Metro u Sarajevu
-
Urlanje dozvoljeno
#1 Metro u Sarajevu
Znam da je ovo "mozda" preambiciozno, ali imajuci u vidu kakve guzve imamo u gradskom saobracaju, mislim da bi Sarajevu dobro dosao podzemna zeljeznica.
Recimo da ima dvije linije prosto jednostavno.
Prva: Ilidza - Vijecnica
Druga: Dobrinja - Bare
Linije se presijecaju na Skenderiji.
Znam da za ovo nema para ali jel jednom moguce da i mi dobijemo napokon metro.
-
fixer
#2 Re: Metro u Sarajevu
mozda metro novine
-
Bandierra Rossa
#3 Re: Metro u Sarajevu
Buraz,koliko vidim,ti živiš u Češkoj.Urlanje dozvoljeno wrote:Znam da je ovo "mozda" preambiciozno, ali imajuci u vidu kakve guzve imamo u gradskom saobracaju, mislim da bi Sarajevu dobro dosao podzemna zeljeznica.
Za tvoju iformaciju,kantonalne vlasti u Sarajevu (SDA-SBiH),pokušavaju ispred autobuske stanice da urade sto (dobro si pročitao 100) metara puta,ali evo već dvije godine im ne ide.
Samo da ti je da čuješ kakvih su se sve izgovora sjetili...
(Kakav,ba metro...).
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#4 Re: Metro u Sarajevu
cega ba?
evo sace samo sto nisu
hvala sto me nasmija, odavno se nisam ovako slatko nasmijala

evo sace samo sto nisu
hvala sto me nasmija, odavno se nisam ovako slatko nasmijala
-
lolo_lolo
#5 Re: Metro u Sarajevu
za nekih 20 godina mozemo ocekivati to cudo
- Neelix
#6 Re: Metro u Sarajevu
sjoUrlanje dozvoljeno wrote:Znam da je ovo "mozda" preambiciozno, ali imajuci u vidu kakve guzve imamo u gradskom saobracaju, mislim da bi Sarajevu dobro dosao podzemna zeljeznica.
- cico x
#7 Re: Metro u Sarajevu
hahahahahaha,dobar ,dobar....
buraz ocito si preeuropski orjentisan?
bolan ovdje ne mogu drvo zasaditi,kakav crni metro,mozda da se otvori onaj fast food metro?
inace,odavno je poznato da sarajevo nema potrebno tlo za metro,propao bi grad zajedno sa njim,podvodne vode,mocvare,folovi golovi.....
bolan ovdje ne mogu drvo zasaditi,kakav crni metro,mozda da se otvori onaj fast food metro?
inace,odavno je poznato da sarajevo nema potrebno tlo za metro,propao bi grad zajedno sa njim,podvodne vode,mocvare,folovi golovi.....
-
fixer
#8 Re: Metro u Sarajevu
cico x wrote:hahahahahaha,dobar ,dobar....
inace,odavno je poznato da sarajevo nema potrebno tlo za metro![]()
![]()
![]()
- Erzsebet
#9 Re: Metro u Sarajevu
Svaki grad ima tlo za metro, samo je bitno koliko duboko treba kopati. Ako Amsterdam ili Stockholm sa svojim kanalima mogu imati metro, može i Sarajevo, ali je to za nas, još nedostižna zajebancija, što ne znači da čovjeku morate kvariti temu. Možemo maštatifixer wrote:cico x wrote:hahahahahaha,dobar ,dobar....
inace,odavno je poznato da sarajevo nema potrebno tlo za metro![]()
![]()
![]()
Moj je prijedlog sličan, s tim da bi druga linija išla takođe od Ilidže, na Hrasnicu, Butmir, Dobrinju i onda do Vogošće. Prva bi bila ista, dakle Ilidža - Vijećnica, otprilike kuda ide tramvaj sada.
Moje je mišljenje da je sve moguće, pa i metro, ko zna ko će ovdje biti na vlasti za deset godina. Irska je bila takođe beznadežna zemlja, ali više nije, u Budimpešti i Pragu su se metroi gradili u doba kad se nije imalo para, pa su se izgradili. Ne mora to biti skupa varijanta, kao u New Yorku, ali može biti plitki metro, koji povremeno izađe na površinu, baš isti kao žuta linija u Budimpešti, koja je prvi metro u Evropi.
- atko
#10 Re: Metro u Sarajevu
Sarajevo jednostavno cezne za nekoliko krupnih zahvata ... ovaj grad se sirio na postojecoj infrastrukturi napravljenoj iza 2 sv. rata, zato danas imamo samo 3-4 puteljka koje nazivamo ulazima u grad
Tunel prema Dobrinji, tunel prema Vogosci, metro ili plitki metro itd itd ... sve je to naravno izvodljivo, imamo i pameti i alata i materijala ... treba samo malo konsultacija sa onima kojis u vec takov nesto radili i punoooo pameti kad se zaokruziju listici na izborima
Za one koji sumnjaju u sarajevsko tlo, neka pogledaju kako se radio sistem kanala za odovod vode poslije velikih kisa u Kuala Lumpuru ... sta sve ljudi uradise vlastitim snagama i pamecu SmajliKojiPraviNaklon.
- slavkoimamodilera
#11 Re: Metro u Sarajevu
Na stranu finansije, poslovicnu nesposobnost vlasti, tlo i ostale komplikacije, jedan i jedini trenutno vazan razlog za Sarajevo je da jednostavno nema dovoljno stanovnika za metro...
- atko
#12 Re: Metro u Sarajevu
Ali imamo dovoljno stanovnika za po dvije trake na ulazima/izlazima ... onda bi bili prometniji, vise ljudi bi uspjelo uci u Sa pa bi onda i metro mozda bio opravdan... nemozemo trositi energiju uvijek na izgovore ... hajmo malo potrositi i na rjesenjaslavkoimamodilera wrote:Na stranu finansije, poslovicnu nesposobnost vlasti, tlo i ostale komplikacije, jedan i jedini trenutno vazan razlog za Sarajevo je da jednostavno nema dovoljno stanovnika za metro...
- slavkoimamodilera
#13 Re: Metro u Sarajevu
Nije to izgovor, samo realnostatko wrote:Ali imamo dovoljno stanovnika za po dvije trake na ulazima/izlazima ... onda bi bili prometniji, vise ljudi bi uspjelo uci u Sa pa bi onda i metro mozda bio opravdan... nemozemo trositi energiju uvijek na izgovore ... hajmo malo potrositi i na rjesenja
-
sarayewo
#14 Re: Metro u Sarajevu
Ma nema potrebe od Metroa... Dovoljno bi bilo kad bi se prokopali tuneli na glavnoj dzadi koji bi rijesili problem raskrsnica i semafora... Glavna dzada fura bez stajanja i semafora, tunelima ispod raskrsnica, a samo oni koji se iskljucuju - ukljucuju koriste raskrsnice...
Taj sam fazon prvi put vidio u Briselu, i spasava grad od totalnog saobracajnog kolapsa (ima jos guzvi, ali je ipak prohodno).

