micro sd

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

rovac13

#1 micro sd

Post by rovac13 »

Treba mi ovakva kartica od 32gb sto prije.
Sta da izaberem da je pouzdanije i da brze cita/pise,i da ima nekakvu garanciju,jer mi to treba za posla.
Kineske otpadaju jer nema nikakve garancije.

Gledao sam kingston i PNY........ova druga se cini brza bar po specifikacijama.
Da li te specifikacije nesto znace......ili to u praksi dodje sve isto.

Moram na tu karticu nabacit odjednom 30GB...........nebi bilo zgodno da traje vjecnost :D
supercali

#2 Re: micro sd

Post by supercali »

treba ti od 64
jer ta od 32 ima stvarnih 29 i nesto
rovac13

#3 Re: micro sd

Post by rovac13 »

Nisma siguran koliko tacno podataka ima ovo sto trebam stavit na tu karticu.Ali je dizajnirano da ide na 32GB karticu.
Najvise me zanima brzina,posto s vremena na vrijeme treba ponovo novi materijal nabacit na karticu,da ne bude sporo.

Ono sto mi je cudno je kad uporedim dvije kartice,jedna je kingston druga PNY.........obje su 10 class i obje slicno kostaju oko 25KM........ali kingston brzine pisanja - citanja 10 i 30 MB/S..........PNY je oko 50 MB/s pisanje a citanje i do 90 MB/s

Da li je moguca greska u specifikacijama.......malo mi nelogicno tolika razlika a trebalo bi da su kartice slicne.
zforumas

#4 Re: micro sd

Post by zforumas »

Ako mozes naci sanDisk Extreme Plus ili Transcend Ultimate, ne znam da li ima u Bosni. Kingston je jeftino smece i jako nepouzdan, tako da ako su ti bitni podaci (zar ima nebitnih) onda radije daj jos par maraka i kupi nesto kvalitetnije. Ni Samsungove kartice nisu lose
Rugafet

#5 Re: micro sd

Post by Rugafet »

Otkud ti to da je Kingston nepouzdano jeftino smece? Ja bas naprotiv imam drugacija iskustva sa Kingstonom.

Samsungove kartice nije da nisu lose nego su generalno odlicne.
Hakiz

#6 Re: micro sd

Post by Hakiz »

Ja kupovao 128 GB karticu. Kingston class 10 košta oko 100 KM. Kingston Gold class 10 košta oko 180 KM. Gold 3 puta brža.

Proizvođač uređaja kaže da update firmwarea garantuje jedino sa Kingston i SanDisk karticom. To kao odgovor ovom što kaže da je Kingston smeće.

Svaki proizvođač ima kartice različitih kvaliteta i brzina za istu klasu i isti kapacitet. I, naravno, različitih cijena. Klasa određuje brzinu, ali minimalnu. Tako da možeš kupiti kartice od istog proizvođača, iste klase ali različitih brzina. To je ono šta razlikuje kartice na primjer klasa 10 ali jedna je pro, druga je hyper, treća je uber, četvrta je ultra, peta je speed itd.
zlo zlo

#7 Re: micro sd

Post by zlo zlo »

class10/uhs 1- da fino radi full hd

uhs 3 - se preporuča za 4k
Hakiz

#8 Re: micro sd

Post by Hakiz »

zlo zlo wrote:class10/uhs 1- da fino radi full hd

uhs 3 - se preporuča za 4k
Da. Čak i kartice sa istom UHS oznakom imaju različite brzine:

http://www.kingston.com/us/flash/microsd_cards

Postavljaču teme: Skoro sve kartice imaju dovoljnu brzinu čitanja. Obrati pažnju na brzinu pisanja (snimanja), to pravi pravu razliku između kartica. I, naravno, razliku u cijeni.
rovac13

#9 Re: micro sd

Post by rovac13 »

Ja sam imao kartice i stickove od takems kingston patriot sandisk kodak itd.....i nikad ni jedna se nije pokvarila :)

Konto sam da ima vece razlike u brzinama,al ako sam dobro skontao te razlike su male ili ih nema....bar u istom cjenovnom rangu......Vjerujem da su te koje su puno skuplje i brze i to je to.

Meni ne treba za full hd i 4k,u pitanju je muzicka oprema.Na kraju mislim da bilo koja 10 class ce biti dovoljna.
Hakiz

#10 Re: micro sd

Post by Hakiz »

rovac13 wrote:Ja sam imao kartice i stickove od takems kingston patriot sandisk kodak itd.....i nikad ni jedna se nije pokvarila :)

Konto sam da ima vece razlike u brzinama,al ako sam dobro skontao te razlike su male ili ih nema....bar u istom cjenovnom rangu......Vjerujem da su te koje su puno skuplje i brze i to je to.

Meni ne treba za full hd i 4k,u pitanju je muzicka oprema.Na kraju mislim da bilo koja 10 class ce biti dovoljna.
Kako nema? Jedna Class 10 UHS 3 kartica ima čitanje/pisanje 90/45 MB/s dok druga ima 90/80. Dakle, čita istom brzinom ali duplo brže piše.

