Mevlud, novotarija ili sunnet?

Rasprave o vjerskim temama.
dinocaus

#1 Mevlud, novotarija ili sunnet?

Post by dinocaus »

Zahvala pripada Allahu, neka je salavat i selam na Allahovog poslanika, njegovu časnu porodicu, ashabe, i sve one koji budu slijedili njegovu uputu.

Obiljezavanje rodjendana Bozijeg Poslanika sallallahu 'alejhi we sellem je bid'ata (novotarija), zato sto je to uvedeno naknadno u vjeru. Sam Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, ga nije obilježavao, niti njegove pravedne halife (Ebu Bekr, Omer, Osman, i Alija radjellahu 'anhum) niti drugi od drugova Allahovog poslanika, sallallahu 'alejhi we sellem, radijellahu 'anhum, niti onih poslije ashaba od tri odabrane generacije.
Oni su najbolje poznavali sunnet–praksu Allahovog poslanika, sallallahu 'alejhi we sellem, najviše ga voljeli, i najpotpunije slijedili njegov sunnet od svih onih koji su došli nakon njega. U vjerodostojnom hadisu Allahovog vjerovjesnika, sallallahu 'alejhi we sellem, se prenosi da je rekao: "Ko u ovu našu vjeru uvede ono što nije od nje neće mu biti primljeno." tj. biti će odbačeno. I kaže u drugom hadisu: "Oporučujem vam moj sunnet i sunnet mojih pravednih halifa nakon mene. Čvrsto se uzmite za to, i stisnite sa svojim kutnjacima. I upozoravam vas na novine u vjeri, jer svaka novina u vjeri je bid'at–novotarija, a svaka novotarija je zabluda." U ova dva hadisa se nalazi žestoko upozorenje i prijetnja na opasnost uvođenja i rađenja novotarija....

Kaže Uzvišeni Allah u Svojoj Jasnoj knjizi: "... a ono što vam Allahov poslanik dadne to uzmite, a što vam zabrani to ostavite." (Prevod značenja – el-Hašr; 7)

i kaže 'azze we dželle: "Neka se pripaze oni koji postupaju suprotno njegovom naređenju da ih ne pogodi kakva fitna – smutnja ili da ih ne zadesi bolna kazna." (Prevod značenja – en-Nur; 63)

i kaže Uzvišeni: "Vi u Allahovom poslaniku imate najbolji uzor, za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allaha spominje." (Prevod značenja – el-Ahzab; 21)

i kaže Uzvišeni: "Allah je zadovoljan prvim muslimanima, muhadžirima i ensarijama i svima onima koji ih slijede dobra djela čineći, a i oni su zadovoljni Njime; za njih je On pripremio Džennetske bašče kroz koje rijeke teku, i oni će vječno i zauvjek u njima boraviti. To je veliki uspjeh." (Prevod značenja – et-Tevbe; 100)

i kaže Allah Uzvišeni: "Danas sam vašu vjeru usavršio i Svoju blagodat prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam Islam bude vjera." (Prevod značenja – el-Maide; 3)

U ovome, bez sumnje, nalazi se velika opasnost i nepokornost Allahu i Njegovom poslaniku, sallallahu 'alejhi we sellem, a Allah, Uzvišeni, je Svojim robovima usavršio vjeru i upotpunio prema njima Svoju blagodat. Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, je dostavio i prenjeo do nas vjeru jasno, i upotpunosti je pojasnio, i nije ostavio niti jedan put koji nas vodi ka Džennetu i udaljava od vatre a da nam ga nije pojasnio i uputio nas na njega. Kao što se prenosi u vjerodostojnom hadisu od Abdullaha ibn Amra, radjellahu 'anhuma, da je rekao: Rekao je Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem: "Nije Allah poslao ni jednog od vjerovjesnika a da nije imao za obavezu da uputi svoj ummet na ono što je poznavao od hajra za njih i upozori ih na ono što je poznavao od zla po njih." (hadis bilježi imam Muslim).

Vjerodostojno se prenosi od Allahovog vjerovjesnika, sallallahu 'alejhi we sellem, da je rekao: "Upozoravam vas na pretjerivanje u vjeri, jer je doista uništilo one koji su bili prije vas pretjerivanje u vjeri.", i rekao je, sallallahu 'alejhi we sellem: "Nemojte pretjerivati spram mene kao što su pretjerali kršćani spram sina Merjeminog. Doista sam ja rob, pa recite: Allahov rob i Njegov poslanik." (hadis je zabilježio imam el-Buhari u svome Sahihu od Omera, radijellahu 'anhu).

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu!!!
Ahmmed

#2 Re: Mevlud, novotarija ili sunnet?

