Miješanje IZ u politiku
- probuseni $
#376 Re: Miješanje IZ u politiku
Majevica, sta je to u Cericevom govoru sto smatras vrijednim paznje ? kako ti vidis njegovo tumacenje nacije i relaciju prema nama bosancima? Ja je vidim kao cistu katastrofu kad bi se primjenio i objasnio sam zasto.
Trebam li napominjati da smo mi to sve vec imali, da su nam to vec sve komunisti ostavili u amanet kao na tanjiru, i da je ta ista IZ pomogla da se to unisti ´95 u Dejtonu.
Trebam li napominjati da smo mi to sve vec imali, da su nam to vec sve komunisti ostavili u amanet kao na tanjiru, i da je ta ista IZ pomogla da se to unisti ´95 u Dejtonu.
-
_majevica_
#377 Re: Miješanje IZ u politiku
Od 92 god...greska je bila u formulisanju pojma nacije...Znaci sto se pokusavalo nametnuti svim gradjanimaprobuseni $ wrote:Majevica, sta je to u Cericevom govoru sto smatras vrijednim paznje ? kako ti vidis njegovo tumacenje nacije i relaciju prema nama bosancima? Ja je vidim kao cistu katastrofu kad bi se primjenio i objasnio sam zasto.
nacija Bosnjaka u BiH....Medjutim vjerovatno je to bilo sa namjerom da izraz bosanac zamijeni se izrazom Bosnjak...Medjutim znamo da to nije moglo proci...zato sto se konstantno nekoliko godina nabacivala ta teza da
je BiH drzava nacionalno Bosnjaka razlicitih vjera ili BiH je drzava prvenstveno Bosnjaka(ono svaka republika SFRJ je nacionalno opredjeljena)...
E medjutim poslije se opet pocelo provlaciti teza o bosancu...precutno i skrivajuci pogresku ako se sjecas i samog
poslednjeg intervjua od Izetbegovic A.(moze se pronaci na net-u)da svi moramo biti ujedno i bosanci prije svega...
Znaci Bosnjak kao narod i terba da je Bosnjaka prvenstveno i prioritetno vise Bosanac i patriota za drzavu BiH.Sto
znaci narodno da je vjera i narod u drugom planu.Bitnije je odrzati naciju na okupu i drzavu a pojam narodnosti i vjere zadrzati znaci da ne bude na stetu narodnosti,vjere kulture i sl...Tako bi i drugi narodi trebali u BiH da imaju
osjecaj za nacionalnim drzavnim tekovinama...nacinalnom zastavom,valutom,granicom,kulturom,
drzavom,historijom....
Naravno to u normalnim drzavama je obaveza gradjana za nacionalnom svijescu svoje drzave...al i drzava sama
moze sebe zastiti zakonima o nacionalnim vitalnim interesima..i to kroz sve drzavne institucije BiH.
I sto se tice tvog pitanja znaci ponovo i dijelom aktera koji su pokusali sad ovaka sad onaka nacija...sada dolazi
i vec se polako svi u te tokove polako osvjescujemo...Naravno neko je bio svo vrijeme nacionalno osvijescen al
izgleda vecina nije...Znaci imamo sada takve pozitvisticke izjave od ne samo Cerica (ono podebljano u onom postu Cericevog govora)nego i drugih javnih likova sa bih estrade
-
jarancuga
#378 Re: Miješanje IZ u politiku
probuseni $ wrote:Majevica, sta je to u Cericevom govoru sto smatras vrijednim paznje ? kako ti vidis njegovo tumacenje nacije i relaciju prema nama bosancima? Ja je vidim kao cistu katastrofu kad bi se primjenio i objasnio sam zasto.
komunisti su ostavili BiH u njenim granicama, aha...
hajd nek ti bude...al su zato sve srbima omogucili...i najzabacenije muslimansko selo u BiH, imalo je srbina ili crnogorca kao ucitelja, direktora skole...a o vecim mjestima da ne pisem...
muslimanima je ostavljena lopata alije sirotanovica kao simbol karijere...oni koji su imali pozicije morali su duboko zagaziti u "bratstvo i jedinstvo" koje nas kostalo genocida...
a granice BiH nije unistila IZ, vec cetnicka agresija...
