Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
-
DZONPI
#251 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
Sam Stan u centru i on hoce u Kanadu.Znas sta kazu imo jedan dobru koku Ali i ona druga brado divi nabacuje mi se a zna da imam Jos jednu.Izgubi on na kraju obadvije.Sjedi gdje si i ne crnjaci nadji nesto laganini dok nije kasno.Tebi je izgleda dosadno.
-
TRANCE
#252 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
Evo da ti kaže jadni čovjek: da, smetaju mi polupismene žene u dimijama i rumeni seljaci iz vukojebina. Jer takvi su danas ili po ŠveCkoj i sličnim državama, odakle seru na forumu protiv Poljaka, Čeha i ostalih imigranata, a oni bili još gori od njih ili su se uvalili po javnim pozicijama u Sarajevu preko stranke, gdje su za ovih 20 godina vlasti od grada napravili seosku prčiju.Gojeni H wrote:Na stranu poluljudi kojima smeta crnac, Arap, Turcin, Poljak ... Ogroman je problem sto kvazi-liberali i wanna-be ljevicari ne shvataju da zivot 15 Poljaka u jednom stanu jeste ozbiljan problem za slobodu covjeka i radnika. Isto kao sto je problem i neshvatanje da takva praksa umotana u celofan zvani slobodni protok ljudi i dobara izuzetno pogoduje samo "liberalima" na vrhu koji uvecavaju profit.TRANCE wrote:
Niti znam ko je "Amric" niti me zanima. Replika se svakako nije odnosila na određenu osobu, nego generalno na BiH dijasporu koja kroz svaku temu o inostranstvu provlači priču kako kojekakvi Poljaci, Mađari i ostala "stoka" dolazi raditi za minimalac u njihove države gdje žive. Kao eto oni bolji jer su tu duže od njih, a kad su dolazili 90-ih većina ih došla u dimijama iz kojekakvih sela i vukohebina, gledali gdje će prevariti sistem i državu, godinama bili na socijali, a sad se nešto digli, smetaju im imigranti iz EU koji dođu i većinom pošteno rade (pa makar i za taj minimalac) i plaćaju poreze isto kao i oni. Ta dvoličnost svakog normalnog nervira, zato i takva reakcija od mene.
Što se tiče smanjivanja satnica, predstavlja se kao problem kad dođu EU imigranti i snize satnicu za određenu struku, lupam s 10 na 9 eura, a zaboravlja se da bi bez slobodnog kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala unutar EU koje je na snazi decenijama, možda ta satnica danas bila svega 5 eura zbog slabijeg ekonomskog razvoja.
Bošnjo se odnosilo odmilja na Bosance i Hercegovce, stanovnike svih vjera i nacija koji žive ili su živjeli određeni period u BiH. Sad ako je to neko protumačio kao nacionalnu provokaciju, ima moje izvinjenje.
Tvoj je ogroman problem sto ti smetaju zene u dimijama i ljudi iz "vukohebina". Jadni covjece ...
Nikada jos nisam naisao na naziv "Bosnjo" a da ga koristi neko iz Listice ili iz Kalinovika.
Mozda, da bi bilo stereo, ne bi bilo lose da si rekao nesto kao "Bosnjo, Shkutorcine, i Vlahadija". Vjerujem da bi tada svima zvucalo simpaticno.
I to ti kaže Bošnjo iz Sarajeva koji se rodio i proveo čitav rat u Sarajevu, ako ti je tako lakše da prihvatiš činjenice.
- Edin H.
#253 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
Narod znaTRANCE wrote: Evo da ti kaže jadni čovjek: da, smetaju mi polupismene žene u dimijama i rumeni seljaci iz vukojebina. Jer takvi su danas ili po ŠveCkoj i sličnim državama, odakle seru na forumu protiv Poljaka, Čeha i ostalih imigranata, a oni bili još gori od njih ili su se uvalili po javnim pozicijama u Sarajevu preko stranke, gdje su za ovih 20 godina vlasti od grada napravili seosku prčiju.