Taj sam fazon prvi put vidio u Briselu, i spasava grad od totalnog saobracajnog kolapsa (ima jos guzvi, ali je ipak prohodno).

- slavkoimamodilera
#15 Re: Metro u Sarajevu
Jok - do 4 stanice sveranje, preko 4 stanice platis kartu. To u slucaju da ne naidje zgembo, e tad moras ponistit kartu!Her Flick wrote:a sta bi sa penzicicma uradili
bil' i dalje imali dzabnu kartu
- Luke Perry
#16 Re: Metro u Sarajevu
U Briselu su valjda i rijeku Sennu prekrili. mene podsjeca na Miljacku
http://en.wikipedia.org/wiki/Covering_of_the_Senne
http://en.wikipedia.org/wiki/Covering_of_the_Senne
- atko
#17 Re: Metro u Sarajevu
Ma ne mora to biti metro, ali od nekud treba poceti, rijesiti ulaze/izlaze, srediti i prosiriti mrezu tramvaja itd itd ... (a kad dobijemo olimpijadu onda cemo na o-ruk i metro sklepati ha jaslavkoimamodilera wrote:Nije to izgovor, samo realnostatko wrote:Ali imamo dovoljno stanovnika za po dvije trake na ulazima/izlazima ... onda bi bili prometniji, vise ljudi bi uspjelo uci u Sa pa bi onda i metro mozda bio opravdan... nemozemo trositi energiju uvijek na izgovore ... hajmo malo potrositi i na rjesenjaCak ni daleko veci Zagreb (duplo vise stanovnika) ne razmislja o metrou, vec svoj javni gradski prijevoz zasniva na (vrhunskoj!!) tramvajskoj mrezi uz razgranatu mrezu autobusa
Ili da nista ne diramo i zamolimo EU da nas zalije katranom i prekrije lepenkom da ocuvamo ovo (blago)stanje!
Govorim vise generalno da treba vec jednom krenuti sve vise tonemo i onako smo odavno vec postali vukojebina ... naravno da sa ove pozicije je vise nego smijesno pricati o metrou kad nemozemo provuci dvije trake asfalta u duzini od 100 metara a da nemamo sve moguce probleme, od nejasne zakonske regulative koja svima progleda kroz prste do bezobraznog ponasanja vlasnika 2,7 metara kvadratnih za koje trazi 270 000 KM pa vise godina ispasta 400 000 ljudi itd itd
O padinskim dijelovima da ne pricamo to je horor
- karanana
#18 Re: Metro u Sarajevu
ma kakav metro. ako cemo vec mastati onda je realnije da mastamo o nekoj vrsti metroa iznad zemlje, takozvanog elevated ili uzdignutog voza. fino iznad vozic a ispod auta. to bi bilo znatno jeftinije a u isto vrijeme bi iskoristili na milione tona domaceg (poludomaceg) proizvoda, zeljeza i betona. koji bi nam trebao da izgradimo kilometre konstrukcije takozvanog "elevated" sistema transporta koji vecim dijelom koriste mnogi veliki gradovi, posebno u americi tipa new yorka, chicaga, detroita i mnogih drugih.