- avicena
#379 Re: Miješanje IZ u politiku
probuseni $ wrote: Ali nema veze, mozemo mi njega razumjeti i citajuci izmedju redova. I na kraju , ovo je bila samo jedna opaska o njegovom karakteru i sposobnostima, sto nimalo ne mora uticati na ono sto je izjavio. Ovaj dio mog komentara mozes slobodno preskociti ili zaboraviti, a za uzvrat mogao si komentarisati nastavak onog sto sam napisao. Ali tebi je izgleda bilo vaznije da naglasis da ja njega napadam i omalovazavam...I zato cu smatrati da se slazes sa mnom sto sam napisao u nastavku....
Začudo, ali ja ga sasvim dobro razumijem mada sam kao vjernik zahtjevniji i očekujem od njega još više slično profilu reformatora reisa Čauševića koji je obnašao tu službu u sličnim turbulentnim vremenima.
Mogao sam komentarisati i ostatak, ali me mrzilo me više ponavljati se. Pa rekoh ja već odavno i da sam i musliman i Bošnjak i Bosanac i kosmopolita i da to kod mene jedno druge ne isključuje nego se nadopunjuju. Ponavljam evo već na 16. strani i koliko bih još puta trebao?
Rekoh dovoljno i o komunistima i njihovom odnosu spram Bosne na ovoj temi i ne bih se ponavljao. Kad me već vućeš za jezik da te pitam i ovo: Kojim si ti jezikom govorio u njihovo vrijeme u Bosni jer jezik ima isto vrlo važnu ulogu kada govorimo o državnosti? Ako smo morali govoriti srpskim ili hrvatskim i tako se opredjeljivati nacionalno 20 godina u sred Bosne o kakvoj zahvalnosti mi pričaš? Imao si istina još dvije opcije kao Neopredijeljen ili Jugosloven, ali ni one nemaju veze sa Bosanstvom.
- probuseni $
#380 Re: Miješanje IZ u politiku
OK, kuzim sta zelis reci ..._majevica_ wrote:Od 92 god...greska je bila u formulisanju pojma nacije...Znaci sto se pokusavalo nametnuti svim gradjanimaprobuseni $ wrote:Majevica, sta je to u Cericevom govoru sto smatras vrijednim paznje ? kako ti vidis njegovo tumacenje nacije i relaciju prema nama bosancima? Ja je vidim kao cistu katastrofu kad bi se primjenio i objasnio sam zasto.
nacija Bosnjaka u BiH....Medjutim vjerovatno je to bilo sa namjerom da izraz bosanac zamijeni se izrazom Bosnjak...Medjutim znamo da to nije moglo proci...zato sto se konstantno nekoliko godina nabacivala ta teza da
je BiH drzava nacionalno Bosnjaka razlicitih vjera ili BiH je drzava prvenstveno Bosnjaka(ono svaka republika SFRJ je nacionalno opredjeljena)...
E medjutim poslije se opet pocelo provlaciti teza o bosancu...precutno i skrivajuci pogresku ako se sjecas i samog
poslednjeg intervjua od Izetbegovic A.(moze se pronaci na net-u)da svi moramo biti ujedno i bosanci prije svega...
Znaci Bosnjak kao narod i terba da je Bosnjaka prvenstveno i prioritetno vise Bosanac i patriota za drzavu BiH.Sto
znaci narodno da je vjera i narod u drugom planu.Bitnije je odrzati naciju na okupu i drzavu a pojam narodnosti i vjere zadrzati znaci da ne bude na stetu narodnosti,vjere kulture i sl...Tako bi i drugi narodi trebali u BiH da imaju
osjecaj za nacionalnim drzavnim tekovinama...nacinalnom zastavom,valutom,granicom,kulturom,
drzavom,historijom....
Naravno to u normalnim drzavama je obaveza gradjana za nacionalnom svijescu svoje drzave...al i drzava sama
moze sebe zastiti zakonima o nacionalnim vitalnim interesima..i to kroz sve drzavne institucije BiH.
I sto se tice tvog pitanja znaci ponovo i dijelom aktera koji su pokusali sad ovaka sad onaka nacija...sada dolazi
i vec se polako svi u te tokove polako osvjescujemo...Naravno neko je bio svo vrijeme nacionalno osvijescen al
izgleda vecina nije...Znaci imamo sada takve pozitvisticke izjave od ne samo Cerica (ono podebljano u onom postu Cericevog govora)nego i drugih javnih likova sa bih estrade
Hajde neka je bar neko otvorio to pitanje pa makar bio i efendija Ceric...OK.
