Mikrokreditne organizacije - koja je najpovoljnija?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...
Post Reply
User avatar
Dr.Cuddy
Posts: 2539
Joined: 09/12/2006 22:48
Location: House's Office

Mikrokreditne organizacije - koja je najpovoljnija?

Post by Dr.Cuddy » 11/07/2008 10:32

Zanima me jeste li imali iskustva sa mikrokreditnim organizacijama za male kredite za pokretanje malog biznisa/poljoprivrede (Prizma, Lok Micro?)...znam da su lihvari kad se sve oduzme ili sabere ali ako je neko imao iskustva (pozitivna naravno) i ako ste bili zadovoljni (kamatom, iznosom, pristupom klijentu?), eto podijelite ovdje!

hvala. :thumbup:


User avatar
Dr.Cuddy
Posts: 2539
Joined: 09/12/2006 22:48
Location: House's Office

Re: Mikrokreditne organizacije - koja je najpovoljnija?

Post by Dr.Cuddy » 12/07/2008 17:28

up. iko? ;-)

Vertigo
Posts: 1194
Joined: 04/12/2005 12:06
Location: Sarajevo

Re: Mikrokreditne organizacije - koja je najpovoljnija?

Post by Vertigo » 15/07/2008 12:20

npr. EKI
pozitivna iskustva
Last edited by Vertigo on 18/09/2008 22:35, edited 1 time in total.

User avatar
Irelevantan
Posts: 825
Joined: 21/05/2008 13:15
Location: u pm

Re: Mikrokreditne organizacije - koja je najpovoljnija?

Post by Irelevantan » 30/07/2008 08:39

Može recimo

Mikro Prizma iz Sarajeva,

033/628-159

caniggia
Posts: 108
Joined: 24/07/2008 13:51

Re: Mikrokreditne organizacije - koja je najpovoljnija?

Post by caniggia » 30/07/2008 08:46

Ja sam cula pravo pozitivne komentare za Mi Bospo.

*mima*

Re: Mikrokreditne organizacije - koja je najpovoljnija?

Post by *mima* » 30/07/2008 14:28

registrovan wrote:Da li se to krece u mali biznis :)
Za one koji ne rade u drzavnoj sluzbi, to je cesto jedini nacin dolaska do kredita.
Uzima sam kredite i u pravim bankama i u mikrokreditnim.
Za manje iznose, do nekih 5000km, mko su daleko efikasnije, brze, pristupacnije i flesibilnije. Imas mogucnosti grejs perioda, prijevremene otplate sa otpisom preostalih kamata, a vjerujem, i mogucnost nekog reprogamiranja u slucaju teskoca. Mana im je sto te zovu i ako kasnis sa ratom 1,2 dana :shock:
Uglavnom, puno lakse do kredita nego u bankama.
Za kamate provjeri na netu.
npr. EKIJeste lakse...ali te oderu sa kamatom.....i ne smijes da kasnis 1 dan....katastrofa....

User avatar
madner
Posts: 50405
Joined: 09/08/2004 16:35
Has thanked: 2 times
Been thanked: 13 times

Re: Mikrokreditne organizacije - koja je najpovoljnija?

Post by madner » 30/07/2008 15:51

Stopa oko 16-18%.
Ima lihvara manje traze. :-)

User avatar
spreca
Posts: 60405
Joined: 07/11/2006 19:31
Location: Na Spreci fatam ribe....... za guzicu
Has thanked: 7 times

Re: Mikrokreditne organizacije - koja je najpovoljnija?

Post by spreca » 30/07/2008 16:17

Moonlight & Magnolia wrote:Zanima me jeste li imali iskustva sa mikrokreditnim organizacijama za male kredite za pokretanje malog biznisa/poljoprivrede (Prizma, Lok Micro?)...znam da su lihvari kad se sve oduzme ili sabere ali ako je neko imao iskustva (pozitivna naravno) i ako ste bili zadovoljni (kamatom, iznosom, pristupom klijentu?), eto podijelite ovdje!

hvala. :thumbup:

MiBospo je jedna iz boljih ima dobar odnos do klijenta(bar u mom regionu za ostale neznam)a to osve zavisi od ljudi koji tamo rade i mislim da su povoljniji od drugih.Sve je stvar dogovora i samo da ne zaboravim rade samo sa zenama odnosno cupavim i dlakavim (muskarcima)ne da ju kredite :mrgreen: :x :mrgreen: jer samo iskljucivo rade sa zenama.

kamerunac
Posts: 14
Joined: 12/06/2008 17:21

Re: Mikrokreditne organizacije - koja je najpovoljnija?

