Metro u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#251 Re: Metro u Sarajevu

Post by Entropio »

lajkujMe wrote:A najbolje od svega mi je razlika vozaca tramvaja, neki idu sporije od puza, neki misle da su u ferariju a poneki misle da im zivot nema smisla i pokusavaju se ubiti a usput i putnike :-)
Istina. Ima onaj jedan koji vozi tramvaj kao svog napucanog Golfa 2 (naglo kočenje, ubrzanje 0-40 2 sekunde i to)... Kad izađeš iz tramvaja, vidiš duplo.
lajkujMe

#252 Re: Metro u Sarajevu

Post by lajkujMe »

Ma samo jednom u zivotu sam mislio da cu umrijeti tog trena, bilo je to prije 5 godina, usao sam na skenderiji u sesticu, zena neka vozila tramvaj izmedju 35 i 40 godina. Kontao sam mirna lagana voznja oooo kako sam se prevario. Udarila zena u GAS u momentima smo isli 70-80 na sat, tramvaj se TRESO i LJULJO jos zaglusujuca buka a tramvaj skoro prazan. Kad sam stigao do odredista otisao sam skroz naprijed dobro pogledao u lice vozacice i memoriso ga i zakleo se bogom da nikad vise necu uci u tramvaj koji ona vozi :-)
dresdener78

#253 Re: Metro u Sarajevu

Post by dresdener78 »

ok kada već maštamo, riješiti saobraćajne probleme tramvaja u centru grada izgradnjom PODZEMNOG TRAMVAJA. Tako bi se izbjegle gužve i sporo kretanje na obali te od Baščaršije do Higijenskog zavoda.

Moj prijedlog: Na mjestu gdje se danas nalaze S krivine na Marin Dvoru ugrađene bi bile rampe kojima bi se tramvaji spuštali u tunele pod ulicom. Stanice bi se nalazile na mjestu trenutnih stajališta, peroni bi bili dostupni stepenicama i liftom. Najjednostavnije tehničko rješenje bi bila izgradnja tunela sistemom "otvori pa zatvori" samo nekoliko metara iznad površine i direktno ispod ulica, isto kao što je izgradjen metro u Njujorku. Samo ne znam šta ćemo sa plinovodom koji ide ispod tramvajske pruge na obali :x

Image
Evo slike. Naranđasta je postojeća trasa, zelenom bojom je nacrtan moj prijedlog tunela, Izgrađene bi bile i podzemne okretaljke Skenderija te Radićeva, opet direktno ispod ulice.

Stanice bi mogle izgledati otprilike ovako:

Image

Kolega forumaš Black swan je predložio ekspresne linije: To je kod šinskog sistema malo komplicirano, jer šinsko vozilo ne može da "preskoči" prethodno sporo vozilo koje ima ispred sebe. U Njujorku su radi saobraćaja ekspresnih linija metro-a u daleka predgrađa izgradili posebne šine za ove ekspres vožnje.... dok druge šine služe samo "lokalnim" vozovima koji zaustavljaju na svakoj stanici. Na nekim linijama se ovako mogu vidjeti čak i 4 trake za vozove. Svakako mislim da Sarajevo nije dovoljno veliko za takva rješenja, i da bi generalno povećanje brzine tramvajskih vozila značilo veću zadovoljnost putnika. 12 km pruge Ilidža-Baščaršija bi trebalo biti moguće voziti najduže za 20-30 minuta.
fakat

#254 Re: Metro u Sarajevu

Post by fakat »

Tema je zabavna iako nije ozbiljna, Sarajevo za dugo nece trebati klasicni metro, ali dobri prijedlozi su elevated train koji bi samo u strogom centru isao pod zemlju a to bi u Sarajevu znacilo samo 2-3 stanice, ili tramvaj koji bi u takodjer ulazio pod zemlju u gradskom jezgru, u Nici to upravo grade. Od ostaloga valja spomenuti da je najmanji grad na svijetu sa vlastitom metro linijom Lozana u Svicarskoj upola manja od Sarajeva, tako da sama ideja za metro u Sarajevu nije toliko cudna koliko je nerealna zbog drugih stvari.

