Re: MIKROKREDITNE ORGANIZACIJE
bankare treba poceti vjesati javno svaki dan na glavnim trgovima svih svjetskih gradova
Za 7 dana svijet bi izasao iz recesije
Za 7 dana svijet bi izasao iz recesije
-
afrika2010
#5 Re: MIKROKREDITNE ORGANIZACIJE
usljed nepostojanja poticaja odnosno stimulativnih mjera od strane države ili kantona svjedno, čovjek seljak odnosno svako ko nešto radi a nije prijavljen odnosno ne može da ovjeri svoja primanja, prinuđen je da podiže ovakve kredite, a poznato je da pojedine MKO imaju i do 36% kamatu.Onda se možemo zapitati kako će seljak proizvesti povoljan cijenom proizvod odnosno kako ćemo zadržati ljude na selu da žive od poljoprivrede ili stočarstva!?
-
ssmmiilleeyy
#6 Re: MIKROKREDITNE ORGANIZACIJE
Daleko im Kuca od moje
TO je zavala samo takva
TO je zavala samo takva
-
ibizza
#7 Re: MIKROKREDITNE ORGANIZACIJE
Ljudi,kolika je plata u MKO?
-
HORN1
#8 Re: MIKROKREDITNE ORGANIZACIJE
Plate vjerovatno nisu velike prema onom šta sve zaposlenici moraju obavljati.
zaznao sam da je jedan poznanik neki rođak od mog prijatelja napustio posao u MKO i otišao raditi u sloveniju na određeno vrijeme iako je zaposlen u MKO bio duže od šest godina.
zaznao sam da je jedan poznanik neki rođak od mog prijatelja napustio posao u MKO i otišao raditi u sloveniju na određeno vrijeme iako je zaposlen u MKO bio duže od šest godina.
-
kone
#9 Re: MIKROKREDITNE ORGANIZACIJE
mislim oko 700-800 KMibizza wrote:Ljudi,kolika je plata u MKO?
-
crnaguja
#10 Re: MIKROKREDITNE ORGANIZACIJE
koliko se sjecam, upravo su preko mikrokreditnih organizacija zavaljeni ziranti u RS-su....Oni nisu imali stroga pravila kao vece banke, pa se npr. zirant nije morao pojavljivati kod finalne isplate odnosno realizacije kredita tako da su ljudi rijetko znali na koliko su novca uopste bili ziranti.
- snaga_znanja
#11 Re: MIKROKREDITNE ORGANIZACIJE
Iskreno, postoje jeftiniji kamatari od MKO.
A o kakvom se poslu radi dovoljno govori da prilikom zaposljavanja vecina vise vrednuje psiho test nego test znanja...
A o kakvom se poslu radi dovoljno govori da prilikom zaposljavanja vecina vise vrednuje psiho test nego test znanja...
-
švicarska
#12 Re: MIKROKREDITNE ORGANIZACIJE
Plate se sastoje iz dva dijela , fiksni i varijablni dio.Fiksni je oko 700-800 Km , to imaš kad tek počneš da radiš a nakon toga zavisno od plasmana kredita možeš imati i do 3.000,00 KM zavisno od MKO .Međutim ako naplata nije zadovaljavajuća opet se sve vraća na početak , pa čak možeš i snositi neke posljedica tipa smanjenja i fiksnog dijela plate .ibizza wrote:Ljudi,kolika je plata u MKO?
- vjesticanametli
#13 Re: MIKROKREDITNE ORGANIZACIJE
- kockica_kockica
#14 Re: MIKROKREDITNE ORGANIZACIJE
MKO rade na principu: dignu kredit iz banke i nda te novce obrcu dajuci naravno kredite osobama kojima zapne u zivotu... s vecom kamatom od banke...medjutim banke su komplicirane, daj ziranta jednog pa drugog, pa onda suduznika, pa administratitvna zabrana, pa daj da si platio racune pa milion papira... onda se ceka i ceka i ceka na odobravanje i nije ti garant da ce kredit odbiti bez obzira koliko ziranti bili dobri a ti kreditno sposoban ili nesposoban... s druge strane MKO da jedan papir eventulano neku administrativnu zabranu kopiju licne i cipsa i to je to... svako ali zaista svako ko je otisao u bilo koju od navedenih MKO bio je svjestan visine kamata... mozes otici i pare dobiti u roku od nekoliko dana a mozes lijepo u banku po manjoj (promjenjivoj kamati u vecini slucajeva) kamati ali cekati i vaditi papira i papira....
Ne bi kod nas bilo toliko MKO da narodu pare ne trebaju na lagan nacin... ja sam vise godina uzimala kredit od njih i bez obzira koliko te kamate bile vece od bankovnih smatram da ja od banke nikad kredita ne bi dobila....a u MKO sam redovan platisa koji dodje svaki mjesec pred kreditnog sluzbenika i da novac.. ja potpisala ja vracam... svjesno sve.. niko me nije tjerao osim mozda nevolje iz koje su mi oni dali izlaz...
Ne bi kod nas bilo toliko MKO da narodu pare ne trebaju na lagan nacin... ja sam vise godina uzimala kredit od njih i bez obzira koliko te kamate bile vece od bankovnih smatram da ja od banke nikad kredita ne bi dobila....a u MKO sam redovan platisa koji dodje svaki mjesec pred kreditnog sluzbenika i da novac.. ja potpisala ja vracam... svjesno sve.. niko me nije tjerao osim mozda nevolje iz koje su mi oni dali izlaz...
- vjesticanametli
#15 Re: MIKROKREDITNE ORGANIZACIJE
da upravu si kockice..............samo je sve teze a naplata je nikakva..............otpisi su veliki al hajde...........ni banke vise ne zele da daju velike sume .......... sto se tice papirologije za kredit vjeruj da su mnogi poostrili samo tako.........mjenica, admin. zabrana, ziranti i tako u nedogled............samo sto papa test ne rade klijenticama 
-
švicarska
#16 Re: MIKROKREDITNE ORGANIZACIJE
Kao prvo , većina MKO su organizirane kao neprofitne organizacije pa ne smiju prikazati dobit , nego ta sredstva troše na novu opremu , auta i plate.Pa svi vide koliko auta imaju MKO , u svakom gradiću minimum 2-3 auta , pa uporedite sa bankama. Stoga i mogu imati takve plate.
A i ne moraju uzimati kredite od banke , to obično neki bogatiji ljudi daju svoj novac da se pozajmljuje , pa se odgovore , uzmu određeni postotak kamate a onda MKO na to doda svoju kamatu i svi sretni izuzev naravno korisnika i jamaca.
A i ne moraju uzimati kredite od banke , to obično neki bogatiji ljudi daju svoj novac da se pozajmljuje , pa se odgovore , uzmu određeni postotak kamate a onda MKO na to doda svoju kamatu i svi sretni izuzev naravno korisnika i jamaca.
- vjesticanametli
#17 Re: MIKROKREDITNE ORGANIZACIJE
-
zonbirile
#18 Re: MIKROKREDITNE ORGANIZACIJE
jadni Gaši pade 17g umjesto da je otvorio MK banku.