Post by kamerunac » 05/08/2008 16:53

Probaj kod ovih u Zenici...Jebiga ako znas naguzit ne moras ni vracati:):)


Pedesetak osoba iz Zenice, kako tvrde, žrtve su prevare bračnog para Aznera i Admire Džulan, vlasnika nekoliko trgovačkih radnji na gradskoj Tržnici u Zenici. Dio njih prijavio je slučaj policiji, saznavši tako da nisu jedini koje je u crno zavio ovaj par.Prema informacijama koje nisu definitivno utvrđene, Džulanovi su im ostavili da otplaćuju između 700 hiljada i milion KM kredita, podignutih u najmanje osam mikrokreditnih organizacija u Zenici.

Ugašeni mobiteliTrgovinske radnje bračnog para Džulan u petak su naprasno zatvorene, a radnici su poslani na odmor. Džulanovi se ne javljaju na mobitele, a njihovi roditelji, koji žive u Zenici, odbijaju reći jesu li u kontaktu s njima i gdje se nalaze.Mirsad Čolić bio je žirant za kredit od 500 KM, koji je Admira Džulan podigla preko njegove kćerke Amele, koja je bila zaposlena kod Džulanovih. Čolić, inače šef osiguranja zeničkog rudnika, nije ni slutio šta će ga snaći.- Obaviješten sam da sam žirant djevojci koju ni ja ni moja kćerka nikada u životu nismo vidjeli, niti je znamo, i to na 30.000 KM. Kada sam otišao u mikrokreditnu organizaciju, službenica, za koju smo uvjereni da je "u talu" s prevarantima, drsko mi je rekla da se dobro sjeća da sam ja dolazio i plaćao, iako sam tada prvi put kročio tamo - kaže Mirsad.Neki od prevarenih kažu da su uzimali kredit od dvije, a sada otplaćuju od 12 do 20 hiljada KM, dok je jedna Zeničanka obaviještena da umjesto kredita od 700 KM sada treba vratiti 37.000 KM!?Džulanovi su u mikrokreditnim organizacijama LOK, "Mikrofin", "Mikra", EKI, "Partner", "Prizma", "Žene za žene" i "Sunrise" uzimali novac, koristeći se potpisima i dokumentima osam svojih radnica, dadilje, spremačice, ali i poznanika, rođaka, prijatelja...Među žrtvama su njihove radnice Almedina i Amela Čolić, Edina Šišić, Remzija Čurić, Amira Jašarević, Zineta Šišić, preduzeća "Keno-promet" i "Dado"...Izašli iz BiHJedan Zeničanin, zaposlen u "Elektroprivredi", od jučer je u Kantonalnoj bolnici u teškom stanju, nakon što je saznao da je dužan više od 67.000 KM.- Niko od nas niti je vidio žirante, niti račune, priznanice, a novac ponajmanje, sve su to oni odrađivali. Niko od nas nema radni odnos, nismo osigurani, i nije nam jasno kako su odobravani toliki iznosi - kaže Amira Jašarević.Ni u jednoj mikrokreditnoj organizaciji jučer nije bilo moguće saznati kako su dopušteni toliki iznosi zaduženja, zašto žiranti i dužnici tvrde da se ne poznaju, da nisu dolazili u te organizacije te da su Džulanovi sve radili u dogovoru sa službenicima čiji su podaci predati policiji.- Prije nekoliko mjeseci boravili su u Norveškoj, raspitujući se o azilu. Azner ima brata u Hrvatskoj, možda su i tamo. U svakom slučaju, izašli su iz BiH - kažu nam oštećeni.Oštećene Zeničanke pozvale su jučer sve oštećene, za koje su čuli da ih ima više od pedeset, uključujući i rodbinu Džulanovih, da se jave policiji i da zajedno angažiraju advokate kako bi istjerali pravdu i pred sud doveli prevarante.Policija pokrenula istragu- Već je osam osoba dalo izjavu u policiji po okolnostima uzimanja kredita u mikrokreditnim organizacijama, za račun izvjesnih A. Dž. i A. Dž. Tek po zaprimanju slučaja, početkom naredne sedmice PU i MUP će pokrenuti uzimanja iskaza i sklapanja slike o svemu što se dogodilo, kao i daljnjim koracima u saradnji s tužilaštvom - kazao nam je jučer Senaid Hasić, portparol policijskog komesara MUP-a ZDK.

Drinski
Posts: 6307
Joined: 25/03/2014 10:24

Re: Mikrokreditne organizacije - koja je najpovoljnija?

