Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1 Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Post by dr.gog »

Evo jedan članak o meteoropatiji, prilično jednostavno napisan...
Već nekoliko godina redoviti dodatak brojnih informativnih emisija na televiziji je i bioprognoza.

Biometeorološka upozorenja, bioprognoza vremena sadrži opis meteorološke situacije i najavljuje dolazak onih vremenskih prilika koje mogu slijedećih dana nepovoljno utjecati na ljudsko zdravlje. Tokom zadnje decenije bioprognoza je zaživjela i u BiH , te imamo priliku svakodnevno slušati izvještaje o trenutnim vremenskim uslovima i o očekivanim utjecajima na zdravlje.

Cilj bioprognoze je organizacija preventivnih mjera za zaštitu zdravlja osjetljivih osoba.

Gotovo svi ljudi na određeni način reagiraju na nepovoljne vremenske uslove, rijetko ko se dobro osjeća za vrijeme sparine (ili izrazito visokih ili niskih temperatura). Ipak, postoje osobe kod kojih su pojava tegoba ili pogoršanje osnovnih bolesti redovito povezani s lošim vremenskim uvjetima.

Oni se nazivaju meteoropati , a statistike pokazuju da gotovo svaka treća osoba na svijetu ulazi u tu skupinu. Kod meteoropata zatajuju mehanizmi prilagođavanja na vanjske utjecaje, a to je izraženije u žena, djece, starijih osoba te u hroničnih bolesnika.

Osim na zdravlje, vrijeme utječe i na raspoloženje, ponašanje i opšte dobro osjećanje. Obično se tegobe javljaju kod naglih promjena temperatura zraka, naglog pada atmosferskog tlaka ili prilikom naglog porasta vlažnosti zraka. Dodatni faktori koji utječu na zdravlje su nivo polena u zraku i vjetrovi. U Europi je to fen, a u Americi Chinook- poznati su topli vjetrovi koji su povezivani s povećanom nervozom u ljudi, agresivnošću, depresijom, te smanjenom koncentracijom .

Postavlja se pitanje - zašto je meteoropatija danas tako čest slučaj u razvijenom svijetu?. Jedan od mogućih odgovora, koji je usmjeren prema ljudskom faktoru je moderni način života.

Sve više se udaljavamo od prirode, naš organizam naučen je većinom na zatvorene prostore , tako da mehanizmi autoregulacije nisu više "istrenirani" da reaguju u dovoljnoj mjeri na promjene vremenskih uvjeta. Osim toga, ljudi koji su navikli na klimatizirane prostore često zanemaruju meteorološke podatke, kao i signale koje im daje njihovo tijelo te pružaju svom organizmu dodatne nepotrebne stresove (npr. velike razlike u temperaturi: zimi pregrijavamo zatvorene prostore, a ljeti ih previše hladimo).

Osim učinka na ponašanje i raspoloženje, evropski naučnici zaključili su da postoji nekoliko stanja koja se najčešće javljaju, ili pogoršavaju zavisno o vremenskim uslovima :

poremećaji spavanja, glavobolja i migrena , srčane bolesti , mučnina, vrtoglavica, nesvjestica, reumatski bolovi, "fantomska bol" i bol u području ožiljka, fibromijalgija .

Za neka od navedenih stanja postoji znanstveno objašnjenje. Do pogoršanja reumatskih bolova za vrijeme pada atmosferskog tlaka dolazi zbog dodatnog širenja tekućine i zraka unutar zglobnih ovojnica što uzrokuje bol. Slični mehanizam uzrokuje pritisak na mišiće i izlazišta živaca s posljedičnim bolovima.

Pojava ili pogoršanje kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti za vrijeme vrućeg vremena, ili za vrijeme velikih hladnoća objašnjava se dehidracijom, povećanom sklonošću zgrušavanju krvi, ili pak povećanim otporom u krvnožilnom sustavu - zbog stezanja krvnih žila uslijed hladnoće što dodatno opterećuje srce.
Naš narod je nekako tradicionalno sklon da kuka na teško vrijeme i nagle promjene vremena, te da za sve tegobe optužuje kišu, sunce, hladan ili topao vjetar..
Ipak , činjenica je da dosta ljudi zaista teško podnosi nagle skokove temperature.Zadnjih par dana je bilo baš ekstremnih oscilacija, što je posebno teško palo hroničnim bolesnicima i "onima koji rano ustaju"..

Kako se vi borite sa poteškoćama uzrokovanim ovom našom hirovitom bosanskom klimom, da li dobro spavate, ima li neke posebne nervoze kad se vrijeme naglo mijenja, i da li vaše standardne boljke bivaju više izražene?

