Metal uopcenito

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Obskurni

#1 Metal uopcenito

Post by Obskurni »

Buduci da su metal teme raspodijeljene po žanrovima i podosta mrtve osim heavy metal teme, došla mi je ideja da otvorim temu u kojoj bi se moglo o njemu pricati uopcenito.
Bilo koji žanr, cak i coreovi se mogu ubrojati.
Pricajte o novim izdanjima, kacite jutub linkove najdrazih bendova, pricajte o svemu mogucem što se tice tog pravca.
Evo da ja pocnem sa jednom malom listom najboljih izdanja 2011. (nisu poredani ni po kakvom redu samo da se zna)
Pa koga zanima nek poslusa i okaci nešto svoje.

Woods of Desolation - Torn Beyond Reason (black metal/post-rock)

Ulcerate - The Destroyers of All (technical death metal)

Wolves in the Throne Room - Celestial Lineage (atmospheric black metal)

Uncle Acid and the Deadbeats - Blood Lust (Stoner)

Weedeater - Jason... the Dragon (Sludge)

Toxic Holocaust - Conjure and Command (mislim da ih ne treba predstavljati :D)

Mastodon - The Hunter (Progressive sludge)

Speedwolf - Ride With Death (Speed/Thrash)

All Pigs Must Die - God is War (Hardcore/Sludge)
dezurni_ucenik

#2 Re: Metal uopcenito

Post by dezurni_ucenik »

Nisam ljubitelj Dimmu Borgira al ove dvije stvari ...

Malo COF-a

Ma nesto modernije u vidu Chimaire
Obskurni

#3 Re: Metal uopcenito

Post by Obskurni »

Malo vrhunskog grinda :D

No što se tice Dimmua, jedino mi je ovo izdanje sjelo kako treba, sve ostalo mi i nije baš vrijedno neke pažnje

CoF sam kao mlađi volio ali sada ih baš i ne mogu nešto puno, skoro nikako.
Jedino mi njihovo prvo izdanje paše
So What!

#4 Re: Metal uopcenito

Post by So What! »

Pa ovakva tema obično preraste u svađe između kofol zakletih fanova koji slušaju samo pravi Metal i to samo Slayer, Venom, Sodom, Death i sl. Ja volim sve od prvih metal bendova poput Black Sabbatha, preko NWOBHM i thrasha do modernih zvukova metalcore i slično. Nisam neki fan Death metala, a Black Metal zaista ne slušam i ne smatram ga slušljivim. Iritira me bespotrebno uzdizanje nekih figura za koje neki tvrde da se nikad nisu prodali pa ih manje slušaju to su besmislice, svakom bendu je u cilju da se što više ispromoviše.

Lista metal bendova koje slušam
- Black Sabbath
- Iron Maiden
- Anthrax
- Metallica
- Megadeth
- Kreator
- Slayer
- Apocalyptica
- Bullet for My Valentine
- System of a Down
- Dio
- Emir Hot
- Steelheart
- Nine Inch Nails
- Distrubed
- Stone Sour
- Sepultura
- Slipknot
- Linkin Park (prvi i drugi album su nu metal)
- Pantera
- Paradise Lost
- Neon Knights
- Aesthetic Empathy
- Trivium
- Southern Storm

Ima ih masa, ali ne mogu se sjetit svih, a kao što možete viditi to je širok spektar bendova koji sviraju različite podžanrove.
MyCore

#5 Re: Metal uopcenito

Post by MyCore »

keyboard warriori 22.1.2012 u Lukavcu Kuga i jos par thrash bendova :) DO NOT MISS
Obskurni

#6 Re: Metal uopcenito

Post by Obskurni »

:dance:
MyCore

#7 Re: Metal uopcenito

Post by MyCore »

dezurni_ucenik

#8 Re: Metal uopcenito

Post by dezurni_ucenik »

@So what? ...NIN metal?? Ne mozes ih smatrati cistim metalom,,ipak je to vise industrial rock sa primjesima syntha(prvi album pretty hate machine),drum n bass pomalo....Ministry su metal
Obskurni

#9 Re: Metal uopcenito

Post by Obskurni »

NIN ni pod razno ne moze u metal, ali baš ni pod razno :D
A i ne kontam zašto si stavio listu bendova koje slušaš. Sve izuzetno poznati bendovi koje vecina sluša. Hajde da si stavio pjesmu ili preporucio album pa bih razumio ali ovako nema smisla.
Malo blackjazza :D
So What!

