MIKRA kamata 37.5%, samo za zene
Moderator: anex
-
Vertigo
#1 MIKRA kamata 37.5%, samo za zene
Ne bi mi mrsko, okrenuh par poznanika/ca i evo:
Mikra je mikrokreditna organizacija koja je orijentisana iskljucivo na zene, za njihovu "pomoc"
Moja poznanica, koja radi kao trgovac u boxu na pijaci, kod njih podigla kredit u iznosu od 4.000KM na 18 mjeseci.
Dobila je ugovor na kojem pise da je mjesecna kamata, navodno, 1.79% dok se stopa godisnje kamate nigdje ne spominje.
Takodjer je dobila i otplatni plan iz kojega se vidi da kamata iznosi 1288.80km.
Kada sam to sve ubacio u kreditni kalkulator izaslo je da je kamatna stopa 37.5% na godisnjem nivou.
Uplate rata primaju se samo u gotovini na salteru filijale. Ne postoji broj ziro racuna za uplatu !
Avansna uplata od 5% i mjesecna uplata nekog uloga od 6.7km moze se prihvatiti jer se, navodno, radi o depozitu iako se nigdje ne navodi u ugovoru.
Slijedi skenirani ugovor ( dan, dva)
Mikra je mikrokreditna organizacija koja je orijentisana iskljucivo na zene, za njihovu "pomoc"
Moja poznanica, koja radi kao trgovac u boxu na pijaci, kod njih podigla kredit u iznosu od 4.000KM na 18 mjeseci.
Dobila je ugovor na kojem pise da je mjesecna kamata, navodno, 1.79% dok se stopa godisnje kamate nigdje ne spominje.
Takodjer je dobila i otplatni plan iz kojega se vidi da kamata iznosi 1288.80km.
Kada sam to sve ubacio u kreditni kalkulator izaslo je da je kamatna stopa 37.5% na godisnjem nivou.
Uplate rata primaju se samo u gotovini na salteru filijale. Ne postoji broj ziro racuna za uplatu !
Avansna uplata od 5% i mjesecna uplata nekog uloga od 6.7km moze se prihvatiti jer se, navodno, radi o depozitu iako se nigdje ne navodi u ugovoru.
Slijedi skenirani ugovor ( dan, dva)
- alijagicalija
#2 Re: MIKRA kamata 37.5%, samo za zene
Postoji citava prica o nacinu na koji te MK. organizacije primaju i plasiraju sredstva. Naime pozadine svega je se nekada vrsi otpis potrazivanja kamata, koje su naplacene..itd...milion malverzacija. Pakistanac Muhamed Yusuf je prosle god. dobio Nobelovu nagradu, jer je on osmislio i implementirao sistem MK, koji je prema rijecima strucnjaka najefikasniji u borbi protiv siromastva, medjutim principi i metodologija kod nas vise lici na sicilijansko lihvarenje nego MK.
-
Vertigo
#3 Re: MIKRA kamata 37.5%, samo za zene
Evo ugovora, linkovi su direktni :
Ugovor o kreditu:
http://img390.imageshack.us/img390/5954/mikra1ey2.jpg
druga strana :
http://img137.imageshack.us/img137/42/mikra2mi3.jpg
Otplatni plan:
http://img229.imageshack.us/img229/197/mikra3kp7.jpg
Ugovor o kreditu:
http://img390.imageshack.us/img390/5954/mikra1ey2.jpg
druga strana :
http://img137.imageshack.us/img137/42/mikra2mi3.jpg
Otplatni plan:
http://img229.imageshack.us/img229/197/mikra3kp7.jpg
- illuminated
#4 Re: MIKRA kamata 37.5%, samo za zene
alijagicalija wrote:Postoji citava prica o nacinu na koji te MK. organizacije primaju i plasiraju sredstva. Naime pozadine svega je se nekada vrsi otpis potrazivanja kamata, koje su naplacene..itd...milion malverzacija. Pakistanac Muhamed Yusuf je prosle god. dobio Nobelovu nagradu, jer je on osmislio i implementirao sistem MK, koji je prema rijecima strucnjaka najefikasniji u borbi protiv siromastva, medjutim principi i metodologija kod nas vise lici na sicilijansko lihvarenje nego MK.
Lista dobitnika Nobelove nagrade, ekonomija:
http://nobelprize.org/nobel_prizes/economics/laureates/
Tog Hame Yousufa
A ja bih volio sresti te "strucnjake" koji to tvrde. Tesko da postoji firma koja moze imati povrat na kapital 37% godisnje u normalnim uslovima.
(Legalno, da nema 95%ni monopol i da nije neki sverc), pogotovo ne na sitnisu kao sto je 4000 KM.
I da, to jeste lihvarenje. I ne samo da se vrsi otpis potrazivanje kamata, nego se vrsi i otpis kompletnog kredita
Ko dodje u situaciju da trazi kredit za posao kod njih, bolje mu je sve da zatvori.
