Mi djeca s kolodvora Zoo

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

stranac,

Post by stranac, »

knjigu nazalost jos nisam citala... al film sam danas pregledala i obavezno moram procitati knjigu...
zaista dobro prikazan zivot djevojke/djevojcice koja upadne u taj svijet iz kojeg se tesko izvuci... mislim da se nakon sto procitaju knjigu ili pogledaju film, mladi se sigurno ne bi navukli, jer stvarno pokazuje kakve posljedice i patnje u zivotu donosi droga... a za one koji su vec navuceni... sumnjam da film ili knjiga mogu pomoci.. al ko zna... ipak, jaka volja je tu najbitnija.
inace, SVAKO treba procitati ovu knjigu... ili ko ne voli citati, a sad ih je nazalost sve manje, nek bar pogleda film... jer poslije toga ce mu se definitivno droga i taj svijet gaditi...
mamatajo1965

#77 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by mamatajo1965 »

Knjiga koju sam procitala kao tinejdzerka i preporucila bih svim roditeljima da nabave djeci ovu knjigu,nikom normalnom nece poslije knjige pasti na pamet da proba drogu.
shizim

#78 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by shizim »

Nisam jos procitao,ali imam namjeru uskoro kad netko vrati u biblioteku:D
melb26sa

#79 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by melb26sa »

Procitala sa kojih 12 godina - stavila bih je pod obavezno za procitati svoj djeci tinejdzerima. Ako ne, nek' pogledaju isti film.
Litotes

#80 Re:

Post by Litotes »

[quote="mala od skandala"]Interesuje me ako neko zna, da li je Christiane kasnije napisala još neku knjigu i da li je negdje spomenula Detlef-a... da li je živ i šta se sa njim kasnije desilo?

Pisala vise nije nista, bilo je nekih dogovora da se napise drugi dio knjige ali se ona u tom vrijeme i dalje drogirala, tako da su odustali, s razlogom da se narkomanu nikad ne moze vjerovat.
Gledala sam neki kraci dokumentarac, vise reportaza, Stella je govorila sta misli o knjizi, kako je odjednom postala poznata i tako, vec u vidno propalom stanju, nije bas bila ni u mogucnosti da prica kako treba. Bas jadno. Detlef je bio jako ljut, na knjigu i nju i sve, kao nije uredu da se njegov zivot iznosi u javnost, pa je i radi toga obustavio bilo koji kontakt s njom. Dakle ljubav propala. Da li je jos uvijek ziv, to vec ne znam, nisu nista spominjali 8)
sulesavic

#81 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by sulesavic »

Utorak, aprila/travnja petnaestog godine ove, na BHT-u, od 23:00.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 19:04, edited 2 times in total.
Babsy

#83 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by Babsy »

Jesam li ja to ono čitala.. ili nisam. :D
Film nisam gledala, ali budem. :)
otherside

#84 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by otherside »

Citala sam knjigu kad sam bila uzrasta 12,13 godina. Preporucila mi je prijateljica, vrsnjakinja. Sjecam se da sam tada bila i ljuta i preplasena i zacudjena....ukratko, masa emocija. Interesantno je da mi je i tada bas kao i nedavno kada sam gledala filmsku verziju na TV-u stalno na umu bila cinjenica kako se roditelji zaista ne trude prepoznati znakove ovisnosti kod svog djeteta. najlakse je svaku promjenu ponasanja pripisati pubertetu i tjesiti se da ce proci.
Takoder nedavno sam na nekoj TV-stanici gledala pricicu o dvoje djece (nekih 10-ak godina) koji su ponukani scenama iz hrvatskih sapunica u kojima se glavni likovi drogiraju donijeli u skolu slamcice i secer u prahu. Tako su pred rajom "smrkali" i bili glavni :shock:
pirmin

#85 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by pirmin »

sulesavic wrote:Utorak, aprila/travnja petnaestog godine ove, na BHT-u, od 23:00.
Kakav glup termin ... zasto ne umjesto dnevnika u 7,pola 8 npr. ...korisnije bi bilo.
otherside

#86 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by otherside »

Zato sto ce vjerovatno taj film imati oznaku "Z" :D
Slazem se...film trebaju gledati tinejdzeri ali ova tema je dobra i za "otvaranje ociju" prezaposlenim roditeljima koji djeci samo daju lovu i poneki poljubac pred spavanje.
jedna

#87 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by jedna »

sinoc je bio film, gledala sam ga. potresan i realisticno uradjen. ona mala je fakat odglumila za oskara.
da, i ja se slazem da ga tinejdzeri trebaju pogledati (naravno, i knjigu procitati).
mofo33

