Mi...
- Priorat
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#2 Re: Mi...
moze u kratkim crtama? sta zelis da kazes? 
-
medda
#3 Re: Mi...
Kontam sta hoces da kazes samo mislim da ti je pristup pogresan.
Kao prvo propagiras pozitivne vibracije a tekst ti je satkan od negativnih, ma moglo bi se reci, generalizacija. Ti sam polazis od toga da je casa polu prazna a trazis od nas da mislimo da je polu puna...ubijedi nas da je polu puna...
Ali na kraju se opet slazem sa tobom da se dobro dobrim vraca.
Kao prvo propagiras pozitivne vibracije a tekst ti je satkan od negativnih, ma moglo bi se reci, generalizacija. Ti sam polazis od toga da je casa polu prazna a trazis od nas da mislimo da je polu puna...ubijedi nas da je polu puna...
Ali na kraju se opet slazem sa tobom da se dobro dobrim vraca.
- slavkoimamodilera
#4 Re: Mi...
Lijepa ideja za post, fino napisano
Odgovor na tvoje dileme lezi u prvom komentaru - Bosanci ne vole citati. Bosanci od malih nogu, od osnovne skole preskacu lektiru, citaju sazetke, prepisuju od kolega. Mrsko im je citati, ofirno je upotrijebiti mozak i pronalaziti pouke u knjigama. Da nije tako nista od ovoga sto te muci i sto napisa ne bi bilo aktuelno, kao sto ni Andric ili Krleza ne bi kod nas i dalje bili vrlo zivi i aktuelni.
Odgovor na tvoje dileme lezi u prvom komentaru - Bosanci ne vole citati. Bosanci od malih nogu, od osnovne skole preskacu lektiru, citaju sazetke, prepisuju od kolega. Mrsko im je citati, ofirno je upotrijebiti mozak i pronalaziti pouke u knjigama. Da nije tako nista od ovoga sto te muci i sto napisa ne bi bilo aktuelno, kao sto ni Andric ili Krleza ne bi kod nas i dalje bili vrlo zivi i aktuelni.
- uvjek dobar gost
#5 Re: Mi...
Slavko je u principu rekao ono što je trebalo... reći.
Mi ni od jednih osvajača nismo pođonili ono što je trebalo već samo ono što je nama odgovaralo, a to su najgore osobine... često pomislim da glorificiranje naših osobina uoči agresije... ono kako smo vrijedni, simpatični, duhoviti, tvrdoglavi , ponosni... lijepi.. i kakvi sve ne u superlativima.... sveki novi dan u BiH demantuje sve to.. mi smo peksini, plitki, banalni, sebični.. mi smo onakvi kakvi smo i to je možda naše prokletstvo. Busali smo se u prsa ono prvi tramvaj, kafa, kanalizacija.... gdje smo danas.... ni kafe ni rahatluka, ni kolektora ni jabuka ni otomana.....
Sve u svemu ukoliko nas nešto obrzo ne razdrma il nas ne šokira .... ja se lično bojim da nam nema spasa, jeste možda sam skeptik ili septik... no jednostavno pored aparthejda, pored laži, pored smeća, pored svih crnjaka... mi smo tako nasmijani i moderni... mi smo tako nekako nezainteresovani za život naše djece.... dobro što smo za sebe sami nezainteresovani... no prodajemo budućnost djece koja se ni rodila nisu...
Mi ni od jednih osvajača nismo pođonili ono što je trebalo već samo ono što je nama odgovaralo, a to su najgore osobine... često pomislim da glorificiranje naših osobina uoči agresije... ono kako smo vrijedni, simpatični, duhoviti, tvrdoglavi , ponosni... lijepi.. i kakvi sve ne u superlativima.... sveki novi dan u BiH demantuje sve to.. mi smo peksini, plitki, banalni, sebični.. mi smo onakvi kakvi smo i to je možda naše prokletstvo. Busali smo se u prsa ono prvi tramvaj, kafa, kanalizacija.... gdje smo danas.... ni kafe ni rahatluka, ni kolektora ni jabuka ni otomana.....
Sve u svemu ukoliko nas nešto obrzo ne razdrma il nas ne šokira .... ja se lično bojim da nam nema spasa, jeste možda sam skeptik ili septik... no jednostavno pored aparthejda, pored laži, pored smeća, pored svih crnjaka... mi smo tako nasmijani i moderni... mi smo tako nekako nezainteresovani za život naše djece.... dobro što smo za sebe sami nezainteresovani... no prodajemo budućnost djece koja se ni rodila nisu...
-
Johny
#6 Re: Mi...
Pocetni post ima nameru da pokrene neke stvari u pozitivnom pravcu a pun je melanholije, negativne energije, kataklizmicnih ocena i procena, kao da je pisan rukom coveka koji je izgubio svaki smisao u zivotu...