Post by Ahmmed »

Šućur Bogu pa te imamo, da nam postaviš , po milioniti put, ovako važnu temu.....Elhamdulillah, muslimani sve probleme riješili, opismenili se,izabrali pravednu vlast, ne gladuju, traže i nalaze nauk, svih se harama oslobodili, napreduju.....Još smao da ovaj problem sa mevludom riješe pa će sve biti potaman.

Selam alejkum :)
dinocaus

#3 Re: Mevlud, novotarija ili sunnet?

Post by dinocaus »

Ahmmed wrote:Šućur Bogu pa te imamo, da nam postaviš , po milioniti put, ovako važnu temu.....Elhamdulillah, muslimani sve probleme riješili, opismenili se,izabrali pravednu vlast, ne gladuju, traže i nalaze nauk, svih se harama oslobodili, napreduju.....Još smao da ovaj problem sa mevludom riješe pa će sve biti potaman.

Hehhee, alejkumu selam, ma brate, :) probleme treba rijesavati , nije bitno dal' je malo ili veliki , ovako ako nastavimo da sortiramo, necemo nikada rijesiti nijedan!
harač

#4 Re: Mevlud, novotarija ili sunnet?

Post by harač »

Ahmmed wrote:Šućur Bogu pa te imamo, da nam postaviš , po milioniti put, ovako važnu temu.....Elhamdulillah, muslimani sve probleme riješili, opismenili se,izabrali pravednu vlast, ne gladuju, traže i nalaze nauk, svih se harama oslobodili, napreduju.....Još smao da ovaj problem sa mevludom riješe pa će sve biti potaman.

:lol: :lol: :lol: :lol: ja, na prvu, pomislih da je metuzaleh ponovo :-)
Bosanac sa dna kace

#5 Re: Mevlud, novotarija ili sunnet?

Post by Bosanac sa dna kace »

hij vi go agajn bek :-)
bogoljub

#6 Re: Mevlud, novotarija ili sunnet?

Post by bogoljub »

"Nemojte slucajno da biste spominjali da se Poslanik rodio, to je bid'at ":lol: :lol: :lol:
dinocaus

#7 Re: Mevlud, novotarija ili sunnet?

Post by dinocaus »

bogoljub wrote:"Nemojte slucajno da biste spominjali da se Poslanik rodio, to je bid'at ":lol: :lol: :lol:
Hehhee, da sam znao da ima ovako pametnih osoba na ovom forumu , sigurno bih se ranije prijavio c c c
zaratustra

#8 Re: Mevlud, novotarija ili sunnet?

Post by zaratustra »

Pa deder nam reci i prosvijetli, ne bi li i mi tobe došli? Kako da se riješimo ovog i svih ostalih bid'ata? Kako se ti boriš protivu njih? :D
dinocaus

#9 Re: Mevlud, novotarija ili sunnet?

Post by dinocaus »

zaratustra wrote:Pa deder nam reci i prosvijetli, ne bi li i mi tobe došli? Kako da se riješimo ovog i svih ostalih bid'ata? Kako se ti boriš protivu njih? :D
Ima drugih osoba koje prosvjetljuju i koji savjete daju, ja sam eto postavio ovaj post, ne bi li iko, postavio neki hadis, ili ajet , onako cisto da naucim jos vise, ali vidim, da je to jos malo pa nemoguce. Dovoljno ?
zaratustra

#10 Re: Mevlud, novotarija ili sunnet?

Post by zaratustra »

A kakvo je etimološko značenje pojma mevlud?
dinocaus

#11 Re: Mevlud, novotarija ili sunnet?

Post by dinocaus »

zaratustra wrote:A kakvo je etimološko značenje pojma mevlud?
dragi brate, nemam namjeru da se raspravljam, ako si procitao tekst koji sam napisao , pa onda ako ima sta pogresno u tekstu ja bih rado volio cuti , pa dalje mozemo pricati , znacenje mevlud, nama u Bosni je ama bas svima jasan, tako da odgovarat necu na pitanja slicna tvojim ....

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu!
Compact

#12 Re: Mevlud, novotarija ili sunnet?

Post by Compact »

Ništa loše što je momak postavio temu, jer gledano iz njegovog ugla to je na mjestu!

E sada mi se možemo složiti ili ne složiti o tome ima li prečih stvari, a ja svakako mislim da ih ima.

Fakat je ubleharenje trošiti vrijeme ubjeđujući jedni druge u ispravnost rođendana!

Kao prvo, nije zabilježeno da je iko od ispravnih generacija slavio rođendan poslanika s.a.v.s.

Kao drugo, ako ima kakav dokaz o tome volio bih saznati, jer do sada još nisam saznao!

Ako ima dokaz ok, a ako nema opet ok, i idemo dalje :D
zaratustra

#13 Re: Mevlud, novotarija ili sunnet?