...Ali zapazi! To je ucinjeno tek 2009g ? Sta se cekalo proteklih najmanje 150g? Ja se evo nesto sve osvrcem pokusavajuci pronaci barem jedan evropski narod koji nije obuhvacen tom formom "nacija" i ne uspijeva mi. Mi bosanci smo jedini u Evropi koji jos nisu definisali taj pojam, koji se nisu registrovali u tu neku knjigu evropskih nacija. Ustvari mi to jesmo bili za vrijeme Tita, ali ovi su brze-bolje pozurili da nam to otmu. Ovi nasi. IZ. Vec sam ranije objasni zasto pa necu da se ponavljam. Nama je kao narodu namjenjena jedna druga uloga , kao promotor islama na tlu Evrope i njihovog shvatanja pojma nacija, drzava, zemlja i svega sto iz islama proistice. Stresem se od muke i jada kad znam da su naprimjer cigani, romi u R Srbiji takodje nacionalni srbijanci, narod koji cini mi se i ne haje bas za takvo nesto, ali su se nasli pod tim plastem i uzivaju zastitu tog istog nacionalnog identiteta . A mi bosanci sjedimo u svom i na svom i ne znamo se proglasiti nacijom. To je prosto da covjek pukne od muke.
- probuseni $
#381 Re: Miješanje IZ u politiku
Pa kad ga razumijes sto ne komentarises sta je htio reci na toj tribini ?avicena wrote:probuseni $ wrote: Ali nema veze, mozemo mi njega razumjeti i citajuci izmedju redova. I na kraju , ovo je bila samo jedna opaska o njegovom karakteru i sposobnostima, sto nimalo ne mora uticati na ono sto je izjavio. Ovaj dio mog komentara mozes slobodno preskociti ili zaboraviti, a za uzvrat mogao si komentarisati nastavak onog sto sam napisao. Ali tebi je izgleda bilo vaznije da naglasis da ja njega napadam i omalovazavam...I zato cu smatrati da se slazes sa mnom sto sam napisao u nastavku....
Začudo, ali ja ga sasvim dobro razumijem mada sam kao vjernik zahtjevniji i očekujem od njega još više slično profilu reformatora reisa Čauševića koji je obnašao tu službu u sličnim turbulentnim vremenima.
Mogao sam komentarisati i ostatak, ali me mrzilo me više ponavljati se. Pa rekoh ja već odavno i da sam i musliman i Bošnjak i Bosanac i kosmopolita i da to kod mene jedno druge ne isključuje nego se nadopunjuju. Ponavljam evo već na 16. strani i koliko bih još puta trebao?
Rekoh dovoljno i o komunistima i njihovom odnosu spram Bosne na ovoj temi i ne bih se ponavljao. Kad me već vućeš za jezik da te pitam i ovo: Kojim si ti jezikom govorio u njihovo vrijeme u Bosni jer jezik ima isto vrlo važnu ulogu kada govorimo o državnosti? Ako smo morali govoriti srpskim ili hrvatskim i tako se opredjeljivati nacionalno 20 godina u sred Bosne o kakvoj zahvalnosti mi pričaš? Imao si istina još dvije opcije kao Neopredijeljen ili Jugosloven, ali ni one nemaju veze sa Bosanstvom.
U Titovoj YU ja sam govorio isti jezik koji govorim i sad, samo sto se tad on zvao srpsko-hrvatski, sto je jedna cista politicka odluka koja ne mijenja bit.
Mi bosanci smo se morali opredjeljivati ili kao srbin ili kao hrvat jer nije bilo alternative. To ti je dokaz da je tadasnja, komunisticka Bosna imala naciju. A IZ je bila kriva sto 150g. nije dozvoljavala , kao sto ne dozvoljava ni danas da se izjasnjavamo nacionalnim bosancima. Nisu srbi i hrvati krivi sto su sebi ustanovili naciju. Krivi smo mi sto je nismo sazidali. Tako ti je isto i sa historijom. Ako muslimani ne priznaju i ne prepoznaju Kraljevinu Bosnu, Bosnu prije osmanske okupacije, priznace je srbi i hrvati i oteti ti ono sto je tvoje. Tako se gubi drzava.