Treba stvari posmatrati na dva nivoa, jedan je nacionalni a drugi ljudski.
Na nacionalnom nivou Bosnjaci imaju probleme, ali koji ih narod nema, jel ih nemaju Ameri koji su usli u ogromnu krizu sa nesagledivim posledicama, jel ih nemaju Englezi koji su nekad vladali na pola sveta a danas su prilepak Amerike, Francuzi koji su marginalizovani engleskim uticajem, Nemci koji su u oba svetska rata proglaseni za najvece luzere, Rusi koji imaju mucenicku i morbidnu proslost sa najgorim diktatorima, Srbi koji su percipirani od sveta kao neki budalast i agresivan narod koji stalno pravi krize a slabo ih resava, Hrvati koji imaju problem sa prosloscu i identitetom koji bilduju na pogresan nacin... svaki narod ima neke svoje probleme, ali i vrline, da nije tako ne bi opstao do danasnjeg dana, zavrsio bi kao Hazari i mnogi narodi koje je istorija zaboravila...
Ljudski, ma kako da je stanje u drzavi u kojoj zivis ima toliko mnogo stvari koje te mogu uciniti srecnim, nije materijalna moc jedini put do blagostanja, dokazano je da mnoga siromasna plemena zive mnogo srecnije zivote jer znaju da uzivaju u obicnim stvarima... ako trazis srecu samo kroz vizuru "Mi Bosanci..." malo ces se puta radovati, jer mediji ti serviraju samo lose vesti svugde u svetu, mnogi pozitivni detalji promicu pored jer nisu zanimljivi...
Sreca je uskladiti svoje zelje sa mogucnostima, ako precenis svoje mogucnosti uvek ces biti nezadovoljan...
Na nacionalnom nivou Bosnjaci imaju probleme, ali koji ih narod nema, jel ih nemaju Ameri koji su usli u ogromnu krizu sa nesagledivim posledicama, jel ih nemaju Englezi koji su nekad vladali na pola sveta a danas su prilepak Amerike, Francuzi koji su marginalizovani engleskim uticajem, Nemci koji su u oba svetska rata proglaseni za najvece luzere, Rusi koji imaju mucenicku i morbidnu proslost sa najgorim diktatorima, Srbi koji su percipirani od sveta kao neki budalast i agresivan narod koji stalno pravi krize a slabo ih resava, Hrvati koji imaju problem sa prosloscu i identitetom koji bilduju na pogresan nacin... svaki narod ima neke svoje probleme, ali i vrline, da nije tako ne bi opstao do danasnjeg dana, zavrsio bi kao Hazari i mnogi narodi koje je istorija zaboravila...
Ljudski, ma kako da je stanje u drzavi u kojoj zivis ima toliko mnogo stvari koje te mogu uciniti srecnim, nije materijalna moc jedini put do blagostanja, dokazano je da mnoga siromasna plemena zive mnogo srecnije zivote jer znaju da uzivaju u obicnim stvarima... ako trazis srecu samo kroz vizuru "Mi Bosanci..." malo ces se puta radovati, jer mediji ti serviraju samo lose vesti svugde u svetu, mnogi pozitivni detalji promicu pored jer nisu zanimljivi...
Sreca je uskladiti svoje zelje sa mogucnostima, ako precenis svoje mogucnosti uvek ces biti nezadovoljan...
-
grunf 1
- piupiu
#8 Re: Mi...
I ja nas volim sa sve manama i vrlinama, jer naivnost i idealizam, pa i infantilnost nasa kolektivna imaju u sebi nesto posebno, nesto sto se voli ... lijep uvod!
- uvjek dobar gost
#9 Re: Mi...
Ja nas više ne volim jer smo se sami pokakili na skoro sve i jedan mit o samima sebi.. mislim na one pozitivne stvari i ono kada mi sami sebe veličamo kako smo vaki i naki.... istina je da mi je pun q više ove naše improvizacije, javašluka, nerada, haosa i neuređenog sistema.... nekad mi prija ona naša šuplja priča ali sam i nje iz dana u dan sve sitiji...
Sve u svemu ne moe se živjeti na lovorikama stare slave... ono mi bili simpatični, bili mi antifašisti, bili merhametli... bili vaki naki... kad danas ogledalo nas je smeće na svakom koraku i u svakom kutku ove nekad izuzetno lijepe zemlje.... !
Sve u svemu ne moe se živjeti na lovorikama stare slave... ono mi bili simpatični, bili mi antifašisti, bili merhametli... bili vaki naki... kad danas ogledalo nas je smeće na svakom koraku i u svakom kutku ove nekad izuzetno lijepe zemlje.... !