Post by Drinski » 24/09/2014 08:21

Ko je vlasnik one MKO Prizma? Načuo sam priče da je vlasnik Crnkić (Zahid ili Kenan), ali ima li ko tacne informacije?

Drinski
Posts: 6307
Joined: 25/03/2014 10:24

Re: Mikrokreditne organizacije - koja je najpovoljnija?

Post by Drinski » 16/10/2014 14:01

Agencija za bankarstvo Federacije BiH (FBA) oduzela je Mikrokreditnoj fondaciji (MKF) Prizma Sarajevo dozvolu za obavljanje poslova davanja mikrokredita.


"U skladu sa odredbama Zakona o mikrokreditnim organizacijama i Odluke o uvjetima i postupku izdavanja i oduzimanja dozvole za rad i drugih suglasnosti mikrokreditnim organizacijama, Rješenjem Agencije za bankarstvo Federacije BiH od 9. oktobra ove godine, Mikrokreditnoj fondaciji Prizma Sarajevo oduzima se dozvola za obavljanje poslova davanja mikrokredita", saopćeno je iz FBA.

Oduzimanju dozvole prethodile su aktivnosti Agencije koje su u dužem periodu bile usmjerene na to da MKF Prizma uskladi svoje poslovanje sa odredbama Zakona o MKO, prvenstveno u dijelu koji se odnosi na uspostavljanje normalnog funkcioniranja i servisiranja svojih obaveza.

Kako se dodaje u saopćenju, kontrolom poslovanja i analizama kvartalnih i posebnih izvještaja MKF Prizma, utvrđene su brojne nepravilnosti i nezakonitosti u njenom radu, odnosno utvrđeno je da MKF Prizma značajno krši propisana ograničenja i uvjete poslovanja iz Odluke o ostalim općim uvjetima poslovanja mikrokreditne organizacije.

Osim toga, Agencija je svojim aktima konstatirala i upozoravala MKF Prizma da svojim poslovanjem evidentno ugrožava svoju imovinu i donirana sredstva, te da je potrebno uskladiti svoje poslovanje sa odredbama Zakona da bi ih zaštitila.

Također, Agencija je utvrdila da MKF Prizma ima 40-ak blokiranih transakcijskih računa.

"Kako je MKF Prizma i pored upozorenja nastavila sa lošim poslovanjem, nije poduzela nužne korake u saniranju iskazanih loših rezultata i u zaštiti doniranih sredstava, kako nije u mogućnosti servisirati preuzete kreditne obveze, radi čega su joj blokirani svi transakcijski računi, navedeno ukazuje da su se stekli uvjeti za oduzimanje dozvole za obavljanje poslova davanja mikrokredita MKF Prizma, u skladu sa Zakonom o mikrokreditnim organizacijama, a sve u cilju zaštite imovine MKF Prizma, interesa korisnika financijskih usluga i očuvanja stabilnosti ukupnog finansijskog sistema FBiH", saopćeno je iz Ureda FBA za informiranje.
Da se podsjetimo:

Image
Kenan Crnkić jedno je od najpoznatijih imena u široj, poslovnoj i akademskoj javnosti....Sa nepunih 26 godina dolazi na poziciju generalnog direktora Prizme. Pod njegovim vodstvom, između ostalog, ista je proglašena najboljom kompanijom u Evropi i jednom od 50 najboljih u svijetu....dr Crnkić od ove godine obnaša funkciju Predsjednika Upravnog odbora Mikrokreditne fondacije „Prizma“... a koja je u svom dosadašnjem radu podijelila preko 330.000 kredita upravo za preduzetništvo i mali biznis u ukupnom iznosu većem od 530 miliona KM.

Becky7
Posts: 107
Joined: 25/11/2017 16:31

Re: Mikrokreditne organizacije - koja je najpovoljnija?

Post by Becky7 » 28/03/2018 11:13

Koja je trenutno najpovoljnija, nesto mi je hitno iskrslo i trebam dignuti 1000 km pa me zanima gdje to mogu najbrze da odradim, po mogucnosti da rade ili subotom ili iza 5 radnim danom...

User avatar
bach
Posts: 3633
Joined: 05/11/2005 11:52

Re: Mikrokreditne organizacije - koja je najpovoljnija?

Post by bach » 31/03/2018 00:13

Becky7 wrote:Koja je trenutno najpovoljnija, nesto mi je hitno iskrslo i trebam dignuti 1000 km pa me zanima gdje to mogu najbrze da odradim, po mogucnosti da rade ili subotom ili iza 5 radnim danom...
Mikrofin je najpovoljniji.

Izbjegavaj EKI. Mnogo skuplji.

Post Reply