Šta koristite da prevladate tegobe?
Sunrise00

#2 Re: Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Post by Sunrise00 »

Ja mislim da je to najvise autosugestija :D
ljubav_aha

#3 Re: Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Post by ljubav_aha »

Sunrise00 wrote:Ja mislim da je to najvise autosugestija :D
a sto mislis da je naj-manje :mrgreen:
JThomas

#4 Re: Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Post by JThomas »

ovo je nenormalno, u ponedjeljak bilo -15, a u utorak 10. ali generalno, ja i vrijeme se ignorišemo, ne smeta mi ništa što nije baš ekstremno.
Shoshana

#5 Re: Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Post by Shoshana »

Kontam, otkud li je, i zasto li je - iskopao ovu temu... kad ono nije nego je otvorio novu :D

Evo i stara (mada se nije daleko protegla). Najbolja vijest u svemu tome je da nisam bas potpuno pomatusila :D

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 42&t=42562
JThomas

#6 Re: Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Post by JThomas »

kakavdanakneiskustvu wrote:meteoropat,kako li su se takvi ljudi nazivali prije recimo 15- tak godina kad niko nije spominjao meteoropatiju,šuplja na kvadrat.

isto kao što je sad moderno reći da je neko pod stresom,a prije smo to svi nazivali sekirancija,briga
jest vala :lol: :lol:

ja sam se vazda pitao koja je to razlika između stresa i sekiracije :lol:
jedna tamo

#7 Re: Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Post by jedna tamo »

vala mene zna bolit glava na promjenu vremena, ali eto sada ovu promjenu nisam osjetila
antiprotivan

#8 Re: Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Post by antiprotivan »

Ja sam meteropat i svaku promjenu vremena osjetim 2-3 dana prije nego sto ce doci :(
chengaba

#9 Re: Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Post by chengaba »

Sunrise00 wrote:Ja mislim da je to najvise autosugestija :D
Nije vjeruj mi...

Recimo jedan od razloga - ljudsko tijelo se sastoji od oko 70% vode.
Uzmimo na primjer faktor mjeseca. Ako na zemlji gravitacija mjeseca izaziva plimu i osjeku, onda definitivno ima i uticaj na organizam (znam hejbet ljudi koji ne mogu spavati kad je pun mjesec, iako je zamracena prostorija).

Isto tako promjene u vazdusnom pritisku uticu na vodu u tijelu, pa i na vazokonstrikciju i dilataciju, i dosta drugih stvari, tako da to definitivno nije autosugestija, ali naravno, kod nas je obicaj da se sve preuvelicava, pa tako i meteoropatija... :D
chuchumbamayumbe

#10 Re: Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Post by chuchumbamayumbe »

Ja slabo bendam te biometeoroloske prognoze, i slabo me kada zna dofatiti onaj :sad: smajli, sto se tice vremena.
A supruga mi u mene je ko sa TV-a, vidis tamo prognozu, odah znas koliko dana bez sex-a i slicno!
8-) :D
Ripicipi

#11 Re: Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Post by Ripicipi »

Cuj autosugestija, a u Sa. za 2 dana umrlo 11 ljudi...
Sigurno su se toliko nafurali da su od silnog furanja pomrli...

Sasvim je normalno da zbog ovakvih temperaturnih razlika ljudima nije dobro...
Sunrise00

#12 Re: Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Post by Sunrise00 »

potres_mozga wrote:Cuj autosugestija, a u Sa. za 2 dana umrlo 11 ljudi...

zbog promjene vremena?
Ripicipi

#13 Re: Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Post by Ripicipi »

Sunrise00 wrote:
potres_mozga wrote:Cuj autosugestija, a u Sa. za 2 dana umrlo 11 ljudi...

zbog promjene vremena?
Da, tako je jucer pisalo u novinama...

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... o-11-ljudi
sheilak

#14 Re: Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Post by sheilak »

Meteoropatija zaista postoji, glupo mi je vise to i spominjati ( kao i bolest od sikiracije btw :skoljka: ). Ja vrlo cesto dobijem glavobolje ( nekad i napade migrene, pogotovo kad puse jugo ) ili patim od pada krvnog pritiska kad je promjena vremena. Npr. ovo sad naglo zatopljenje jucer me zamalo oborilo s nogu. Bilo mi je sparno, bila sam blijeda i oblio me hladan znoj-jedva sam dosla kuci.
Moja mama osjeca promjenu vremena nekoliko dana prije-bolovi u rukama je na to upozoravaju dok moju baku jos uvijek zna zaboliti dio stomaka gdje je oziljak od carskog reza i to skoro 50 god. kasnije.

Inace, ja ne podnosim vrucinu i znam imati simptome gripe kad pocnu nagle vrucine, cak i temperaturu dok hladnocu odlicno podnosim jer se osjecam zivlje i budnije :-D
sheilak

#15 Re: Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Post by sheilak »

kakavdanakneiskustvu wrote:

kako je to nazivala tvoja mama kad je bila tvojih godina ili baka.
"Kiša će ".
:-D
Ripicipi

#16 Re: Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Post by Ripicipi »

sheilak wrote:

kako je to nazivala tvoja mama kad je bila tvojih godina ili baka.
"Kiša će ".

a sad je moderno reći ja sam mateoropata,niđe veze
Je l' se ovdje prica o nazivu ili o djelovanju na covjeka??
tetakk

#17 Re: Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Post by tetakk »

Zvali ga ovako ili onako, meni smeta :(
Vec sam danima nikakav, glava hoce da pukne, nervozan ko pasce, smetam sam sebi, nikakva volja za rad,...
sheilak

#18 Re: Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Post by sheilak »

sheilak wrote: "Kiša će ".

a sad je moderno reći ja sam mateoropata,niđe veze

Semantika.