- avicena
#382 Re: Miješanje IZ u politiku
Ti ili trolaš ili mene zezaš? Razmisli još jednom o markiranom što je tvojih ruku djelo, a valjda rezultat tvojih kontemplacija.probuseni $ wrote: Pa kad ga razumijes sto ne komentarises sta je htio reci na toj tribini ?
U Titovoj YU ja sam govorio isti jezik koji govorim i sad, samo sto se tad on zvao srpsko-hrvatski, sto je jedna cista politicka odluka koja ne mijenja bit.
Mi bosanci smo se morali opredjeljivati ili kao srbin ili kao hrvat jer nije bilo alternative. To ti je dokaz da je tadasnja, komunisticka Bosna imala naciju. A IZ je bila kriva sto 150g. nije dozvoljavala , kao sto ne dozvoljava ni danas da se izjasnjavamo nacionalnim bosancima. Nisu srbi i hrvati krivi sto su sebi ustanovili naciju. Krivi smo mi sto je nismo sazidali. Tako ti je isto i sa historijom. Ako muslimani ne priznaju i ne prepoznaju Kraljevinu Bosnu, Bosnu prije osmanske okupacije, priznace je srbi i hrvati i oteti ti ono sto je tvoje. Tako se gubi drzava.
A da je islam u to vrijeme zabranjivao nacionalno nema veze sa historijskim činjenicama jer su u otomanskoj imperiji se razlikovali Turci od Bošnjaka ili Arapa i Persijanaca.
Ti znaš da je Husein kapetan živio baš u periodu koji je prije 150 godine, a ti stalno ponavljaš taj period....
U čuvenom razgovoru sa Turskim Begler-Begom, kada mu je Turski Begler-Beg rekao:
"Nema više Bosne, a neće biti ni Bošnjaka, Huseine...Gineš za državu koja nikad nije postojala - niti će.
Husein Kapetan Gradaščević mu je odgovorio:
Ima Bosne, Begler-Beže, i Bošnjaka u njoj. Bili su prije vas i ako Bog da, biće i poslije vas!!
- probuseni $
#383 Re: Miješanje IZ u politiku
Izvini, ali ja imam utisak da ti nisi u stanju pratiti srz razgovora...avicena wrote:Ti ili trolaš ili mene zezaš? Razmisli još jednom o markiranom što je tvojih ruku djelo, a valjda rezultat tvojih kontemplacija.probuseni $ wrote: Pa kad ga razumijes sto ne komentarises sta je htio reci na toj tribini ?
A da je islam u to vrijeme zabranjivao nacionalno nema veze sa historijskim činjenicama jer su u otomanskoj imperiji se razlikovali Turci od Bošnjaka ili Arapa i Persijanaca.
Ti znaš da je Husein kapetan živio baš u periodu koji je prije 150 godine, a ti stalno ponavljaš taj period....
U čuvenom razgovoru sa Turskim Begler-Begom, kada mu je Turski Begler-Beg rekao:
"Nema više Bosne, a neće biti ni Bošnjaka, Huseine...Gineš za državu koja nikad nije postojala - niti će.
Husein Kapetan Gradaščević mu je odgovorio:
Ima Bosne, Begler-Beže, i Bošnjaka u njoj. Bili su prije vas i ako Bog da, biće i poslije vas!!
- avicena
#384 Re: Miješanje IZ u politiku
Pa kako da je upratim jer kada se uvežu tvoji komentari dođe se do zaključka da ja trebam biti zahvalan komunistima što su dali Bosni nacionalnosti koje se zovu srpska i hrvatska i kako je to samo "politička odluka koja ne mijenja bit", ali u stvari to je Bosanstvo.probuseni $ wrote: Izvini, ali ja imam utisak da ti nisi u stanju pratiti srz razgovora...
Zatim priča kako ti reis neda da budeš Bosanac, a taj reis na svojoj stranici sam sebe naziva isto Bosancem.
Ja te par puta, a čini mi se još neki zamolili da nam kažeš recept kako unijeti Bosanca u Ustav da bi se izdigli iznad salonskog šupljiranja i virtualnog onanisanja i ništa nikada.
