ja se samo nadam, o kako se iskreno nadam...a da mi je bila namjera da te vrijedjam, to mozes zaboraviti...ako tebe resula ceric ne vrijedja kao vjernika sa svojim odnosom prema drugima tesko da te ja jos mogu uvrijediti...jarancuga wrote:essex wrote:hm, da..procitaj gornji postjarancuga wrote:ma zna razliku, al namjerno provocira...
toliko o njegovoj kulturi i svjetonazoru ma kakav mu bio...ako ih uopste ima...
opet upotrebljavas termin resul tamo gdje mu nije mjesto, opet vrijedjas moja vjerska ubjedjenja...
al hajd nastavi prosipati svoju "mudrost", al zapamti da ce svako odgovarati za svoja djela i rijeci pred Allahom dz.s.
Miješanje IZ u politiku
- essex
#526 Re: Miješanje IZ u politiku
-
GOLFER
#527 Re: Miješanje IZ u politiku
Muslimani su braca, bez obzira na rasu,naciju, mjesto u kojem su rodjeni, roditelja od kojih su rodjeni, muslimani su braca i tako ce da bude, znam da se to mnogima ne svidja ali nek se naviknu 
- essex
#528 Re: Miješanje IZ u politiku
ma slabo smo umisljeni kao resula ceric...GOLFER wrote:Muslimani su braca, bez obzira na rasu,naciju, mjesto u kojem su rodjeni, roditelja od kojih su rodjeni, muslimani su braca i tako ce da bude, znam da se to mnogima ne svidja ali nek se naviknu
- Lakat Jebić
#529 Re: Miješanje IZ u politiku
@HAVANA
ima l' meze kod tebe?
ima l' meze kod tebe?
-
theTruePath
#530 Re: Miješanje IZ u politiku
essex wrote:ma slabo smo umisljeni kao resula ceric...GOLFER wrote:Muslimani su braca, bez obzira na rasu,naciju, mjesto u kojem su rodjeni, roditelja od kojih su rodjeni, muslimani su braca i tako ce da bude, znam da se to mnogima ne svidja ali nek se naviknu, sta kome ima da smeta sto se vi zovete bracom izmedju sebe, problem je kada se po tom bratstvu urotite protiv svih ostalih..i da budes svjestan, a ne "osvjescen", brata imas samo onda ako ti ga daju tvoji roditelji, polubrata ako ti ga da jedan roditelj i isto vazi za zensku liniju...to sto nekom ljepse izgleda njegova utopija ako sve one koji su isti kao i on zove bracom, to je licna stvar i sve dok ostaje licna ne bi trebala nikome smetati...a ti kao i resulema ti ceric, "...nek se oni nama prilagodjavaju..", a obojica zaboravljate na dogovor i razumjevanje kao osnova svega sto je covjecno...udri musane nek palija jeci, i rejsulema ti je ceric sa puskama dosao u sred rata da preuzme IZ...ejvala.
bez obzira na sve,mi i dalje imamo svoju bracu po vjeri,a ti crkni pukni i eksplodiraj-neces to promjeniti
- essex
#531 Re: Miješanje IZ u politiku
joj jesmo veliki, hahaha...ko te je ba nalagao da ja BAS TO hocu da promjenim, jel' reisula ceric? pa procitaj, bracakaj te se vi koliko hocete, vase pravo...a evo sam se i naduo, jos malo, samo jos malo...e hebi ga, popusti onaj izlazni ventil i sve ode u havu...sada mi treba pik ponove da se lozim, ima li vas da me malo podlozite, hehehetheTruePath wrote:essex wrote:ma slabo smo umisljeni kao resula ceric...GOLFER wrote:Muslimani su braca, bez obzira na rasu,naciju, mjesto u kojem su rodjeni, roditelja od kojih su rodjeni, muslimani su braca i tako ce da bude, znam da se to mnogima ne svidja ali nek se naviknu, sta kome ima da smeta sto se vi zovete bracom izmedju sebe, problem je kada se po tom bratstvu urotite protiv svih ostalih..i da budes svjestan, a ne "osvjescen", brata imas samo onda ako ti ga daju tvoji roditelji, polubrata ako ti ga da jedan roditelj i isto vazi za zensku liniju...to sto nekom ljepse izgleda njegova utopija ako sve one koji su isti kao i on zove bracom, to je licna stvar i sve dok ostaje licna ne bi trebala nikome smetati...a ti kao i resulema ti ceric, "...nek se oni nama prilagodjavaju..", a obojica zaboravljate na dogovor i razumjevanje kao osnova svega sto je covjecno...udri musane nek palija jeci, i rejsulema ti je ceric sa puskama dosao u sred rata da preuzme IZ...ejvala.
bez obzira na sve,mi i dalje imamo svoju bracu po vjeri,a ti crkni pukni i eksplodiraj-neces to promjeniti
-
theTruePath
#532 Re: Miješanje IZ u politiku
samo da te zamolim,da ne koristis izraz resula ili reisula jer koliko god ti cilj bio da time vrijedjas to je ipak casno ime,resululah je poslanik Boziji!!! a sad nastavi po svome
- essex
#533 Re: Miješanje IZ u politiku
vrati se malo nazad pa ces i naci razlog za sve...pa i zato zasto je ceric resula..a nije mi ni na kraj pameti da ikoga (osim cerica) vrijedjam, pogotovo iskrene vjernike...ali ako vi dozvoljavate da vam cerke igra resulu, sto mene onda teretis za to?theTruePath wrote:samo da te zamolim,da ne koristis izraz resula ili reisula jer koliko god ti cilj bio da time vrijedjas to je ipak casno ime,resululah je poslanik Boziji!!!