samo probijanje tunela bi kostalo nekoliko puta vise od tzv EL-a, a da ne govorim o sigurnosti i drugim stvarima koje trebaju za metro.

samo probijanje tunela bi kostalo nekoliko puta vise od tzv EL-a, a da ne govorim o sigurnosti i drugim stvarima koje trebaju za metro.
- Amazonka27
#19 Re: Metro u Sarajevu
a hadzici? njima treba uvesti presjedanje na svakoj stanici u drugi prevoz....Erzsebet wrote:
Svaki grad ima tlo za metro, samo je bitno koliko duboko treba kopati. Ako Amsterdam ili Stockholm sa svojim kanalima mogu imati metro, može i Sarajevo, ali je to za nas, još nedostižna zajebancija, što ne znači da čovjeku morate kvariti temu. Možemo maštati.
Moj je prijedlog sličan, s tim da bi druga linija išla takođe od Ilidže, na Hrasnicu, Butmir, Dobrinju i onda do Vogošće. Prva bi bila ista, dakle Ilidža - Vijećnica, otprilike kuda ide tramvaj sada.
Moje je mišljenje da je sve moguće, pa i metro, ko zna ko će ovdje biti na vlasti za deset godina. Irska je bila takođe beznadežna zemlja, ali više nije, u Budimpešti i Pragu su se metroi gradili u doba kad se nije imalo para, pa su se izgradili. Ne mora to biti skupa varijanta, kao u New Yorku, ali može biti plitki metro, koji povremeno izađe na površinu, baš isti kao žuta linija u Budimpešti, koja je prvi metro u Evropi.
predlazem:
- hadzici binjezevo - role
binjezevo - mostarsko raskrsce - biciklo...
mostarsko raskrsce - blazuj - romobil
blazuj - plantiste - skejt
plantiste - ilidza - autobus
pa onda rahat uci u merto
-
hadzofield
#20 Re: Metro u Sarajevu
Super ... evo mi iz drugih gradova jedva cekamo da posaljemo pare u Sarajevo za metro ...
Samo gradite...
Samo gradite...
- Amazonka27
#21 Re: Metro u Sarajevu
ijaaaaaaaaaaaaaaoooooooooooooooooooooooooooooooooohadzofield wrote:Super ... evo mi iz drugih gradova jedva cekamo da posaljemo pare u Sarajevo za metro ...
Samo gradite...
-
fixer
#22 Re: Metro u Sarajevu
nisam neki strucnjak, ali zar nije jeftinije graditi tunel neg most?karanana wrote:ma kakav metro. ako cemo vec mastati onda je realnije da mastamo o nekoj vrsti metroa iznad zemlje, takozvanog elevated ili uzdignutog voza. fino iznad vozic a ispod auta. to bi bilo znatno jeftinije a u isto vrijeme bi iskoristili na milione tona domaceg (poludomaceg) proizvoda, zeljeza i betona. koji bi nam trebao da izgradimo kilometre konstrukcije takozvanog "elevated" sistema transporta koji vecim dijelom koriste mnogi veliki gradovi, posebno u americi tipa new yorka, chicaga, detroita i mnogih drugih.
- zgembo_sa
#23 Re: Metro u Sarajevu
Nista se vi ne sekirajte, imamo mi vec ustekano dosta od pokradene humanitarne za vashadzofield wrote:Super ... evo mi iz drugih gradova jedva cekamo da posaljemo pare u Sarajevo za metro ...
Samo gradite...
Koji pacenik yebote
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#24 Re: Metro u Sarajevu
nisi ti dobar nikakohadzofield wrote:Super ... evo mi iz drugih gradova jedva cekamo da posaljemo pare u Sarajevo za metro ...
Samo gradite...
@karanana-mi lajk prijedlog
- uvjek dobar gost
#25 Re: Metro u Sarajevu
... Nekad mi bude krivo što Sarajevo toliko ljepše izgleda na starim slikama i što samo kaž žmirim vidim grad kakav bi trebao biti....
Ali haj i tako je bolje nego nikako !
Ali haj i tako je bolje nego nikako !