Post by zaratustra »

Ako neko ima argument da raspravljanje o Poslanikovom s.a.v.s. rođenju putem ovog ili nekog drugog foruma, odnosno interneta nije bid'at neka podastre argumente.

I, najgore od svega je što mi ovakve teme više mirišu na raspravu o Božijem Poslaniku s.a.v.s. nego li o njegovom tevelludu. Zaista, šta mi koji se deklarišemo kao mu'mini mislimo o Allahovom miljeniku? Gdje ga to smještamo? Je li ge isuviše glorifikujemo ili nipodaštavamo? Šta to Allah dž.š. kaže o Pečatu poslanstva, a kako to mi banalizujemo? Bojim se da će mi biti zabranjeno da i salavat donesem kad ga se sjetim, a kamo li na dan odnosno datum njegova rođenja.
dinocaus

#14 Re: Mevlud, novotarija ili sunnet?

Post by dinocaus »

zaratustra wrote:Ako neko ima argument da raspravljanje o Poslanikovom s.a.v.s. rođenju putem ovog ili nekog drugog foruma, odnosno interneta nije bid'at neka podastre argumente.

I, najgore od svega je što mi ovakve teme više mirišu na raspravu o Božijem Poslaniku s.a.v.s. nego li o njegovom tevelludu. Zaista, šta mi koji se deklarišemo kao mu'mini mislimo o Allahovom miljeniku? Gdje ga to smještamo? Je li ge isuviše glorifikujemo ili nipodaštavamo? Šta to Allah dž.š. kaže o Pečatu poslanstva, a kako to mi banalizujemo? Bojim se da će mi biti zabranjeno da i salavat donesem kad ga se sjetim, a kamo li na dan odnosno datum njegova rođenja.

Mislim da si ti mene skroz pogresno shvatio , ja nisam pisao o Poslaniku sallallahu alejhi ve sellem, nego o stvarima koje se desavaju nakon njegove smrti, mislim da ima razlike, i kao sto je preneseno do nas preko hadisa da nema razlike izmedju "male" i "velike" novotarije , sve one su zablude.
Razmisli malo, sta je draze Allahu i Njegovom Poslaniku sallallahu alejhi ve sellem , novotarija , ili slijedjenje sunneta.
bogoljub

#15 Re: Mevlud, novotarija ili sunnet?

Post by bogoljub »

Vjerujem da nema drugog Boga sem Jednog Jedinog,\
Vjerujem da je Muhammed posljednji Njegov poslanik

Kao Musliman koji nit je vidio nit cuo Miljenika Bozijeg, Muhammeda a.s. imam pravo sjecati se na njega i niko a pogotovu vehabije kao Najvece novotarije Bid'ti mi nemoze zabraniti niti narediti kako da ispoljavam svoje osjecaje za svojim Poslanikom kojeg nit sam vidio nit sam cuo, a vjerujem njega.

Mevlud je arapska rijec i znaci Rodjenje.
Veseliti se na dan rodjenja posljednjeg Bozijeg poslanika, je veseliti se dolasku spasitelja i donosioca radosne vijesti od Boga. Kakvu to ima stetu?
Zar treba tugovati zato sto se rodio poslanik?
Zar treba biti hladnokrvan i neobracati paznju na to?
Zasto ti koji kada ti se desi prinova u familiji i neko rodi to nesmatras nebitnim dogadjajem ili smatras?
Zasto otupi svaki osjecaj kod svakog ko imalo ima dodira sa vehabijskim ucenjem?
Zasto se neradujete sto se rodio Boziji poslanik?
Zasto na bilo koji drugi datum u historiji obracati paznju kad neobracas paznju na dan Poslanikovog rodjenja?
Iz ljubavi prema Poslaniku, Allah dz.s. je stvorio hiljade svijetova, iz kojeg ja i ti takodje uzivamo svoje bitisanje.
Zaista Allah i Njegovi meleci donose salavat na Muhammeda, O vi koji vjerujete i donosite i vi na njega salavat i salji te mu selame!
Sta je Mevlud Bosanski nego godisnje sjecanje muslimana ovih prostora na Bozijeg Miljenika MUhammeda a.s.
melodicno ucenje mevluda u slavu Pejgambera donosi podsjetnik i baca misli svakog slusaoca prema Medini, prema Pejgamberu.......
Da nije sve ovo mozda grijeh??/
dinocaus

#16 Re: Mevlud, novotarija ili sunnet?

Post by dinocaus »

bogoljub wrote:Vjerujem da nema drugog Boga sem Jednog Jedinog,\

Kao Musliman koji nit je vidio nit cuo Miljenika Bozijeg, Muhammeda a.s. imam pravo sjecati se na njega i niko a pogotovu vehabije kao Najvece novotarije Bid'ti mi nemoze zabraniti niti narediti kako da ispoljavam svoje osjecaje za svojim Poslanikom kojeg nit sam vidio nit sam cuo, a vjerujem njega.