-
meli_ha
#10 Re: Mi...
Johny wrote:Pocetni post ima nameru da pokrene neke stvari u pozitivnom pravcu a pun je melanholije, negativne energije, kataklizmicnih ocena i procena, kao da je pisan rukom coveka koji je izgubio svaki smisao u zivotu...
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#11 Re: Mi...
grunf 1 wrote: Opet, sto se tice teksta, rekao sam da odustanemo od nasih mana, grijehova i incidenata, a ne od mozga, zar ne mozes razumjeti sta pise...
-
grunf 1
#12 Re: Mi...
Probao sam najbolje sto sam mogao, ali nisam uspio iz prvog pokusaja. Lekcija koju sam naucio je… da je bolje ispasti sa foruma, nego iz tramvaja broj tri, zvanog “smrdljivko”, punog enteligentnih revizora ciji je moto;” Mi se ne bojimo da pokazemo nasu musku stranu putnicima- to je ono sto nas cini pravim sluzbenikom Gras-a.”dr.gog wrote:
Vidi Grunfa...dobrodošao na vrli&svima mili forum
Pričaju u mahali da si nekoliko tričavih tjedana čekao kletu registraciju
Jedno sam siguran, moje tekstove cita barem hiljadu forumasa. Ali sta to pricam? Barem stotinu! Pa, dobro, onda dvadeset! Koja lazna skromnost!… “Hmm, siguran sam da ima barem jedan!”
- Šeherzada
- Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....
#13 Re: Mi...
Jel sigurno nisi pisac?grunf 1 wrote:Covjek, ili narodi ciji duh naginje siromastvu, zavisti i ljubomori, uvijek ce zivjeti u teskoj bijedi i neskladu sa okolinom. S druge strane, covjek ciji je duh ispunjen idejama bogatstva, uvijek ima sve sto mu je potrebno.Nikome nije sudjeno da zivot provede u bijedi, ratovima i svadji. Zasto je onda Bosancima tako tesko da budu sretni jedni pored drugih. Mozda zato sto uvijek vide proslost boljom nego sto je bila, sadasnjost gorom nego sto je sada, a o buducnosti razmisljaju samo najhrabriji. Nas covjek je snalazljiv i pametan, ali voli da mu tvrdoglavost i inat, budu jedna od glavnih vrlina.
Nicega se ne boje, ali ne smiju da idu zubaru, trijezni da izjave ljubav voljenoj osobi, ili se srame da kupe zeni cvijece za godisnjicu braka. Zene im opet sluze kao ukras, i nose ih ponosno kao kravatu oko vrata, a imena djece ne pamte iz prve; jel' ono bjese Sanja,Dino i mala Sanja... Rado se hvale da ce dati ruku, nogu, krv i ostale dijelove tijela za druga, zenu ili domovinu; kasnije se obicno kaju zbog toga, ali tad je vec kasno, ode ruka, ode domovina, ode zena... Tudje zene rado gledaju i pipkaju, ali svoje ne daju nikome.
Niko ne zna ko smo i ciji smo, niti ko nam je gospodar. Neki kazu ovi, neki kazu oni, a neki opet kazu neko treci. Uvijek se borimo i ginemo za tudje interese, uvijek nas prevare i iskoriste , a kad im ne trebamo vise, onda nas odbace kao staru krpu. Nas covjek ne voli nagle promjene, jer one donose samo ratove i nevolje, to znaju iz iskustva.Vole svoje, pa makar bilo naopako i gore po sto puta, samo da nije od onih tamo. Ravnodusni su prema svemu dok se ne upale, i onda gore kao prskalice dok ne sagore, i ugase se u prevelikoj zelji. Uvijek se porede sa svim i svacim, Ja, pa Ja. Ja mogu ovo, mi mozemo ovo, a na kraju nista, prosla baba sa kolacima .
Vijekovima smo zivjeli okupirani od strane velikih, gledali kako oni zive, pa bi to kopirali i prilagodili kako nama odgovara.Od jednih smo uzeli lijenost, ogovaranje, kafenisanje i rahatluk, od drugih, disciplinu, manire i odmjerenost, od trecih lijep zivot, nastranosti i poroke, pa copamo i uzimamo od svakoga pomalo. Ni Sunce, ni Mjesec, nikad nisu vidjeli osvetoljubivije i krvolocnije narode od onih koji zamisljaju da su odabrani narodi, a takvih na Balkanu koliko hoces. Nas covjek se radja sa osvetom i fanatizmom u dusi, isto kao sto se Skandinavci i Njemci radjaju sa plavom kosom, ili Englezi sa kisobranom i ruznocom. Nigdje na svijetu prijateljstva, ljubav i osjecanja nisu tako jaka u miru, niti su igdje svadje i sukobi tako fatalni, puni oholosti i zvijerske mrznje, kao kod nas u ratu.Nije ni cudo da smo dezurni krivci za sve , napadaju nas i rodjena braca i komsije, nemamo puno pravih prijatelja, i niko nas ne voli zbog nase naravi.