Poštedi nas patetike nego daj nešto konkretno i koncizno od čega može biti koristi ako već imaš. Ja svoje vrijeme cijenim jer se Bog kune vremenom i ne bih ga trošio u čitanju istog samo drugačije formulisanog.
- Marlon Brando
#385 Re: Miješanje IZ u politiku
Oni su dva od tri bosanskohercegovacka konstitutivna naroda. Kao takvi su ustavna kategorija. Oni su Srbi i Hrvati i osporiti im to, jeste jednako osporavanju Ustava. Ovo je cisto pravnicki pogled na stvari, bez uljepsavanja. Ako postujete drzavu BiH, postujte njen Ustav. Ja nisam najsretniji radi ovakvog stanja stvari, ali one su realnost.kamen spoticanja wrote:pionir47 wrote:Islam nikome ne smeta dok je to nesto privatno i dok se ne mjesa u drzavu. Kada se pocne od Bosnjaka praviti Islamska nacija (Bosnjastvo = Islam; "kljuc Bosnjastva je Islam" itd.) onda je asvim logicno da ce se nacionalisti buniti.MUNAFIK wrote:na kraju ispada uvjek da je ISLAM ono sto najvise smetaneka neka nek Vam smeta ima i razlog radi cega
Islam je bitan za pojedinca a Bosnjastvo je bitno za kolektiv.tebi, ko bosanskom nacionalisti, bi bilo mnogo vaznije da srbima i hrvatima u BiH objasnis da su ustvari bosanski pravoslavci i bosanski katolici
![]()
a za bosnje ces lahko...oni svakako nemaju secesionistickih namjeranece oni nigdje
- probuseni $
#386 Re: Miješanje IZ u politiku
Znao sam da donosis pogrersne zakljucke.!avicena wrote:Pa kako da je upratim jer kada se uvežu tvoji komentari dođe se do zaključka da ja trebam biti zahvalan komunistima što su dali Bosni nacionalnosti koje se zovu srpska i hrvatska i kako je to samo "politička odluka koja ne mijenja bit", ali u stvari to je Bosanstvo.probuseni $ wrote: Izvini, ali ja imam utisak da ti nisi u stanju pratiti srz razgovora...![]()
Zatim priča kako ti reis neda da budeš Bosanac, a taj reis na svojoj stranici sam sebe naziva isto Bosancem.![]()
Ja te par puta, a čini mi se još neki zamolili da nam kažeš recept kako unijeti Bosanca u Ustav da bi se izdigli iznad salonskog šupljiranja i virtualnog onanisanja i ništa nikada.
Poštedi nas patetike nego daj nešto konkretno i koncizno od čega može biti koristi ako već imaš. Ja svoje vrijeme cijenim jer se Bog kune vremenom i ne bih ga trošio u čitanju istog samo drugačije formulisanog.
Komunisti nisu dali srbima i hrvatima nacionalnost, oni su im je oduzeli u Bosni i fiksirali je za njihove maticne republike, Srbiju i Hrvatsku a nama svima i hrvatima i srbima i muslimanima ( kasnije Muslimani) u Bosni dali bosansku nacionalnost samo ti to ne kuzis. Da bi to ucinili bilo je potrebno proglasiti konstitutivnost ta tri naroda, sto je jedan odvojen proces sam za sebe.Srbi i hrvati su svoje nacionalnosti gradili od kad se pojavio taj proces na nasim terenima ( zato pominjem onih 150 g unazad, koje ti smatras iritirajucim) dok su muslimani tugovali za osmanlijama i ostali na statusu podanika, raje, bezlicne vjerske grupe.
To sto se Ceric naziva bosancem i njegovo tumacenje nacije je podvala slicna izdaji u Dejtonu i Ceric ceka taj religiozni Dejton da nas kolektivno baci u ralje Saudijskoj Arabiji.
-
bogumil-8
#387 Re: Miješanje IZ u politiku
@probušeni & , tvoj način razmišljanja (dubok i prefinjen, po mom mišljenju) može razumjeti malo ljudi u cijeloj BiH, a na ovom forumu ih se može nabrojati „na prste jedne ruke“. Uzalud se trudiš i da ga objasniš i obrazložiš, većina te neće shvatiti ni prihvatiti.