-
jarancuga
#534 Re: Miješanje IZ u politiku
essex wrote:vrati se malo nazad pa ces i naci razlog za sve...pa i zato zasto je ceric resula..a nije mi ni na kraj pameti da ikoga (osim cerica) vrijedjam, pogotovo iskrene vjernike...ali ako vi dozvoljavate da vam cerke igra resulu, sto mene onda teretis za to?theTruePath wrote:samo da te zamolim,da ne koristis izraz resula ili reisula jer koliko god ti cilj bio da time vrijedjas to je ipak casno ime,resululah je poslanik Boziji!!!
slusaj "pametni"...igras se s vatrom, pazi da se ne oprzis...
vrijedjas i omalovazavas Bozijeg Poslanika Muhammeda s.a.w.s....
po drugi put molim moderatore da opomenu ovu spodobu.
-
GOLFER
#535 Re: Miješanje IZ u politiku
lik je opsjednut cericem, mislim da niko nije vise od njega napisao na forum ceric u zadnjih par mjeseci a on je to za 3-4 danajarancuga wrote:essex wrote:vrati se malo nazad pa ces i naci razlog za sve...pa i zato zasto je ceric resula..a nije mi ni na kraj pameti da ikoga (osim cerica) vrijedjam, pogotovo iskrene vjernike...ali ako vi dozvoljavate da vam cerke igra resulu, sto mene onda teretis za to?theTruePath wrote:samo da te zamolim,da ne koristis izraz resula ili reisula jer koliko god ti cilj bio da time vrijedjas to je ipak casno ime,resululah je poslanik Boziji!!!
i bio bi red da moderacija sprijeci vrijedjanje i provociranje na ovaj bezobrazan nacin!!!
-
_majevica_
#536 Re: Miješanje IZ u politiku
Problem je sto prvo ne razjasnimo pojmove:nacija,narod,vjere,patriotizam...
nacija se usko veze sa vladavinom naroda na odredjenom teritoriju...Bosnjaci su narod kao i druga dva u BiH.
Za narod se iskljucivo veze vjera.Narod moze biti i nacija ali u nasem slucaju BiH moraju sva tri biti narodi a
ako se ne izjasne o zajednickoj naciji onda mogu odvojeno vladati na svojim dijelovima teritorija a zajednicki
interesi na nivou drzave moraju biti da se ne kose i da nisu u suprotnostima.Znaci ako hocemo da imamo
zajednicke strukture vlasti koje ne zelimo da pod jednim nazivom nacije stitimo onda drzava treba svoje institucije i nacijalne institucije drzave da cuva na svoj nacin sa svojim aparatom upravljanja.Trebaju se podijeliti nadleznosti....
Prije svega treba razgraniciti sa nadleznostima naroda u biH il njihovim nacionalnim interesima da ne dolaze u
konflikt izmedju sebe i prema interesima drzave....Vjerske zajednice trebaju i mogu opstati samo u domenu
naroda kojem pripadaju...tako imamo i izraze patriotizma...to je prije svega pojam za odnos gradjana prema svojoj drzavi bez obzira na vjeru...patriote iz vjerskih pobuda su samo lokalne i separisticki nastrojeni sto cak dovodi do fasizma i nacizma.
Izmedju ostalog ovih bezbroj postova na uplitanje vjere u politiku drzavnog interesa je samo separisticki nastrojeno jer prestavlja samo jedan narod...vjerske zajednice trebaju da ostanu u domenu svog naroda i da smijernice samo upucuju tog obima i karaktera.....Hocu da kazem na prethodnim postovima se mimoilazimo samo u malim razlikama zato sto pogresno trpamo kojekavkve institucije i ljude gdje im nije mjesto....
nacija se usko veze sa vladavinom naroda na odredjenom teritoriju...Bosnjaci su narod kao i druga dva u BiH.
Za narod se iskljucivo veze vjera.Narod moze biti i nacija ali u nasem slucaju BiH moraju sva tri biti narodi a
ako se ne izjasne o zajednickoj naciji onda mogu odvojeno vladati na svojim dijelovima teritorija a zajednicki
interesi na nivou drzave moraju biti da se ne kose i da nisu u suprotnostima.Znaci ako hocemo da imamo
zajednicke strukture vlasti koje ne zelimo da pod jednim nazivom nacije stitimo onda drzava treba svoje institucije i nacijalne institucije drzave da cuva na svoj nacin sa svojim aparatom upravljanja.Trebaju se podijeliti nadleznosti....
Prije svega treba razgraniciti sa nadleznostima naroda u biH il njihovim nacionalnim interesima da ne dolaze u
konflikt izmedju sebe i prema interesima drzave....Vjerske zajednice trebaju i mogu opstati samo u domenu
naroda kojem pripadaju...tako imamo i izraze patriotizma...to je prije svega pojam za odnos gradjana prema svojoj drzavi bez obzira na vjeru...patriote iz vjerskih pobuda su samo lokalne i separisticki nastrojeni sto cak dovodi do fasizma i nacizma.
Izmedju ostalog ovih bezbroj postova na uplitanje vjere u politiku drzavnog interesa je samo separisticki nastrojeno jer prestavlja samo jedan narod...vjerske zajednice trebaju da ostanu u domenu svog naroda i da smijernice samo upucuju tog obima i karaktera.....Hocu da kazem na prethodnim postovima se mimoilazimo samo u malim razlikama zato sto pogresno trpamo kojekavkve institucije i ljude gdje im nije mjesto....