#88 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by mofo33 »

citala i gledala nego je davno bilo to ;-)
Ima jedna knjiga koja me podsjeca na temu Zoo...
Bret Easton Ellis- Less Than Zero (manje od nicega? ne znam tacan prevod naziva, citala sam je na engleskom, batje ga) :|
Feliks

#89 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by Feliks »

Izvrstan film, realistican sa vrhunskom glumom tinejdzera amatera (naturscika). Gledao sam ga kao tinejdzer pocetkom 80ih i zauvijek mi je ogadio pomisao na drogu.
Trebalo bi ga redovno prikazivati, mislim da vise moze pomoci edukaciji mladih nego kojekakvi new age/religijski/brain washing postupci odvikavanja.
skorpija1S

#90 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by skorpija1S »

Staviti djeci u obaveznu lektiru i to sto prije.....nikad im nece pasti na pamet da probaju....
van Basten

#91 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by van Basten »

skorpija1S wrote:Staviti djeci u obaveznu lektiru i to sto prije.....nikad im nece pasti na pamet da probaju....
:thumbup: to ja uvijek kažem kad se povede priča o ovoj knjigi
za divno čudo, film me nekako uvijek mimoidže kad je na tv-u, ali nema veze... naletiću i na njega nekad
lys

#92 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by lys »

ja sam je procitala sa 11 godina i sjecam se da sam tu naucila svasta o drogi i sexu, sve sto se nisam u to doba usudjivala pitati.
e sad ne znam da li bih je preprucila svom djetetu u tim godinama... Od kako sam postala ogranicena odrasla osoba, knjiga mi djeluje mi "prezestoko" za taj uzrast...
banjaluka078

#93 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by banjaluka078 »

ica
Feliks wrote: Trebalo bi ga redovno prikazivati, mislim da vise moze pomoci edukaciji mladih nego kojekakvi new age/religijski/brain washing postupci odvikavanja.
Ima jos jedan kojeg bih ja predlozila za obavezno gledanje. Bernardica Juretic, bivsa casna sestra koja je zacetnica komuna/zajednica "Susret", na svojim predavanjima i druzenjima cesto ima obicaj reci kako je "Mi djeca s kolodvora Zoo" u danasnjem vremenu preblag i "prenaivan", jer se toliko toga u svijetu ovisnosti i droga promijenilo nagore, te uz taj film preporucuje svakako gledanje jednog relativno skorijeg filma "Rekvijem za san" (originalni naziv Requiem for a Dream).

Meni je taj film tako mucan i potresan, da bih zaista dobro razmislila prije upotrebe kakvih opijata.
jedna

#94 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by jedna »

brrrr... rekvijem za snove. istinski depresivan film. mislim, moze se nazvati poucnim, ali kad sam ga izgledala bila sam tako sje**na i tmurno raspolozena (a valjda i treba ostaviti takav efekat).
premracno.
psiha

#95 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by psiha »

Babsy wrote:Jesam li ja to ono čitala.. ili nisam. :D
Film nisam gledala, ali budem. :)

hehe i ja se nesto ne sjecam jesam li ili nisam... mozda kroz maglu .. dim kanabisa .. evo sad mi se vraca!! .. ipak jesam. strasna knjiga.
markioni
Location: neocekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rjesava stvar

#96 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by markioni »

i meni se film "svidio" (pa nije cokolada hebemu ljeljak). nego ima jedan koji nije bas za svakoga a koji spada u moje omiljene, ne samo zato sto se kroz citav film bijelo provlaci nego radi izvrsne glumacke postave i same koncepcije i realizacije filma (namjerno ne htjedo reci rezije jer bas ovakav opis po meni najbolje odgovara). Naziv filma je Hurlyburly (1998). http://www.imdb.com/title/tt0119336/ Film je rijetko ko pogledao, kao sto se moze vidjeti na imdb ali j..to kada to ocjenjuju ameri, nego vjerujte na rijec da se necete zajebat (treba samo malo vise klikere ukljucit tokom gledanja filma)...pozz
jazmin

#97 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by jazmin »

da li iko zna gdje ima ova knjiga u sarajevu na latinici da se kupi :? Hvala
hali gali halid

#98 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by hali gali halid »

Prejaka knjiga :thumbup:
jazmin

#99 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by jazmin »

Jest, ja sam je citala jos u osnovnoj ali bi voljela da je imam i u svojoj kucnoj biblioteci ali nemogu da je nadjem nigdje :sad:
Eleonora

#100 Re: Mi djeca s kolodvora Zoo

Post by Eleonora »

Ja mislim da je ovo najcitanija knjiga. :D
I oni koji lektiru nisu citali, ovu knjigu su procitali.
Post Reply