Djelovanje vremena na organizam je potvrdjeno, samo su tome dali strucno ime.
cyprus

#19 Re: Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Post by cyprus »

Meteoropatija postoji, jer ne može na čovjeka isto djelovat visok i nizak zračni pritisak, ali međutim ja još ne osjećam nikakve razlike tako da baš me briga :D

Ali stvarno mi pomalo ide na živce stalno kukanje oko vremena. Čim je temperatura bar malo u minusu odmah se ljudi smrzavaju, a na +25 se tope. I tako svake godine, pa jeboga zar se niste navikli, nije kao da ste odjednom posjetili ekvator ili sjeverni pol :-) . E i da, ona ne valja kad pada kiša, pa ne valja kad ne pada, pa ne valja vjetar... joj :D
sheilak

#20 Re: Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Post by sheilak »

@ kakavdanak neiskustvu

Hej, nije suplja, vjeruj mi. I nije svako osjetljiv na promjene vremena, ali to ne mora znaciti da osjetljivost i fizicka i psihicka ne postoji. :)

@ cyprus

Eh, nismo se navikli, svaki put nas iznenadi. Ne znamo se prilagoditi. :-D
Margita81

#21 Re: Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Post by Margita81 »

Uzasno sam osjetljiva na promjene vremena migrena stara prijateljica :s
Ovo posljednjih dana nije normalno i evo vec sam dva dana bolesna! Bole me kosti i psjecam sveukupnu slabost...ma uzas zivi :(
Ripicipi

#22 Re: Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Post by Ripicipi »

ja samo kažem da je to po meni šuplja na kvadrat,meni nije smetala drastična promjena temperature u dva dana i nije mi to smetalo na poslu

Moze li jedan dobronamjeran savjet, nemoj se praviti pametan o necemo o cemu kako vidim pojma nemas...
Sad smo svi mi budale, a samo si ti kao pametan :roll:
Ripicipi

#23 Re: Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Post by Ripicipi »

potres_mozga wrote:

ja samo kažem da je to po meni šuplja na kvadrat,meni nije smetala drastična promjena temperature u dva dana i nije mi to smetalo na poslu

Moze li jedan dobronamjeran savjet, nemoj se praviti pametan o necemo o cemu kako vidim pojma nemas...
Sad smo svi mi budale, a samo si ti kao pametan :roll:

ne tvrdim to,samo kažem da je to po meni šuplja priča.

Znaci "po tebi" je suplja ono sto medicina kaze, a nije ti suplja ono sto ti mislis...
Ako tebi ne pravi probleme, to APSOLUTNO ne znaci da je to suplja...
Ripicipi

#24 Re: Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Post by Ripicipi »

kakavdanakneiskustvu wrote:/
šuplja priča je da to sad ljudima pravi probleme a nije pravilo prije 20 godina,šuplja priča je da smo sad svi pod stresom a prije 10 godina nismo bili nego smo bili u brigama i problemima.
Ili te neko slagao, ili si dobro neupucen...
Ja sam imao operaciju prije 24 godine, a vidis, i nakon toliko godina mene ziga rez na nagle promjene vremena, isto tako sam prije 20 godina "razbio" glavu, i nakon toliko godina mene na drasticne promjene zigne to mjesto gdje sam razbio glavu. Jesi li ikad cuo da ljude isto tako na nagle promjene vremena zna zaboliti/zigati mjesto gdje je imao neki lom, operaciju itd??
Ako nisi, to je do tvoje neupucenosti, a ne do toga da je to laz, jer nije, govorim ti iz iskustva...

Na prvoj stranici sam postavio link iz Avaza, tacnije izvjestaj iz Hitne, gdje je zbog tih naglih temperaturnih razlika u 2 dana umrlo 11 ljudi.
Ti stvarno mislis da ovdje neko pokusava tebe slagati ili sta??????
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#25 Re: Meteoropatija ili " joj jest naak'o teško vrijeme"

Post by Chmoljo »

jok nema meteoropatije. :roll:

jutros sam išao sa starim u hitnu pa kasnije u CUM jer je prvi put u životu imao probleme sa srcem. čovjek od 63 godine.

možda je doduše i koincidencija, ali stvari poput naglih skokova temperature moraju ostaviti traga na čovjeku :roll: ako je nana znala za to, samo ga nije znala objasniti, jel to znači da ne postoji :shock: :roll:
Post Reply