- essex
#537 Re: Miješanje IZ u politiku
slusaj "osvjesceni" ili "glupi", eto odaberi sta ti bolje odgovara...ja ni jednom rijecju nisam pomenuo Bozijeg Poslanika Muhameda niti ga namjeravam niti sam namjeravao uplitati sa osoboma kakav je "reisula" ceric...objasnio sam sasvim jasno zasto je dobio taj atribut, pa hajvan se igra bozijeg poslanika i prica sta mu padne na pamet a sto je najgore nama nikakvih indicija da ga bilo ko iz IZ zeli zaustaviti u onome sto prica...pa sta je on to za vas onda? covjek vas uvodi u glupe situacije da javno kaze da je bosnjacima turska mati i niko iz IZ da ga javno prozove...je li se to slazete da je bosnjacima turska mati? sta onda trazite u bosni, majka je vazda rada da doceka svoju djecu...vidis kako glupa izjava moze pokrenuti glupe lavine diskusija koje nikome netrebaju...i jos uvijek ga branis...a bas se postavio kao nedodirljivi, bogom dani da lupi sta mu padne na onaj njegov prljavi jezik, skontano samo da provocira...i kako jedan covjek koji daje onakve izjave o mjesanim brakovima i djeci iz mjesanih brakova uopste moze voditi jednu vjersku zajednicu? znas kako, bas zato sto vam se nametnuo kao "reisula" i niko nesmije ni pisnuti...ne seri i nemoj da prijetis, vatra je vazda obasna sa dvije strana, i onome kome je namjenjena i onome ko je drzi...jarancuga wrote:essex wrote:vrati se malo nazad pa ces i naci razlog za sve...pa i zato zasto je ceric resula..a nije mi ni na kraj pameti da ikoga (osim cerica) vrijedjam, pogotovo iskrene vjernike...ali ako vi dozvoljavate da vam cerke igra resulu, sto mene onda teretis za to?theTruePath wrote:samo da te zamolim,da ne koristis izraz resula ili reisula jer koliko god ti cilj bio da time vrijedjas to je ipak casno ime,resululah je poslanik Boziji!!!
vidis, da imalo imas postenja i ti bi bio opsjednut covjekom koji je od gadafija uzeo lovu (nigdje vise nije mogao da isprosi, pa hajde kod starog KOS-ovog saradnika ciji su ljudi preko nase bivse zemlje jugoslavije izbjegavali pravdu na zapadu, covjeka koji je sa pocetkom genocida koji nam se desio stao i podrzao milosevica, je li treba jos?) samo da bi zavrsio svoju vakufhanu, da se kaze kako je on izgradio nesto cemu nije ni vrijeme ni mjesto sada da se gradi...al sila je to, hej....pa i u IZ je usao sa odredom zelenih beretki, da se pokaze onima koji su do tada bili u vrhu IZ sva njegova moc...zastp bih sutio na jedni takvu licnost koja kosta sviju nas jako puno? to nije opsjednust, na kraju krajeva...samo izrazavam svoje misljenje o jednom pokvarenom i losem covjeku koji je zasjeo na mjesto koje mu nikada nije trebalo pripasti bas zbog njegovih licnih karakteristika...on i spaho, za nadati se da nikada vise u historiji bosne nece velikosrpski program postavljati reise u bosni...GOLFER wrote: lik je opsjednut cericem, mislim da niko nije vise od njega napisao na forum ceric u zadnjih par mjeseci a on je to za 3-4 dana![]()
i bio bi red da moderacija sprijeci vrijedjanje i provociranje na ovaj bezobrazan nacin!!!
- probuseni $
#538 Re: Miješanje IZ u politiku
Majevica,_majevica_ wrote:Problem je sto prvo ne razjasnimo pojmove:nacija,narod,vjere,patriotizam...
Znam da si se trudio da napises ovaj komentar ali vjeruj mi da imas dosta kontradiktornosti i tehnickih promasaja.
Kolektivno vjerovanje ne postoji. Vjera je individualnog karaktera i zato je pogresno reci da "vjerske zajednice trebaju i mogu opstati u domenu naroda kojem pripadaju " .To je cisti promasaj. Niko nije vlasnik vjere niti vjera ikog moze posjedovati.
Etnicki narod nije isto sto i politicki narod. Etncki narod su npr. Srbi, Hrvati i Bosnjaci. A politicki narod su Bosanci i taj politicki narod se sastoji od ta tri etnicka naroda koja su se dogovorila da zajednicki stvore drzavu. Kad stvore drzavu, taj politicki narod postaje nacija...ima toga jos ali necu da te opterecujem...mozda ti ovo malo pomogne da malo vise razumijes problematiku o kojoj pises... nema nista zlonamjerno sa moje strane...
-
jarancuga
#539 Re: Miješanje IZ u politiku
essex...
ja cu te po treci put lijepo "zamoliti" da ne upotrebljavas termin resul kada kritikujes cerica...
a za ono ne seri i ne prijeti imas pp...
ja cu te po treci put lijepo "zamoliti" da ne upotrebljavas termin resul kada kritikujes cerica...
- essex
#540 Re: Miješanje IZ u politiku
kakava ba pp, nema nista, nista nisam dobio...jedino ako nisi poslao drugovima u CK...ako ti se omaklo pa zaboravio poslati de posalji jos jednom...jarancuga wrote:essex...
dalje, ti meni nemozes ni zahtijevati ni narediti a pogotovo "zamoliti" i tako uticati na ono sto ja mislim i sto cu reci...dva puta sam vec objasnio, treba li ti i treci put? to sto ti shvacas na jedan nacin ne veze mene da i ja tako shvacam, ja to shvacam na sasvim drugi nacin i tako ispoljavam...ja tebe razumijem kada neces na pivu sa mnom, ali da li to znaci da ja nesmijem sebi naruciti pivu? nadam se da se razumijemo...
- essex
#541 Re: Miješanje IZ u politiku
da jos da dodam...vidis kako nevalja ljude provocirati pa kada te uzmu na zub onda nastanu problemi...on bi da se pravi pametan pa smislja kovanice "raduikalni ateisti", a svi znamo da je za njega svaki ateista radikalan, pa i mjesani brakovi i djeca iz tih mjesanih brakova su radikalni...dabogda mu unucad ahmediju kao tutu koristila...
