Mi smo za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva na izborima

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Da li podržavate inicijativu za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva na izborima?

Da
84
93%
Ne
6
7%

Total votes: 90

valterbranisarajevo

#1 Mi smo za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva na izborima

Post by valterbranisarajevo »

Image

Mi smo za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva na izborima

Mi smo apsolutno sigurni da između nas 300.000 postoji makar jedan čovjek sa vizijom koji će od Sarajeva ponovo napraviti olimpijsku metropolu i vratiti mu stari sjaj. Čovjek koji neće nikada više dopustiti da se olimpijski objekti ruše pod težinom snijega. Čovjek koji će nam omogućiti da u našim dvoranama i stadionima opet gostuju najjače evropske sportske ekipe. Čovjek koji neće dopustiti da naše kulturno istorijsko blago više ikada propada po vlažnim podrumima. Čovjek koji neće dopustiti da naše kulturno istorijske spomenike više ikada razbijaju macolama. Čovjek koji neće dopustiti da naši kulturno istorijski spomenici više ikada budu okupljališta narkomana. Čovjek koji neće više nikada dopustiti da naši sugrađani hodaju ulicama u strahu od maloljetnog prestupnika sa nožem ili teškog psihičkog bolesnika sa puškom. Čovjek koji će sve učiniti da u našem gradu bude više cvijeća a manje smeća. Čovjek koji će Sarajevu vratiti njegove nadležnosti i omogućiti da naš grad opet postane u pravom smislu administrativni, kulturni i ekonomski centar BiH kako smo to nekada učili u školi. Čovjek koji će maksimalno opravdati naše povjerenje koje ćemo mu dati na izborima i uz našu pomoć učiniti ponovo Sarajevo mjestom ugodnim za život.

Mi smo apsolutno sigurni da se između nas 300.000 nalazi jedan “Emerik Blum“ i čeka svoju šansu!

Dajmo mu šansu da pokaže šta zna!

Mi želimo da nam se pruži mogućnost da direktno na izborima biramo gradonačelnika Sarajeva!
El_comadante

#3 Re: Mi smo za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva na izbo

Post by El_comadante »

ja bih jos dodao da trebamo i da biramo gradsko vijece jer ipak sam gradonacelnik nemoze mnogo
valterbranisarajevo

#4 Re: Mi smo za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva na izbo

Moraću provjeriti jer je od prošlih lokalnih izbora prošlo..ohoho... :) Mislim da u GV idu opštinski vijećnici koji su dobili najviše glasova u svojoj izbornoj jedinici( uz poštovanje nacionalnog pariteta), dok gradonačelnik ne mora uopšte biti kandidat na izborima. Što znači da ne postoji ni teoretska šansa da se ispita koliku podršku ima od strane građana, sve dok je ovakav način izbora...Ako ovo što sam napisao nije tačno naravno da je dobra ideja da se i GV bira direktno...

Nadam se da ćemo naći još primjera iz okruženja i dalje, ali meni je interesantno direktno biranje gradonačelnika u Ljubljani gdje je Zoran Janković dobio već 3. mandat -gotovo plebiscitarno. Sigurno ne bez razloga...
bull21

#5 Re: Mi smo za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva na izbo

Post by bull21 »

Realno govoreći, kolika je šansa da se ovo sprovede u djelo?
0%?
Kako ovo pokrenuti? Peticijom koju bi potpisale sve Sarajlije?
valterbranisarajevo

#6 Re: Mi smo za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva na izbo

Građani Zagreba također mogu sami izabrati gradonačelnika....

Na temelju članaka 67. i 68. Zakona o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba utvrđuje rezultate glasovanja i objavljuje rezultate izbora održanih 17. i 31. svibnja:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba utvrđuje da Grad Zagreb ima ukupno 721.527 birača i da je glasovalo 242.546 birača, odnosno 33,62 posto, od čega je bilo 238.823 ili 98.51 posto važećih glasova, dok je nevažećih listića bilo 3.601 ili 1.49 posto.

Prema službenim rezultatima Gradskog izbornog povjerenstva, gradonačelnički kandidat SDP-HSU-a Milan Bandić osvojio je 149.991 glasova, odnosno 61,84 posto, a njegov protivnik, neovisni gradonačelnički kandidat Josip Kregar 88.832 glasova, odnosno 36,62 posto.