Zanima me kako je u EU rijeseno naplacivanje voznje u tramvajima, ako je neko imao prilike tumarati EU gradovima, ima li tamo revizora :D ?
neki

#255 Re: Metro u Sarajevu

Post by neki »

Osnovni problem sporog tramvajskog saobracaja u Sarajevu je polozaj stanica, tj 90% stajalista se nalazi nakon raskrsca sto povlaci zaustavljanje tramvaja na semaforu i na stanici. Premjestanjem stajalista ispred semafora smanjio bi se transport Ilidza-Bascarsija za najmanje 30%, ali to za sobom povlaci i velike intervencije na saobracajnici..
Usput, metro se ne planira prema velicini grada i ukupnom broju stanovnika, nego prema broju stanovnika koji bi jedna linija opsluzivala, u evropi jedna linija metroa obicno opsluzuje 200-600 000 stanovnika a s obzirom da je sa longitudinalan grad linija Ilidza-Bascarsija bi imala smisla.
Neko pomenu Lozanu, upravo takav slucaj..
FOČANSKI PROPISI

#256 Re: Metro u Sarajevu

Post by FOČANSKI PROPISI »

neki wrote:Osnovni problem sporog tramvajskog saobracaja u Sarajevu je polozaj stanica, tj 90% stajalista se nalazi nakon raskrsca sto povlaci zaustavljanje tramvaja na semaforu i na stanici. Premjestanjem stajalista ispred semafora smanjio bi se transport Ilidza-Bascarsija za najmanje 30%, ali to za sobom povlaci i velike intervencije na saobracajnici..
Usput, metro se ne planira prema velicini grada i ukupnom broju stanovnika, nego prema broju stanovnika koji bi jedna linija opsluzivala, u evropi jedna linija metroa obicno opsluzuje 200-600 000 stanovnika a s obzirom da je sa longitudinalan grad linija Ilidza-Bascarsija bi imala smisla.
Neko pomenu Lozanu, upravo takav slucaj..
Ako uključujete Ilidžu,onda se mora obuhvatiti i Tarčin ,Vogošća i Ilijaš.
jon_jovi

#257 Re: Metro u Sarajevu

Post by jon_jovi »

Hrasnica je veca od sva ta tri spomenuta mjesta
FOČANSKI PROPISI

#258 Re: Metro u Sarajevu

jon_jovi wrote:Hrasnica je veca od sva ta tri spomenuta mjesta
Mi ćemo praviti žičaru.Nas grad ne zanima.Idemo u planine.
jon_jovi

#259 Re: Metro u Sarajevu

Post by jon_jovi »

Metro dovedemo fino do Bunice, a odatle zicaru za Igman. Ovim sistemom teoretski sa Carsije do Igmana stizemo za pola sata. Sadasnjim sistemom ako idemo vlastitim automobilom da se probijemo iz grada treba nam jedan sat i jos jedan sat do destinacije na Bjelasnici i Igmanu. Idemo tamo u Haj Nehaje pa se odvajamo za Cekrcice i tek smo onda na pravom putu. Trosak za automobilsko gorivo iznosi od 30 do 50 KM gore i nazad. Autobuske linije gore meni nisu poznate jedino ako Tornjaci nemaju redovnu liniju
cupkoba

#260 Re: Metro u Sarajevu

Post by cupkoba »

Prije će se spojiti Amerika i Japan metroom nego što će Sarajevo dobiti metro
FOČANSKI PROPISI

#261 Re: Metro u Sarajevu

cupkoba wrote:Prije će se spojiti Amerika i Japan metroom nego što će Sarajevo dobiti metro
Slažem se,ako Sarajevo bude imalo pitku vodu ,biće dobro.
(Žičara ili zavrćemo!)
cupkoba

#262 Re: Metro u Sarajevu

Post by cupkoba »

fakat wrote:Tema je zabavna iako nije ozbiljna, Sarajevo za dugo nece trebati klasicni metro, ali dobri prijedlozi su elevated train koji bi samo u strogom centru isao pod zemlju a to bi u Sarajevu znacilo samo 2-3 stanice, ili tramvaj koji bi u takodjer ulazio pod zemlju u gradskom jezgru, u Nici to upravo grade. Od ostaloga valja spomenuti da je najmanji grad na svijetu sa vlastitom metro linijom Lozana u Svicarskoj upola manja od Sarajeva, tako da sama ideja za metro u Sarajevu nije toliko cudna koliko je nerealna zbog drugih stvari.

