Microsoft certifikati

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Tera_

#1 Microsoft certifikati

Post by Tera_ »

Zanima me vase misljenje o Microsoft certifikatima za MCSE i MCSA, mogucnost koriscenja certifikata tj. zaposlenja, kao i preporuka skole u Sarajevu za pohadjanje kursa? I ,naravno,ako znate cijene. :)
Panasonic

Post by Panasonic »

Ima kod mercatora, koliko znam za cijene je da je 5 dana C++ oko 1000KM :-)
neko iz mase

Post by neko iz mase »

Panasonic wrote:Ima kod mercatora, koliko znam za cijene je da je 5 dana C++ oko 1000KM :-)
za 5 dana naucis C++??????
ahaha a to mora da vrijedi puno
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Frutek

Post by Frutek »

Logosoft to jedini radi kod nas.
Mada ako nemaš tonu predzanja, nemoj ići džaba. Microsoft Certifikati su namijenjeni prvestveno samo da se tvoje već stečeno znanje potvrdi, a ne da te nešto uče za 5 dana :-)

Takođe, te certifikate je izmislio neki pravo dobar majstor za marketing, opasna je to mašina za mlaćenje para. Microsoft samo papiriće podijeli (kao što rekoh, nemoj očekivat znanje za 5 dana) a 1000 markica test, pa izvoli ! :-?
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Ma nije, izlazak na svaki test kosta 150 KM, ako se nije sta promijenilo, ali sigurno nije 1000... "Kursevi" (ako se moze tako nazvati) kostaju oko 200KM x broj dana trajanja.

I dobro kaze Frutek, ako nemas dobro predznanje, slabo ces sta nauciti za 5 dana.
hare_sa

Post by hare_sa »

a sto je najcrnje od svega ovoga, ovi certifikati se masovno traze kao prilog bilo kojem konkursu za IT radna mjesta i ako se ne traze onda piju vode i to debelo ... pa sad vi gledajte ko je ovde pametan vi koji sjedite skrstenih ruku i mlatite praznu slamu a nemate certifikate i onda se zalite nema posla niko vas nece ili onaj koji ima certifikat pa na koji god nacin da ga je stekao, jal posteno znanjem ili na razno-razne stele ... Ja da se pitam prvo bih zvao ljude na razgovor sa certifikatima nego vas goloruke.To je moje misljenje!!!
neko iz mase

Post by neko iz mase »

Kao sto se vec da zakljuciti, ljudi imaju razlicita misljenja.
Sto se tice microsoftovih certifikata, vecina pitanja se moze naci na internetu i nauciti (nabubati). Prema tome, ispit se moze i poloziti bez da osoba ima imalo kontakta sa operativnim sistemom u svakodnevnom radu. Ja vise cijenim dokazano i provjereno znanje jedne osobe nego certifikat koji ona nosi.
Takodje, ako nemas neku diplomu u inzinjerstvu ili IT, ni certifikat ti nece puno pomoci.
neko iz mase

Post by neko iz mase »

Ispravka,
certifikat ce ti pomoci u slucaju da je osoba koja zaposljava laik i levat sto se tice tehnike, IT i svih ostalih polja vezanih za ovaj subjekt.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Koliko laika i levata znas, da su "nabubali" pitanja sa Interneta i da sada posjeduju vazeci Microsoft-ov certifikat? Namjerno kazem vazeci, jer se moraju obnavljati, u skladu sa razvojem Microsoft-ovih proizvoda.