Sila, nepravda i tudji zakoni su nacin zivota u Bosni od davnina, i od nas obicnih ljudi su stvorili likove iz bajki, mada nikada nismo zivjeli u bajci. Kad odemo u svijet, nasu vukojebinu nikad ne zaboravljamo, i sa njom se ponosimo. Svima pricamo kako smo zbog svoje istorije i siromastva naucili lekciju da se istorija ponavlja, samo sto svaki put cijena koju moramo da platimo, ide gore. Sve nam mogu uzeti ali ljubav prema ovoj zemlji, ne mogu. Samo jos da se dogovorimo ko je prvi poceo, pa da zavrsimo sa tradicijom podmetanja i opanjkavanja. Sta nam mogu bjelosvjetski lazovi koji nam pruzaju ruku, a preziru nas, podapinju hinjski iza ledja, i ismijavaju se nasim obicajima. Oni se nama rugaju kako zivimo, u sta vjerujemo, a ocekuju od nas da vjerujemo u njihove lazi koje su sto puta vece od nasih vjerovanja.
Cudni smo mi ljudi, prkosni kad ne treba, neskloni kompromisu kad treba. Cijeli zivot cekamo bolje sutra, sa koljena na koljeno, a to bolje sutra nikako da dodje. Sad ce , samo sto nije.Kad pomislimo da smo na samom dnu, da ne moze dalje, onda potonemo jos dublje i sjecamo se vremena kad je bilo bolje. Uvijek necije vlasnistvo, nikad svoji na svom. Uvijek nas prizene za neku ruznu mladu, i jos ruzniju familiju. Niko nas i ne pita da li mi pristajemo na provodadzijske brakove iz koristoljublja za jednu noc, kao ocvale dame pred zadnji ples. Nema nas nigdje, ni tamo ni vamo.Cudna je ova nasa kuca, puna razlicitih ljudi. Ako namignemo desno, iz druge sobe galama i buka. Ako pruzimo ruku lijevo, belaj i svadja. Skuceni ,sabijeni, sicusni da budemo samostalni i gospodari na svom, prejaki da nas drugi gaze. Kazu da je istorija uciteljica zivota, ali izgleda da su nasu uciteljicu ovdje silovali neki manijaci, a mi ne znamo sami ni gdje, ni kuda sa sobom. Ni manje zemlje , ni vece nesloge medju narodima. Lako nas je zavaditi, ko umije ne treba mu vise od dvije rijeci.
Zivot nije samo zubor potoka, leptirici i zalazak sunca. Zivot se ne obazire na umjetnicke duse, pravdu, istinu, pojedince i nema miljenika. Zivot je velikodusan samo prema onome ko uspije da uskladi svoje principe i nacin zivota sa principima jacih i vecih.Veliki donose napredak, sklad i blagostanje. Svi mi imamo slobodu izbora. Svi mi imamo mogucnost da biramo izmedju dobra i zla, dobrih i losih ljudi, navika i vjerovanja. Opredjelimo se za saradnju, srecu, obilje i mudrost.Covjek je ono sta misli, misli dobro, vratice ti se dobro. Za pocetak, pocnimo da mislimo dobro sami sebi. Rijesimo se ruznih i teskih misli koje nas proganjaju. Jedina prepreka na nasem zajednickom putu prema uspjehu i blagostanju je nasa narav, strah od promjene...i Mi.
Ako nam glasnik boljeg zivota ne kuca na vrata, onda napravimo vrata... zajedno...
-
grunf 1
#14 Re: Mi...
Nepoznata djevojko zvana Seherzada, da li vam to vire dvije karte za kino iz tasne, pa trazite drustvo, ili nekome postavljate pitanje, a da vec znate odgovor, ali bi voljeli da nije tako. 
-
zijancer
#15 Re: Mi...
jesi li zaronio ili si na tribini?
oboje je dobar trippp
ali sudeci po kinu, bit ce da je ovo prvo
oboje je dobar trippp
ali sudeci po kinu, bit ce da je ovo prvo
- Šeherzada
- Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....
#16 Re: Mi...
Vire mi karte za kino iz dzepa....
-
grunf 1
#17 Re: Mi...
Pretpostavljam da se neces stidjeti starog, izlapljelog avijaticara grunfa, i da godine nisu problem.Šeherzada wrote:Vire mi karte za kino iz dzepa....
Pozz. i respekt za 9824 javljanja...