Zanima me kako je u EU rijeseno naplacivanje voznje u tramvajima, ako je neko imao prilike tumarati EU gradovima, ima li tamo revizora :D ?
U Njemačkoj se plaća po broju stanici koje voziš,npr karta je podijeljenja na psebne dijelove i onda poništavas prena broju stanica
Što se tiče revizora ima ih koliko hočeš i kazne su rigorozne.Što je interesantno ne možeš ih prepoznat "iz aviona" kao ove naše.sjediš u tramvaju i odjendom frajer pored tebe ustane i zatraži ti kartu na pregled.Tako da se u suštini ne isplati švercat.
Skyfox

#263 Re: Metro u Sarajevu

Post by Skyfox »

lajkujMe wrote:Ma samo jednom u zivotu sam mislio da cu umrijeti tog trena, bilo je to prije 5 godina, usao sam na skenderiji u sesticu, zena neka vozila tramvaj izmedju 35 i 40 godina. Kontao sam mirna lagana voznja oooo kako sam se prevario. Udarila zena u GAS u momentima smo isli 70-80 na sat, tramvaj se TRESO i LJULJO jos zaglusujuca buka a tramvaj skoro prazan. Kad sam stigao do odredista otisao sam skroz naprijed dobro pogledao u lice vozacice i memoriso ga i zakleo se bogom da nikad vise necu uci u tramvaj koji ona vozi :-)
:D tako sam ja jednom nakon naglog ubrzanja klizio rukohvatom. Onaj sto visi a plafona i ima plasticne rucke... samo sto ove nisu bile fixirane. Sreca niko nije bio iza mene, mislio sam da cu izletit kroz zadnji prozor... :roll:

Tema o motrou se cini nadrealnom pored trenutnog stanja grasa, mozemo pricati i o uvodenju NLO-a kao prevoznog sredstva :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#264 Re: Metro u Sarajevu

Post by Truba »

možda se vozaču kenjalo?
alanskoda

#265 Re: Metro u Sarajevu

Post by alanskoda »

Ajde nek prvo zaobilaznicu rijese. A metro ce biti, nekad 2586 godine. Ja teme i sege.
jon_jovi

#266 Re: Metro u Sarajevu

Post by jon_jovi »

Koji ce nama kurac ta zaobilaznica? Autoput Vc, i sve to? Neka mi rjesi prvo saobracaj u gradu pa tek onda neka se rjesi to kako cu ja do Mostara i Zenice gdje ne idem nikada a u gradu se krecem svaki dan.
holowey

#267 Re: Metro u Sarajevu

Post by holowey »

jon_jovi wrote:Koji ce nama kurac ta zaobilaznica? Autoput Vc, i sve to? Neka mi rjesi prvo saobracaj u gradu pa tek onda neka se rjesi to kako cu ja do Mostara i Zenice gdje ne idem nikada a u gradu se krecem svaki dan.
ne pravi se zaobilaznica zbog tvog putovanja u mostar i/ili zenicu nego za ljude koji iz pravca mostara i zenice bespotrebno ulaze u sarajevo i prave guzvu... samim tim ce tvojoj guzici biti manje guzve i lakse ces se kretati po gradu...
Vitezanin

#268 Re: Metro u Sarajevu

Post by Vitezanin »

jon_jovi wrote:Koji ce nama kurac ta zaobilaznica? Autoput Vc, i sve to? Neka mi rjesi prvo saobracaj u gradu pa tek onda neka se rjesi to kako cu ja do Mostara i Zenice gdje ne idem nikada a u gradu se krecem svaki dan.