Koji od MS certifikata ti posjedujes? Pretpostavljam da imas bar neki, s obzirom da prilicno arogantno, "s visine" pricas o necemu, iza cega stoji najmocnija IT firma na planeti.
manijak1

Post by manijak1 »

Koliko laika i levata znas, da su "nabubali" pitanja sa Interneta i da sada posjeduju vazeci Microsoft-ov certifikat?
:( :( :D :D Skromno ću reći da sam jedan od tih levatina :D :D :( :( :( :( :( :( .
Mada se tome mogu zahvaliti amidžiću :D :D jer osobno poznaje Bill Gatesa :D svaki dan ga pozdravlja :D na kapiji :D :D buildinga :D .
Toozla

Post by Toozla »

....ja imam iskustva sa polaganjem ispita za MCSD sertifikat (Microsoft Certified Solution Developer).....da bi dobio sertifikat moras poloziti pet razlicitih ispita(programski jezici, baza podataka, dizajn i arhitektura....).....u vecini slucajeva ispit se sastoji od 90 pitanja koje moras rijesiti za 120 minuta.....prolazis ako si odgovorio na vise od 70 (pitanja....ne %) tacno......ne znam kako je u SA, ali ovdje (US) ne mozes varati, a i da mozes imas premalo vremena....
.....strukturalno, mislim da su ispiti dizajnirani da provjere "strebersko znanje" i mislim da ne daju realnu sliku jel' osoba upotrebljiva u industriji ili ne.....sa druge strane, mislim da nema sanse da ih neko moze poloziti ako nije dosegao neki "srednji" nivo znanja iz oblasti koju polaze (nije za pocetnike......sigurno....)....na kraju krajeva, ako procitas predgovor u svakoj knjizi koja je namjenjena pripremi za ispite, preporuka je godina do dvije radnog iskustva u oblasti za koju zelis dobiti sertifikat....
....ovdje, u US, na trsistu software-ske radne snage, sertifikati su priznati, postuju se ali ti niko nece dati posao samo zato sto imas sertifikat.....zna se od cega se pravi pita........meso b'razeru, sve ostalo su pitice..... :D
manijak1

Post by manijak1 »

ali ti niko nece dati posao samo zato sto imas certifikat.
Meni amidžić :D kaže suprotno :oops:
Toozla

Post by Toozla »

manijak1 wrote:
ali ti niko nece dati posao samo zato sto imas certifikat.
Meni amidžić :D kaže suprotno :oops:
....trebao si mi reci za amidzica prije nego sto sam se poceo zahebavati sa ispitima... :x ...sad je kasno.......barem u mome slucaju.... :D :D :D
chombe

Post by chombe »

Ne bih bas rekao da su certifikati uzaludno trosenje vremena jer iste ucis i polazes u skolama i za njih dobivas bodove koje se dalje prenose za diplomu. Knjiga je knjiga i svako procitano stivo ti moze dati znanje koje se zavisno od tvoga interesovanja moze aplicirati u poslu. Normalno ako si to bubao bez prakse onda ce i to usmeno znanje izlapiti vrlo brzo.
Nadalje nisu to samo microsoft certifikati. Ima tu niz firmi koje nude svoje certifikate i ne samo u IT sekciji.
Frutek

Post by Frutek »

chombe wrote:Ne bih bas rekao da su certifikati uzaludno trosenje vremena jer iste ucis i polazes u skolama i za njih dobivas bodove koje se dalje prenose za diplomu. Knjiga je knjiga i svako procitano stivo ti moze dati znanje koje se zavisno od tvoga interesovanja moze aplicirati u poslu. Normalno ako si to bubao bez prakse onda ce i to usmeno znanje izlapiti vrlo brzo.
Nadalje nisu to samo microsoft certifikati. Ima tu niz firmi koje nude svoje certifikate i ne samo u IT sekciji.
Nije uzaludno trošenje vremena, korisna je to stvar za imati. Ali ja tvrdim da ako se ide tamo bez debelog već stečenog znanja, onda je uzalud sve. To i jest u dosta slučajeva tako, jer se "nabuba" a pojma se nema ni šta se uči a to se radi da bi se moglo reći "e imam Microsoftov certifikat".