-
Kenan-sa
#542 Re: Miješanje IZ u politiku
Zamislite IZ i njenog poglavara uvazenog Reisa Cerica da se brine o tome kolika je cjena pive,je li poskupila loza ili je pojeftinilo vino!? jel da to izgleda nelogicno i nenormalno? a vidite sta rade radikalni ateisti? oni se brinu sta radi Reis i IZ koju oni niti priznaju niti dozivljavaju kao najvazniju instituciju kod Bosnjaka,i ti isti radikalni ateisti bi da odredjuje ko treba biti na celu IZ i sta treba raditim,jel da nelogicno i nenormalno!? e pa to je paradoks naseg drustva! naravno IZ radi svoj posao,i neobazire se na kojekakve dusebriznike iz korpusa radikalnih ateista ili korpusa ravnogorskih cetnika,sta treba prestati praviti i obnavljati dzamije jer ce se toboze radikanli komunisti naljutiti,ili ce se Mile fasista osjecati manjim u ovolikoj zemlji Bosni!? ili Karadzic u Hagu nece mirno spavati jer sve sto je porusio IZ obnovi!?
- essex
#543 Re: Miješanje IZ u politiku
hm, bolje bi mu bilo da se pobrine o cijeni pive i loze, vise bi ga raja cijenila nego sada kada lupeta kao maksim po diviziji, a sve to na kraju placa bas ta raja koja i pivu preskupo placa...barem bi jedno dobro djelo uradio, ovako dva losa sastavio...Kenan-sa wrote:Zamislite IZ i njenog poglavara uvazenog Reisa Cerica da se brine o tome kolika je cjena pive,je li poskupila loza ili je pojeftinilo vino!? jel da to izgleda nelogicno i nenormalno? a vidite sta rade radikalni ateisti? oni se brinu sta radi Reis i IZ koju oni niti priznaju niti dozivljavaju kao najvazniju instituciju kod Bosnjaka,i ti isti radikalni ateisti bi da odredjuje ko treba biti na celu IZ i sta treba raditim,jel da nelogicno i nenormalno!? e pa to je paradoks naseg drustva! naravno IZ radi svoj posao,i neobazire se na kojekakve dusebriznike iz korpusa radikalnih ateista ili korpusa ravnogorskih cetnika,sta treba prestati praviti i obnavljati dzamije jer ce se toboze radikanli komunisti naljutiti,ili ce se Mile fasista osjecati manjim u ovolikoj zemlji Bosni!? ili Karadzic u Hagu nece mirno spavati jer sve sto je porusio IZ obnovi!?
ja se nebrinem za reisa, da se brinem ne bi ovako pisao, to je jedno, drugo, ko ti je slagao da ja ne priznam (ili slicni meni) IZ? izbacite onih 20-ak na celu sa "reisulom" ceranom i konacno postanite IZ BiH a ne filijala velikosrpskog programa...
dalje, da sam radikal ateista ne bih napisao da se Njega bojim onoliko koliko ne postujem vas kao vodilje ka Njemu...vrati se nazad pa procitaj, drug moj (smrt fasizmu!, onako usput, drugarski
paradoks je da covjek koji vam je na celu materom zove drugu zemlju...znam, ponavljam se i hocu da se ponavljam jer vas svaki dan prije sabah namaza treba kao maljem ovim cinjenicama nebili vam se taj mozak koji je prihvatio kovanicu "resule" cerana o radikalnim ateistima malo prodrmo iz ucmalosti u koju je upao i nevidi ocite stvari ko i kakav covjek vam je postavljen na celo, evo 17 godina...hej...za 17 godina je mogao vassvijet vratiti svojim kucama po istocnoj bosni, ali znas, to pola bosne je placeno onom jagnjetinom iz beograda, a ipak je njemu beograd na kraju poslodavac...
za dzamije, nije li ti jasno da u posljednjih 150 godina ih je sve manje i manje po bosni...a bas tih zadnjih 150 godina nekako je velikosrpstvo nalazilo "prave" ljude da podmece bas IZ...cudno jelde?...ma nije, samo treba otvoriti mozak opcijama mogucnosti pa da vidis kako se kockice slazu...medjutim, lakse je dizati halabuku cak i kada ti ide na stetu nego pokusati razumiti zasto se sve tako lose desava po svima nama...neka ti on napravi 50 dzamija, pobrinuo se da nestane hiljadu i pol u posljednjih 20 godina..sada skontaj za koga radi...a da tuga bude najveca, nepravi ih tamo gdje su porusene (osim u vecim mjestima i one koje mora) nego tamo gdje mu se proteze njegova vlast, na onom fildzanu sto im je zacrtan jos u beogradu uz pecenu jagnjetinu...eh da je doci tobe i poceti svojom glavom razmisljati, al' nemere se iz sure, strci...
-
rakija
#544 Re: Miješanje IZ u politiku
Politički islamisti se oslanjaju na politička, socijalna i obrazovna sredstva kako bi ostvarili ideal islamske države. Oni polaze od postojećeg državnog sistema i političke strukture kako bi islamizirali društvo i reformisali državu. Udruženi su u političke partije i lobističke grupe, ili razvijaju uporednu mrežu socijalne pomoći. Militantni islamisti ne vjeruju da svoje namere mogu ostvariti u postojećem sistemu, koji je za njih korumpiran, bezbožnički i nepopravljiv. Protive se političkoj strategiji smatrajući da bi time legitimizirali propale režime i zato su antisistemski po prirodi. Za njih je upotreba sile ne samo prihvatljiva nego i sveta.
Islamizam je radikalan utopijski pokret, neka vrsta islamskog totalitarizma. Teoretičari se trude da razlikuju umjereni i ekstremni islamizam, ili da islamističke pokrete razvrstaju u odnosu na postupanje dok se konačne namjere smatraju istovjetnim, bilo da se do njih dolazi nasilnim putem ili izbornom procedurom. Naizgled paradoksalno, islamizam je postao jedna od sastavnih struktura američke i evropske politike, ne samo međunarodnih odnosa, i jedna od novih spona koje povezuju američko i evropska društva.