Da ne povjeruješ. :lol: :lol: :lol: :lol:
Logovan

#269 Re: Metro u Sarajevu

Post by Logovan »

Vitezanin wrote:

Da ne povjeruješ. :lol: :lol: :lol: :lol:
Baš vala... :-) :skoljka: Nevjerovatno...ali eto svako ima svoje mišljenje. :oops:
fakat

#270 Re: Metro u Sarajevu

Post by fakat »

cupkoba wrote:
fakat wrote:Tema je zabavna iako nije ozbiljna, Sarajevo za dugo nece trebati klasicni metro, ali dobri prijedlozi su elevated train koji bi samo u strogom centru isao pod zemlju a to bi u Sarajevu znacilo samo 2-3 stanice, ili tramvaj koji bi u takodjer ulazio pod zemlju u gradskom jezgru, u Nici to upravo grade. Od ostaloga valja spomenuti da je najmanji grad na svijetu sa vlastitom metro linijom Lozana u Svicarskoj upola manja od Sarajeva, tako da sama ideja za metro u Sarajevu nije toliko cudna koliko je nerealna zbog drugih stvari.

U Njemačkoj se plaća po broju stanici koje voziš,npr karta je podijeljenja na psebne dijelove i onda poništavas prena broju stanica
Što se tiče revizora ima ih koliko hočeš i kazne su rigorozne.Što je interesantno ne možeš ih prepoznat "iz aviona" kao ove naše.sjediš u tramvaju i odjendom frajer pored tebe ustane i zatraži ti kartu na pregled.Tako da se u suštini ne isplati švercat.
hvala, interesantno, ja sam mislio da je to tamo drugacije rijeseno.
VjecitiStudent

#271 Re: Metro u Sarajevu

Post by VjecitiStudent »

fakat wrote:
cupkoba wrote:

hvala, interesantno, ja sam mislio da je to tamo drugacije rijeseno.
U Berlinu pojedinacna karta vrijedi dva sata, neovisno od broja prevoznih sredstava, a pogotovo stanica.
Scopio

#272 Re: Metro u Sarajevu

Post by Scopio »

Ja bi brzi vlak Siroki brig - Zagreb :D
dresdener78

#273 Re: Metro u Sarajevu

Post by dresdener78 »

Ma u svim gradovima u kojim sam bio u okviru Njemačke, Austrije itd., postoji kombinacija zonske i vremenske tarife.
To znači da karte važe određeno vrijeme nakon poništavanja, ali i za određen broj zona. Generalno važi da što više zona to dalje putujete od centra grada, zone jesu često u kocentričnim krugovima ili obuhvataju teritorija pojedinih općina. Tako da recimo ne mogu koristiti jeftinu kartu za 1 zonu, koja važi 60 minuta, mada će moj put trajati samo 50 minuta ali kretaću kroz 3 zone... moram odabrati iz ponude najjeftiniju kartu koja je dovoljna za one 3 zone.

U svakom slučaju je u mnogim gradovima baš efikasno korištenje dnevne karte umjesto pojedinačnih karata. Jedna specijalna stvar se tiče Beča - tamo ne morate stajati u redu ispred šaltera sa iskaznicom, građansku sedmičnu ili mjesečnu kartu možete kupiti u trafici, bez nerviranja. Evo primjera:
Image
Na karti se nalazi broj sedmice u godini, i tačan datum važenja. Karta važi od ponedeljka do nedjelje. Možete kartu posuditi drugu, supruzi/suprugu, tetci, nani - u određenom roku važenja. Mjesečne karte izgledaju slično, važe opet jedan kalendarni mjesec - od 1. do 30./31. dana.
Naravno da ima i kupona sa iskaznicama i fotkom, taj vid karata je malo jeftinji od onih više navedenih "anonimnih".

U većim gradovima imaju putnici i posjetioci odlične informacije o zonama, rasporedu i planu linija, o tarifi, o načinu poništavanja karata, plaćanje karata banking karticom ili novčanicama u automatima je standard. Radi smanjivanja troškova ima prednost prodaja karata na automatima ili šalterima gradskih saobraćajnih preduzeća/željeznica, samo malo se prodaju karte u trafikama i sličnim mjestima. Beč je malo poseban, ali u Berlinu, u Dresdenu itd. jednostavno nema karata u trafikama - morate kupiti u automatu ili na šalterima tamošnjeg "GRAS-a", ili kod vozača autobusa (u tramvajima ima vozač sasvim odvojenu kabinu, ali zato je unutar vozila montiran mali automat za karte).