Opet kažem, to je dobra dodatna stvar za imat, ali u velikoj većini slučajeva ne pije vode bez odgovarajuće fakultetske diplome.
neko iz mase

Post by neko iz mase »

Toozla wrote:....ja imam iskustva sa polaganjem ispita za MCSD sertifikat (Microsoft Certified Solution Developer).....da bi dobio sertifikat moras poloziti pet razlicitih ispita(programski jezici, baza podataka, dizajn i arhitektura....).....u vecini slucajeva ispit se sastoji od 90 pitanja koje moras rijesiti za 120 minuta.....prolazis ako si odgovorio na vise od 70 (pitanja....ne %) tacno......ne znam kako je u SA, ali ovdje (US) ne mozes varati, a i da mozes imas premalo vremena....
.....strukturalno, mislim da su ispiti dizajnirani da provjere "strebersko znanje" i mislim da ne daju realnu sliku jel' osoba upotrebljiva u industriji ili ne.....sa druge strane, mislim da nema sanse da ih neko moze poloziti ako nije dosegao neki "srednji" nivo znanja iz oblasti koju polaze (nije za pocetnike......sigurno....)....na kraju krajeva, ako procitas predgovor u svakoj knjizi koja je namjenjena pripremi za ispite, preporuka je godina do dvije radnog iskustva u oblasti za koju zelis dobiti sertifikat....
....ovdje, u US, na trsistu software-ske radne snage, sertifikati su priznati, postuju se ali ti niko nece dati posao samo zato sto imas sertifikat.....zna se od cega se pravi pita........meso b'razeru, sve ostalo su pitice..... :D
upravo ovo podrzavam
ja nisam rekao da ti certifikati ne vrijede, naprotiv su velika stvar uz dokaz radnog iskustva i dodatne diplome u CS/CEng/CIS.
Bez ovog i stvarnog radnog iskustva ce te malo koja osoba koja je imalo upoznata sa danasnjim trendovima zaposliti sa nekom boljom satnicom.

Sto se tice mojih diploma, mozemo za to drugu temu otvoriti :D :D :D
neko iz mase

Post by neko iz mase »

BigusDickus wrote:Koliko laika i levata znas, da su "nabubali" pitanja sa Interneta i da sada posjeduju vazeci Microsoft-ov certifikat? Namjerno kazem vazeci, jer se moraju obnavljati, u skladu sa razvojem Microsoft-ovih proizvoda.

Koji od MS certifikata ti posjedujes? Pretpostavljam da imas bar neki, s obzirom da prilicno arogantno, "s visine" pricas o necemu, iza cega stoji najmocnija IT firma na planeti.
jos da dodam,
znam najmanje tri osobe koje posjeduju vise microsoftovih certifikata, a nemaju nekog radnog iskustva osim casova i labratorije uz polaganje ispita. Te iste osobe nisu sposobne da otkriju najobicnije kvarove na OS-u, a pogotovo da izmjene neki dio.
Licno ne posjedujem ni jedan MS certifikat, nit planiram da ih napravim jer meni ne mogu bas puno pomoci. Vise ciljam na Sun-ov SCEA i ORACle-ove certifikate.
I na kraju krajeva, i pored tog certifikata ta najmocnija firma ne stoji iza tebe
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

kad to polozis microsoft ti stavi ime na njihov site
:D
ZMCSA

#20 Re: Microsoft certifikati

Post by ZMCSA »

Zanimame dali neko radi u polju Servera i ostalo sto ide uz servere, networking, desktop sl,, da je iz Sarajeva i dali si zainteresovan za neku dodatnu zaradu, tako sto bih se dogovorili ja bih platio da mi neko ko je polozio Microsoft MCSA ili drugi cert za Server 2008 ili 2012 i sve sto ide uz to ,,,, bilo koji level,... iili dobro poznaje materiju da mi mentorise malo da predjem gradivo sa hands on tj. i prakticno, pa da polozim MCSA ??
Ili mozda neko poznaje nekog, Jako bih bio zahvalan . :-) :izet:
Post Reply