Metro je bezveze za gradove ispod miliona stanovnika. Astronomski skupi jesu ne samo izgradnja (oko 100 miliona KM po kilometru) nego i održavanje. U zapadnoj Njemačkoj je u 60. godinama vladala metro-histerija, svi političari su mislili kako je svaki grad bez metroa jednostavno neka vukojebina. Pa su podigli ogromne kredite, prezadužili budžet i grad na decenije, ali imaju metro (ili podzemni tramvaj). Evo malog problema: Sa zapada nestaju fabrike, drastično se smanjuju primanja u budžet - i stiže vrijeme kada ovi tuneli i sve pod zemlje nakon 50 godina zahtijeva temeljite rekonstrukcije. I para za to nema.stup metropola wrote:tramvaji su vec nekoliko puta iskakali. nego zna li neko ima li sta od nekoliko novijih tramvaja, cuo sam nesto o tome ? a metro bi kostao sigurno i vise od pomenute cifre jer se radi u sarajevu.
Sarajevu bi bio OK moderniziran tramvaj koji vozi na super održavanim šinama, na raskrsnicama ima prednost i vozi do 60 km za sat kao u 60. godinama.
Sa druge strane šta mi je već više puta palo na pamet: Da se na Marindvoru izgrade kratki tuneli za tramvaj ispod ulice umjesto današnjih S krivina. Da tramvaj prelazi od sredine ulice prema trotoaru pod zemljom (100-200 m tunela). To bi puno ubrzalo saobraćaj.
Inaće ja sam proslijedio GRAS-u kontakt za saobraćajno preduzeće u mađarskom Miškolcu jer ovaj grad će brzo prestati da koristi one velike trodijelne tramvaje istog tipa koji u Sarajevu voze na linijama 3 i 5 (čehoslovačka produkcija). Moglo bi se nabaviti više od 10 ovih tramvaja koji imaju puno veći kapacitet od većine današnjih tramvaja u Sarajevu (voze samo 4 tramvaji ovog tipa). Tramvaji su u jako dobrom stanju ali koliko sam čuo razgovori ne nastavljaju zbog toga što mađarska strana traži određenu cijenu dakle da ih prodaje i u trenutnoj situaciji je za Sarajevo prihvatljiva samo milosrdna donacija....
Kupovina tramvaja ili bilo koja velika modernizacija postojećih je bezveze ukoliko neće biti prvo temeljito remontovane šine od Ilidže do Skenderije.