Islamizam je uticao na novo profilisanje spoljne i unutrašnje američke politike. SAD su jedna od najdoslednije sekularizovanih društvenih zajednica. Mada je potekla iz judeo-hrišćanske moralne i političke filozofije, američka vlada ne vodi politiku ni prema jednoj religiji. Ali je islamizam, zbog nasilnog karaktera, kao politički pokret koji se promalja u čvrstoj strukturi antiliberalnih i antidemokratskih ideja, postao predmet američke administracije. Islamizam samo djelimično potiče iz socijalnih nepravdi. On je, više od toga, ishod kontinuiteta istorijskih frustracija. Islamski svijet je u protekla dva vjeka pretrpeo duboke traume. Islamizam je nastao kao odgovor na dominaciju zapadne civilizacije i na slabosti islama, objašnjavajući neuspjeh islamskog svijeta odustajanjem od poštovanja osnovnih islamskih zakona. U međuvremenu su iseljavanje u zemlje razvijene liberalne demokratije, i duboko socijalno raslojavanje u samom islamskom svijetu, doprinjeli značajnom udaljavanju islamizma od svojih socijalnih korjena.
Islamizam je radikalan utopijski pokret, neka vrsta islamskog totalitarizma. Teoretičari se trude da razlikuju umjereni i ekstremni islamizam, ili da islamističke pokrete razvrstaju u odnosu na postupanje dok se konačne namjere smatraju istovjetnim, bilo da se do njih dolazi nasilnim putem ili izbornom procedurom. Naizgled paradoksalno, islamizam je postao jedna od sastavnih struktura američke i evropske politike, ne samo međunarodnih odnosa, i jedna od novih spona koje povezuju američko i evropska društva.
Islamizam je uticao na novo profilisanje spoljne i unutrašnje američke politike. SAD su jedna od najdoslednije sekularizovanih društvenih zajednica. Mada je potekla iz judeo-hrišćanske moralne i političke filozofije, američka vlada ne vodi politiku ni prema jednoj religiji. Ali je islamizam, zbog nasilnog karaktera, kao politički pokret koji se promalja u čvrstoj strukturi antiliberalnih i antidemokratskih ideja, postao predmet američke administracije. Islamizam samo djelimično potiče iz socijalnih nepravdi. On je, više od toga, ishod kontinuiteta istorijskih frustracija. Islamski svijet je u protekla dva vjeka pretrpeo duboke traume. Islamizam je nastao kao odgovor na dominaciju zapadne civilizacije i na slabosti islama, objašnjavajući neuspjeh islamskog svijeta odustajanjem od poštovanja osnovnih islamskih zakona. U međuvremenu su iseljavanje u zemlje razvijene liberalne demokratije, i duboko socijalno raslojavanje u samom islamskom svijetu, doprinjeli značajnom udaljavanju islamizma od svojih socijalnih korjena.
-
rakija
#545 Re: Miješanje IZ u politiku
Osnovi svih tradicionalnih religija daleko su od načela demokratije upravo zbog svog dalekog, u vremenu, istorijskog porjekla. Savremene demokratije i njihovi pravni sistemi neposredno su potekli iz prethodna dva vijeka emancipacije i ostvarenja zapadnog liberalizma (1789-1989). To nije značilo da su odbačene vrijednosti judaizma i hrišćanstva koje, u dubokoj osnovi, podrazumjevaju ravnopravnost i individualizam. Prilagođavanju tradicionalne religioznosti sekularnoj demokratiji naročito su doprinjele moderne vjerske revolucije, poput protestantizma i njegovih potonjih ogranaka, ili reformi Rimokatoličke crkve koje su se prenjele duboko u XX vijek. Iskustvo judeo-hrišćanstva upravo ukazuje na mogućnost približavanja islama demokratiji. Turska je, među prvim većinski muslimanskim zemljama, u tome postigla uspjeh koji nastoji da očuva i potvrdi svaka naredna politička generacija.
Ali, prepreke su ozbiljne i složene. Demokratizaciji se opiru elite u islamskom svijetu, iako su stekle zapadnjačko obrazovanje i prihvatile zapadnjački način života. Islamski svijet inače ne prikriva skepticizam u odnosu na zapadne vrijednosti, budući da muslimanske političke, vjerske i ekonomske elite tumače demokratske i liberalne težnje u svjetlosti prerušenog kolonijalizma ili imperijalizma. Neki islamski mislioci podvlače isključivo protivrječnosti između islamskih i demokratskih vrijednosti, tvrdnjama da islam podrazumjeva potčinjavanje Božijoj, a demokratija narodnoj volji. Na drugoj strani, ima mišljenja da Muhamedova namjera nije bila da izgradi teokratsku zajednicu pod vlašću mula; naprotiv, pozivao je na jednakost u pravima i obavezama.
Zapadni liberalizam je u ubrzanju istorije, ispunjene dubinskim i dalekosježnim promjenama, koje je nastupilo u poslednjim decenijama XX vijeka, zanemario mjesto i ulogu kolektivizma koji je opstao u tradicionalnim zajednicama, naročito onim koje su ostale izvan onovremenog ili zadocnelog domašaja modernosti. Prije svega racionalizma i prosvetiteljstva. Mada ni u mnogim savremenim evropskim demokratijama nisu u potpunosti ostvarena načela sekularizma i vjerske tolerancije, liberalizam je ostavio otvoreno pitanje prava zajednica uključujući one koje homogenizuju vjerska uvjerenja i ustanove. I njihovih identiteta. Islam je globalizacijom izgubio jedinstvo teritorijalnog načela koje je relativizovano u liberalnim demokratijama, budući da se pitanje identiteta u dominantno islamskim društvima ne postavlja. Ono je određeno porijeklom i društvenom strukturom i nije stvar slobode izbora.
Ali, islamizam je istovremeno pitanje ličnog opredjeljenja u odnosu na demokratsko društvo i njegove liberalne vrijednosti. U tom traganju za novim identitetom zatvorio se jedan ogroman istorijski krug. Islamizam je neka vrsta „protestantizacije muslimanskog vjerovanja“ koje istovremeno prihvata zapadnjačke običaje i konvencije (F. Fukujama), tako da i u muslimanskim zemljama prodor modernizacije proizvodi krizu identiteta i političku radikalizaciju.