Veseliti se na dan rodjenja posljednjeg Bozijeg poslanika, je veseliti se dolasku spasitelja i donosioca radosne vijesti od Boga. Kakvu to ima stetu?
Zasto ti koji kada ti se desi prinova u familiji i neko rodi to nesmatras nebitnim dogadjajem ili smatras?
Zasto otupi svaki osjecaj kod svakog ko imalo ima dodira sa vehabijskim ucenjem?
Zasto na bilo koji drugi datum u historiji obracati paznju kad neobracas paznju na dan Poslanikovog rodjenja?
Iz ljubavi prema Poslaniku, Allah dz.s. je stvorio hiljade svijetova, iz kojeg ja i ti takodje uzivamo svoje bitisanje.
Zaista Allah i Njegovi meleci donose salavat na Muhammeda, O vi koji vjerujete i donosite i vi na njega salavat i salji te mu selame!
Sta je Mevlud Bosanski nego godisnje sjecanje muslimana ovih prostora na Bozijeg Miljenika MUhammeda a.s.
melodicno ucenje mevluda u slavu Pejgambera donosi podsjetnik i baca misli svakog slusaoca prema Medini, prema Pejgamberu.......

Hehhe, dobro si ti sve to napisao , ali salavat mozes donosti bilo koji dan , to ti nije niko zabranio , niti moze. Ali zasto pravedne halife nisu obiljzevali njegov rodjendan , zasto tabini nisu,... Zar smo mi bolji od njih svih, a Allah kaze da je njima zadovoljan.
bogoljub

#17 Re: Mevlud, novotarija ili sunnet?

Post by bogoljub »

ti bi opet da naredis kako ce se neko sjecati Poslanika Bozijeg a sam kazes da se moze sjecati ko kako hoce.
zar postoji neko pravilo sjecanja na Poslanika.
U Bosni je to Mevlud.
ako ima nesto sto je ruzno u tom mevludu ili suprotno Vjeri objasni nam, slusamo!
Ahmmed

#18 Re: Mevlud, novotarija ili sunnet?

Post by Ahmmed »

dinocaus wrote:

Hehhe, dobro si ti sve to napisao , ali salavat mozes donosti bilo koji dan , to ti nije niko zabranio , niti moze. Ali zasto pravedne halife nisu obiljzevali njegov rodjendan , zasto tabini nisu,... Zar smo mi bolji od njih svih, a Allah kaze da je njima zadovoljan.
Ma, vidi, brate.....Niko ni ne pokušava ustvrditi da smo mi bolji od prvih generacija muslimana....Ali, ono što ti želim reći jeste da ja zaista ne vidim nikakav problem da se spjevom na lokalnom, domaćem jeziku, biranim riječima, opišu dijelovi njegova života,ukaže ljudima na ljepotu njegova poslanstva i misije, na temeljne poruke islama....Znam, reći ćeš da postoje Kur an i sunnet. Postoje, naravno, a niko i ne pokušava umanjiti značaj Objave.Niko ne pokušava umanjiti značaj onoga što su za islam i njegovo jačanje uradile prve generacije muslimana. No, znaš da postoji i hadis: 'Ko u islam unese kakav lijep običaj imat će za to nagradu, kao i nagradu svih onih koji se tog običaja budu držali, s tim da njihova nagrada neće biti umanjena, a ko u islam unese kakav ružan običaj, on će za to nositi njegov grijeh kao i grijeh svih onih koji su taj običaj prakticirali, s tim da njihov grijeh neće biti umanjen!''
E, ja tvrdim da je mevlud lijep običaj....Njegov značaj u Bosni, posebno u posljednjih nekoliko decenija, izuzetno je veliki.Učenje mevluda, naravno, ne može biti supstitut ni za farz, ni za sunnet,ne mora čak biti ni mustehab, ali sigurno spada u kategoriju djela koja potiču na razmišljanje o Allahu dž.š. i Njegovom miljeniku....
zaratustra

#19 Re: Mevlud, novotarija ili sunnet?

Post by zaratustra »

dinocaus wrote:
zaratustra wrote:Ako neko ima argument da raspravljanje o Poslanikovom s.a.v.s. rođenju putem ovog ili nekog drugog foruma, odnosno interneta nije bid'at neka podastre argumente.