Za muziku ti je vjerovatno i obična Class 4 dovoljna. Naročito ako je u pitanju MP3.

Ako je u pitanju WAV ili FLAC 24/196 onda ti je brzina bitna, Ali, sa obzirom na to da je kapacitet kartice samo 32 GB, pretpostavljam da nije taj kvalitet zvuka u pitanju.

Ja bih kupio Class 10 i to najbržu koju možeš priuštiti. Ako ne zbog samog uređaja u kojem je kartica, onda kada budeš kopirao sa kartice na računar i obrnuto. Ima razlike kada 32 GB presnimavaš jednom ili duplo većom brzinom.
zforumas

#11 Re: micro sd

Post by zforumas »

Rugafet wrote:Otkud ti to da je Kingston nepouzdano jeftino smece? Ja bas naprotiv imam drugacija iskustva sa Kingstonom.

Samsungove kartice nije da nisu lose nego su generalno odlicne.
Od 100 prodatih Kingston vrati se bar 25 na reklamaciju i ljudi izgube podatke sa njih. SanDisk i Transcend nikada ni jedna nije se vratila.
I govorim samo o Class10 karticama.
Rugafet

#12 Re: micro sd

Post by Rugafet »

Ma hajde, kazes bar 25 od 100 ih je defektno :shock:

Pusti to. Ne bih ih se toliko pokvarilo da smo ih ja i ti pravili.
zforumas

#13 Re: micro sd

Post by zforumas »

Rugafet wrote:Ma hajde, kazes bar 25 od 100 ih je defektno :shock:

Pusti to. Ne bih ih se toliko pokvarilo da smo ih ja i ti pravili.
Ja ti govorim iz iskustva, svog naravno. Kakav ja imam interes da blatim Kingston ili hvalim nekog drugog proizvodjaca?
Rugafet

#14 Re: micro sd

Post by Rugafet »

Ne znam kakav (i da li) interes imas da blatis Kingston, nemam ni ja da ga branim, ali izvini podatak da od 100 komada 25 ili cak 30 nije ispravno mi je prosto nevjerovatan.
Hakiz

#15 Re: micro sd

Post by Hakiz »

Dakle, 25% proizvoda reklamirano? Svaka bi kompanija sa takvim rezultatom davno propala.

Zlorumaš, imaš li neki izvor za tu informaciju, na primjer da nam daš kopiju dokumenta sa tom informacijom od distributera Kingstona za BiH, ili samo "znaš"?

Da li je to samo u BiH ili na svjetskom nivou? Da li su te kartice sigurno Kingston ili su u pitanju kopije? Itd.

Ja imam problem sa jednim Kingston USB 3 stickom od 32 GB. I to je jedini Kingston proizvod sa kojim sam imao problema. Do sada sam promijenio desetine Kingstonovih USB stickova, SD, Micro SD kartica, a trenutno ih imam barem desetak šro USB stickova, što kartica. Tako da taj jedan spada u toleranciju.

Ništa nije savršeno, svaki proizvod, a pogotovo proizvod koji se proizvodi u milionima komada mora imati i loše primjerke.

Na forumu za uređaj u koji mi ide 128 GB micro SD kartica ljudi kažu da imaju probleme i sa Samsung i sa Sony i Kingston i sa drugim karticama. A ja sa Kingston nemam nikakav problem.

Ali, da budem pošten, i ja bih izabrao SanDisk kada bi u prodavnici mogao birati između Kingstona i SanDiska. Ne da kažem da je Kingston loš, ali SanDisk ima bolju reputaciju po forumima. Problem je u dostupnosti, Kingstona ima svuda, SanDisk je teže dostupan, barem u Sarajevu. Manji je izbor različitih SanDisk proizvoda u odnosu na Kingston.
zforumas

#16 Re: micro sd

Post by zforumas »

Nazalost nemam pristup dokumentaciji vise jer ne radim u toj firmi vise. Kingston sam nabavljao od KimTeca i kartice od 16 i 32 GB su imale zaista toliko visoku stopu reklamacije. Kupac kupi karticu i u roku 15 dana dodje sa karticom i kaze da jednostavno ne moze da joj pristupi.

Slucaj je vezan samo za trziste BiH.

Jbt kakva se rasprava otvori radi jebenog misljenja, bolje haman sutiti. Ne daj boze da je lik pitao za lijek kakav :-?
supercali

#17 Re: micro sd

Post by supercali »

Ja bih prije tipovao da taj ne zna koristiti taj uredjaj nego da je do kartice al ajd
zforumas

#18 Re: micro sd

Post by zforumas »

supercali wrote:Ja bih prije tipovao da taj ne zna koristiti taj uredjaj nego da je do kartice al ajd
Nije "taj" nego "ti"...to su obicni korisnici koji su kartice stavljali u telefone ili fotoaparate. Sta se tu ima znati ili ne znati...prebrzo "okinuo" ili ne daj boze uslikali nesto "prelijepo" pa kartica riknula...