Ali, prepreke su ozbiljne i složene. Demokratizaciji se opiru elite u islamskom svijetu, iako su stekle zapadnjačko obrazovanje i prihvatile zapadnjački način života. Islamski svijet inače ne prikriva skepticizam u odnosu na zapadne vrijednosti, budući da muslimanske političke, vjerske i ekonomske elite tumače demokratske i liberalne težnje u svjetlosti prerušenog kolonijalizma ili imperijalizma. Neki islamski mislioci podvlače isključivo protivrječnosti između islamskih i demokratskih vrijednosti, tvrdnjama da islam podrazumjeva potčinjavanje Božijoj, a demokratija narodnoj volji. Na drugoj strani, ima mišljenja da Muhamedova namjera nije bila da izgradi teokratsku zajednicu pod vlašću mula; naprotiv, pozivao je na jednakost u pravima i obavezama.
Zapadni liberalizam je u ubrzanju istorije, ispunjene dubinskim i dalekosježnim promjenama, koje je nastupilo u poslednjim decenijama XX vijeka, zanemario mjesto i ulogu kolektivizma koji je opstao u tradicionalnim zajednicama, naročito onim koje su ostale izvan onovremenog ili zadocnelog domašaja modernosti. Prije svega racionalizma i prosvetiteljstva. Mada ni u mnogim savremenim evropskim demokratijama nisu u potpunosti ostvarena načela sekularizma i vjerske tolerancije, liberalizam je ostavio otvoreno pitanje prava zajednica uključujući one koje homogenizuju vjerska uvjerenja i ustanove. I njihovih identiteta. Islam je globalizacijom izgubio jedinstvo teritorijalnog načela koje je relativizovano u liberalnim demokratijama, budući da se pitanje identiteta u dominantno islamskim društvima ne postavlja. Ono je određeno porijeklom i društvenom strukturom i nije stvar slobode izbora.
Ali, islamizam je istovremeno pitanje ličnog opredjeljenja u odnosu na demokratsko društvo i njegove liberalne vrijednosti. U tom traganju za novim identitetom zatvorio se jedan ogroman istorijski krug. Islamizam je neka vrsta „protestantizacije muslimanskog vjerovanja“ koje istovremeno prihvata zapadnjačke običaje i konvencije (F. Fukujama), tako da i u muslimanskim zemljama prodor modernizacije proizvodi krizu identiteta i političku radikalizaciju.
-
rakija
#546 Re: Miješanje IZ u politiku
Kao politika i ideologija, islamizam nije podudaran, ili ne u potpunosti, sa islamom kao religijom, ili s muslimanskim zajednicama i njihovim kulturama. Islamizam je ideologija do koje se dolazi izborom i svjesnom odlukom. Islamizam obuhvata različite političke pokrete. On nije stanje stvari. Islamizam je sazrijevao u otporu politici i vrijednostima zapadnih liberalnih demokratija, a islamističko razumjevanje teokratske države kao odgovor na dominaciju, prije svega u međunarodnim odnosima, i u samom muslimanskom svijetu, zapadne nacije-države.
Mada ima porijeklo u ranijim spisima i mišljenju, islamizam je u svemu savremena pojava. Pokrete koji su zahtijevali uspostavljanje islamskih teokratija najavilo je Muslimansko bratstvo u Egiptu 1928, a umnožili su se i raširili nakon arapskog poraza u junskom ratu 1967. protiv Izraela, kad su se mogli osjetiti počeci povlačenja arapskog sekularnog nacionalizma.
Islam možda obezbeđuje shemu društvene i vjerske interakcije, određujući odnose između ljudi i odnose ljudi i Boga, ali ne ukazuje na poželjne opipljive oblike tih odnosa niti na idealan oblik vladavine. Islamisti se zato kao na osnove islamske države pozivaju na korpus pravnih akata koje su formulisali rani juristi. Moderni koncept islamističke države razvio se iz odgovora na britansku okupaciju Egipta 1882. i raspuštanje Kalifata, na sve veći uticaj zapadnih kolonijalnih sila i pojavu cionističkog pokreta. Egipćani su imali potrebu da nacionalističkim ili religioznim porukama odgovore ne samo na britansku okupaciju, nego i na evropske ideje.
Zapadnjački koncept države koji se razvijao od renesanse preko prosvetiteljstva i kapitalizma, isticao je individualizam, slobodu i pravo. U tom smislu država postaje garant individualnih sloboda. Islamistički koncept je odgovorio pojmom države kao garanta kolektivne pravde, obuhvatajući prostranstvo pitanja od političkih, vojnih i društvenih tumačenja pojmova pravde, do iskorenjivanja korupcije i oslobođenja Palestine. Pokretačka snaga u iranskoj Islamskoj revoluciji bila je upravo potreba za novim društvenim, ekonomskim i političkim poretkom koji bi isticao prvenstvo jednakosti.
Politički islam je krajem XIX i početkom XX vijeka postao poznat kao islamski modernizam koji je islam smatrao dovoljno prilagodljivom osnovicom svih oblika života. Pojam modernizma potiče od suočavanja sa zapadnom tehničkom nadmoći u talasu druge industrijske revolucije i zapadnom okupacijom muslimanskih zemalja. Taj susret otvorio je pitanje kompatibilnosti islama i modernosti, i muslimanskih odgovora na zapadne izazove. Islamski modernisti zahtijevali su unutrašnje reforme, tako da su se nekad nazivali i reformistima, kako bi se muslimanske zajednice oslobodile tradicionalnih slabosti i razvijale se usvajanjem savremene tehnologije.