Mislim da si ti mene skroz pogresno shvatio , ja nisam pisao o Poslaniku sallallahu alejhi ve sellem, nego o stvarima koje se desavaju nakon njegove smrti, mislim da ima razlike, i kao sto je preneseno do nas preko hadisa da nema razlike izmedju "male" i "velike" novotarije , sve one su zablude.
Razmisli malo, sta je draze Allahu i Njegovom Poslaniku sallallahu alejhi ve sellem , novotarija , ili slijedjenje sunneta.
Ma, paša moj solidni. Nisam ja ovo napisao samo tebi, napisao sam i sebi i tebi i svima ostalima koji se deklarišu kao mu'mini, a provodimo po forumu sate i sate i dane i dane. Ako ćeš pravo ima milion boljih načina da se to vrijeme, bukvalno bačeno ovdje, mnogo bolje utroši. A kad smo kod vremena i ja i ti i svi smo na gubitku. Nemam ja, bolan ne bio, problema sa tvojim ili sličnim stavovima. Problema imam kad sve do jedan zauzme busiju i najpametniji je, i sve je spozno i sve naj, naj, naj. Eh. vidiš to nije tako. Neko može misliti da sam ja bukovina za džehennemsku vatru, neko da sam za Firdevsa, neko da sam budala i da vjerujem u bajkice. I neka misli, nemam problema s tim, ali imam problema kad se ljudi postavljaju kao da su Insan-i-kamil. Nismo, mi smo ko mravčić koji se kupa u lokvici mokraće a misli da pliva po Pacifiku. I samo sam htio da priupitam, s obzirom da si ti postavio temu, kako i šta? Jerbo, ako postaviš naslov teme i prateći tekst, red bi bio da budeš spreman i obrazložiti neke stvari, ili kazati ne znam i mirna Bosna.
Nemoj me pogrešno shvatiti nemam ja ništa protiv tebe ni postavljene teme. Možda je malo off topic ali uzročno-posljedičnom vezom i nije. Ja živim u ovom zemanu i Poslanik s.a.v.s. bi mi trebao biti najbolji primjer. Ne mogu ja jarane praviti okruženje koje je imao Poslanik s.a.v.s., ono što mogu jeste da implementiram Božju Objavu i sunnet Poslanika s.a.v.s. u vremenu u kojem jesam. Kako? Mogu li na osnovu ovoga dvoga. De ti meni kaži je li ja treba da u svojoj bašči zasadim stablo hurme ili stablo jabuke? Je li trebam da jašem devu ili da vozim golfa? Je li trebam da se, kad nemam vode, obrišem balegom ili toalet papirom? Trebam li nositi odijelo? Smijem li slušati ilahije ili kaside koje imaju drugačiji tekst ili ne daj Bože muzičku podlogu? Turski ili ti bosanski mevlud, nebitno jer haman nema nikakve razlike, jel se odvija na uštrb nekog od farzova ili sunneta? Jel se to u njemu čini kakva blasfemija? Šta se to radi? Malo kad se osvrneš i pogledaš nacionalni kanal kolijevke Islama, ponekad ćeš vidjeti programe koji satima traju u čast rođenja, ali ne Božijeg Poslanika, već nekoga drugog. Šta ćemo s tim?
Ja bih samo volio kada bi me se pustilo da na miru volim svog Poslanika Muhammeda s.a.v.s. više od sve ijednog insana i ništa više.
I još jedanput, ovo nije lične prirode, živ i zdrav ti meni bio. Selam.
BHF_Manijak

#20 Re: Mevlud, novotarija ili sunnet?

Post by BHF_Manijak »

Cekajte,jedan od izvora koje serijat koristi jeste i adet (obicaj),dakle nesto sto je se ustalilo u odredjenoj sredini ,sto bi bilo tesko iskorijeniti annista lose ne predstavlja!evo primjer adeta kod nas!recimo,ezan se uci kad je vakat,odnosno tacn u minutu kad nastupi namasko vrijeme kod nas se uci ezan?jesam upravu?eh,u vrijeme Poslanika a i kasnije,ezan je se ucio i do pola sata prije samog namazan i sluzio je kako bi se vjernici pripremili i stigli na namaz,npr neko nesto radi,ezan uci,aha,taman imam vremena da se spremim za podne, lupam...eh,sad majcin sine stisni pa kod nas tu pokusaj promjeniti??ma ko,bilo mi mrtvih glava :D jer je tesko nesto iskorijeniti sto ljudi godinama rade...dakle i sam mevlud je takvo nesto,sto moj profa rece,ma ko ce sad nani nekoj objasniti da je sama sedmina,ceterestina,pola godine,mevlud Poslaniku novotarija,a i ko da bi nana prihvatila....s toga,modza je moguce to izbaciti ali je to dugotrazan proces i cisto sumnjam da bi se to napustilo u roku godine,trebalo bi vremena i vremena....ali o samom mevludu:
pa ne vidim tu nista lose,dok god se Allah i resulullah spominju,Kur`an uci,salawati na resuli ekrema donose itd itd,jedino,sto je potencijalna opasnost jeste,da se generacijama ne rodi mit o tome sto vec kod krscana postoji,dakle mit o nekom posebnom stepenu Muhammeda as,naravno,on jeste plemenito i odabrano bice,ali znate na sta mislim,da ne primi ulogu nekog bozanstva neuzubillah i te`ala!!eh to je jedino sto se moze zamjeriti samom mevludu,a ostale stvari,ne vidim nista lose,ne cini se grijeh nikakav,nit se svetkuje nesto,za sad,naravno i elhamdulillah ka je tako....ali ne vjerujem da bi moglo doci i do nekog uzvisivanja poslanikad iznad svega jer kad nije se dosad dogodilo nece ni odsad,ima hvala Uzvisenom ko da uputi nadolazece generacije,ali opreza treba svakako!
eh sad sto starije generacije tipa ashaba i tabiina nisu to cinile,to ne znam,vjerovatno iz pretece opasnosti koju sam naveo,sluzeci se mozda logikom poslanika oko teravih namaza,kada jednom se nije pojavio na teraviji,upitali su ga zasto nije dosao,a on odgovara zato da ne bi ljudi ovo shvatili kao farz/obavezn namaz,pa tako isto i ashabi i tabiini kao i sljedece generacije nisu mevlud cinile da ne bi dosao na stepen koji mu ne pripada! ;-)
eto to je moje neko vidjenje samog mevluda!! :)
Last edited by BHF_Manijak on 19/03/2009 00:50, edited 1 time in total.
dinocaus

