MF ili ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
nina095

#1 MF ili ETF

Post by nina095 »

Imam veliku dilemu oko tog sta dalje da studiram.
Razmisljam o Masinskom i elektrotehnickom fakultetu..... pomozite mi ;-)
seinfeld

#2 Re: MF ili ETF

Post by seinfeld »

I jedno i drugo je odličan izbor!
FreakyStyley

#3 Re: MF ili ETF

Post by FreakyStyley »

Nijedan, ne zna se koji je tezi, upisi politicke nauke. :S

Sad, bez zajebancije, ETF. :thumbup:
zvezda_lepa

#4 Re: MF ili ETF

Post by zvezda_lepa »

Ja bih da mogu izabrala oboje.... npr ETF redovno a Mf na DL

btw.. oboje je extra upisi ih :razz: :izet:
moon_walker_90

#5 Re: MF ili ETF

Post by moon_walker_90 »

Ako si spremna za malo veci rad i zalaganje i odricanja,onda upisi ETF,ako nisi onda upisi masinstvo...Nije da masinstvo omalovazam,ali cinjenica je da na ETF-u ipak treba vise rada i truda. :)
Boateng

#6 Re: MF ili ETF

Post by Boateng »

.
Last edited by Boateng on 14/07/2015 07:33, edited 1 time in total.
moon_walker_90

#7 Re: MF ili ETF

Post by moon_walker_90 »

Zato sto pretezno studenti koji odustaju od ETF-a prelaze na MF :) a ja sam student ETF-a i imam par kolega koji su presli na MF i kazu da je znatno lakse nego sto je bilo ovamo. :)
aCme

#8 Re: MF ili ETF

Post by aCme »

ETF :!:
Boateng

#9 Re: MF ili ETF

Post by Boateng »

.
Last edited by Boateng on 14/07/2015 07:33, edited 1 time in total.
moon_walker_90

#10 Re: MF ili ETF

Post by moon_walker_90 »

Boateng wrote:
moon_walker_90 wrote:Zato sto pretezno studenti koji odustaju od ETF-a prelaze na mašinstvo :) a ja sam student ETF-a i imam par kolega koji su presli na masinstvo i kazu da je znatno lakse nego sto je bilo ovamo. :)
Pored toga što ima veći broj predmeta po semestru na prvoj godini, ne izgleda uopšte lakše.

Koji su predmeti bili problem kolegama, pretpostavljam MM1 i 2?
Nisam ja rekao da je ovamo lakse,ili da je tamo lakse,nije u tome poenta,nismo djeca :) Ja samo kazem da je na ETF-u zahtjevnije,a to kazem iz gore navedenih razloga :) A po sebi znam da je ETF vrlo zahtjevan. Napomenuo sam,nemoj misliti da smatram manje vrijednim EM,svaki fakultet je zahtjevan za sebe :)
sumirprimus

#11 Re: MF ili ETF

Post by sumirprimus »

dobri su i jedan i drugi,a ovo daj masinstvo lakse... :-)
reis1

#12 Re: MF ili ETF

Post by reis1 »

nina095 wrote:Imam veliku dilemu oko tog sta dalje da studiram.
Razmisljam o Masinskom i elektrotehnickom fakultetu..... pomozite mi ;-)
Pozz.

Ovak, tu dilemu ces razrijesiti tek nekoliko godina nakon sto zavrsis fax i pocnes raditi, dal' si pogrijesila s izborom faxa, odnosno zanimanja. Kada biras fax, to obicno na pocetku bude licni izazov, no kasnije se to potrosi, i covjek sebi postavi krucijalno pitanje sto konkretno (citaj financijski) imam od tog svog zavrsenog faxa. Izazov traje par godina, a to konkretno par decenija - dakle, puno je bitnije ovo drugo.

ETF i MF su tehnicki faxovi, nesto kao napredna verzija nekog zanata, automehanicarski, elektroinstalaterski, i sl., samo sa malo vise matematike i sjedenja pred kompom. Opcenito, te vrste faxova bi trebalo da izbacuju slj. zanimanja:
A. inzinjere - industrijski design nekih elektro/masinskih proizvoda - ako mislis ostajati u BiH, u kojoj nema elektro/masinske industrije, od ovog bjezi kao djavo od krsta; samo ako se mislis ispaljivati odavde negdje vanKa, orjentiraj se na ovo
B. administratore - odrzavanje sistema/masina i sl. koji se uvezu izvana - ako mislis ostajati u BiH, 95% je prilika da ces sutra nakon svrsenog faxa raditi u ovom sektoru; ako si po prirodi kreativna osoba, pa hoces nesto ono po inzinjerski dizajnirati, programirati, rjesavati, i sl. (opcija A.), ova prezasicenost administratorima koji odlucuju u svemu ce te smoriti i ugusiti vise nego 5 ETF-ova, MF-ova

Dakle, ako mislis ici u USA, izaberi ETF, ako mislis ici u EU izaberi MF - jedino tamo mozes ostvariti inzinjerski feeling. Ako si pak sretna i zadovoljava te administriranje neke centrale, masine, i sl. - moze i ovdje i ETF i MF. Mozda bolje ETF u odnosu na MF, ak si zensko, obzirom da nema prljanja ruku i noktiju kada odrzavas npr. neku centralu, a sto je neminovno kada odrzavas neku masinu. Mada bi bila i interesantna ljudima kao mehanicarka, sutradan, kao raritet...

Tak nekako.

LP od bivsi el.ing.
Post Reply