Modernistički islam se od svojih početaka nadmetao s onovremenim sekularnim nacionalnim ideologijama koje su prodirale u muslimanski svijet. Tokom prve polovine XX vijeka nacionalizam je postao osnovna politička snaga u muslimanskom sveijtu. Tek pošto su sekularne nacionalističke ideologije, u vremenu koje je nastupalo, propuštale da ispunjavaju obećanja, politički islam dobio je prostor da se nametne kao vjerodostojna alternativa. Do Junskog rata 1967. Arapi su smatrali da će njihovi nacionalizmi biti osnova jedinstva, pre svega u odnosu na potrebu da oslobode Palestinu. To osećanje nije se zasnivalo na stvarnosti međunarodnih odnosa(ps. Isti slucaj je i sa Bosnom). Izrael je dobio rat i uvećao teritoriju gotovo četiri puta. Kritike koje su usledile obrušile su se na moralno bankrotstvo panarabizma. Narastalo je uvjerenje da su sekularizam i arapski nacionalizmi oponašanje tuđinskih ideologija, i da bi se trebalo vratiti na pravedan islamski put.
Neuspjeh sekularnog nacionalizma odrazio se i na unutrašnje prilike. Mnoge od novih nezavisnih islamskih država (Egipat, Sirija, Alžir, Irak) opredjelile su se za politiku arapskog socijalizma, obećavajući jednakost i napredak. Zbog toga su, do sedamdesetih, njihove komandne ekonomije, kao i u Istočnoj Evropi, počinjale da propadaju. Srozavao se životni standard i u nekim prilikama nedostatak hrane izazivao „hljebne pobune“. Okolnosti su se naročito poremetile u osamdesetim i devedesetim usljed opadanja bogatstva u nafti, demografskog rasta i nezaposlenosti. Nesposobnost države da se stara o ekonomiji obezbjedila je prazan prostor za islamiste. Politički islam postao je novi, alternativni model razvoja zasnovan na načelima jednakosti i pravde.
Mada su nastajali u specifičnim, obično regionalnim okolnostima, islamistički pokreti dele zajednička osećanja odbojnosti u odnosu na pojave koje smatraju da su odgovornost zapadnjačke politike: urbanizacija, industrijalizacija, Izrael i američka podrška Izraelu, „dvostruki standardi“ u međunarodnim odnosima, srozavanje javnog morala, neizvesnost globalizacije.
Mada ima porijeklo u ranijim spisima i mišljenju, islamizam je u svemu savremena pojava. Pokrete koji su zahtijevali uspostavljanje islamskih teokratija najavilo je Muslimansko bratstvo u Egiptu 1928, a umnožili su se i raširili nakon arapskog poraza u junskom ratu 1967. protiv Izraela, kad su se mogli osjetiti počeci povlačenja arapskog sekularnog nacionalizma.
Islam možda obezbeđuje shemu društvene i vjerske interakcije, određujući odnose između ljudi i odnose ljudi i Boga, ali ne ukazuje na poželjne opipljive oblike tih odnosa niti na idealan oblik vladavine. Islamisti se zato kao na osnove islamske države pozivaju na korpus pravnih akata koje su formulisali rani juristi. Moderni koncept islamističke države razvio se iz odgovora na britansku okupaciju Egipta 1882. i raspuštanje Kalifata, na sve veći uticaj zapadnih kolonijalnih sila i pojavu cionističkog pokreta. Egipćani su imali potrebu da nacionalističkim ili religioznim porukama odgovore ne samo na britansku okupaciju, nego i na evropske ideje.
Zapadnjački koncept države koji se razvijao od renesanse preko prosvetiteljstva i kapitalizma, isticao je individualizam, slobodu i pravo. U tom smislu država postaje garant individualnih sloboda. Islamistički koncept je odgovorio pojmom države kao garanta kolektivne pravde, obuhvatajući prostranstvo pitanja od političkih, vojnih i društvenih tumačenja pojmova pravde, do iskorenjivanja korupcije i oslobođenja Palestine. Pokretačka snaga u iranskoj Islamskoj revoluciji bila je upravo potreba za novim društvenim, ekonomskim i političkim poretkom koji bi isticao prvenstvo jednakosti.
Politički islam je krajem XIX i početkom XX vijeka postao poznat kao islamski modernizam koji je islam smatrao dovoljno prilagodljivom osnovicom svih oblika života. Pojam modernizma potiče od suočavanja sa zapadnom tehničkom nadmoći u talasu druge industrijske revolucije i zapadnom okupacijom muslimanskih zemalja. Taj susret otvorio je pitanje kompatibilnosti islama i modernosti, i muslimanskih odgovora na zapadne izazove. Islamski modernisti zahtijevali su unutrašnje reforme, tako da su se nekad nazivali i reformistima, kako bi se muslimanske zajednice oslobodile tradicionalnih slabosti i razvijale se usvajanjem savremene tehnologije.
Modernistički islam se od svojih početaka nadmetao s onovremenim sekularnim nacionalnim ideologijama koje su prodirale u muslimanski svijet. Tokom prve polovine XX vijeka nacionalizam je postao osnovna politička snaga u muslimanskom sveijtu. Tek pošto su sekularne nacionalističke ideologije, u vremenu koje je nastupalo, propuštale da ispunjavaju obećanja, politički islam dobio je prostor da se nametne kao vjerodostojna alternativa. Do Junskog rata 1967. Arapi su smatrali da će njihovi nacionalizmi biti osnova jedinstva, pre svega u odnosu na potrebu da oslobode Palestinu. To osećanje nije se zasnivalo na stvarnosti međunarodnih odnosa(ps. Isti slucaj je i sa Bosnom). Izrael je dobio rat i uvećao teritoriju gotovo četiri puta. Kritike koje su usledile obrušile su se na moralno bankrotstvo panarabizma. Narastalo je uvjerenje da su sekularizam i arapski nacionalizmi oponašanje tuđinskih ideologija, i da bi se trebalo vratiti na pravedan islamski put.
Neuspjeh sekularnog nacionalizma odrazio se i na unutrašnje prilike. Mnoge od novih nezavisnih islamskih država (Egipat, Sirija, Alžir, Irak) opredjelile su se za politiku arapskog socijalizma, obećavajući jednakost i napredak. Zbog toga su, do sedamdesetih, njihove komandne ekonomije, kao i u Istočnoj Evropi, počinjale da propadaju. Srozavao se životni standard i u nekim prilikama nedostatak hrane izazivao „hljebne pobune“. Okolnosti su se naročito poremetile u osamdesetim i devedesetim usljed opadanja bogatstva u nafti, demografskog rasta i nezaposlenosti. Nesposobnost države da se stara o ekonomiji obezbjedila je prazan prostor za islamiste. Politički islam postao je novi, alternativni model razvoja zasnovan na načelima jednakosti i pravde.
