MIFF Izvjestaj :)

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
ulicar
Posts: 443
Joined: 27/02/2004 00:00

#1 MIFF Izvjestaj :)

Post by ulicar »

Vec neko vrijeme traje http://www.melbournefilmfestival.com.au Melbourne International Film Festival i ja sam kao i svaki drugi zaljubljenik u film kupio paket karata i evo dosadasnjih iskustava.

http://www.imdb.com/title/tt0806679/ LJeto '04 (Summer '04/ Sommer '04)
Njemacki film LJeto 04 je bio prvi film koji sam vidio na festivalu. U programu najavljen kao najbolja stvar koja dolazi iz NJemacke, nakon pive u krigli, je bio lak izbor. Sto me je sacekalo, patnja. Nakon sto je film trajao nekih petnaest minuta, ja sam se poceo nadati za moje dobro da ce se na vratima sale ukazati doktor http://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Kevorkian Jack Kevorkian i svima nama prekratiti muke. LJeto je vjerovatno bilo najdosadniji film koji sam vidio ove godine.

http://www.imdb.com/title/tt0799991/ Kako sam proveo kraj svijeta(The Way I Spent the end of the World /Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii )
Catalin Mitulescu, rumunski reziser i scenarista filma Kako sam prove kraj svijeta je ime koje treba pratiti. Jeste da se nagledao italijanskog naderealnog filma i Kusturice, ali ako je suditi po ovom filmu, on ima svijetlu buducnost pred sobom. Vrlo interesantan film o maloj zajednici u Rumuuniji u vrijeme pada Causeskua.

http://www.imdb.com/title/tt0405296/ A Scanner Darkly (ubij me nemam pojma kako ga prevesti, mozda gledanje kroz zatamnjeno staklo?)
Ime Richard Linklater nebi trebalo da bude strano bilo kome ko je vlasnik televizora, a kamo li sta drugo. Skola Roka, Prije Svitanja, Prije Sumraka su samo neki filmovi na kojima je kao reziser potpisan Linklater, ali to nije pokazatelj onoga sto vas ocekuje ukoliko pogledate A Scanner Darkly. Futuristicki animirano/igrani film cija se radjna odvija u bliskoj buducnosti. Ovo je lako najbolji film koji sam gledao u posljednjih godinu dana. Toplo preporucujem da ga pogledate, posebno ako niste bili ljubitelji njegovih prijasnjih radova. (radjen po knjizi Philip K. Dick http://en.wikipedia.org/wiki/Philip_K._Dick )
ulicar
Posts: 443
Joined: 27/02/2004 00:00

#2

Post by ulicar »

Sinoc odgledah Grbavicu http://www.imdb.com/title/tt0464029/ po prvi put. Kino je bilo puno, sto je meni bilo cudno, jer nije bila premijera, vec drugo prikazivanje. Interesantnol je kako na strancima vidis reakcije na scenu kada Esma (Mirjana KAranovic) kaze svojoj kcerci Sari (Luna Mijovic) odjebi. Bukvalno svi Australijanci u sali su pustili ono izdajnicko "ha" koje pustis kada te nesto zaista zgrozi i iznenadi.

Film, kao film, dobar, fakat. Bilo je par scena koje su me sjebale gotovo do suza. Dobar film.
ulicar
Posts: 443
Joined: 27/02/2004 00:00

#3

Post by ulicar »

Flandres http://www.imdb.com/title/tt0450680/ je u Kanu dobio nagradu zirija, ali meni nije jasno zasto.

Film je totalno nedoradjen. Likovi su nerazradjeni, radnja je nerazradjena, rezija je da te Bog dragi sacuva, sve u svemu meni je ovo bio takvo razocarenje film da vam to fakat ne mogu objasniti. Za dlaku je izmakao tituli najglupljeg filma godine, koji i dalje pripada LJetu '04, ali je ovaj vrlo blisko drugo mjesto.

Da se razumijemo, bilo je tu mogucnosti da ovaj film postane zaista dobar, ali je reziser propustio sve i jednu sansu. Zalosno kako je prokockao priliku.

Inace, citam ove neke magazine koji izadju jednom godisnje oko festivala i kontam da te magazine pisu pretenciozni "umjetnici", koji, ha je nesto "titlovano", oni odmah hvale na sva usta, a ako nesto dolazi iz Amerike, ili od poznatog rezisera, makoliko dobar film bio, oni ce ga popljuvati. To je meni pravo grozno, jer Evropska kinematografija ima super filmova, ali i krahova i dok imamo snobove koji ce svaki neengleski film nahvaliti kao da je najbolja stvar poslije graha sa rebarcima, evropska kinematografija nece dobiti ravnopravno mjesto pored Hollywooda, sto u svakom slucaju zasluzuje.
Post Reply