Britanski špijuni širom Balkana su povučeni, pošto su otkriveni javnosti u nizu izveštaja medija koje su podmetnule nezadovoljne domaće obaveštajne službe, piše danas Dejli telegraf. List navodi da je britanska obaveštajna služba, poznatija kao MI6, bila prinuđena da iz Beograda povuče svog glavnog obaveštajca, a za odlazak se sprema i špijun koji se nalazi u Sarajevu. Ove nedelje je kancelariju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Pedija Ešdauna napustio i čovek koji je bio označen kao britanski špijun na Balkanu. Iako je u lokalnim medijima u Hrvatskoj otkriven njihov identitet, u Zagrebu se još nalaze dva britanska obaveštajca.
List dodaje da su nizom tekstova u medijima potkopane operacije britanske obaveštajne službe na Balkanu, za koju se smatra da je odigrala ključnu ulogu u izručenju Slobodana Miloševića Haškom tribunalu. Međutim, dalji pokušaji da se sudu u Hagu privedu Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Ante Gotovina razljutili su mnoge domaće obaveštajne službe, od kojih su neke optužene da i dalje održavaju veze sa navodnim ratnim zločincima.
Šef britanske obaveštajne službe u Srbiji Entoni Monkton bio je prinuđen da napusti položaj prošlog meseca, nakon kampanje koju je protiv njega pokrenula Državna bezbednost. Njegova fotografija pojavila se na naslovnoj stranici beogradskog Nedeljnog telegrafa, dok je zagrebački Nacional nedelju dana kasnije objavio priču pod naslovom "Britanski špijuni okupiraju Hrvatsku".
Za publicitet u bosanskohercegovačkoj javnosti britanski obaveštajci mogu da zahvale nedeljniku Slobodna Bosna, koji je objavio da MI6 u Bosni i Hrvatskoj sprovodi operaciju prisluškivanja, piše Dejli telegraf, a prenosi BBC u emisiji na srpskom jeziku. (RTS)
MI-6 povlaci svoje spijune
-
grbavica70
- manijak1
Zar nije taj Foreign Office MI-5 ?