#21 Re: Mevlud, novotarija ili sunnet?

Post by dinocaus »

Ahmmed wrote:
dinocaus wrote:

Ma, vidi, brate.....Niko ni ne pokušava ustvrditi da smo mi bolji od prvih generacija muslimana....Ali, ono što ti želim reći jeste da ja zaista ne vidim nikakav problem da se spjevom na lokalnom, domaćem jeziku, biranim riječima, opišu dijelovi njegova života,ukaže ljudima na ljepotu njegova poslanstva i misije, na temeljne poruke islama....Znam, reći ćeš da postoje Kur an i sunnet. Postoje, naravno, a niko i ne pokušava umanjiti značaj Objave.Niko ne pokušava umanjiti značaj onoga što su za islam i njegovo jačanje uradile prve generacije muslimana. No, znaš da postoji i hadis: 'Ko u islam unese kakav lijep običaj imat će za to nagradu, kao i nagradu svih onih koji se tog običaja budu držali, s tim da njihova nagrada neće biti umanjena, a ko u islam unese kakav ružan običaj, on će za to nositi njegov grijeh kao i grijeh svih onih koji su taj običaj prakticirali, s tim da njihov grijeh neće biti umanjen!''
E, ja tvrdim da je mevlud lijep običaj....Njegov značaj u Bosni, posebno u posljednjih nekoliko decenija, izuzetno je veliki.Učenje mevluda, naravno, ne može biti supstitut ni za farz, ni za sunnet,ne mora čak biti ni mustehab, ali sigurno spada u kategoriju djela koja potiču na razmišljanje o Allahu dž.š. i Njegovom miljeniku....
Hhehee,ja cu ti ovo ovako ukratko napisati jer bih trebao na spavanje. Taj hadis koji si citirao dole, pogledaj dobro njegovo tumacenje od nekog tumaca :). Da se to pod "lijep obicaj" misli na sunnet koji je zaboravljen, i to se desava, to sam negdje citao ili cuo ,ali valja provjeriti jos jednom, pa cu ako Bog da napisati.
Selam!
dinocaus

#22 Re: Mevlud, novotarija ili sunnet?

Post by dinocaus »