I to ti kaže Bošnjo iz Sarajeva koji se rodio i proveo čitav rat u Sarajevu, ako ti je tako lakše da prihvatiš činjenice.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#254 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
da...radi u butiku i prija joj anonimnostConnaisseur Karlin wrote:Vlatka Pokos zivi u KanadiBlack swan wrote:ako je mogla vlatka pokos
moze svako u kanadu
cini mi se. da je nekome sjebala vezu ili brak zbog kanade
ocu i ja u Kanadu
-
julisiz es grant
#255 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
Pa nije baš da Danska i Kanada nemaju veze jedno s drugim
- Connaisseur Karlin
#256 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
auu ouchBlack swan wrote:da...radi u butiku i prija joj anonimnostConnaisseur Karlin wrote:Vlatka Pokos zivi u KanadiBlack swan wrote:ako je mogla vlatka pokos
moze svako u kanadu
cini mi se. da je nekome sjebala vezu ili brak zbog kanade![]()
ocu i ja u Kanadu
Kanada je fina ,ali za turisticku posjetu
- Gojeni H
#257 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
Zalim te, jos vise. Produkt si svega onoga protiv cega si, navodno ... pun stereotipa i znanja sa radio mahale. I to nema veze sa cinjenicama.TRANCE wrote: Evo da ti kaže jadni čovjek: da, smetaju mi polupismene žene u dimijama i rumeni seljaci iz vukojebina. Jer takvi su danas ili po ŠveCkoj i sličnim državama, odakle seru na forumu protiv Poljaka, Čeha i ostalih imigranata, a oni bili još gori od njih ili su se uvalili po javnim pozicijama u Sarajevu preko stranke, gdje su za ovih 20 godina vlasti od grada napravili seosku prčiju.
Da pogledamo istini u oci ... u dijaspori su ljudi svakakvih profila i nacina zivljenja; od rumenih do blijedih.
Izdajnicki egzodus se odvijao kako iz gradova tako i iz vukojebina. Isto kao sto su ljudi iz svih krajeva isli trbuhom za kruhom poslije rata, neki od njih sa angazmanom u odbrani kavim se mogu ponositi citav svoj zivot.
Neki od najzdravijih umova koje sam sreo u svom zivotu dolaze iz tih kako ih zoves vukojebina.
Protiv Poljaka govore zene koje su u SveCku dosle u dimijama tigraste boje, ali i ljudi rodjeni i odrasli u Sarajevu, Tuzli, ili Mostaru.
Tvoj angazman na forumu je uglavnom oko nacina odlaska u zapadne zemlje. Dvolicnost, sizofrenija, ili nesto trece?
Problem je nesto drugo ... nisi ti spomenuo snase u suknjama dezena heklanja na Portoroz televizoru, tebi smeta sve sto podsjeca na bosnjacku tradiciju.
Sto se uvaljivanja tice, nekoliko lica SDA koja obecavaju se i javno promovisu time sto su rodjeni i odrasli u Sarajevu. Kako to objasnjavas?
Kakogod, mozes li forumskom pucanstvu odgovoriti kako smatras da radnickoj klasi pomazu 15 Poljaka, Bosanaca, ili Eritrejaca u jednom stanu, sa jednim kupatilom i kuhinjom. I na koji nacin to pomaze ispravljanju nejednakosti kako u zapadnim tako i drustvima njihovog porijekla?
I, nisi odgovorio ni na drugo pitanje ... Mozes li naci barem jedan primjer sa zmijskog foruma ili nekog od foruma istocnih barbara da sebe prozivaju Bosnjama? Ako ne mozes, a neces moci, onda prestani nazivati moj narod pogrdnim imenom jer ti tom narodu ne pripadas.