Predlažem ti da svoje ideje razradiš na svom blog-u, a ovdje da se javljaš sa kratkim postovima (sažetim iskazima), i da odgovaraš samo onima koji te razumiju (ostale ignoriši). Imaš moje poštovanje (ako ti to išta znači).
Za ostale citiraću rečenicu (izgovorenu u martu 1992.) srbina iz G. Paležnice: „Mi smo prije svega Bosanci, pa tek onda Srbi.“
Takvom razmišljanju treba dati šansu. Većina korisnika ovog foruma, pa i veći dio djelovanja IZ BiH, i pojedinaca koji vode IZ BiH, takvoj ideji posredno (indirektno) „čupaju korijenje“ i onemogućavaju je.
Predlažem ti da svoje ideje razradiš na svom blog-u, a ovdje da se javljaš sa kratkim postovima (sažetim iskazima), i da odgovaraš samo onima koji te razumiju (ostale ignoriši). Imaš moje poštovanje (ako ti to išta znači).
Za ostale citiraću rečenicu (izgovorenu u martu 1992.) srbina iz G. Paležnice: „Mi smo prije svega Bosanci, pa tek onda Srbi.“
Takvom razmišljanju treba dati šansu. Većina korisnika ovog foruma, pa i veći dio djelovanja IZ BiH, i pojedinaca koji vode IZ BiH, takvoj ideji posredno (indirektno) „čupaju korijenje“ i onemogućavaju je.
-
jarancuga
#388 Re: Miješanje IZ u politiku
bogumil-8 wrote:@probušeni & , tvoj način razmišljanja (dubok i prefinjen, po mom mišljenju) može razumjeti malo ljudi u cijeloj BiH, a na ovom forumu ih se može nabrojati „na prste jedne ruke“. Uzalud se trudiš i da ga objasniš i obrazložiš, većina te neće shvatiti ni prihvatiti.
jos kad bi mi objasnio kako privoliti separatiste ( cetnike i ustase ) da se izjasnjavaju kao bosanci...
-
_majevica_
#389 Re: Miješanje IZ u politiku
U normalnim drzavama i normalnim uslovima njeni gradjani posjeduju nacionalnu svijest za drzavu..jarancuga wrote:bogumil-8 wrote:@probušeni & , tvoj način razmišljanja (dubok i prefinjen, po mom mišljenju) može razumjeti malo ljudi u cijeloj BiH, a na ovom forumu ih se može nabrojati „na prste jedne ruke“. Uzalud se trudiš i da ga objasniš i obrazložiš, većina te neće shvatiti ni prihvatiti.
jos kad bi mi objasnio kako privoliti separatiste ( cetnike i ustase ) da se izjasnjavaju kao bosanci...
Druga stvar...drzava preko svojih drzavnih institucija stiti prvo sebe kao drzavu i institucije i naravno
nacionalni interes drzave a ne dijelova i pojedinih naroda.Znaci imamo drzavne institucije u njima rade
likovi koji danas primaju plate i trebali bi po zakonu da stite te institucije i politiku tih institucija..
Znaci ako radi u drzavnim institucijama treba da zna himnu da stiti zastavu,grb.Da stiti zakon,granicu,valutu
i sve sto ima veze sa drzavom....to je vid nacionalnih interesa drzave a samim tim znaci i svi koji rade u tim
institucijama trebaju bar nacinalno ali ne manje tako se i osjecati za drzavom...Znaci ovaj drugi nacin ograditi
zakonom da se postuju svi ti nacionalni interesi drzave a samim tim ponasanjem stvara se i nacionalna svijest
na tom nivou u nasem slucaju ka naciji bosanstva...znaci ako je tesko se deklarisati kao bosanac dovoljno je
raditi i ponasati se u skladu sa projektom bosanstva...a vec djelomicno se tako radi
-
bogumil-8
#390 Re: Miješanje IZ u politiku
Tebi to nisam u stanju objasniti! Jedino te mogu zamoliti da brigu o tome prepustiš pametnijim od tebe i mene! Nisam bez razloga naglasio da je to izjava srbina (niko ga na to nije trebao "privoliti").jarancuga wrote:jos kad bi mi objasnio kako privoliti separatiste ( cetnike i ustase ) da se izjasnjavaju kao bosanci...