Na temelju članka 37. stavka 1. Zakona o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba:

Za gradonačelnika Grada Zagreba izabran je MILAN BANDIĆ, a za zamjenike gradonačelnika Ivo Jelušić i Jelena Pavičić Vukičević.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#7 Re: Mi smo za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva na izbo

Post by -LIBERO- »

Kako ovo zakotrljati i izvan okvira foruma i interneta??? :D

Naravno, ja sam za direktan odabir gradonacelnika. Ja bih , da se ista pitam a ne pitam, dodao jos jedan listic na slijedece lokalne izbore. Ime gradonacelnika i (recimo toliko) njegova tri savjetnika, sto bi cinio taj jedan politicki tim za koji bi se moglo glasati.

SDU je vec rekla da je Stjepan Kljuic njihov kandidat za gradonacelnika. To je po meni postena varijanta, i pored toga sto ne moraju staviti ime i prezime svoga kandidata za (buduceg) gradonacelnika, stranke bi trebale osjetiti barem toliko korektnosti pream svojim glasacima da ih unaprijed obavjeste koga kane staviti na to mjesto ako pobjede.

Ako vec ne uspijemo izvesti da se kroz izborni zakon uvede ova varijanta o direktnom biranju, mislim da uz pomoc medija i neke kampanje i pritiska, mozemo pokusati izvesti da pozovmo sve stranke da istaknu imena i prezimena svojih kandidata za to mjesto.
valterbranisarajevo

#8 Re: Mi smo za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva na izbo

Nama treba jedna harizmatična i sposobna ličnost na čelu grada. Ta ličnost bi morala predstaviti program rada na osnovu koga bi građani donijeli odluku. Naravno, i njemu bi bilo u interesu da što više tačaka svog programa sprovede u djelo jer bi tako dobio šansu da bude ponovo izabran.

Funkcija gradonačenika je ionako degradirana aktuelnim ustrojstvom države, pa kada još na to mjesto dođe neki nesposobni partijski apartčik....(a ruku na srce, svi do sada su bili baš takvi-iza svojih mandata nisu ostavili ništa vrijedno pamćenja).

Naravno, ovakav način izbora bi omogućio i ljudima koji ne pripadaju nijednoj stranci da se kandiduju kao nezavisni kandidati.

Treba prvo utvrditi da li je ovakav način izbora gradonačelnika određen izbornim zakonom ili Statutom grada?
_Reds_

#9 Re: Mi smo za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva na izbo

Post by _Reds_ »

I kakva je uloga uopce gradonacelnika, osim da se smijesi na kojekakvim ceremonija.

Postoja ili Grada ili Kantona je suvisno, jedno treba ukinuti.
valterbranisarajevo

#10 Re: Mi smo za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva na izbo

U izbornom zakonu nisam našao ništa oko izbora gradonačelnika. Zakon uopšte ne tretira ovu temu...

http://www.izbori.ba/documents/IZBORNI% ... GOVINE.pdf

Sve je definisano u Statutu grada

http://www.sarajevo.ba/ba/files/statut% ... rajeva.pdf

Član 40.

Za gradonačelnika može biti izabran svaki građanin Bosne i Hercegovine koji ostvaruje biračko
pravo na području Grada Sarajeva.

Izbor će se izvršiti na prvoj sjednici Gradskog vijeća na početku svakog novog mandata gradskih
vijećnika.

Gradski vijećnik ima pravo predložiti kandidata za izbor gradonačelnika.

Predloženi kandidat mora prije izbora pismeno izjaviti da će prihvatiti izbor.

Za izbor gradonačelnika potrebna je većina glasova ukupnog broja gradskih vijećnika. Ukoliko niti
jedan predloženi kandidat ne dobije u prvom krugu glasanja potrebnu većinu, provodi se uži izbor
između dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova. Ukoliko dva kandidata na drugom mjestu
dobiju jednak broj glasova, odlučit će se žrijebom koji kandidat ide u novi krug izbora, izuzev ako
jedan od kandidata ne odustane. Ukoliko u drugom krugu oba kandidata dobiju jednak broj glasova,
odlučuje se žrijebom, koji izvlači predsjedavajući.

Neposredno nakon izbora izabrani se treba izjasniti da li prihvata izbor. Ukoliko odbije, ponovit će
se izbori iz reda ostalih kandidata.

Gradonačelnik može biti smijenjen prije isteka mandata odlukom Gradskog vijeća. Prijedlog za
smjenjivanje je potrebno da podrži većina ukupnog broja gradskih vijećnika. Odluka o smjenjivanju
donosi se na posebnoj sjednici Gradskog vijeća. Za odluku je potrebna dvotrećinska većina glasova
ukupnog broja gradskih vijećnika.