- JedanOdBraceMorica
#258 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
Nije problem u dimijama i rumenim obrazima nego sto su zaboravili ko su i sta su i sto su velike sanse da ce ti prvom prilikom zabiti noz u ledja prije nego ijedan Poljak, Srbin, Hrvat, crnac, arap ili bilo koji drugi bjelosvjetski klinac... Cast izuzecima ali vecina je takva, zasto ja ne znam, valjda navikli da se prebijaju kocevima radi pola metra medje ili naramka drva, a starih se navika tesko rijesiti
- uglavnomja
#259 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
problem je sto pojedinci ovdje sve posmatraju kroz prizmu nacije i vjere
ali u ovom kontekstu se ne radi o vjeri nego o dimijama kao simbolu (ne)pismenosti i (ne)obrazovanja.
ili ce branioci bosnjastva reci da se dimije obuku kad se dobije diploma na faksu
a ko ne zna svoj jezik nikad nece nauciti kvalitetno ni strani. a ko ne nauci jezik nece dobiti posao, nece imati kontakt ni sa kim izvan svoje porodice i nesto malo istih zemljaka, nece se mrdnuti sa dna. a ko cuci na dnu mrzice sve pametnije, sposobnije i uspjesnije od sebe.
sasvim ljudski
i nema veze sa nacijom.
ima takvih medju svim izbjeglicama.
ali nema medju poljacima jer ooni nisu izbjeglice nego ekonomski migranti, radnici na privremenom radu, gastarbajteri, nesto kao jugosvabe nekade
i vezano za poljake, ja ih cijenim jer su vrijedni i pametni, (moje misljenje, ima svega naravno, ali ogromna vecina su radnici koji posteno odrade posao). rasizam, ksenofobija ... je opet licni dojam, vise na osnovu medijskih istupa nego iskustva, i ne odnosi se na bljedolike istocne europljane (bez dimija
)
ali, vracamo se na satnicu
nisu smanjili satnicu sa 10 na 9 eur, nego sa 40 na 12.
i bukvalno su unistili norveske zantalije, osim onih koji moraju imati certifikat, voda i struja. a i tu ide laganini
ali u ovom kontekstu se ne radi o vjeri nego o dimijama kao simbolu (ne)pismenosti i (ne)obrazovanja.
ili ce branioci bosnjastva reci da se dimije obuku kad se dobije diploma na faksu
a ko ne zna svoj jezik nikad nece nauciti kvalitetno ni strani. a ko ne nauci jezik nece dobiti posao, nece imati kontakt ni sa kim izvan svoje porodice i nesto malo istih zemljaka, nece se mrdnuti sa dna. a ko cuci na dnu mrzice sve pametnije, sposobnije i uspjesnije od sebe.
sasvim ljudski
i nema veze sa nacijom.
ima takvih medju svim izbjeglicama.
ali nema medju poljacima jer ooni nisu izbjeglice nego ekonomski migranti, radnici na privremenom radu, gastarbajteri, nesto kao jugosvabe nekade
i vezano za poljake, ja ih cijenim jer su vrijedni i pametni, (moje misljenje, ima svega naravno, ali ogromna vecina su radnici koji posteno odrade posao). rasizam, ksenofobija ... je opet licni dojam, vise na osnovu medijskih istupa nego iskustva, i ne odnosi se na bljedolike istocne europljane (bez dimija
ali, vracamo se na satnicu
nisu smanjili satnicu sa 10 na 9 eur, nego sa 40 na 12.