BHF_Manijak wrote:Cekajte,jedan od izvora koje serijat koristi jeste i adet (obicaj),dakle nesto sto je se ustalilo u odredjenoj sredini ,sto bi bilo tesko iskorijeniti annista lose ne predstavlja!evo primjer adeta kod nas!recimo,ezan se uci kad je vakat,odnosno tacn u minutu kad nastupi namasko vrijeme kod nas se uci ezan?jesam upravu?eh,u vrijeme Poslanika a i kasnije,ezan je se ucio i do pola sata prije samog namazan i sluzio je kako bi se vjernici pripremili i stigli na namaz,npr neko nesto radi,ezan uci,aha,taman imam vremena da se spremim za podne, lupam...eh,sad majcin sine stisni pa kod nas tu pokusaj promjeniti??ma ko,bilo mi mrtvih glava :D jer je tesko nesto iskorijeniti sto ljudi godinama rade...dakle i sam mevlud je takvo nesto,sto moj profa rece,ma ko ce sad nani nekoj objasniti da je sama sedmina,ceterestina,pola godine,mevlud Poslaniku novotarija,a i ko da bi nana prihvatila....s toga,modza je moguce to izbaciti ali je to dugotrazan proces i cisto sumnjam da bi se to napustilo u roku godine,trebalo bi vremena i vremena....ali o samom mevludu:
pa ne vidim tu nista lose,dok god se Allah i resulullah spominju,Kur`an uci,salawati na resuli ekrema donose itd itd,jedino,sto je potencijalna opasnost jeste,da se generacijama ne rodi mit o tome sto vec kod krscana postoji,dakle mit o nekom posebnom stepenu Muhammeda as,naravno,on jeste plemenito i odabrano bice,ali znate na sta mislim,da ne primi ulogu nekog bozanstva neuzubillah i te`ala!!eh to je jedino sto se moze zamjeriti samom mevludu,a ostale stvari,ne vidim nista lose,ne cini se grijeh nikakav,nit se svetkuje nesto,za sad,naravno i elhamdulillah ka je tako....ali ne vjerujem da bi moglo doci i do nekog uzvisivanja poslanikad iznad svega jer kad nije se dosad dogodilo nece ni odsad,ima hvala Uzvisenom ko da uputi nadolazece generacije,ali opreza treba svakako!
eh sad sto starije generacije tipa ashaba i tabiina nisu to cinile,to ne znam,vjerovatno iz pretece opasnosti koju sam naveo,sluzeci se mozda logikom poslanika oko teravih namaza,kada jednom se nije pojavio na teraviji,upitali su ga zasto nije dosao,a on odgovara zato da ne bi ljudi ovo shvatili kao farz/obavezn namaz,pa tako isto i ashabi i tabiini kao i sljedece generacije nisu mevlud cinile da ne bi dosao na stepen koji mu ne pripada! ;-)
eto to je moje neko vidjenje samog mevluda!! :)
Hmmm, ovo zadnje ti je sve brate pretpostavka, a iz pretpostavke ne mozemo da izvodimo dokaz. Opet Allah najbolje zna, haj stvarno vam hvala na ovih par zadnjih postova, ovako sam nesto i zamisljao kada sam ovo postavljao.
Selam!
BHF_Manijak

#23 Re: Mevlud, novotarija ili sunnet?

Post by BHF_Manijak »

Naravno da je pretpostavka,nisam ni rekao eh zbog toga i toga,i takvog misljenja ashaba i tabiina mevlud nisu obicavali uciti....nego logicki razmisljam...a ako pogledas,vidjet ces da ima logike,naveo sam ti primjer sa teravijom ;)
a evo da i ja tebe nesto pitam,sta ima lose u mevludu sem one moje POTENCIJALNE opasnosti koju sam naveo?
jeste,mozemo svaki dan donositi salavate,ali eto bitno je i da se taj dan obiljezi kao dolazak nekoga koji je pormjenio svijet za 360stepeni,a vjerujem da mnogi da nije mevluda ne bi imali pojma kad je i koji dan rodjen Poslanik, a kamo li npr njegovu biografiju il sta ja znam....dakle ovo je samo fin obicaj i nista vise do toga,nit sunnet,farz,mubah,mustehab.... ;)
dinocaus

#24 Re: Mevlud, novotarija ili sunnet?

Post by dinocaus »

zaratustra wrote:
dinocaus wrote:

Ma, paša moj solidni. Nisam ja ovo napisao samo tebi, napisao sam i sebi i tebi i svima ostalima koji se deklarišu kao mu'mini, a provodimo po forumu sate i sate i dane i dane. Ako ćeš pravo ima milion boljih načina da se to vrijeme, bukvalno bačeno ovdje, mnogo bolje utroši. A kad smo kod vremena i ja i ti i svi smo na gubitku. Nemam ja, bolan ne bio, problema sa tvojim ili sličnim stavovima. Problema imam kad sve do jedan zauzme busiju i najpametniji je, i sve je spozno i sve naj, naj, naj. Eh. vidiš to nije tako. Neko može misliti da sam ja bukovina za džehennemsku vatru, neko da sam za Firdevsa, neko da sam budala i da vjerujem u bajkice. I neka misli, nemam problema s tim, ali imam problema kad se ljudi postavljaju kao da su Insan-i-kamil. Nismo, mi smo ko mravčić koji se kupa u lokvici mokraće a misli da pliva po Pacifiku. I samo sam htio da priupitam, s obzirom da si ti postavio temu, kako i šta? Jerbo, ako postaviš naslov teme i prateći tekst, red bi bio da budeš spreman i obrazložiti neke stvari, ili kazati ne znam i mirna Bosna.
Nemoj me pogrešno shvatiti nemam ja ništa protiv tebe ni postavljene teme. Možda je malo off topic ali uzročno-posljedičnom vezom i nije. Ja živim u ovom zemanu i Poslanik s.a.v.s. bi mi trebao biti najbolji primjer. Ne mogu ja jarane praviti okruženje koje je imao Poslanik s.a.v.s., ono što mogu jeste da implementiram Božju Objavu i sunnet Poslanika s.a.v.s. u vremenu u kojem jesam. Kako? Mogu li na osnovu ovoga dvoga. De ti meni kaži je li ja treba da u svojoj bašči zasadim stablo hurme ili stablo jabuke? Je li trebam da jašem devu ili da vozim golfa? Je li trebam da se, kad nemam vode, obrišem balegom ili toalet papirom? Trebam li nositi odijelo? Smijem li slušati ilahije ili kaside koje imaju drugačiji tekst ili ne daj Bože muzičku podlogu? Turski ili ti bosanski mevlud, nebitno jer haman nema nikakve razlike, jel se odvija na uštrb nekog od farzova ili sunneta? Jel se to u njemu čini kakva blasfemija? Šta se to radi? Malo kad se osvrneš i pogledaš nacionalni kanal kolijevke Islama, ponekad ćeš vidjeti programe koji satima traju u čast rođenja, ali ne Božijeg Poslanika, već nekoga drugog. Šta ćemo s tim?
Ja bih samo volio kada bi me se pustilo da na miru volim svog Poslanika Muhammeda s.a.v.s. više od sve ijednog insana i ništa više.
I još jedanput, ovo nije lične prirode, živ i zdrav ti meni bio. Selam.
Zahvala pripada Allahu, neka je salavat i selam na Allahovog poslanika, njegovu časnu porodicu, ashabe, i sve one koji budu slijedili njegovu uputu.