Jbt kartica kud se javih, haman je najbolje samo sleci ramenima i reci kako god ti odlucis mi smo uz tebe. Ne daj boze kakvo iskustvo podijeliti s rajom, eto jos ja ispadoh glup i kriv sto su kartice dolazile na reklamaciju.

Zivio Bakir :!:
supercali

#19 Re: micro sd

Post by supercali »

Taj koji vrati jer nisu svi sa istim uredjajima
I rekoh tipujem na to nisam rekao ni da si upravu ni u krivu
Hakiz

#20 Re: micro sd

Post by Hakiz »

zforumas wrote:
supercali wrote:Ja bih prije tipovao da taj ne zna koristiti taj uredjaj nego da je do kartice al ajd
Nije "taj" nego "ti"...to su obicni korisnici koji su kartice stavljali u telefone ili fotoaparate. Sta se tu ima znati ili ne znati...prebrzo "okinuo" ili ne daj boze uslikali nesto "prelijepo" pa kartica riknula...

Jbt kartica kud se javih, haman je najbolje samo sleci ramenima i reci kako god ti odlucis mi smo uz tebe. Ne daj boze kakvo iskustvo podijeliti s rajom, eto jos ja ispadoh glup i kriv sto su kartice dolazile na reklamaciju.

Zivio Bakir :!:
Ma, imaš i na forumu ljude koji kažu da nikada ne idu na opciju "Safely remove device" nego samo "iščupaju" karticu ili USB stick.

Ne ulazeći dalje u diskusiju, ostajem pri stavu da bilo koja kompanija kojoj se 25 ili 30 % proizvoda vrati na reklamaciju nema šanse da opstane tolike godine. Propala bi. A Kingston ne samo da opstaje, nego je jedna od vodećih kompanija u svojoj oblasti.

I tu ću stati.
Praetorious

#21 Re: micro sd

Post by Praetorious »

Ne ulazeći u detalje diskusije, u današnje vrijeme imati škart od 25% proizvoda jednostavno tehnički nije moguće, ukoliko proizvodni pogon nije potpuno defektan. U tom slučaju se takva serija proizvoda uništi/reciklira, zavisi od vrste proizvoda. Ni jedna firma koja drži do sebe - a Kingston je poznato ime - neće na tržište namjerno pustiti takve loše proizvode, jer bi im se to dugoročno obilo o glavu.
S druge strane, uopšte me ne bi čudilo da je neka bofl serija upućena na naše tržište, kao malo i 'beznačajno', pa ako se proda - tim bolje.
zforumas

#22 Re: micro sd

Post by zforumas »

Naravno da je 25% previse, ali zasto se ne zapitate zasto na vecini te tehnicke robe imate natpis "Adriatic market only"...zato jer kod nas cijena igra ulogu a ne kvalitet. Nas ce covjek radije kupiti 3 kartice po 10 KM nego jednu od 30.

KimTec je te kartice mijenjao 1 za 1 bez ikakvog dokaza o prodaji i garantnog lista i vjerovatno postoji neka muljaza. Ne zanima me cijela prica iza svega, ali Kingston nije smio dozvoliti da takve kartice uopce dodju na bilo koje trziste, to je antireklama.
van Basten

#23 Re: micro sd

Post by van Basten »

Na nekakvim muzickim slusalicama sto je sin dobio od "Deda Mraza" pise da u njih idu TF memorijske kartice. Jesu li to iste kartice kao i micro sd kako negdje cuh?
supercali

#24 Re: micro sd

Post by supercali »

van Basten wrote:Na nekakvim muzickim slusalicama sto je sin dobio od "Deda Mraza" pise da u njih idu TF memorijske kartice. Jesu li to iste kartice kao i micro sd kako negdje cuh?
Nisu to su velike ko one memory za playstation i obicno idu u fotoaparate
Hakiz

#25 Re: micro sd

Post by Hakiz »

supercali wrote:
van Basten wrote:Na nekakvim muzickim slusalicama sto je sin dobio od "Deda Mraza" pise da u njih idu TF memorijske kartice. Jesu li to iste kartice kao i micro sd kako negdje cuh?
Nisu to su velike ko one memory za playstation i obicno idu u fotoaparate
Greška.

TF (TransFlash) je staro ime za Micro SD kartice, ime koje je koristio prvi proizvođač Micro SD kartica, SanDisk. Kada je udruženje za standard SD kartica usvojilo ime Micro SD, i SanDisk je odustao od TF naziva i počeo koristiti Micro SD.

Dakle, TF jesu Micro SD kartice, to je jedno te isto.

https://en.wikipedia.org/wiki/Secure_Digital#TransFlash
Last edited by Hakiz on 30/12/2016 00:32, edited 2 times in total.
Post Reply