Ukoliko mjesto gradonačelnika ostane upražnjeno, Gradsko vijeće izabrat će novog gradonačelnika
u roku od 60 dana.

Znači, prema ovome, odluku o direktnom izboru gradonačelnika na izborima izmjenama Statuta grada jedino može donijeti Gradsko vijeće.
valterbranisarajevo

#11 Re: Mi smo za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva na izbo

Statutu Grada Sarajeva

Član 59.

Građani neposredno učestvuju u odlučivanju o pitanjima iz nadležnosti Grada Sarajeva putem gradskog referenduma, mjesnog zbora građana, građanske inicijative, javne rasprave i drugih oblika neposrednog izjašnjavanja građana.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#12 Re: Mi smo za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva na izbo

Post by PipiDugaDevetka »

Ali ja pojma nemam šta je to GRAĐANSKA INICIJATIVA? Poslao sam e-mail poruku nekome za koga znam sigurno da je stručan, pa će se valjda pojaviti ovdje na ovoj temi.
valterbranisarajevo

#13 Re: Mi smo za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva na izbo

hm..s obzirom da oni u Statutu nisu definisali šta je građanska inicijativa..onda bi se i ova tema možda mogla nazvati građanskom incijativom..a drugi oblici direktnog izjašnjavanja građana recimo peticija...
valterbranisarajevo

#14 Re: Mi smo za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva na izbo

Nažalost, izgleda da sam se „zaletio“! Pored Statuta Grada način izbora gradnačelnika gradova je propisan i u Ustavu FBiH. Naći dvotrećinsku većinu za promjenu Ustava u ovakvim uslovima je nemoguća misija.

Sada sam našao članak da je 2009. godine SDU podnio inicijativu za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva, Mostara i Banjaluke. Šta se na kraju tačno dogodilo sa ovom inicijativom ne znam, ali očigledno da nije prošla...

U reakcijama na ovu incijativu odmah se pojavio Mostar i dijametralno suprotni stavovi SDA i HDZ-a.

Biću realan, bojim se da od ove inicijative nema ništa. Možda jednom kada normalni ljudi u ovoj državi sruše nacionalne torove..Do tada očigledno ćemo, umjesto "Bluma" morati prihvatati ono što nam oni ponude sami..Žao mi je, ali ni ja nisam znao sve... :( :run:

AMANDMAN XVI
U Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine, iza glave: "VI - OPĆINSKE VLASTI", dodaje se novo poglavlje, koja glasi:
" VI.A. GRADSKE VLASTI
(1) Za područje dvije ili više općina koje su urbano i teritorijalno povezane svakodnevnim potrebama građana, formira se grad kao jedinica lokalne uprave i samouprave, u skladu sa federalnim zakonom.
Odgovornosti grada obuhvataju:
a) finansije i poresku politiku, u skladu sa federalnim i kantonalnim zakonima,
b) zajedničku infrastrukturu,
c) urbanističko planiranje,
d) javni promet,
e) druge nadležnosti koje gradu povjeri kanton, odnosno koje prenesu općine.
(2) Grad ima statut koji mora biti u skladu sa ovim ustavom, kantonalnim ustavom i kantonalnim zakonodavstvom.
(3) Grad ima gradsko vijeće, čiji sastav čini jednak broj vijećnika iz svake općine, a broj vijećnika, postupak izbora i trajanje mandata utvrđuje se statutom.
Gradsko vijeće ne može imati manje od 15, a niti više od 30 vijećnika.
(4) Gradsko vijeće:
a) priprema i dvotrećinskom većinom usvaja statut grada,
b) bira gradonačelnika,
c) donosi budžet grada,
d) donosi propise u izvršavanju prenesenih ovlaštenja i vrši druga ovlaštenja utvrđena statutom.
(5) Odgovornost gradonačelnika je:
a) imenovanje i smjenjivanje gradskih funkcionera,
b) provođenje gradske politike i izvršavanja gradskih propisa,
c) osiguranje saradnje gradskih funkcionera sa obudsmenima,
d) podnošenje izvještaja gradskom vijeću i javnosti o provođenju gradske politike.
(6) Grad ostvaruje prihode oporezivanjem, zaduživanjem i na drugi način, u skladu sa zakonom."
_Reds_

#15 Re: Mi smo za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva na izbo

Post by _Reds_ »