Halali sto nisam odmah ogovorio jer nisam stigao sinoc. Mnogi govore ono da je ovo mali problem. Slazem se 100% sa vama da je ovo mali problem kakvi postoje sve, i da trebamo da pricamo o tim "vecim" stvarima i da se dogovaramo oko toga. Ali evo ti dokaz, ako ne mozemo da se dogovrimo oko "malih" stvari, kako li ces pricati npr. , o ujedinjenu muslimana ovdje u Bosni itd.
Pa naravno brate, ti voli svoga Poslanika sallallahu alejhi we selleme, ali ako ga mi volimo moramo se drzati sunnet-a, jer je to najbolji vid ljubavi. (ispravi me ako grijesim).
dinocaus

#25 Re: Mevlud, novotarija ili sunnet?

Post by dinocaus »

BHF_Manijak wrote:Naravno da je pretpostavka,nisam ni rekao eh zbog toga i toga,i takvog misljenja ashaba i tabiina mevlud nisu obicavali uciti....nego logicki razmisljam...a ako pogledas,vidjet ces da ima logike,naveo sam ti primjer sa teravijom ;)
a evo da i ja tebe nesto pitam,sta ima lose u mevludu sem one moje POTENCIJALNE opasnosti koju sam naveo?
jeste,mozemo svaki dan donositi salavate,ali eto bitno je i da se taj dan obiljezi kao dolazak nekoga koji je pormjenio svijet za 360stepeni,a vjerujem da mnogi da nije mevluda ne bi imali pojma kad je i koji dan rodjen Poslanik, a kamo li npr njegovu biografiju il sta ja znam....dakle ovo je samo fin obicaj i nista vise do toga,nit sunnet,farz,mubah,mustehab.... ;)

Misljenje ucenjaka Ibn Hadžera, rahimehullahi, : " ...... ucenjaci po tom pitanju imaju dva govora, prvi: da se njegova djela ne primaju i drugi: da je novotar odbio Allahovu naredbu, jer se je postavio na polozaj gdje se suprostavlja Allahu, pa propisao u vjeri nesto sto Allah nije dozvolio'.

Tako brate, da sto se tice ove teme najbolje je pogledati sta kazu ucenjaci koji bolje poznaju hadis od nas, a brate hajmo umjesto mevluda da sami sebi kazemo , npr. hocu prakticirati ovaj hadis: prenosi Malik od Ebu Hurejre radijallahu anhu koji kaže da je Resulullah sallallahu alejhi ve sellem rekao: "Čuvajte se sumnjičenja, jer je sumnjičenje najveća laž. Nemojte jedan drugog uhoditi, niti prisluškivati. Nemojte jedan drugom zavidjeti, niti se međusobno mrziti, niti jedan drugom leđa okretati. Budite, o Allahovi robovi, braća." Ovo prenose Buharija, Muslim, Ebu Davud, i drugih slicnih hadisa, mislim da cemo tako najbolje pokazati sebi koliko volimo Poslanika sallallahu alejhi we selleme.

Rekao je Abdullah ibn Omer, radijellahu anhuma: "Svaka novotarija je zabluda, pa makar je ljudi vidjeli lijepom.". Predaju bilježi Ed Darimi sa ispravnim lancem prenosilaca.
Locked