i bukvalno su unistili norveske zantalije, osim onih koji moraju imati certifikat, voda i struja. a i tu ide laganini
- KB9
#260 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
JedanOdBraceMorica wrote:Nije problem u dimijama i rumenim obrazima nego sto su zaboravili ko su i sta su i sto su velike sanse da ce ti prvom prilikom zabiti noz u ledja prije nego ijedan Poljak, Srbin, Hrvat, crnac, arap ili bilo koji drugi bjelosvjetski klinac
-
belfy
#261 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
da li iko zna kako ovo izgleda u Danskoj?KB9 wrote:JedanOdBraceMorica wrote:Nije problem u dimijama i rumenim obrazima nego sto su zaboravili ko su i sta su i sto su velike sanse da ce ti prvom prilikom zabiti noz u ledja prije nego ijedan Poljak, Srbin, Hrvat, crnac, arap ili bilo koji drugi bjelosvjetski klinac
-
beobasket
#262 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
belfy wrote:da li iko zna kako ovo izgleda u Danskoj?KB9 wrote:JedanOdBraceMorica wrote:Nije problem u dimijama i rumenim obrazima nego sto su zaboravili ko su i sta su i sto su velike sanse da ce ti prvom prilikom zabiti noz u ledja prije nego ijedan Poljak, Srbin, Hrvat, crnac, arap ili bilo koji drugi bjelosvjetski klinac
U Danskoj od nasih zasigurno nece niko nikom zabiti noz u ledja osim ako smatras privatnost i obaveze zabijanjem noza u ledja. To sto ljudi imaju svoje zivote i obaveze te nemaju veremena za neke stvari nije znak zabijanja noza u ledja. Ovi sto dodju preko braka obicno imaju uzasne poteskoce pri odvikavanju od nacina zivota koji su vodili u Bosni i time dovode u pitanje odnos izmedju nas koji zivimo 20 plus godina i sebe. Ovo sto pisete o zaboravljanu, iskreno receno sta ocekujete, da 20 ili 30 godina zivota van Bosne nece dovesti Bosnu u zaborav? Naravno da ce, jer zivot je koncentrisan tamo gdje si fizicki a ne na hiljade kilometara preko daljinskog pilota. Znas, daleko od ociju daleko od srca.
- JedanOdBraceMorica
#263 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
Kinezi koji su peto ili sesto koljeno potomaka emigranata u Americi i dan danas se druze sa drugim Kinezima i pomazu im, a obicaje i kulturu njeguju bolje od onih koji zive u Kini, dakle sve se moze kad se hoce i kad se nije pokundurenobeobasket wrote:belfy wrote:da li iko zna kako ovo izgleda u Danskoj?KB9 wrote:
U Danskoj od nasih zasigurno nece niko nikom zabiti noz u ledja osim ako smatras privatnost i obaveze zabijanjem noza u ledja. To sto ljudi imaju svoje zivote i obaveze te nemaju veremena za neke stvari nije znak zabijanja noza u ledja. Ovi sto dodju preko braka obicno imaju uzasne poteskoce pri odvikavanju od nacina zivota koji su vodili u Bosni i time dovode u pitanje odnos izmedju nas koji zivimo 20 plus godina i sebe. Ovo sto pisete o zaboravljanu, iskreno receno sta ocekujete, da 20 ili 30 godina zivota van Bosne nece dovesti Bosnu u zaborav? Naravno da ce, jer zivot je koncentrisan tamo gdje si fizicki a ne na hiljade kilometara preko daljinskog pilota. Znas, daleko od ociju daleko od srca.