REVIZORI: Osim Londona i nekoliko drugih gradova, gdje imate naplatne kapije na svim stanicama metro-a i ne možete ući bez važeće karte, ima naravno revizora. U Austriji, Njemačkoj, Češkoj, Poljskoj hodaju revizori u civilnoj odjeći, nemaju uniforme. Često se kontrola karata dešava uz pratnju policajca, posebno u nočnim satima ili na problematičnim linijama. Kazne jesu rigorozne. U Njemačkoj je zakonski maksimum 40 €, mnoge saobraćajne firme traže hitno povećanje novčane kazne. U Češkoj je novčana kazna za vožnju na crno oko 40-60 €. Ali, ako ste samo zaboravili kući iskaznicu sa važećim kuponom i dođete na šalter najkasnije u roku 7 dana, kazna se smanjuje na nekih mislim 5-10 €. Ukoliko nećete platiti na licu mjesta, uzme revizor vaše lične podatke i stvar ide polako u pravcu suda. Ukoliko nećete platiti u određenom roku na šalteru saobraćajne firme, stvar se predaje sudu.
OPREZ: Posebno u Češkoj se vama može lako desiti da neplaćena kazna stara 3 godine, za koju ste vjerovali da se negdje "izgubila", će se pretvoriti u sudski nalog za plaćenje najmanje 400-500 € jer je dug kupljen privatnim izvršiocem, koji na osnovu sudske odluke traži izmirenje primarnog duga PLUS SVOJIH TROŠKOVA. Ukoliko nećete platiti ovaj ogroman iznos, stiže sudski izvršilac uz pratnju policije i plijeniće vam auto, televizor, namještaj, ili čak vama može staviti blokaciju na vašu kuću u zemljišnoj knjizi. To nije urbana legenda nego bolje rećeno trenutna epidemija u okviru Češke, poznajem desetine slučajeva oko sebe kojima se "zaboravljena" kazna za crnu vožnju u tramvaju/metrou na ovakav način povećala i deset puta.
bosan

#274 Re: Metro u Sarajevu

Post by bosan »

Lakse je napraviti zapadno Sarajevo nego kopati te tunele :D :D
Alfa159

#275 Re: Metro u Sarajevu

Post by Alfa159 »

Kralju metro je super ideja, ali samo kreni od toga da "nasim vlastima" treba:
2 mjeseca da zamjene 2km tramvajskih sina!(po 3 dana ni jednog radnika na gradilistu)
Mjesec i vise dana da zamjene 10 000 stolica na zapadnoj tribini Stadiona Kosevo (realno posao od 10 dana, laganog rada, ali dobila firma i izvela 3 covjeka da zamjene tolike stolice)
3 mjeseca da mjenjaju cijevi u ulici Bolnicka i nakon tri mjesec "rada" (po 5 dana ni jednog radnika na gradilistu!!!) i nakon toga kad to sve zavrse asfalt grbav-kritican, ali ni to nije sve mjesec dana nakon "zavrsetka" radova opet rezu isti asfalt i opet kopaju ISTU ulicu.
I ovakvih primjera je na stotine u ovom gradu i ti hrabro kazes Metro u Sarajevu, hahahahahahahah, orden za hrabrost.
Dakle ovaj grad vode (kad kazem vode ne mislim samo na politicare tu su i privrednici i kulturni radnici i sami gradjani ) kojima nije mjesto u Sarajevu, ali fakat. Ljudi jednostavno nisu za grada i gradskog zivota i to je to. A dobili su priliku da vode ovaj grad!!!
Fakat nisam redovni negativac, ali niko mi ne moze reci da je ovo normalno i sa psima, i parkinzima i vodovodom i grasom i gradjevinarstvom, urbanizmom itd itd nesto opako smrdi!!!
Post Reply