#10 Re: Metal uopcenito

Post by So What! »

Obskurni wrote:NIN ni pod razno ne moze u metal, ali baš ni pod razno :D
Priznao ti to ili ne, ali NIN su jedni od začetnika industrial metala, a tako kaže i više metal autoriteta. AKo ne priznaješ Wikipediju kao relativan izvor, Sam Dunn, čovjek koji je obišao cijeli svijet kako bi istražio metal i prikazao ga iz svakog ugla ih svrstava tamo u svom dokumentarcu Metal: A Headbanger's Journey:

Uštopaj na 0:37
Obskurni

#11 Re: Metal uopcenito

Post by Obskurni »

Jebiga ali ako si inspiracija za nastanak industrial metala ne mozes se racunati kao industrial metal.
Oni su industrial rock i nema tu nikakve rasprave :D
So What!

#12 Re: Metal uopcenito

Post by So What! »

Obskurni wrote:Jebiga ali ako si inspiracija za nastanak industrial metala ne mozes se racunati kao industrial metal.
Nisu samo inspiracija, ti ljudi su tvorci istog žanra, ova pjesma je 1993 osvojila Grammya za najbolji metal preformans:

A listu sam postavio čisto da pokažem koliko je širok spektar metal bendova koje slušam.
derion

#13 Re: Metal uopcenito

Post by derion »

Haha, ja sam metalero, evo bogme, još od ranih dana Beverly Hills 90210, a nikada nisam čuo za sludge metal, iako sporadično poslušam koju od DOWN-a. Ja sam mislio da oni furaju neki southern stone fazon. Nego da i ja prezentiram par bendova koje najčešće slušam:

Obskurni

#14 Re: Metal uopcenito

Post by Obskurni »

Kakve veze ima Grammy sa svim tim ?
NIN nikad nece biti metal i to je to.
A baš je širok spektar e, od hevi metala do thrasha i metalcorea :D
Sad kad smo završili sa NIN-om da nabacimo malo muzike :dance:

Što se tice sludgea, ma to je dosta masniji southern fazon :D
So What!

#15 Re: Metal uopcenito

Post by So What! »

Obskurni

#16 Re: Metal uopcenito

Post by Obskurni »

corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#17 Re: Metal uopcenito

Post by corolla02 »

ja stvarno ne znam ima milion ovih pravaca al sto ameri prave i nastalo u 90tim najcesce veze nema sa metalom bar meni, a mozda sam i star za sve ovo danas :D sto bi neki rekli pregazilo me vrime 8-)

pa eto ni NIN nije metal, meni bar

Therefore, I'll stick to my guns anyway; the cristal clear and crispy HM :-D
nihil_

#18 Re: Metal uopcenito

Post by nihil_ »

So What! wrote:
Obskurni wrote:Jebiga ali ako si inspiracija za nastanak industrial metala ne mozes se racunati kao industrial metal.
Nisu samo inspiracija, ti ljudi su tvorci istog žanra, ova pjesma je 1993 osvojila Grammya za najbolji metal preformans:

A listu sam postavio čisto da pokažem koliko je širok spektar metal bendova koje slušam.
Ovaj tvoj chart je tako netacan da je to nepotrebno dalje razmatrati.