I molim te nemoj mi samo reci da i nasi tako rade zato sto se lole sastanu jednom mjesecno i igraju kolo uz Refkine Ahbabe u nekakvoj podrumcini gdje ne mozes naci dvije iste stolice jer takvo sto ne smatram njegovanjem bosanskohercegovacke kulture nego cistim krkanlukom
-
beobasket
#264 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
Kinezi imaju svoje obicaje Bosanci svoje. Mozemo i tako postaviti jednacinu, zar ne? Bosanskih klubova gotovo i nema, ima, ali skoro svi ako ne bas svi su zatvoreni krugovi i nemaju nista sa onim Bosna vec vise 'nas nekoliko' ima svoj klub (zatvoreni), ali kako bi izvukli para od drzave moraju ga registrovati kao bosanski ono ovo... Mozda je to taj Bosanski mentalitet kada neko dugo godina zivi vani? Nisam antripolog ali mislim da do neke mjere je relevantno pitanje. Nasi se (u DK) vezu po izbjeglickim centrima, znaci krugovi koji su tada formirani su imali uticaj na razvoj zivota u Danskoj. Dosta nasih se selilo tamo gdje je veci broj ljudi koje su poznavali dobro u izbjeglickim centrima. Znaci nece tebe niko izbjegavati ili ne pozdraviti ali mislim da je naivo ocekivati kako ces biti poznavn u drustvo sa kojim nemas ama bas nista zajednickog od zivota iz Danske. To sto si iz Bosne nije znacajnije od momenata koje brojni ljudi dijele zivotom u Danskoj. Kako mislis upasti u taku jedno drustvo? Naravno imas samaca vukova medju nasima pa mozda ces kod njih naci prijatelja ali zatvoreni krugovi ostaju zatvoreni i vrata ce u krug biti, mozda, otvorena jednog dana ali to ce uzeti mnogo godina. Inace, tako su svi danski prijateljski krugovi formirani, i vjerujem kako ipak 20 plus godina zivota ima svog utjecaja na razvijanje pojedinih obicaja kod nasih.JedanOdBraceMorica wrote:
Kinezi koji su peto ili sesto koljeno potomaka emigranata u Americi i dan danas se druze sa drugim Kinezima i pomazu im, a obicaje i kulturu njeguju bolje od onih koji zive u Kini, dakle sve se moze kad se hoce i kad se nije pokundureno
I molim te nemoj mi samo reci da i nasi tako rade zato sto se lole sastanu jednom mjesecno i igraju kolo uz Refkine Ahbabe u nekakvoj podrumcini gdje ne mozes naci dvije iste stolice jer takvo sto ne smatram njegovanjem bosanskohercegovacke kulture nego cistim krkanlukom
- JedanOdBraceMorica
#265 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
Pa posto vidim da pitas konkretno mene, evo da ti i odgovorim, ja u takav jedan bosanski klub, drustvo, sektu, sta god, ne bih ni zelio da upadnem a pogotovo se ne bih trudio da se clanovima tog drustva, fanovima gore pomenutih Ahbaba, dopadnem, jer su mi bitni kao lanjski snijeg. U jednom multietnickom drustvu bih se radije druzio sa nekim dobronamjernim od koga mogu ako nista nauciti nesto interesantno o njegovoj kulturi i narodu
Ali poenta mog prvog komentara nije ko bi se sa kim druzio, nego mentalitet pokundurenih skorojevica koji kritikuju i kojima smetaju svi, a vecina tih koje kritikuju su 100 puta bolji ljudi od njih
Ali poenta mog prvog komentara nije ko bi se sa kim druzio, nego mentalitet pokundurenih skorojevica koji kritikuju i kojima smetaju svi, a vecina tih koje kritikuju su 100 puta bolji ljudi od njih
- Gojeni H
#266 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
belfy wrote: da li iko zna kako ovo izgleda u Danskoj?
-
belfy
#267 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
sto si ljubomoran sto postoji neko ko moze dati takve odgovore. covjek jos samo nije pogodio bit teme pa da kaze o toj migraciji Danaca u Kanadu...Gojeni H wrote:belfy wrote: da li iko zna kako ovo izgleda u Danskoj?![]()
![]()
![]()
- Gojeni H
#268 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
Nije, nego si ti ljubomoran sto nema Hrleta na forumu.belfy wrote:sto si ljubomoran sto postoji neko ko moze dati takve odgovore. covjek jos samo nije pogodio bit teme pa da kaze o toj migraciji Danaca u Kanadu...Gojeni H wrote:belfy wrote: da li iko zna kako ovo izgleda u Danskoj?![]()
![]()
![]()
-
belfy
#269 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
nije, nego si ti ljubomoran sto nisi znao da sam ljubomoran na Zviza...Gojeni H wrote: Nije, nego si ti ljubomoran sto nema Hrleta na forumu.