Mada su nastajali u specifičnim, obično regionalnim okolnostima, islamistički pokreti dele zajednička osećanja odbojnosti u odnosu na pojave koje smatraju da su odgovornost zapadnjačke politike: urbanizacija, industrijalizacija, Izrael i američka podrška Izraelu, „dvostruki standardi“ u međunarodnim odnosima, srozavanje javnog morala, neizvesnost globalizacije.
- probuseni $
#547 Re: Miješanje IZ u politiku
Drugim rejecima Rakija, Islam nije dorastao danasnjici. To je primitivan sistem vrijednosti koji nije dozivio reforme i bazira se na vijugama ljudi koji su zivjeli prije 1500g.
Znamo mi to manje vise svi ali ipak se neki drze politike islama kao pijan plota. Razlog lezi u njihovim sposobnostima. Puni lakse je dan provesti cuvajuci goveda , nego sjedeci u kakvom institutu i razbijati glavu , nego raditi 8 sati u fabrici i zaraditi komad kruha.
Nasi politicari koji su za uzor uzeli islam su takodje primitivni, nesposobni i zele izgraditi drustvo slicno njima jer jacim ne mogu parirati. Lakse je voditi zemlju okruzen stocarima nego akademcima i ljudIma sa znajem.
Zato su nam u drzavne institucije i usadili vjeronauke da bi zaustavili razvoj, znanje, da vec kao mali postanu zarobljenici njihovih ideja. Ovim oni, ti nasi politicari , sebi osiguravaju buducnost. Dok se druge zemlje proglasuju drustvima nauke, kao naprimjer skandinavske, nasa zemlja postaje vjerska. Dok drugi idu napred mi se vracasm nazad.
Znamo mi to manje vise svi ali ipak se neki drze politike islama kao pijan plota. Razlog lezi u njihovim sposobnostima. Puni lakse je dan provesti cuvajuci goveda , nego sjedeci u kakvom institutu i razbijati glavu , nego raditi 8 sati u fabrici i zaraditi komad kruha.
Nasi politicari koji su za uzor uzeli islam su takodje primitivni, nesposobni i zele izgraditi drustvo slicno njima jer jacim ne mogu parirati. Lakse je voditi zemlju okruzen stocarima nego akademcima i ljudIma sa znajem.
Zato su nam u drzavne institucije i usadili vjeronauke da bi zaustavili razvoj, znanje, da vec kao mali postanu zarobljenici njihovih ideja. Ovim oni, ti nasi politicari , sebi osiguravaju buducnost. Dok se druge zemlje proglasuju drustvima nauke, kao naprimjer skandinavske, nasa zemlja postaje vjerska. Dok drugi idu napred mi se vracasm nazad.
-
jarancuga
#548 Re: Miješanje IZ u politiku
probuseni $ wrote:Drugim rejecima Rakija, Islam nije dorastao danasnjici. To je primitivan sistem vrijednosti koji nije dozivio reforme i bazira se na vijugama ljudi koji su zivjeli prije 1500g.
jes, jes probuseni...opet baljezgas...
pogledaj malo ko sve u zapadnim zemljama prihvata islam kao svjetonazor, doktori,profesori,akademici...
al tvoj mentalni sklop nije u stanju to da prihvati...valjaj se dalje u svojoj mrznji prema islamu...
- essex
#549 Re: Miješanje IZ u politiku
hajde skontaj posteno, kada bi svi ti intelektualci sa zapada bili postavljeni u situaciju da im danasnja IZ BiH i "reisula" ceran tumace i budu vodilje u islamu zar nemislis da bi mu oni sami skinuli glavu radi svih njegovih baljezganja i napora koje nastoje odvuci normalan svijet u robovlasnicko drustvo...ljudi su prihvatili islam ne po "reisul" ceranovim normama islama nego po islamu ono sto jeste, a moras se sloziti da su to dva razlicita smjera.."reisula" ceran korisiti islam da porobi, a islam kao islam te tjera da se nadogradjujes i spoznajes sebe i druge...jel'sta doprlo do "osvjesti"?jarancuga wrote: jes, jes probuseni...opet baljezgas...
pogledaj malo ko sve u zapadnim zemljama prihvata islam kao svjetonazor, doktori,profesori,akademici...
al tvoj mentalni sklop nije u stanju to da prihvati...valjaj se dalje u svojoj mrznji prema islamu...
-
jarancuga
#550 Re: Miješanje IZ u politiku
essex wrote:hajde skontaj posteno, kada bi svi ti intelektualci sa zapada bili postavljeni u situaciju da im danasnja IZ BiH i "reisula" ceran tumace i budu vodilje u islamu zar nemislis da bi mu oni sami skinuli glavu radi svih njegovih baljezganja i napora koje nastoje odvuci normalan svijet u robovlasnicko drustvo...ljudi su prihvatili islam ne po "reisul" ceranovim normama islama nego po islamu ono sto jeste, a moras se sloziti da su to dva razlicita smjera.."reisula" ceran korisiti islam da porobi, a islam kao islam te tjera da se nadogradjujes i spoznajes sebe i druge...jel'sta doprlo do "osvjesti"?jarancuga wrote: jes, jes probuseni...opet baljezgas...
komunjara probuseni u svom zadnjem postu ljaga islam kao nesto nazadno...istovremeno, od istoka do zapada, islam kao svjetonazor i uputu, prihvata na stotine, na hiljade ljudi...
a ti dalje laprdaj o reisu ( usput, doticnog ne branim ne skunde ) al se protivim svakom pausaliziranju islama kao vjere sa necim sta ljudi rade...a ti to uporno radis...
al dzaba vam trud djaci...