-
jarancuga
#391 Re: Miješanje IZ u politiku
bogumil-8 wrote:Tebi to nisam u stanju objasniti! Jedino te mogu zamoliti da brigu o tome prepustiš pametnijim od tebe i mene! Nisam bez razloga naglasio da je to izjava srbina (niko ga na to nije trebao "privoliti").jarancuga wrote:jos kad bi mi objasnio kako privoliti separatiste ( cetnike i ustase ) da se izjasnjavaju kao bosanci...
ma rodila majka...
koliki je procenat srba i hrvata koji bi to danas izjavili?
da li si svjestan da se po Ustavu BiH ( jest da je nakaradan ) nista ne moze bez suglasnosti sva tri naroda...
i sta kad u parlamentu BiH ustane neko iz RS i kaze...ma nema nista od toga, idemo dalje...
-
bogumil-8
#392 Re: Miješanje IZ u politiku
U BiH ima mnooogo drugačijih srba od onih na koje ti ukazuješ. Zato te molim, prestani brinuti brigu o problemima za koje nemaš ni ideju kako ih razriješiti. Svojim pisanjem podpomažeš "nezdravu klimu" ("duvaš Dodiku u jedra", indirektno mu pomažeš). Prepusti tu oblast onima koji imaju i vide moguća rješenja.
-
jarancuga
#393 Re: Miješanje IZ u politiku
bogumil-8 wrote:U BiH ima mnooogo drugačijih srba od onih na koje ti ukazuješ. Zato te molim, prestani brinuti brigu o kojoj nemaš ni ideju kako je razriješiti. Svojim pisanjem podpomažeš "nezdravu klimu" ("duvaš Dodiku u jedra", indirektno mu pomažeš). Prepusti tu oblast onima koji imaju i vide moguća rješenja.
hval Bogu da ima mnooogo drugacijih srba...
samo kad budu osvojili dovoljno glasova na izborima pa da u parlamentu BiH podrze osnivanje bosanske nacije...
-
bogumil-8
#394 Re: Miješanje IZ u politiku
Prestaneš li ti pisati biće ih bar malo više. Nekoliko ih se javljalo na Sarajevo-x forume, ali ih takvi kao ti "otjeraste".
Pomenut ću samo jedno "nik-name" - draganbl.
Pomenut ću samo jedno "nik-name" - draganbl.
Last edited by bogumil-8 on 30/08/2010 11:58, edited 2 times in total.
-
jarancuga
#395 Re: Miješanje IZ u politiku
daj kolega uozbilji se malo...bogumil-8 wrote:Prestaneš li ti pisati biće ih bar malo više. Nekoliko ih se javljalo na Sarajevo-x forume, ali ih takvi kao ti "otjeraste".
-
bogumil-8
#396 Re: Miješanje IZ u politiku
Jesi li ikad čuo za izraz - "zrači pozitivnom energijom"? E, ima previše onih koji pišu na ovim forumima i "zrače negativnom energijom".
Uglavnom sam uvijek ozbiljan i odgovoran. Probušeni &, majevica,..., imaju ideja i "zrače pozitivnu energiju".
Uglavnom sam uvijek ozbiljan i odgovoran. Probušeni &, majevica,..., imaju ideja i "zrače pozitivnu energiju".
-
jarancuga
#397 Re: Miješanje IZ u politiku
bogumil-8 wrote:Jesi li ikad čuo za izraz - "zrači pozitivnom energijom"? E, ima previše onih koji pišu na ovim forumima i "zrače negativnom energijom".
iskreno se nadam da ce vasa pozitivna energija otjerati negativnu energiju iz RS...
-
bogumil-8
#398 Re: Miješanje IZ u politiku
Sada bi se mogi vratiti temi: Da li IZ BiH svojim djelovanjem pomaže izgradnju pomirenja i gradnju zajedničke nam države?
-
jarancuga
#399 Re: Miješanje IZ u politiku
bogumil-8 wrote:Sada bi se mogi vratiti temi: Da li IZ BiH svojim djelovanjem pomaže izgradnju pomirenja i gradnju zajedničke nam države?
uvjeri me cinjenicama da nije tako...izvoli...
-
bogumil-8
#400 Re: Miješanje IZ u politiku
U šta da te uvjerim?