- Gojeni H
#270 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
Osjecam ljubomoru prema ljudima koji psihoanalizu jedne nacionalne grupe, te nacinima integracije te grupe u dvije evropske zemlje (Danska i Ceska) imaju ispod nokta onoliko koliko neko ima u glavi. Kolega, stidite se.belfy wrote: nije, nego si ti ljubomoran sto nisi znao da sam ljubomoran na Zviza...
-
belfy
#271 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
cim kazes da smo kolege odmah znam da je tvoja ljubomora spram Hrleta. ali zasto onda ne pitas kako to izgleda u Ceskoj? cemu takva nezainteresiranost? moja radoznalost o stanju u Danskoj nema granice...Gojeni H wrote:Osjecam ljubomoru prema ljudima koji psihoanalizu jedne nacionalne grupe, te nacinima integracije te grupe u dvije evropske zemlje (Danska i Ceska) imaju ispod nokta onoliko koliko neko ima u glavi. Kolega, stidite se.belfy wrote: nije, nego si ti ljubomoran sto nisi znao da sam ljubomoran na Zviza...
- Gojeni H
#272 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
Vec si u prednosti ... Cesi se ne iseljavaju u nekom vecem broju nigdje a kamoli u Kanadu, ili uopste preko bare.belfy wrote: cim kazes da smo kolege odmah znam da je tvoja ljubomora spram Hrleta. ali zasto onda ne pitas kako to izgleda u Ceskoj? cemu takva nezainteresiranost? moja radoznalost o stanju u Danskoj nema granice...
Jedan je onaj momcina Martina Navratilova.
- hrle1976
#273 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
Sta je ba, Ceska opet zapela u igranci sa Kanadom. Zadnji put krivci bili Romi iz Ceske pa kao ceski drzavljanin nisi mogao u KanaDu. STo se nasig tice ko nije u Ceskoj upalio koristio je papire da ide dalje ostali su samo oni sto cu umocili rucice u tegle meda. Kao oni iz Moravije skoro na Austriskoj granici sto redovno kupuju golubice nosace porukica na frami kod Amsterdama a isti ti golubici na nonama nose prstencic sa dva, tri, cetri mozda i pet grama koke za balkanske metroploe izmedju ostalog redovno sljecu na Stup. Redovnije ti golubovi lete nego sve i jedan balkanski avio prevoznik. Da vidite smao kako golubic sljecu kao konkordi po stupu a od koke kako se dizu hoteli, kucetine.belfy wrote:cim kazes da smo kolege odmah znam da je tvoja ljubomora spram Hrleta. ali zasto onda ne pitas kako to izgleda u Ceskoj? cemu takva nezainteresiranost? moja radoznalost o stanju u Danskoj nema granice...Gojeni H wrote:Osjecam ljubomoru prema ljudima koji psihoanalizu jedne nacionalne grupe, te nacinima integracije te grupe u dvije evropske zemlje (Danska i Ceska) imaju ispod nokta onoliko koliko neko ima u glavi. Kolega, stidite se.belfy wrote: nije, nego si ti ljubomoran sto nisi znao da sam ljubomoran na Zviza...
- Gojeni H
#274 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
Pa legendo, djesi ti do sad'?
Ubi me ovaj @belfy, a veze o Ceskoj nemam.
Sta se prica za Martinu Navratilovu?
- hrle1976
#275 Re: Migracija u Kanadu ? trebam vase iskreno misljenje/savjet
Subertova je, eno je hekla kao i sve ostale sa preko 60, sta ce to oko nje biti vise zanimljivo izlapola ko kiseljak poslje 15 minuta bez cepa.Gojeni H wrote:Pa legendo, djesi ti do sad'?