Gradonačelnik Banjaluke se bira na izborima dikretno, bila je i ova neka odluka Usatvno suda o Mostaru, ne znam sta je tacno pisalo na njoj, ali moguce je i da je bilo da se od ovih izbora gradonačelnik dolje bira direktno. Znam da je SDA protiv toga.
valterbranisarajevo

#16 Re: Mi smo za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva na izbo

Ovo je članak o inicijativi iz 2009. Bilo je predviđeno da se direktno biraju gradonačelnik i članovi Gradskog vijeća.

http://www.studio88.ba/bh/44/mo/13776/
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#17 Re: Mi smo za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva na izbo

Post by -LIBERO- »

Dobro, nije realno ocekivati da se mjenja ustav, barem ne sada i barem ne sa ovakvim politickim snagama kod nas (nedaj Boze nikome)

A da li vrijedi pokusati, opet preko medija, opet preko inicijativa i sl. da se naznaci svim strankama koje zele uci u izbornu trku, da je pozeljno i da trazimo, da jasno i glasno kazu ime i prezime svog prijedloga za gradonacelnika.

A onda dolazi epilog koji dolazi sam po sebi. Hladno ce nas iskulirati svi oni, mozda poneka stranka bude castni izzetak, ali ...!!! :roll: Jedino da bude bas zestoka i istrajna kampanja medija po tom pitanju i vezano za tu inicijativu ali kada vidimo da kod nas svi mediji su pod sapom neke od stranaka....mrka kapa :skoljka: :run:
convict

#18 Re: Mi smo za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva na izbo

Post by convict »

Nije li se SDP, iz vremena dok su bili mrtva opozicija, zalagao za direktan izbor?

Ja sam apsolutno za to da se gradonačelnik bira direktno, ali i da se ojačaju ovlasti Grada. Npr. neka Kanton bude za policiju, školstvo, sudstvo, a Grad za infrastrukturu, komunalne usluge i slično.

Realno, ovo ćemo gledati tek kod nekih n-tih ustavnih promjena.
_Reds_

#19 Re: Mi smo za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva na izbo

Post by _Reds_ »

convict wrote:Nije li se SDP, iz vremena dok su bili mrtva opozicija, zalagao za direktan izbor?

Ja sam apsolutno za to da se gradonačelnik bira direktno, ali i da se ojačaju ovlasti Grada. Npr. neka Kanton bude za policiju, školstvo, sudstvo, a Grad za infrastrukturu, komunalne usluge i slično.

Realno, ovo ćemo gledati tek kod nekih n-tih ustavnih promjena.
Uloge se ne mogu dijeliti, jer dvije stvari ne pokrivaju isto podrucje.
valterbranisarajevo

#20 Re: Mi smo za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva na izbo

Bilo bi lijepo da, iako je ovo vjerovatno "nemoguća misija", građani svojom masovnom podrškom direktnom izboru gradonačelnika pošalju poruku strankama da im je itekako stalo do toga ko će voditi grad. Tako bi i stranke, u strahu od gubitka glasova, puno ozbiljnije pristupili ovom problemu i malo bolje pazili koga predlažu, a mi bi, za sada, mogli dobiti ono što je napisao LIBERO - da u svojim predizbornim programima ponude kvalitetnog kandidata za tu funkciju...

Zato mislim da ne treba odustati od ove inicijative i držati je uvijek aktuelnom iako su sada šanse za realizaciju veoma male...
VjecitiStudent

#22 Re: Mi smo za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva na izbo

Post by VjecitiStudent »

Ako nista drugo, mozemo pokusati natjerati stranke da izadju prije izbora sa listom kandidata za gradsko vijece i gradonacelnika.
valterbranisarajevo

#23 Re: Mi smo za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva na izbo

Tako je!

Naravno postoji i neka, ali vrlo mala, šansa da ako inicijativu usmjerimo prema Visokom predstavniku, možda on reaguje...
-LIBERO-
Čiča Gliša

#24 Re: Mi smo za direktan izbor gradonačelnika Sarajeva na izbo

Post by -LIBERO- »

Ovi iz SDU-a su izasli sa svojim imenom za gradonacelnika (Stjepan Kljujic)
Jucer sam na onoj temi o NS pitao Pedju pitanje o direktnom izboru gradonacelnika, odgovorio mi je da ce i NS vrlo brzo izaci sa konkretnim imenom i prezimenom za gradonacelnika.

Znaci imamo vc dvije stranke koje su krenule tim putem.... :thumbup:
Post Reply