- alijagicalija
#5 Re: MIKRA kamata 37.5%, samo za zene
Muhammad Yunus (Bengali: মুহাম্মদ ইউনুস, pronounced Muhammôd Iunus) (born 28 June 1940) is a Bangladeshi banker and economist. He previously was a professor of economics and is famous for his successful application of microcredit - the extension of small loans. These loans are given to entrepreneurs too poor to qualify for traditional bank loans. Yunus is also the founder of Grameen Bank. In 2006, Yunus and the bank were jointly awarded the Nobel Peace Prize, "for their efforts to create economic and social development from below."[1] Znaci malo je do mene, nije Yusuf, nego Yunus, nije pakisatanac, nego je iz bangladesa. Da je dobio Nobela, dobio je...Da je kod nas lihvarenje, jeste. Ispade covjek dobio Nobela za lihvarenje...hmmm.
- elixiaboy
- Vision 2020
#7 Re: MIKRA kamata 37.5%, samo za zene
Ima 100%. On je Indijac, i puno je pomogao Indiji sa svojom MK organizacijom u smanjivanju siromastva. 100% je dobio Nobelovu nagradu samo se ne sjecam godine (od 2003. pa nadalje...)illuminated wrote:alijagicalija wrote:Postoji citava prica o nacinu na koji te MK. organizacije primaju i plasiraju sredstva. Naime pozadine svega je se nekada vrsi otpis potrazivanja kamata, koje su naplacene..itd...milion malverzacija. Pakistanac Muhamed Yusuf je prosle god. dobio Nobelovu nagradu, jer je on osmislio i implementirao sistem MK, koji je prema rijecima strucnjaka najefikasniji u borbi protiv siromastva, medjutim principi i metodologija kod nas vise lici na sicilijansko lihvarenje nego MK.
Lista dobitnika Nobelove nagrade, ekonomija:
http://nobelprize.org/nobel_prizes/economics/laureates/
Tog Hame Yousufauopste nema, kao sto sam i mislio. Ko ce ba dat Nobela za to s.anje.
- illuminated
#8 Re: MIKRA kamata 37.5%, samo za zene
Sorry, do mene je.alijagicalija wrote:Muhammad Yunus (Bengali: মুহাম্মদ ইউনুস, pronounced Muhammôd Iunus) (born 28 June 1940) is a Bangladeshi banker and economist. He previously was a professor of economics and is famous for his successful application of microcredit - the extension of small loans. These loans are given to entrepreneurs too poor to qualify for traditional bank loans. Yunus is also the founder of Grameen Bank. In 2006, Yunus and the bank were jointly awarded the Nobel Peace Prize, "for their efforts to create economic and social development from below."[1] Znaci malo je do mene, nije Yusuf, nego Yunus, nije pakisatanac, nego je iz bangladesa. Da je dobio Nobela, dobio je...Da je kod nas lihvarenje, jeste. Ispade covjek dobio Nobela za lihvarenje...hmmm.
-
fczeljo
#9 Re: MIKRA kamata 37.5%, samo za zene
pa lici na lihvarenje, al sam citao vise studija na tu temu. to jeste procentualno velika kamata, ali tu nema ni ziranata niti moras biti zaposlen ni imati racun u banci, nikakvih zajeb... pored toga u apsolutnom iznosu, to nisu velike kamate.alijagicalija wrote:Postoji citava prica o nacinu na koji te MK. organizacije primaju i plasiraju sredstva. Naime pozadine svega je se nekada vrsi otpis potrazivanja kamata, koje su naplacene..itd...milion malverzacija. Pakistanac Muhamed Yusuf je prosle god. dobio Nobelovu nagradu, jer je on osmislio i implementirao sistem MK, koji je prema rijecima strucnjaka najefikasniji u borbi protiv siromastva, medjutim principi i metodologija kod nas vise lici na sicilijansko lihvarenje nego MK.
razlog visokih kamata je taj da njihovo prodajno osoblje ide po selima (dakle pristup 1:1), tako da oni moraju pokriti svoje troskove. raiffeisen ti sigurno nece otic nekoj nani da joj da kredit da ona moze kravu kupit. dakle, mikrokreditne organizacije pokrivaju rupu na trzistu koja nije interesantna klasicnom bankarstvu.
cesto se daje grupi zena, koje garantuju jedna za drugu, ali nema nikakve zakonske prisile da nesto moras platit. maltene, sve na obraz.
ljudi koji hoce da pokrenu svoj mali biznis, al samo oni koji fakat hoce i znaju da rade, ovo je velika sansa. npr. jedna zena kupi masinu za sivanje za npr 1000 km. bez obzira sto ce ona tu izletit nekih 300 km kamate, ona ce u par godina na toj masini zaradit 3-4 hiljade.
pored toga, ove ogranizacije se jedino mogu organizovati kao neprofitne organizacije, dakle ne mogu biti privatne. ljudi koji u njima rade, dobro zarađuju, ali profit koji se ostvari na kraju godine se ubacuje u fond za kreditiranje.
gledao sam i citao o ovome, i bez obzira sto odmah izgleda lihvarski, ovo je svjetski fenomen. nevjerovatno je kako u ljudima budi poduzetnistvo i kreativnost. ljudi na selima, umjesto da zivotare od danas do sutra, grade fine i odrzive male biznise i kreiraju sebi radno mjesto, umjesto da cekaju da im ko sta da. neko kupi kravu, pa moze prehranit porodicu. neko uzme neku masinu pa pravi nesto sa njom. neko posalje dijete na fakultet...uglavnom zakotrlja se.
kod nas na ekonomiji je jednom gostovala jedna zena iz neke MK organizacije. isto ovako na prvu smo zenu napali ko da je dragan dabic. al kad smo vidjeli sta ljudi rade i kakvi su efekti...covjek stvarno zasluzuje nobela!