Druga stvar, najveca idiotska nebuloza mi je konstatno raspravljanje "metalaca" kojem zanru i podzanru neki bend pripada, kol'ko je to truuu i ko zna vise bendova i zanrova, to je nesto zbog cega bjezim od tih ljudi ko djavo od krsta a sam slusam tu muziku.

A obskurni, i ti znas sta valja :thumbup:
Obskurni

#19 Re: Metal uopcenito

Post by Obskurni »

Jebiga, tako je to sa muzikom uopcenito :D
Stalno se ponovo formira kroz godine, bezveze bi bilo da ostane na jednom i da ne mice odatle :D
Evo jedna za tebe korola, neces vjerovati ali je 2011. izašlo :D
nihil_

#20 Re: Metal uopcenito

Post by nihil_ »

So What! wrote:
Priznao ti to ili ne, ali NIN su jedni od začetnika industrial metala, a tako kaže i više metal autoriteta. AKo ne priznaješ Wikipediju kao relativan izvor, Sam Dunn, čovjek koji je obišao cijeli svijet kako bi istražio metal i prikazao ga iz svakog ugla ih svrstava tamo u svom dokumentarcu Metal: A Headbanger's Journey:

Pogresan sam post citiro...mislio sam na ovaj
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#21 Re: Metal uopcenito

Post by corolla02 »

Obskurni wrote:Jebiga, tako je to sa muzikom uopcenito :D
Stalno se ponovo formira kroz godine, bezveze bi bilo da ostane na jednom i da ne mice odatle :D
bas podsjeca na sabbath iz 70tih i omotom i zvukom :-D

inace pravaca je mnogo i situaciju dodatno usloznjava i to samo mjenjanje stilova samih bendova!
ja zivim na jugu SAD i najvise se loze na country, blues, jazz, hip hop, soul, itd; al kad naidjes na metalca onda ti on pocme baljezgati o slipknot, creed, system of down i sl. isto je i sa nasim mladim narastajima. Lokalne stanice ovdje uglavnom pustaju mainstream muziku ili malo zescu i odma svi misle to je definicija HM a kad ga upitas za neko zvucnije i starije ime iz evrope, vecinom blenu u tebe ko tele u sarena vrata.
nihil_

#22 Re: Metal uopcenito

Post by nihil_ »

corolla02 wrote:
Obskurni wrote:Jebiga, tako je to sa muzikom uopcenito :D
bas podsjeca na sabbath iz 70tih i omotom i zvukom :-D

inace pravaca je mnogo i situaciju dodatno usloznjava i to samo mjenjanje stilova samih bendova!
ja zivim na jugu SAD i najvise se loze na country, blues, jazz, hip hop, soul, itd; al kad naidjes na metalca onda ti on pocme baljezgati o slipknot, creed, system of down i sl. isto je i sa nasim mladim narastajima. Lokalne stanice ovdje uglavnom pustaju mainstream muziku ili malo zescu i odma svi misle to je definicija HM a kad ga upitas za neko zvucnije i starije ime iz evrope, vecinom blenu u tebe ko tele u sarena vrata.
Pa dobro, klinci dodju i prodju to im je cisto furka. Kad skontas djeca koja su marginalizirana (u skolama npr.) se okrecu ovom zanru, jer to znaci neku slobodu, neki "I dont give a fuck" stav, medjutim dosta te djece ne slusa muziku zbog muzike vec zbog te potrebe da pripadaju negdje.
dezurni_ucenik

#23 Re: Metal uopcenito

Post by dezurni_ucenik »

So What! wrote:

Zacetnici industrial metala su bili Ministry sa albumom Land of rape and honey.(izvor Metal Hamer).
Obskurni

#24 Re: Metal uopcenito

Post by Obskurni »

Ma dobro, neupucenih ljudi ima svugdje :D
Evo jedan bend ciji raspad nikad necu prezaliti :(
dezurni_ucenik

#25 Re: Metal uopcenito

Post by dezurni_ucenik »

Post Reply