"Mi" u Kuranu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Arminovski

#1 "Mi" u Kuranu

Post by Arminovski »

Vrlo kratko pitanje: Da li neko zna postoji li objasnjenje zbog cega u Kuranu cesto stoji "Mi" a ne "Ja". Ako je Bog jedan zasto Kuran onda koristi "Mi"?
Mystik

Post by Mystik »

MOzda, ali kazem mozda a se misli pod "MI" da je Bog u svemu sto postoji, u svakome sto postoji, i cini sve sto postoji..Opet, nemoj da neko uzme moje objasnjenje za lose..Ovo je samo pretpostavka.
shin

Post by shin »

Vjerovatno misli na sebe i meleke.
morti

Post by morti »

I ja sam se uvijek pitao...

Prosvijetlite me!
reformator

Post by reformator »

Kada profesor u školi počne predavanje obično kaže:"Danas ćemo govoriti o toj i toj temi...!"Zašto on govori u množini?!

To ti je jedno te isto.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

reformator wrote:Kada profesor u školi počne predavanje obično kaže:"Danas ćemo govoriti o toj i toj temi...!"Zašto on govori u množini?!

To ti je jedno te isto.
Nije. Ovdje se misli na meleke.
tech10

Post by tech10 »

Evo jednog od mogucih objasnjenja:

Whenever the first person plural form is used by the Almighty, it invariably indicates participation of other entities, such as the angels. For example, the revelation of this Quran involved participation of the angel Gabriel and the prophet Muhammad. Hence the use of the plural form in 15:9:
"We revealed this scripture, and we will preserve it." The plural form here simply reflects the fact that the angel Gabriel and the prophet Muhammad participated in the processof delivering the Quran.
Sensei

Post by Sensei »

Lace

Post by Lace »

Mystik wrote:MOzda, ali kazem mozda a se misli pod "MI" da je Bog u svemu sto postoji, u svakome sto postoji, i cini sve sto postoji..Opet, nemoj da neko uzme moje objasnjenje za lose..Ovo je samo pretpostavka.
i meni je to palo na pamet...kao i da je negdje nastala greska u prijevodu...ne znam jel i u arapskom originalu postoji "mi"
reformator

Post by reformator »

Hierarchia wrote:
reformator wrote:Kada profesor u školi počne predavanje obično kaže:"Danas ćemo govoriti o toj i toj temi...!"Zašto on govori u množini?!

To ti je jedno te isto.
Nije. Ovdje se misli na meleke.
Mustafa Mahmud,islamski učenjak iz Egipta,u knjizi "Dijalog sa prijateljem nevjernikom" objašnjava to na način koji sam ja naveo pročitavši to u navedenoj knjizi.
reformator

Post by reformator »

Lace wrote:
Mystik wrote:MOzda, ali kazem mozda a se misli pod "MI" da je Bog u svemu sto postoji, u svakome sto postoji, i cini sve sto postoji..Opet, nemoj da neko uzme moje objasnjenje za lose..Ovo je samo pretpostavka.
i meni je to palo na pamet...kao i da je negdje nastala greska u prijevodu...ne znam jel i u arapskom originalu postoji "mi"
Kur'an ne podržava panteizam pa stoga tvoje mišljenje "pada u vodu".
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

I ja sam isto pitanje postavio jednom jer me to zanimalo. Dobio sam dobar odgovor, to je bilo na temi "ajeti, hadisi, dove..." a evo odgovora:
Postoji vise razloga... Jedan od njih je taj sto u klasicnom arapskom jeziku umjesto prvog lica jednine moze stajati prvo lice mnozine ako se zeli nesto istaci (uzvisenost onog koji govori). mislim da se cak i u novije vrijeme moglo naici na to da npr. predsjednik neke arapske drzave kaze mi.. taj i taj...

Osim toga, Allah dz.s. za sebe u Kur'anu koristi osim imena Allah, zamjenice Ja, On i Mi. Nikad trece lice mnozine. Niti drugo. "Mi" se spominje samo u kontekstu u kojem se Bog obraca ljudima, nikada obrnuto. Nikada se ne kaze recimo " Samo nas obozavajte" isl.

Ali ono sto je po meni najlogicnije od objasnjena koje sam cula jeste
Diferencirajuci upotrebu jednine i mnozine, Kur'an afirmira Allahovu Singularnost, Njegovo Jedinstvo i Jedinstvenost. Kako kategorijama koje su vezane za covjeka (jednina, mnozina, prvo i trece lice) govoriti o Bozijem Bicu...

Allah nije, zapravo, ni Ja, ni On, ni Mi, već sve to zajedno i istovremeno je nesto izvan toga. on nije u singularnosti niti pluralnosti u smislu zamjenica koje izrazavaju broj ili rod ljudi...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... e&start=50
digger

Post by digger »

Na dvorovima se upotrebljavalo "Mi" kada bi kraj/car govorio za sebe. Kada je Engleska kraljica Viktorija dobila vijest koju nije zeljela, rekla je: We are not amused."
stickitout

#14 Re: "Mi" u Kuranu

Post by stickitout »

Arminovski wrote:Vrlo kratko pitanje: Da li neko zna postoji li objasnjenje zbog cega u Kuranu cesto stoji "Mi" a ne "Ja". Ako je Bog jedan zasto Kuran onda koristi "Mi"?
Zato sto smo svi mi bog ili alah!!! :)
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

@mr_bosnjak je vec kopiro tekst!
daklem u klasicnom arapskom da bi se istakla vrijednost pojedinca koristi se mnozina!
isto kao sto se u engleskom za TI koristi VI (you)
a plus sto se prilikom prevodjenja na bosanski nastojalo (a i danas nastoji) prevest Kuran bez promjene redoslijeda rijeci u recenici i bez ikakvih izmjena! Najuspjesniji u tome bio je Besim Korkut.
Arminovski

Post by Arminovski »

Hvala na odgovorima.
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Arapski nije similaran nasem jeziku i sistemu izrazavanja, no bitno je reci da se u ovom slučaju radi o uobičajenom stilu govora kada se zeli istaci veličina govornika.
Dakle i danas (ne samo u klasičnim tekstovima) svi arapski predsjednici kada se obracaju, uvijek govor počinju sa "Mi" (npr: Mi, kralj Abdullah zelimo...).
Nije identično, ali kao primjer, a radi boljeg shvatanja se moze u nasem jeziku navesti persiranje. Kazem nije identično, ali je uporiste zapravo isto, jer time se sagovorniku izrazava postovanje i sl.
Post Reply