-
Vertigo
#10 Re: MIKRA kamata 37.5%, samo za zene
@fczeljo, mko su u BiH ocito, kao i svi drugi, samo sa jednim ciljem, a to je profit.
Prvo pitanje bi bilo zasto nema ziro racuna za uplatu vec se uplate vrse u gotovini
Drugo bi bilo zasto se u ugovoru ne iskazuje korektno kamatna stopa vec se klijenti dovode u zabludu, ako pogledas gornje linkove biti ce ti jasnije, ali evo:
Navodi se kamatna stopa od 1,79% mjesecno na inicijalni iznos??? znaci ne na ostatak duga, nego na citavi iznos tokom trajanja otplate i zbog toga se ne prikazuje godisnja kamatna stopa, sto je mislim zakonska obaveza.
Isto tako vidi se da imaju jos dva solidarna duznika koji "pod punom materijalnom i krivicnom odgovornoscu......."
Ekonomisti, molim vas da mi skrenete paznju ako negdje grijesim.

Prvo pitanje bi bilo zasto nema ziro racuna za uplatu vec se uplate vrse u gotovini
Drugo bi bilo zasto se u ugovoru ne iskazuje korektno kamatna stopa vec se klijenti dovode u zabludu, ako pogledas gornje linkove biti ce ti jasnije, ali evo:
Navodi se kamatna stopa od 1,79% mjesecno na inicijalni iznos??? znaci ne na ostatak duga, nego na citavi iznos tokom trajanja otplate i zbog toga se ne prikazuje godisnja kamatna stopa, sto je mislim zakonska obaveza.
Isto tako vidi se da imaju jos dva solidarna duznika koji "pod punom materijalnom i krivicnom odgovornoscu......."

-
fczeljo
#11 Re: MIKRA kamata 37.5%, samo za zene
pa slazem se da se to koristi da se zaradi (nece niko dzabe radit - i u humanitarnim org se fino zaradjuje). i napomenuo sam da ljudi koji tamo rade dobro zaradjuju. ovi ocito gule i to dobro. ja sam cuo da su prosjecne kamatne stope na tom trzistu od 15 do 25%. ovo sto vidim je sto jest jest previse!Vertigo wrote:@fczeljo, mko su u BiH ocito, kao i svi drugi, samo sa jednim ciljem, a to je profit.
mislim da se ziro racun ne koristi, prije svega da se ne bi posao davao konkurenciji (bankama) a i smisao mikrokredita je da ne ide preko banke. i pustanje kredita je u gotovini.
za ostalo manje vise ne znam. kamatne stope na trzistu mikrokredita se uvijek izrazavaju na mjesecnom nivou. zasto - ne znam, vjerovatno da ljepse izgleda.
sto se solidarnih duznika tice, to opet nije tako zestoko ko u bankama. ja koliko sam cuo, da se rijetko desava da neko ne moze da to otplati, a i kada se desi da ipak ima tolerancije.
znaci uslovi zavise sve od kuce do kuce. ja sam govorio generalno o mikrokreditnim organizacijama. kod nas je kapital skup pa to svak koristi (ko ga ima, naravno), a kako god okrenete cijenu plaćamo mi!
ocito je da su korisne ove organizacije, pogotovo sto je prisutna velika ekspanzija mikrokredita kod nas. sad je do trzista da odredi cijenu i uslove. generalno su korisne, neka ponude pa da se moze probrat.
ni kod banaka nije lahko. ja bi im dao vise samo da me ne peglaju sa raznim glupostima.
-
Vertigo
#12 Re: MIKRA kamata 37.5%, samo za zene
Nikakav problem, neka zarade, ali bar neka imaju mjeru.fczeljo wrote: pa slazem se da se to koristi da se zaradi (nece niko dzabe radit - i u humanitarnim org se fino zaradjuje). i napomenuo sam da ljudi koji tamo rade dobro zaradjuju. ovi ocito gule i to dobro. ja sam cuo da su prosjecne kamatne stope na tom trzistu od 15 do 25%. ovo sto vidim je sto jest jest previse!
- Amazonka27
#13 Re: MIKRA kamata 37.5%, samo za zene
a jel njoj dat novac na ruke ili uplacen na neki njen ZR? Malo je nelogicno da MK nije dala ZR preko kojeg ce se vrsiti uplata...jer onda je to vrlo moguce pranje novca...i ne razlikuje se puno od zelenasa... Ako u ugovoru stoji kolika je kamata, onda na dnu ugovora mora pisati i koji je sud nadlezan u slucaju spora.